Diep wint NK computerschaak

Paladijn
Het open Nederlands kampioenschap computerschaak is gewonnen door het Nederlandse programma Diep van Vincent Diepeveen. Aan het kampioenschap namen diverse wereldbekende commerciële schaakprogramma's als Chessmaster (TheKing), Fritz, Rebel, het Belgische Deep Sjeng en het Duitse Shredder deel.

Het computerschaak is vooral bekend van het Amerikaanse programma Deep Blue waar IBM miljoenen in investeerde om toenmalig wereldkampioen schaken Gary Kasparov te verslaan. Veel van de hedendaagse programma's zoeken veel dieper en uitgebreider dan Deep Blue, zelfs op een gewone PC. Ze zijn echter niet in staat hun superioriteit te tonen omdat Deep Blue in stukken in een museum staat. Opvallend is de grote hoeveelheid Nederlandse topprogramma's en de aanwezigheid van kampioenschappen om de programma's te verbeteren. Zo trekken ook Belgische en Duitse programmeurs naar Nederland om deel te nemen.

Ook academisch gezien staat het Nederlandse computerschaak internationaal hoog, zo gebruikte de nieuwe Nederlands kampioen Diep vorig jaar nog de Nederlandse supercomputer TERAS met 1024 processors tegelijk. Diep heeft vooral veel kennis maar kon met deze supercomputer veel dieper zoeken dan normaal en al helemaal dieper zoeken dan de bekende Deep Blue supercomputer die maar een stuk of 400 trage processors gebruikte. De programmeur van Diep hoopt binnenkort zijn programma te koop aan te bieden in winkels onder de naam Diep3D, waarbij de supercomputer versie waarschijnlijk ook meegeleverd wordt (voor computers met 2-n processors).

Helaas voor de programmeurs wordt er sinds Deep Blue vrijwel geen wedstrijden meer georganiseerd tussen computers en grootmeesters. De laatstgenoemden zijn vaak bang om te verliezen voor een kleine uitbetaling in geld. Het Nederlandse Fritz heeft vorig jaar nog wel een tweekamp gespeeld met Kasparov, maar dit eindigde in een gelijkspel waardoor Kasparov een miljoen dollar op zijn bankrekening bij kon schrijven. Ook nam Fritz in 1997 deel aan het Nederlands (mensen) kampioenschap maar werd daarna door vele klachten van de Nederlandse Grootmeesters besloten om voortaan alle schaakprogramma's, ongeacht of ze Nederlands waren, uit te bannen.