FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 mei 2004

Film over cultband Joy Division in de maak

Er komt een film over de legendarische cultband Joy Divison en de al even legendarische voorman van die band Ian Curtis. Opnames voor de nieuwe film starten begin 2005. Regisseurs Amy Hobby en Neal Weisman hebben de dance-muzikant Moby gevraagd advies te geven over de soundtrack van de film. Er is nog niets bekend over de cast.

Het debuutalbum Unknown Pleasures van Joy Division verscheen in 1979. De band had veel invloed op latere gothic en new wave-bands. De 23-jarige zanger Ian Curtis pleegt echter kort voor het verschijnen van het tweede album Closer in 1980 zelfmoord. Na de dood van hun voorman gingen de drie overgebleven bandleden verder onder de naam New Order.


Ian Curtis
Ian Curtis, zanger van de band Joy Division

Dronken bestuurder veroorzaakt ongeval: 2 doden

Een anoniempje en kevinp hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsIn het Noord-Brabantse plaatsje Zeeland, in de nabijheid van Uden, heeft zich vandaag een dramatisch verkeersongeval afgespeeld. Een bejaarde vrouw en haar kleindochter kwamen om het leven bij een ongeval op de Provinciale weg Zuid, toen ze frontaal werden aangereden door een dronken bestuurder van een bestelbusje. De bestuurder bleef ongedeerd.

Vlak voor een rotonde raakte het busje door een nog onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft en kon de tegemoet komende auto met drie inzittenden niet meer ontwijken. De vrouw en het meisje overleden ter plaatse, de zoon is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens de politie reed de bestuurder onder invloed. De frontale klap zorgde ervoor dat het busje over de kop sloeg en tegen een boom tot stilstand kwam. De politie kon de ouders van de bij het ongeval betrokken kinderen niet bereiken, omdat deze momenteel op vakantie zijn.

Uitslag Frankrijk-Brazilië

In Parijs werd vanavond ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de FIFA de interland tussen nummers één en twee van de wereldranglijst gespeeld. Frankrijk en Brazilië hielden het op 0-0.

In klassieke katoenen kleding getooid gingen de twee teams in de sterkste opstelling het veld op. In de eerste helft bleef het niveau laag. Spaarzame kansen leverden afzwaaiers op.

In de tweede helft trokken de spelers weer hun vertrouwde tenue aan en dat leek het tempo goed te doen. Brazilië, dat in de eerste helft aanvallende wil ten toon spreidde, zag Roberto Carlos de paal raken. Frankrijk kwam ook nog dicht bij een treffer, maar een zege zou onverdiend zijn geweest.

Frankrijk blijft met het resultaat 15 duels ongeslagen. Eerder speelde het onder meer 0-0 tegen Oranje.

Anti-islamitisme onder leerlingen rukt op

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Steeds vaker worden docenten maatschappijleer en geschiedenis tijdens hun lessen geconfronteerd met anti-islamitische en anti-joodse uitlatingen van leerlingen. Een onderzoek naar geweld op school, dat het bureau Research voor Beleid deed onder 11.000 onderwijzers, laat dit zien. Het onderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van Onderwijs.

Ongeveer de helft van de leraren hoorde verleden jaar kwetsende opmerkingen over joden en het bagatelliseren van de holocaust. Het aantal anti-islamitische opmerkingen was nog groter: zeker zeventig procent van de docenten hoorde één of meerdere keren grievende uitlatingen over de islam.

De opmerkingen worden het vaakst gemaakt in het vmbo-onderwijs. Geweld vindt het meeste plaats in het speciaal (basis)onderwijs en het praktijkonderwijs. Het onderzoek wijst uit dat dit niet komt door gebrekkig kennis van het personeel, maar dat de omgang van leerlingen op deze scholen onder elkaar minder goed is.

Papa Bush naar de Olympische Spelen

DIMENSION82 had ons via de nieuws-submit te melden:

De Amerikaanse president George W. Bush zal de Olympische Spelen in Athene overslaan. Bush heeft het de komende maanden te druk met de campagne voor de presidentsverkiezingen van november. In plaats van de president zal zijn vader, de 79-jarige oud-president George Bush sr., het belangrijke sportevenement bijwonen.

Bush jr. maakte dat donderdag bekend tijdens een bezoek van de Griekse premier Karamanlis op het Witte Huis. Peilingen geven aan dat de strijd om het presidentsschap een nek-aan-nek-race gaat worden tussen de Republikein Bush en de Democraat John F. Kerry. "De politiek gaat voor in de zomermaanden", stelde de Amerikaanse president in zijn verklaring.

Afscheid Zeljko Petrovic

RKC Waalwijk nam vanavond met een afscheidswedstrijd afscheid van Zeljko Petrovic (38). Voor de gelegenheid maakten verschillende vedetten hun opwachting in het Mandemakers Stadion.

Petrovic nam het vanavond met de Petrovic All Stars op tegen RKC. Uiteindelijk zouden de All Stars met 3-6 winnen. Voor de all-stars kwamen onder meer Predrag Mijatovic (ex-Real Madrid), Zvonimir Boban (ex-AC Milan), Davor Suker (ex-Real Madrid), Ronald de Boer, Luc Nilis en Aitor Txiki Begiristain (ex-Barcelona) in actie. Een groot deel van de opbrengst van het duel kwam ten goede aan de Johan Cruyff Foundation.

Petrovic, die in Nederland eerder uitkwam voor Fc Den Bosch en PSV, is volgend seizoen werkzaam als assistent-trainer bij Feyenoord.

18-jarige raakt rijbewijs binnen jaar al kwijt

i12FOK had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 18-jarige inwoner van Alteveer heeft nog niet eens een jaar kunnen genieten van zijn rijbewijs. Afgelopen nacht werd de man door de politie van Ter Apel aan de kant gezet voor een blaasproef.

Bij de man werd een promillage van 1.55 gemeten, bijna twee maal zo hoog als toegestaan. Uit onderzoek bleek tevens dat de 18-jarige al eerder betrokken is geweest bij een aanrijding, waarbij hij ook een te hoog promillage had. Omdat hij blijkbaar van zijn toen opgelopen rijontzegging weinig had geleerd heeft de politie zijn rijbewijs ingenomen.

Jerry Springer wordt radio-dj

Jerry Springer wordt vanaf 31 mei dj op de radio. De controversiële talkshow-host gaat gedurende een week een programma presenteren op het Britse radiostation Capital Gold. Hij vervangt dj Paul Coyte die dan op vakantie is. Springer zal zijn favoriete nummers uit de jaren zestig, zeventig en tachtig draaien.

Springer, die oorspronkelijk dominee is, zal waarschijnlijk niet de enige zijn die op de zender te horen zal zijn. De acteurs Brad Pitt en Elijah Wood hebben ook aangegeven graag plaatjes op de Britse radio te willen draaien.

