Opnieuw grafschennis in Frankrijk

In Frankrijk is afgelopen weekend opnieuw grafschennis gepleegd. Het gebeurde op begraafplaatsen in Limoges en Brumath. Deze keer moesten niet alleen joodse, maar ook katholieke graven het ontgelden.

Op de begraafplaats in Limoges werden zondag tientallen vazen gebroken en kruizen van katholieke graven omver gehaald. Islamitische en joodse graven bleven ongeschonden. In Brumath waren een dag eerder joodse graven wel het doelwit. Bijna honderd graven werden beklad met hakenkruizen en antisemitische leuzen. Zowel de Franse premier Jean-Pierre Raffarin als president Jacques Chirac veroordeelden de schendingen zondag. Raffarin noemde het "schandalig", Chirac riep op tot maatregelen.

Het is de zoveelste keer dit jaar dat er grootschalige grafschennis wordt gepleegd in Frankrijk. Het begon in april, toen op een joodse begraafplaats in Herrlisheim zo'n 120 graven werden beklad en vernield. Later waren in juni, juli en augustus respectievelijk begraafplaatsen in Haguenau, Saverne en Lyon het doelwit.

In Haguenau werden op een militaire begraafplaats de graven van Franse moslims die zijn gesneuveld in de Eerste en Tweede Wereldoorlog beklad met hakenkruizen. In Saverne betrof het een joodse begraafplaats, waar graven werden beklad met hakenkruizen en satanische symbolen. Ook in Lyon bekladden vandalen joodse graven met hakenkruizen en antisemitische leuzen.