Girls Game Talk: Vrouwen en dansmatten

koei

Als iemand die meewerkt aan een gamessite moet je natuurlijk goed op de hoogte blijven van wat er in het wereldje speelt en waar je concurrenten/collega's mee bezig zijn. Zo lag ik begin juli dit jaar bij een zwembad van de Turkse zon te genieten en las ik tegelijkertijd de Power Unlimited. In dit tijdschrift stond een stukje over de aankomende Power Unlimited Gameplay Awards met daarbij een soort van gamesbeurs. In de wervende tekst stond onder het kopje vrouwvriendelijk: "Neem gerust je vriendin mee, want naast het feit dat we denken dat dames games net zo leuk vinden, hebben we ook plenty dans- en muziekgames in de hal staan."
Nou ben ik naar de PUGA geweest en heb ik daar wel één!!! dans- en muziekgame gezien, maar daar gaat het nu niet om. Waar het wel om gaat is de aanname dat dans- en muziekgames vrouwen aantrekken.

De eerste keer dat ik in aanraking kwam met een dansmat was ruim een jaar geleden op de gamestentoonstelling Game On in Tilburg. Na het daar een keer geprobeerd te hebben, wat echt dramatisch slecht ging, liep ik op de terugweg maar gelijk even langs een gameshop om een Xbox-dansmat en bijbehorend spel te gaan aanschaffen. Jammergenoeg bestonden deze helemaal nog niet voor de Xbox en ben ik teleurgesteld weer naar huis gegaan.

Toen ik een aantal weken later in een grote speelgoedwinkel goedkoop twee dansmatten voor de PlayStation zag liggen en ook nog een bijbehorend spel, was ik natuurlijk erg blij. Eenmaal thuisgekomen was het natuurlijk gelijk proberen en ook thuis was het leuk, al was de muziek best wel bagger. Een tijd later kwam mijn zus langs en toen ze de dansmat probeerde was ook zij verkocht en vertrok ze, samen met mijn dansmatten, naar huis. Gelukkig hadden ze bij de winkel nog een stapel dansmatten staan zodat ik me thuis ook nog kon vermaken.

Wat doe je vervolgens als je je verveelt en even geen zin hebt om te dansen? Dan pak je een willekeurig ander spel uit de kast om te testen of die ook met dansmat te spelen is. Bij deze weten jullie dus allemaal dat het vrijwel onmogelijk is om een normaal platformspel te spelen met een dansmat, maar het spelen van een vechtspel gaat daarentegen erg goed met een dansmat!

Een tijdje later kwam mijn verjaardag eraan en op m'n verlanglijstje stond nog steeds een Xbox-dansmat en bijbehorend spel en ik was dan ook erg blij toen ik deze kreeg. Nouja, kreeg, de dansmat was besteld. Maar nu heb ik 'm eindelijk, gemaakt van het beste plastic en een dikke laag stevig schuim erin. Natuurlijk is testen het eerste dat je doet en Dancing Stage Unleashed was inderdaad een stuk leuker met een dansmat in plaats van controller. Maar wat vrouwen nou zo aantrok in deze games wist ik nog steeds niet totdat ik wat verder bladerde in het menu en bij de optie 'workout' aankwam en toen viel het kwartje; vrouwen houden niet zo van gewoon lui gamen op een stoel maar doen liever meerdere dingen tegelijk en hoe kan je dat beter doen door het nuttige met het aangename te verenigen. En een dansmat is natuurlijk ook een stuk goedkoper dan een abonnement voor de sportschool!