Jerry Springer
Jerry Springer

Hushovd wint opnieuw

Ook de tweede rit van de tour du Languedoc-Roussillon is voor Thor Hushovd. Ondertussen laat Armstrong zich ook op het vlakke van zijn beste kant zien.

Twee jonge Fransen Anthony Charteau (Brioches La Boulangère) en Christophe Edaleine (Cofidis) trokken er in het begin op uit en reden maximaal zes minuten voor het peloton uit. Maar op 20 km van het einde had Crédit Agricole hen weer tot de orde geroepen. Nieuwe pogingen van Martin, Hary, Gabriel, Flickinger en Jalabert reikten nooit ver.

Toen was het gloriemoment van Lance Armstrong aangebroken. De sterke Amerikaan liet zijn ploeggenoten voorop rijden en zette zich uiteindelijk zelf op kop. Door deze krachtmeting scheurde het peloton in drie stukken en slechts een vijftigtal renners konden de US Postal-trein volgen. Een aantal grote namen waaronder Moncoutié, Zülle en Camenzind verloren meer dan twee minuten.

Aan de meet was het dan natuurlijk de beurt aan de sprinters, en Hushovd was opnieuw de snelste. Hij verstevigt met deze zege zijn eerste plaats in het klassement. Morgen krijgen de sprinters een derde kans in de 184 km lange rit naar Aigues-Mortes.

top tien tweede rit
1. Thor Hushovd (NOO, Crédit Agricole) 187 km in 4h47'25" (39,0 km/h)
2. Samuel Dumoulin (FRA, Ag2r Prévoyance) z.t.
3. Jérôme Pineau (FRA, Brioches La Boulangère) z.t.
4. Enrico Degano (ITA, Team Barloworld-Giocattoli) z.t.
5. Franck Renier (FRA, Brioches La Boulangère) z.t.
6. Martin Elmiger (ZWI, Phonak) z.t.
7. Bernhard Eisel (OOS, FDJeux.com) z.t.
8. Sven Vanthourenhout (BEL, Quick Step-Davitamon) z.t.
9. Steven Caethoven (BEL, Vlaanderen-T Interim) z.t.
10. Nicolas Jalabert (FRA, Phonak) z.t.

Top vijf klassement
1. Thor Hushovd (NOO, Crédit Agricole) in 9h07'27"
2. Samuel Dumoulin (FRA, Ag2r Prévoyance) op 8 sec.
3. Jérôme Pineau (FRA, Brioches La Boulangère) op 13 sec.
4. Martin Elmiger (ZWI, Phonak) op 21 sec.
5. Bernhard Eisel (AUT, FDJeux.com) z.t.

'Scheidsrechter Collina te vriendschappelijk'

De Italiaanse scheidsrechter Pierluigi Collina is beschuldigd van 'te vriendschappelijk gedrag'. Volgens bestuursleden van de Franse voetbalploeg Olympique Marseille zou de toparbiter tijdens de UEFA Cup finale van afgelopen woensdag te amicaal zijn omgegaan met spelers van de Spaanse kampioen Valencia.

De arbiter die algemeen wordt beschouwd als één van de beste ter wereld, zou volgens Olympique-voorzitter Bouchet vooraf alle Valencia-spelers persoonlijk hebben begroet. "Hij gaf zelfs één van hen, Carboni, een zoen", meldde de Fransman. Carboni zou na afloop van de wedstrijd zijn shirt in de kleedkamer van de Italiaan hebben afgeleverd. "Ik vind dat de UEFA van deze bedenkelijke praktijken moet weten", stelt Bouchet. Olympique heeft een klacht ingediend bij de Europese voetbalunie.

Door de Franse doelman Barthez het veld uit te sturen en vervolgens Valencia een strafschop te geven, drukte Collina nadrukkelijk zijn stempel op de wedstrijd. Valencia kwam hierdoor op slag van rust met 1-0 voor, en won de wedstrijd uiteindelijk met 2-0.


Scheidsrechter Pierluigi Collina
Scheidsrechter Pierluigi Collina


Kijk voor meer voetbalnieuws op de FOK!Voetbalmanager!

Ook Albert Verlinde naar Noordzee FM

Via de nieuws-submit kregen we het volgende bericht:

RTL 4-presentator Albert Verlinde en acteur Winston Gerschtanowitz gaan ook een programma maken op Noordzee FM. Eerder deze week haalde presentator Martijn Krabbé de woede op de hals van RTL 4 door het middagprogramma op Noordzee FM te gaan maken.

Verlinde en Gerschtanowitz krijgen beide een programma in het weekend op de radiozender. Daarbij wordt Gerschtanowitz invaller van Gordon en Martijn Krabbé. Verlinde zal in de doordeweekse programmering ook blokjes shownieuws verzorgen.

Directeur Fons van Westerloo van RTL is volledig op de hoogte van het nieuwe programma op Noordzee FM van Albert Verlinde. Volgens de presentator van RTL Boulevard is er dan ook geen probleem.

Hond overleeft vijf weken in mijnschacht

In de Amerikaanse staat Californië is een hond gered die vijf weken lang in een mijnschacht in een woestijn bekneld zat. De hond werd afgelopen weekend door twee wandelaars uit zijn benarde positie bevrijd.

Het teefje Shadow ondernam vijf weken geleden met haar zeventienjarige baasje een wandeling aan de rand van de zogeheten 'Valley of Death', toen het beest in de buurt van een zilvermijn in een gat viel. Reddingspogingen met een ladder haalden niets uit en nadat het geblaf van de hond na verloop van tijd verstomde, ging men ervan uit dat het dier was overleden.

De twee wandelaars hoorden enkele dagen geleden echter een zacht gejank en gebruikten een oude slang om naar de bodem van de schacht af te dalen. Daar vonden zij het beestje, dat inmiddels meer dan twee kilo aan gewicht had verloren. Dankzij de hondenpenning kon Shadow, een kruising tussen een beagle en een cocker spaniel, snel met haar baasje herenigd worden.

Twaalfjarige fietster doodgereden

DeKeuv had ons via de nieuws-submit te melden:

In de Gelderse plaats Ewijk is vanmiddag een 12-jarige fietster doodgereden door een 18-jarige automobilist. Haar 43-jarige moeder en 13-jarige broertje raakten gewond.

Het gezin fietste rond het middaguur over de Koningsstraat, dat in het buitengebied tussen Beuningen en Ewijk ligt. In een bocht werden de fietsers aangereden door de automobilist uit Winssen, die in de bocht de macht over het stuur was kwijtgeraakt.

Alleen de vader en de jongste dochter kwamen er zonder kleerscheuren van af. Voor het leven van de moeder wordt gevreesd.

Treinpassagiers doen aangifte doodslag

yohan.nl herschreef en submitte het volgende bericht:

Bij de Spoorwegpolitie KLPD is vandaag aangifte gedaan van poging tot doodslag. Vier passagiers die afgelopen dinsdagavond in de trein zaten die werd doorboord door een metalen paal dienden deze aangifte in.

