Uitspraken Wilders wekken wrevel in Kamer

AzoughDe ferme uitspraken over de islam van het onafhankelijke Kamerlid Geert Wilders zijn slecht gevallen bij onder meer GroenLinks-Kamerlid Naïma Azough. Gisteren liet Wilders in de Telegraaf optekenen dat hij vindt dat de islam fascistisch gedachtegoed predikt en dreigt de democratie om zeep te helpen. Het uit Marokko afkomstige Kamerlid noemt de uitlatingen van Wilders volkomen belachelijk en angstaanjagerij. ''Je kunt niet zeggen dat alle één miljoen moslims in Nederland allemaal fundamentalistisch en fascistisch zijn. Dat is een bizarre redenering. Ik zou als moslim dan ook fascistisch zijn.''

Azough vervolgt: ''Als de islam hierom fascistisch is, zou het christendom ook fascistisch zijn omdat de holocaust hieruit is voortgekomen, net als de verlichting.'' Het Kamerlid gaat Wilders op persoonlijke titel aanspreken. Een spoeddebat hierover zal ze niet aanvragen, dat beschouwt ze als ''te veel eer'' voor Wilders.

D66
Ook D66-Kamerlid Ursie Lambrechts is niet te spreken over Wilders zijn uitlatingen. ''Er zijn wel fascistische mensen binnen de islam, maar die heb je binnen elk geloof.'' Lambrechts vindt verder dat Wilders verantwoordelijk is voor zijn eigen uitspraken. Ze snapt dat moslims gegriefd kunnen zijn door de uitlatingen van de oud-VVD'er: ''Ik voel me hier al door aangesproken, en ik kan me voorstellen dat dat voor een moslim nog veel meer geldt'', aldus de D66-politica.