De met opzet half ingegraven paal veroorzaakte een gat van acht meter lengte in de betreffende trein in Alkmaar. Het paaltje, dat waarschijnlijk afkomstig is van een fietspad, werd door de trein 400 meter meegesleept en verder omhoog getrokken. Toen de trein tot stilstand kwam, stak de roodwitte paal tien tot vijftien centimeter boven de vloer van de coupé uit. Op dat moment waren er vijftien mensen in de coupé aanwezig, maar niemand raakte gewond.

Het KLPD onderzoekt de zaak en heeft via diverse media getuigen verzocht zich te melden. Hierop zijn nog geen reacties gekomen. De machinist van de trein en machinisten van treinen die eerder over het betreffende spoor reden worden gehoord.

Plaatsingslijsten Roland Garros

Sjeng Schalken en Martin Verkerk zijn geplaatst voor het toernooi van Roland Garros, dat aanstaande maandag zal starten. Schalken staat 15e op de lijst, Verkerk 19e.

Roger Federer is als eerste geplaatst, voor Andy Roddick en Guillermo Coria. Alleen de Amerikaan Mardy Fish ontbreekt van de eerste 32 spelers van de wereld.

Bij de vrouwen is Justine Henin topseed, voor Serena Williams en Amelie Mauresmo. Kim Clijsters ontbreekt op het toernooi dat plaatsvindt in Parijs.

Naast Schalken en Verkerk zijn ook Raemon Sluiter, Dennis van Scheppingen en John van Lottum aanwezig in het enkelspel. Bij de dames zijn geen Nederlanders aanwezig.

plaatsingslijst mannen

1. Roger FEDERER (ZWI)
2. Andy RODDICK (USA)
3. Guillermo CORIA (ARG)
4. Juan Carlos FERRERO (SPA)
5. Carlos MOYA (SPA)
6. Andre AGASSI (USA)
7. Rainer SCHUETTLER (DUI)
8. David NALBANDIAN (ARG)
9. Tim HENMAN (GBR)
10. Sébastien GROSJEAN (FRA)
11. Nicolas MASSU (CHI)
12. Lleyton HEWITT (AUS)
13. Paradorn SRICHAPHAN (THA)
14. Jiri NOVAK (TJE)
15. Sjeng SCHALKEN (NED)
16. Fernando GONZALEZ (CHI)
17. Tommy ROBREDO (SPA)
18. Mark PHILIPPOUSSIS (AUS)
19. Martin VERKERK (NED)
20. Marat SAFIN (RUS)
21. Andrei PAVEL (ROM)
22. Juan Ignacio CHELA (ARG)
23. Feliciano LOPEZ (SPA)
24. Jonas BJORKMAN (ZWE)
25. Ivan LJUBICIC (KRO)
26. Albert COSTA (SPA)
27. Vincent SPADEA (USA)
28. Gustavo KUERTEN (BRA)
29. Max MIRNYI (WRU)
30. Mariano ZABALETA (ARG)
31. Dominik HRBATY (SLW)
32. Arnaud CLEMENT (FRA)

plaatsingslijst vrouwen

1. Justine HENIN-HARDENNE (BEL)
2. Serena WILLIAMS (USA)
3. Amélie MAURESMO (FRA)
4. Venus WILLIAMS (USA)
5. Lindsay DAVENPORT (USA)
6. Anastasia MYSKINA (RUS)
7. Jennifer CAPRIATI (USA)
8. Nadia PETROVA (RUS)
9. Elena DEMENTIEVA (RUS)
10. Vera ZVONAREVA (RUS)
11. Svetlana KUZNETSOVA (RUS)
12. Ai SUGIYAMA (JAP)
13. Chanda RUBIN (USA)
14. Paola SUAREZ (ARG)
15. Silvia FARINA ELIA (ITA)
16. Patty SCHNYDER (ZWI)
17. Francesca SCHIAVONE (ITA)
18. Maria SHARAPOVA (RUS)
19. Anna SMASHNOVA-PISTOLESI (ISR)
20. Conchita MARTINEZ (SPA)
21. Magdalena MALEEVA (BUL)
22. Karolina SPREM (KRO)
23. Fabiola ZULUAGA (COL)
24. Jelena DOKIC (SCG)
25. Elena BOVINA (RUS)
26. Nathalie DECHY (FRA)
27. Eleni DANIILIDOU (GRE)
28. Lisa RAYMOND (USA)
29. Petra MANDULA (HON)
30. Mary PIERCE (FRA)
31. Emilie LOIT (FRA)
32. Dinara SAFINA (RUS)

Twee doden na botsing met ambulance

Jump had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Belgische bus met 55 kinderen aan boord is vanochtend op de snelweg A6 in de Franse plaats Lyon tegen een ambulance gebotst, nadat de chauffeur van de ziekenwagen ingedommeld was. Hierdoor kwamen twee inzittenden van de ambulance om het leven en raakten drie volwassen buspassagiers gewond.

De 28-jarige ambulancechauffeur sliep rond half vijf 's ochtends kort in, waardoor zijn voertuig tegen de vangrails aankwam en over de kop sloeg. De achteropkomende bus kon de ziekenwagen niet meer ontwijken en verpletterde de wagen. De ingeslapen bestuurder van de ambulance en zijn bijrijder overleefden het ongeval niet. De twee buschauffeurs en een begeleidster moesten met verwondingen naar het ziekenhuis worden vervoerd. Geen van de kinderen, die onderweg waren naar een sportevenement in Zuid-Frankrijk, raakte gewond.

Aansluiting

notnajja stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:


Ruim een jaar geleden ging het ineens helemaal mis met me, ik viel bijna van de ene op de andere dag in een diepe depressie, ik kon niet of nauwelijks slapen en eten en was heel geagiteerd en geëmotioneerd, ik moest bijna elk uur van de dag huilen en alles overweldigde me in zo'n sterke mate dat het leven me een vreselijke kwelling was en ik sterk naar de dood verlangde.

Walter Samuel naar Real Madrid

Walter Samuel verhuisd van AS Roma naar Real Madrid. Dat meldt de Spaanse krant Marca op haar website.

Het bedrag dat gemoeid is met de overgang van de Argentijnse verdediger zal ongeveer 22 miljoen euro bedragen. Samuel tekent een contract van 5 jaar bij de Koninklijke en zal 3,7 miljoen euro per jaar gaan verdienen.

Real Madrid is al langer op zoek naar versterkingen in de achterste linie. Het huidige seizoen verloopt dramatisch voor de Koninklijke. Madrid moet op de laatste speeldag van het seizoen proberen directe plaatsing voor het Champions League toernooi af te dingen.

Drie nepagenten aangehouden in Rotterdam

Gz had ons via de nieuws-submit te melden:

Drie mannen zijn afgelopen nacht aangehouden in Rotterdam, zij hadden zich uitgegeven als agenten. De mannen, van 60, 28 en 27 jaar oud, hadden even daarvoor iemand aangehouden die een overtreding zou hebben gemaakt.

De drie hadden de achtervolging ingezet op een andere auto, toen die stilhield spraken zij de twee inzittenden aan op hun overtreding. Ze legitimeerden zichzelf met een pasje met daarop een nagemaakt politielogo, ook hadden ze handboeien aan hun broekriem. Een politie-uniform droegen ze niet. De bestuurder moest zijn kentekenbewijs afgeven, de "agenten" verifieerden dit hierna zogenaamd door te bellen naar het bureau.

De gecontroleerde bestuurder vroeg of er een tweede politieauto bij kon komen, want hij vertrouwde het niet helemaal. De mannen reageerden met de mededeling dat die later nog wel zou komen en reden weg. Vervolgens belde de bestuurder de politie, die de nepagenten signaleerden op de 's Gravendijkwal en hen aanhield. In de auto werden handboeien, scanners en mag-lite's (staaflantaarns) aangetroffen. Het drietal is overgebracht naar het bureau. Eén van hen bleek nog 150 dagen gevangenisstraf te moeten uitzitten.

Stropers doden zeldzame witte neushoorns

jeffreysnf, Bartgast en FEESTsdeel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In het nationale park Garamba in Congo hebben stropers enkele van de laatste witte neushoorns gedood. Op dit moment zouden er waarschijnlijk nog maar 25 van deze dieren in leven zijn. Volgens de parkbeheerder zijn de stropers afkomstig uit Sudan.

Het park is een groot gebied van savanne en bossen waarin naast de witte neushoorn ook andere bijzondere diersoorten zoals de Afrikaanse bos-olifant, nijlpaarden, buffalo's en chimpansees leven.

"Het is de eerste keer dat ze Garamba binnen zijn gegaan. Als we geen hulp krijgen, verliezen we de laatste witte neushoorns", aldus parkbeheerder Kes Hillman-Smith. De witte neushoorn leefde ooit ook in Zuid-Afrika en Uganda, maar komt daar inmiddels niet meer in het wild voor.

Bij de laatste telling, in april 2003, waren er nog dertig van deze bijzondere diersoort. Sindsdien zijn er zeker zes gedood en vier geboren. De stropers hebben het niet alleen op de witte neushoorn voorzien, maar hebben de afgelopen tijd ook al duizend van de 7000 Afrikaanse olifanten doodgeschoten. Afgelopen maand alleen al werden twee dode neushoorns en twaalf olifanten gevonden. "Ik weet niet hoeveel neushoorns nog leven of zijn gestorven, maar ik ben behoorlijk bezorgd."

De stropers doden de beesten vanwege het ivoor. Ondanks een internationaal verbod op de handel in ivoor zijn stropers nog steeds hard op zoek naar het 'witte goud', dat vooral nog verhandeld wordt in Jemen.

Solo van Sella in de Giro

De neo-prof Emanuele Sella heeft de elfde rit van de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De dolgelukkige Italiaan kwam alleen over de streep in Cesena, de geboortestad van de overleden Marco Pantani.

Sella maakte deel uit van een ontsnapte groep van twintig man, die voorop was geraakt na een bewogen beginfase. Op 36 km van het einde reed Sella alleen weg van zijn gezellen en bouwde een serieuze voorsprong uit. Op een bepaald moment kwam de roze trui van Cunego in bedreiging, maar toen schoot Saeco in actie. Ze dunden het peloton uit op de vele heuveltjes in de slotfase, maar geen enkele grote naam werd gelost, zodat de top van het klassement ongeveer gelijk blijft. Favoriet Stefano Garzelli kreeg het wel een paar keer moeilijk, maar kon uiteindelijk toch aanklampen.

Sella kreeg het nog moeilijk maar behield uiteindelijk een halve minuut voorsprong op de overgebleven achtervolgers, geleid door Moreni. Sella duikt dankzij deze overwinning de top tien van het klassement binnen. De groep met favorieten arriveerde nog twintig seconden later, aangevoerd door Moos. Morgen volgt er een lange vlakke rit (210 km) met aankomst in Treviso.

top tien elfde rit
1. Emanuele Sella (ITA, Panaria-Margres) 228 km in 5h19'08"
2. Cristian Moreni (ITA, Alessio-Bianchi) op 30 sec.
3. Steve Zampieri (ZWI, Vini Caldirola-Nobili) z.t.
4. Bo Hamburger (DEN, Acqua e Sapone-Mokambo) z.t.
5. Ruben Lobato (SPA, Saunier Duval-Prodir) z.t.
6. Manuel Garate (SPA, Lampre) z.t.
7. Francisco Vila (SPA, Lampre) z.t.
8. Alexandre Moos (SUI, Phonak) op 49 sec.
9. Damiano Cunego (ITA, Team Saeco) z.t.
10. Yaroslav Popovych (OEK, Landbouwkrediet-Colnago) z.t.

top tien klassement
1. Damiano Cunego (ITA, Team Saeco) in 50h43'29"
2. Gilberto Simoni (ITA, Team Saeco) op 10 sec.
3. Franco Pellizotti (ITA, Alessio-Bianchi) op 28 sec.
4. Yaroslav Popovych (OEK, Landbouwkrediet-Colnago) op 40 sec.
5. Giuliano Figueras (ITA, Panaria-Margres) op 52 sec.
6. Stefano Garzelli (ITA, Vini Caldirola-Nobili) op 1'15"
7. Andrea Noe (ITA, Alessio-Bianchi) op 1'17"
8. Serhyi Honchar (OEK, De Nardi) z.t
9. Dario Cioni (ITA, Fassa Bortolo) op 1'19"
10. Emanuele Sella (ITA, Panaria-Margres) op 1'25"

Ralf en Webber 10 plekken teruggezet

Ralf Schumacher en Mark Webber zijn na motorproblemen allebei tien plaatsen teruggezet op de grid.

Ralf Schumacher kan zijn ambities om de GP van Monaco te gaan winnen al in de kast opbergen. Hij heeft namelijk tussen de twee trainingen in de motor van zijn BMW-Williams moeten vervangen. Hierdoor zal hij 10 plaatsen op de grid terug worden gezet. Nadat hij vorig jaar nog Pole Position had in Monaco zal hij dit jaar niet hoger dan 11e op de grid staan.

Ook Mark Webber had problemen met de motor. Hij blies zijn motor op en heeft dezelfde straf als Ralf gekregen.

Overleden komiek uit de dood herrezen?

Op 16 mei 1984 overleed komiek en acteur Andy Kaufman. Kaufman, die onder meer had gespeeld in de serie Taxi, leed aan een zeldzame vorm van longkanker en was bij zijn dood slechts 35 jaar oud. Een hardnekkig gerucht deed sinds het overlijden de ronde dat Kaufman als een bizarre grap zijn overlijden in scene had gezet. Twintig jaar na zijn sterfdatum zou hij weer in de openbaarheid treden.


Andy Kaufman Returns
Het graf van Andy Kaufman


En zo geschiedde. Met een weblog en een optreden als alter-ego Tony Clifton koos een man die beweert de legendarische komiek te zijn deze week de openbaarheid. Volgens een persbericht zou uit DNA en vingerafdrukken zijn gebleken dat de man met 99 procent zekerheid inderdaad Andy Kaufman is. Moeder Kaufman zou hebben gereageerd met: "Het is geweldig Andy weer terug te hebben." Kaufman zelf bood excuses aan aan zijn fans. Maar "om legendarische status te krijgen was het nodig om voor twintig jaar weg te gaan", verklaarde de komiek.

In de film Man on the Moon uit 1999 over het leven van Andy Kaufman speelde acteur Jim Carrey de rol van de doodgewaande komiek. Wellicht dat de opzienbarende 'herrijzenis' ooit nog tot een tweede deel leidt.


Andy Kaufman Returns
Andy Kaufman uit 'de dood' herrezen
(inzet: foto uit de jaren 70)


Voorzitter PSV betrokken bij verkeersongeval

okcep had ons via de nieuws-submit te melden:

PSV-voorzitter Harry van Raaij heeft vanmiddag kortstondig in het ziekenhuis doorgebracht nadat hij bij een auto-ongeluk betrokken was. Van Raaij reed samen met zijn vrouw over de kruising Orpheuslaan-Achilleslaan in Eindhoven toen een auto hen raakte. De tegenligger was op de verkeerde weghelft geraakt.

Van Raaij en zijn vrouw werden ter observatie naar het nabij gelegen Máxima Medisch Centrum gebracht. Al vrij snel mochten ze weer naar huis om van de schrik te bekomen. "Het is al met al goed afgelopen", zei een woordvoerder van PSV. "Alleen mevrouw Van Raaij klaagde over pijn in haar borst door de klap die ze heeft gemaakt in haar veiligheidsgordel."

Boonen snelste in België

Tom Boonen heeft de tweede rit in de Ronde van België gewonnen in de sprint, voor Stefan Van Dijk. Geert Omloop blijft leider in het klassement.

Met de wind op kop viel de koers moeilijk te controleren.MrBookmaker.com probeerde het wel voor leider Omloop, maar toch regende het aanvallen waarvan die van Rosseler, Voetker en Roesems wel de indrukwekkendste waren. In de plaatselijke rondjes in Knokke zat een groepje voorop met Stuart O'Grady, die gretig meesprintte voor de bonificatieseconden. De Fransman stond namelijk vijfde in het klassement. Uiteindelijk kwam alles bijeen door het werk van Quick Step - Davitamon en Landbouwkrediet. Ook een late uitval van Nico Mattan was tevergeefs. Tom Boonen sprintte zichzelf dan naar een negende overwinning dit seizoen, voor Stefan Van Dijk. Roy Sentjes kwam nog mooi opzetten en behaalde een derde stek. De helft van de top tien was vandaag voor Nederlanders.

Morgen trekken de renners door de Vlaamse ardennen richting Buggenhout, en moeten hiervoor ondermeer de Muur van Geraardsbergen over.

top tien tweede rit
1.T.Boonen (Bel) 179 km in 4u21'11"
2.S.van Dijk (Ned) z.t.
3.R.Sentjens (Ned)
4.R.Hunter (ZAf)
5.J.Koerts (Ned)
6.J.Kirsipuu (Est)
7.P.Bossoni (Ita)
8.S.de Jongh (Ned)
9.S.Marzoli (Ita)
10.N.Scheuneman (Ned)

top vijf klassement
1.G.Omloop (Bel) in 8u26'40"
2.G.Bortolami (Ita) op 1"
3.M.Timosjin (Rus) 2"
4.M.Quinziato (Ita) 10"
5.S.O'Grady (Aus) 13"

Man komt bijna 60 jaar te laat op feest

Icoon Weird nieuwsFrank Gerdnic, 77 jaar oud, is vorig weekend na bijna 60 jaar alsnog op komen dagen bij een schoolfeest. De man miste het feest in 1945 omdat hij in afwachting was van inzet bij een overzeese missie in de Tweede Wereldoorlog.

Afgelopen weekend maakte Frank het echter allemaal weer goed. De inmiddels bejaarde man en zijn 53-jarige vrouw waren aanwezig bij het schoolfeest van de Rochester Area High School in Beaver County. Het koppel werd zelfs benoemd tot ‘king and queen of the prom’. Gerdnic liet weten altijd het gevoel te hebben iets mis te hebben gelopen door het niet bezoeken van het feest.

Schumacher snelste in Monaco

Tijdens de eerste twee vrije trainingen in Monte Carlo heeft Michael Schumacher de snelste tijd laten noteren.

Schumacher stond met een tijd van 1:14.741 vooraan gevolgd door Anthony Davidson en Rubens Barrichello. Tijdens de tweede training wisten zowel Bjorn Wirdheim als Mark Webber geen tijden neer te zetten. De enige Jaguar die wel een tijd neer kon zetten was Christian Klien. Deze kwam echter niet verder dan de 20e plek. De beide Williamsen kwamen niet verder dan een 10e plek voor Juan Pablo Montoya en een 12e plek voor Ralf Schumacher. Een overzicht van de top 6 vind je hieronder.

1. Michael Schumacher - Ferrari 1:14.741
2. Anthony Davidson - BAR 1:15.141
3. Rubens Barrichello - Ferrari 1:15.319
4. Jarno Trulli - Renault 1:15.472
5. Kimi Räikkönen - McLaren 1:15.479
6. Jenson Button - BAR 1:15.520

Lintje voor Dj Tiësto

FEESTsdeel en Lassy hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Tijs Verwest, beter bekend als Dj Tiësto, is vanmorgen in zijn woonplaats Breda benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Rutten van Breda.

"Je bent de ongekroonde koning van de dancemuziek" prees Rutten Tiësto. "In tien jaar tijd ben je op eigen kracht van lokale platendraaier tot 's werelds beste geworden." Verwest zelf was overdonderd: "Het is echt een supergrote verrassing. Ik voel me echt vereerd want het is voor Nederland een bijzondere onderscheiding. Ik ben hier best emotioneel door."

De 35-jarige Tiësto, wiens nieuwe album Just Be binnenkort uitkomt, won de afgelopen jaren onder andere drie TMF Awards, de Zilveren Harp, een MTV Holland Award en twee Dutch DJ Awards. Ook werd hij twee jaar achter elkaar door het toonaangevende tijdschrift DJ Magazine gekozen tot beste dj van de wereld

DJ Tiësto met lintje
Officier Tiësto
Foto Jasper Juinen / ANP

Restaurants bezuinigen op servetjes

Icoon Weird nieuwsStijgende kosten voor eten en papier hebben fastfood restaurants in het Amerikaanse Milwaukee er toe gezet hun klanten te korten op servetjes. Dit tot verontwaardiging van de bezoekers van onder andere McDonalds.

Hoeveel eten je ook koopt, hoeveel geld je ook uitgeeft, slechts één servetje per klant mag er worden gepakt. Tim Machak, McDonalds bezoeker, vindt het een belediging. Hij kocht vier ijsjes voor zijn kinderen, en kreeg maar twee servetjes. Hij is van mening dat je zoveel mag pakken als je wilt.

Het simpel geven van één servetje is niet de enige manier waarop de restaurants proberen te bezuinigen. Sommige publieke eetgelegenheden geven hun klanten een setje bestek inclusief het schoonmaakdoekje. Weer anderen bieden de dingen aan via een soort van dispenser.

Belgisch raadslid schiet vier mensen neer

Jump en fokijama hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Bij een schietpartij in een café in het Belgische Sint-Gillis-Waas is een man om het leven gekomen. Drie anderen raakten zwaar gewond. De dader vluchtte, maar kon later worden aangehouden. Het zou gaan om de 24-jarige loodgieter Wim F., die voor het Vlaams Blok in de gemeenteraad van Sint-Gillis-Waas zit.

In het café was een karaoke-avond aan de gang. Volgens het VRT Nieuws was er geklaagd over gasten die in het café drugs verhandelden. Deze werden vervolgens het café uitgezet. De verdachte zou later zijn teruggekeerd met een wapen. Bij de schietpartij die volgde werd de 35-jarige broer van de cafébaas doodgeschoten. De andere slachtoffers zijn inmiddels buiten levensgevaar. De verdachte heeft de schietpartij nog niet bekend. Hij is donderdagmiddag voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

130 rauwe kikkers worden man bijna fataal

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Chinese man uit de provincie Guangdong had wat last van halswervelpijnen, dus bezocht hij zijn huisarts. Deze dokter gaf hem de tip om 130 rauwe kikkers te eten, dan zou het vanzelf overgaan. Dit was echter niet zo'n goed idee.

De man at twintig dagen lang zes of meer rauwe kikkers per dag. Op een gegeven moment ging hij zich echter serieus belabberd voelen en stopte hij met het eten van de beestjes. Dit was net op tijd, want hij was bijna gestorven aan de "medicijnen". De man wil nu een klacht indienen tegen de dokter.

Bruine kikker
Kikkers zijn niet zo onschuldig als ze eruit zien

Hockey: Den Bosch claimt damestitel

De dames van hockeyclub Den Bosch hebben voor een unieke prestatie gezorgd. Vandaag werden zij voor de zevende maal op rij kampioen van Nederland.

Het team vol internationals speelde vandaag de tweede playoff finalewedstrijd tegen Amsterdam. Nadat afgelopen weekend in het Wagener Stadion met 1-3 gewonnen werd, werd het nu aan de Oosterplas wederom 3-1. Bij rust was het nog 1-1, maar een sterke tweede helft gaf de doorslag.

Sylvia Karres zette Amsterdam eerst brutaal op voorsprong (0-1). Kim de Haas bracht Den Bosch middels een benutte strafbal echter weer langszij. Mijntje Donners en Lieve van Kessel beslistten vervolgens uit strafcorners de strijd in Bosch's voordeel. De overmacht van Den Bosch uit de competitie werd zo omgezet in een nieuwe landstitel.

'Dodenlijst circuleert onder Antillianen Den Helder'

Volgens "goed ingevoerde bronnen" circuleert er binnen de Antilliaanse gemeenschap in Den Helder een dodenlijst: een lijst van personen die om het leven dienen te worden gebracht. Vorige week werd in Den Helder een Antilliaanse jongen van negentien doodgeschoten.

De politie zegt niet op de hoogte te zijn van deze lijst, maar zegt zich wel zorgen te maken over de onrust in Den Helder, en dan vooral onder een deel van de Antilliaanse inwoners. De groep Antillianen in Den Helder zou naar verluidt zo'n 1600 personen groot zijn. Er is vooral rivaliteit tussen twee grote groepen, die behalve uit Antillianen ook uit Surinamers en Nederlanders bestaan. Uit beide groepen is nu één persoon gestorven, een derde moord wordt echter zeer waarschijnlijk geacht.

In september 2003 werd ook al een Antilliaan doodgestoken. Hetgeen vorige week vrijdag gebeurde is daar waarschijnlijk een wraakactie op. Het slachtoffer zou een broer zijn van de dader van de moord vorig jaar, zijn naam zou op de dodenlijst hebben gestaan. Ook een 15-jarige jongen, getuige bij de moord vorig jaar, zou op de lijst staan. Het gezin van deze jongen is ondergedoken. Wegens de toenemende onrust hebben al vier gezinnen van alleenstaande moeders Den Helder verlaten.

Grote drukte op Nederlandse wegen

Grote drukte op de Nederlandse snelwegen vanmorgen. Rond het middaguur was er zelfs een totaal van 112 kilometer file, verdeeld over 22 files. Veel mensen trekken er dit jaar blijkbaar op uit vandaag, hemelvaartsdag.

Om half 11 vormden zich al de eerste files, zo meldt de ANWB. Vooral op de A1 van Amsterdam naar Amersfoort en en op de randweg van Eindhoven vormden zich lange rijen wachtende voertuigen, maar ook de wegen naar de Veluwe en Zeeland waren populair. Aan het begin van de middag namen de files weer af. Volgens het ANWB zal er vanmiddag niet opnieuw grote drukte komen: "Aan het eind van de middag gaat het wat vaak gespreider."

PSV blijft op keepersjacht

Keeperstrainer Joop Hiele van PSV reist deze dagen heel Europa rond op zoek naar een opvolger voor Ronald Waterreus. De nieuwste naam op het lijstje is Jurek Dudek.

De 31-jarige Pool staat nadrukkelijk in de belangstelling van PSV. Zowel bij Liverpool als bij de zaakwaarnemer van Dudek werd informatie ingewonnen voor een eventuele overgang van de doelman. Hij zou hoog op het lijstje staan van kandidaten, maar PSV wil afwachten welke kandidaten ook echt bij PSV willen komen spelen.

Edwin van de Sar staat ook al een tijd hoog op het lijstje, maar speler en zaakwaarnemer geven verschillende signalen af. Naast Van der Sar en Dudek zouden nog twee keepers uit het buitenland op het lijstje van PSV staan. Edwin Zoetebier zou ook nog steeds een kandidaat zijn, maar zou aanmerkelijk lager op het lijstje staan.

Marseille klaagt over Collina

Olympique Marseille heeft bij de UEFA een klacht ingediend ten aanzien van het gedrag van arbiter Pierluigi Collina. Volgens de Franse club ging de Italiaan tijdens de UEFA-bekerfinale tegen Valencia veel te vriendschappelijk om met spelers van Valencia.

De finale die woensdag werd gespeeld in Göteborg werd met 2-0 gewonnen door het Spaanse Valencia. Pierluigi Collina wordt door velen als de beste scheidsrechter van de wereld gezien.

"Collina groette alle spelers vooraf persoonlijk", aldus Olympique-voorzitter Bouchet. "Hij gaf zelfs één van hen, Carboni, een zoen. Na afloop werd Collina door alle spelers van Valencia gefeliciteerd. Meneer Carboni verdween zelfs in zijn kleedkamer en kwam er even later zonder shirt weer uit. Ik vind dat de UEFA van deze bedenkelijke praktijken moet weten."

'Satan' teistert virtueel heiligdom

De publiciteit rond de opening van de Church of Fools heeft niet alleen gelovigen naar deze allereerste online-kerk getrokken. De afgelopen dagen werd het virtuele heiligdom belaagd door bezoekers die zich van een weinig christelijke kant lieten zien.

Australische en Amerikaanse bezoekers die inlogden als 'satan' begonnen tirades af te steken vanaf de preekstoel en riepen krachttermen vanaf de kerkbankjes. De makers van de website hebben daarom besloten dat het altaar en de preekstoel in de kerk niet langer toegankelijk zijn. Een vloek wordt bestraft met een enkeltje richting de virtuele hel.

De website wordt dagelijks bezocht door ongeveer 10.000 bezoekers. Met een muisklik kunnen deze onder andere rondlopen, knielen, bidden, een kruis slaan en 'Hallelujah' roepen. De site wordt betaald door de Methodistenkerk van Engeland, die met het initiatief op internet ronddolende zielen hoopt te 'vangen'.


De online Church of Fools
De online Church of Fools


Spaanse EK-selectie bekend

De Spaanse bondscoach Iñaki Sáez heeft zijn lijstje met favoriete spelers voor Euro 2004 bekend gemaakt.

Doel:
Iker Casillas (Real Madrid), Santiago Cañizares (Valencia CF), Daniel Aranzubia (Athletic Club Bilbao)

Verdediging:
Carlos Marchena (Valencia CF), Carles Puyol (FC Barcelona), Raúl Bravo (Real Madrid), César Martín (Deportivo La Coruña), Iván Helguera (Real Madrid), Míchel Salgado (Real Madrid), Juanito Gutiérrez (Real Betis), Gabri García (FC Barcelona)

Middenveld:
David Albelda (Valencia CF), Rubén Baraja (Valencia CF), Vicente Rodríguez (Valencia CF), Joaquín Sánchez (Real Betis), Juan Carlos Valerón (Deportivo La Coruña), Xabi Alonso (Real Sociedad), Xavi Hernández (FC Barcelona), Joseba Etxeberria (Athletic Club Bilbao)

Aanval:
Fernando Morientes (AS Monaco), Raúl González (Real Madrid), Fernando Torres (Club Atlético de Madrid), Albert Luque (Deportivo La Coruña)

Carsten Ramelow zwaait af

Carsten Ramelow (30) zal niet op Euro 2004 in actie komen. De Duitse middenvelder liet dat vandaag aan bondscoach Rudi Völler weten.

Völler werd onaangenaam verrast met de afzegging. Met 46 caps bracht Ramelow een stuk ervaring mee. De middenvelder zegt zelf de jeugd een kans te willen geven: "ik wil plaats maken voor de jeugd, die kans maken op de WK titel van 2006." Eerder toonde hij zich nog bereid om in Portugal eventuele defensieve problemen uit de weg te helpen ruimen. Nu sluit het boek voor hem.

Ramelow sloot zijn carriere daarmee af met de 5-1 nederlaag tegen Roemenie, waar hij de rol van centrale verdediger op zich nam. Hij speelde voor Duitsland het WK 2002, dat zo succesvol verliep. Op Euro 2000 was hij wisselspeler. Völler zal aanstaande maandag zijn selectie voor Euro 2004 bekend maken.

Terugtrekkende Spaanse troepen in Irak aangevallen

FEESTsdeel had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Spaans konvooi is aangevallen in het zuiden van Irak. Het konvooi was bezig met de terugtrekking uit Irak, toen het werd aangevallen. Hierbij is een Iraakse opstandeling om het leven gekomen en een tweede zwaargewond geraakt. Dat heeft het Spaanse ministerie van Defensie donderdag gezegd. Een Spaanse militair raakte lichtgewond.

Aan het eind van deze maand moeten de 1430 Spaanse militairen het land hebben verlaten.De terugtrekking is een besluit van de nieuwe socialistische premier Jose Luis Rodriguez Zapatero. De premier werd in maart van dit jaar gekozen. Het konvooi vormde de achterhoede van de vertrekkende troepen.

Weigeren van koeken betekent vernielde auto

Een bewoner van Enkhuizen keek dinsdagavond wel heel vreemd op toen twee venters een deuk in de motorkap van zijn wagen schopten. De heren hadden eerder geprobeerd aan de man hun koeken te verkopen. Hier had de man echter geen interesse in. Vervolgens liepen de twee "verkopers" langs zijn auto en schopten ze een deuk in de motorkap.

Na het voorval kozen de twee het hazenpad maar even later konden ze door de politie worden aangehouden. Het bleek te gaan om twee Rotterdammers van 17 en 25 jaar oud.

Eén van de heren bleek een busje traangas bij zich te hebben. Dit werd door de politie in beslag genomen. De schade aan de auto bedraagt zo'n 450 euro.

Nederlander bereikt top Everest zonder zuurstof

FEESTsdeel, Wiebse en _Think_ hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Wilco van Rooijen heeft als tweede Nederlander zonder zuurstofflessen en via de noordkant de top van de Mount Everest bereikt. Hij stond om 04.00 (Nederlandse tijd) op 8850 met hoge berg. Tijdens het laatste gedeelte van de klim werd de Utrechter bijgestaan door sherpa Dawa.

Onder redelijk gunstige weeromstandigheden kon hij de berg vanaf de moeilijke Tibetaanse zijde beklimmen. De omstandigheden waren echter niet goed genoeg om het afdalingsplan van Van Rooijen te laten slagen. De Utrechter wilde met een parapente, een soort bestuurbare parachute, vanaf de top een glijvlucht maken naar de uitvalsbasis van de klimmers, het zogenoemde Advance Base Camp op 6400 meter hoogte. Het is nog nooit iemand gelukt zonder zuurstofflessen de Mount Everest te beklimmen en vervolgens daar vanaf te vliegen.

Ongeveer 2,5 uur na de beklimming sprak het basiskamp in Utrecht met Van Rooijen. "Hij klonk opgetogen en redelijk fit", aldus zegsman Jos Steehouder. Gedurende de klimpoging moest hij zijn klimgenoten Rex Snelders en Ron Doorakkers achterlaten.

Het was tweede poging die Van Rooijen ondernam om de berg zonder zuurstofflessen te bedwingen. Twee jaar geleden mislukte de poging nog. Teamgenoot Hans van der Meulen was toen wel succesvol en wist toen als eerste Nederlander via de noordzijde de top van de Everest zonder zuurstof te bereiken.

Sciandri stopt per direct

Max Sciandri hangt na 16 jaar koers de fiets aan de haak. Hij neemt ontslag bij CSC en gaat direct in op een jobaanbieding die hem te beurt is gevallen.

"Ik heb een nieuwe job aangenomen," zegt Sciandri. "Het is altijd moeilijk een juist moment te vinden om te stoppeen. Maar ik kan terugblikken op een mooie loopbaan waaraan ik vele prachtige herinneringen overhoud." Het afscheid van de ploeg valt hem toch redelijk zwaar, en hij hoopt later nog terug te kunnen keren, als de mogelijkheid zich voordoet.

Bjarne Riis, de voorzitter van CSC, heeft alle begrip voor de beslissing van zijn renner. "We hebben er met elkaar over gesproken, en hij vertelde me dat het een heel interessante nieuwe carièremogelijkheid was. En wie ben ik om hem daarin tegen te houden?" Verder sprak hij nog bewonderend over Sciandri als renner en als persoon.

Sciandri won in zijn rijke loopbaan drie ritten in de ronde van Italië en één in de Tour de France, alsook de Leeds Classic en nog een paar kleinere wedstrijden. Op de Olympische spelen van 1996 in Atlanta pakte de Brit de Bronzen medaille. De 37-jarige renner was bij een hoop ploegen aan de slag, waaronder motorola, La Française des jeux, Lampre en uiteindelijk CSC.

Jol in beeld bij Tottenham Hotspur

Martin Jol staat in de belangstelling van Tottenham Hotspur. De bij RKC Waalwijk vertrekkende coach kan bij de Spurs manager worden, aldus de BBC.

Gisteren bereikte de club uit Londen al een definitief akkoord met Frank Arnesen, die technisch directeur wordt. Martin Jol speelde zelf in het Engelse voetbal bij clubs als Coventry City en West Bromwich Albion. Daarna werd hij trainer bij Roda JC en RKC Waalwijk.

Jol en Arnesen zullen nauw gaan samenwerken. Jol zal zich bij de Spurs vooral bezig moeten gaan houden met het trainen en coach van de hoofdmacht. Arnesen krijgt het aan- en verkoop beleid van de Londense club in handen.

IR-expert: "UFO's Mexico onverklaarbaar"

Op de video die 5 maart gefilmd werd door een vliegtuig van de Mexicaanse luchtmacht, staan onomstotelijk ongeïdentificeerde vliegende objecten, aldus Mr.Gilberto Rocha, expert in het FLIR-systeem waarmee de objecten werden waargenomen. De video werd officieel door defensie aan journalist en UFO-onderzoeker Jaime Maussan gegeven voor onderzoek.

Boven de oostelijke kust van de staat Campeche vlogen elf vreemde bollen die niet met het blote oog te zien waren. Op het high-tech infrarood systeem FLIR STAR SAFIRE II waren de objecten die in formatie leken te vliegen wel te zien. Toen de militairen de achtervolging inzetten, keerden de bollen zich om en omsingelden het vliegtuig. Dit was op de radar te zien. Na enige tijd vlogen de bollen in formatie weg. Wat zegt een expert van het infrarood systeem FLIR STAR SAFIRE II er van?

Maussan heeft FLIR-expert Mr.Rocha geinterviewd:

Vraag: Mr. Rocha, u heeft enkele beelden onderzocht die opgenomen waren gedurende een operatie op 5 maart 2004. Wat is uw mening hierover?

Antwoord: Het zijn interessante beelden want ze zijn ongebruikelijk. Ik zal het proberen uit te leggen. Het menselijk oog kan slechts een gedeelte van de lichtfrequenties opvangen die de zon uitstraalt. Het oog heeft niet de capaciteit beelden op te vangen die voorbij deze frequenties liggen, hieronder valt infrarood. De infrarood beelden liggen buiten het zichtbaar gebied, en kunnen alleen gezien worden door de FLIR of met speciale camera's die infrarode straling op kan vangen.

De apparatuur die de luchtmacht gebruikt heeft de mogelijkheden voor het menselijk oog zichtbaar licht, en voor het menselijk oog onzichtbaar licht te detecteren. De beelden die wij gezien hebben van de vreemde objecten, correspondeert met objecten die een temperatuur hebben. Ze zenden warmte uit en ze zenden infrarood straling uit wat de camera's op kunnen nemen.

De beelden zijn enigszins laag van resolutie vanwege de afstand waarover gefilmd wordt, maar tonen desondanks ronde objecten met karakteristieken die niet vergeleken kunnen worden met enig ander object in de lucht.

Vraag: Zouden het vliegtuigen geweest kunnen zijn?

Antwoord: Nee, want bij vliegtuigen is de temperatuur nadrukkelijk anders in de turbines en aan de voorkant van het toestel vanwege de wrijving met de lucht. Het is daarom niet mogelijk dat ze als ronde objecten op de FLIR zouden verschijnen. Als we beelden hadden die dichterbij genomen waren, zouden we wellicht een betere definitie van de vorm kunnen geven, maar vanwege de informatie die we wel hebben kunnen we het niet als vliegtuigen identificeren.

Vraag: Zouden het helicopters geweest kunnen zijn?

Antwoord: Nee, want hier geldt hetzelfde: De turbine en de rotorbladen zouden de hoogste temperatuur hebben. Dit zou niet als een rondvormig object op de FLIR verschijnen.

Vraag: Het zijn dus geen bekende vliegtuigen, wat denk je dan dat het zijn?

Anwoord: Om verwarring te voorkomen geef ik een omschrijving van wat het zijn: Het zijn objecten die vliegen en die niet te identificeren zijn.

Vraag: Is het mogelijk dat de FLIR ons foutieve informatie gegeven heeft, en dat de bollen, de warmtebronnen er niet waren?

Antwoord: Neen, want in de beelden zien wij wolken die een hogere temperatuur hebben dan de omgevingstemperatuur. Daarom kunnen wij de silhouetten van de wolken zien, want de FLIR detecteert ook hun infrarood frequenties. De objecten op de beelden zijn de punten met de hoogste temperatuur.

Hoewel ik veel ervaring heb met deze camera's heb heb ik nog nooit iets als dit gezien. Voor mij is dit incident een onopgeloste zaak.Wat denk jij dat de op beeld en radar vastgelegde objecten zijn? Klik hier voor de poll.

Nieuwe foto's uit Irak gepubliceerd

De Amerikaanse zender ABC News publiceerde gisterenavond een tweetal nieuwe foto's van mishandelingen in de Abu Graibh-gevangenis in Bagdad getoond, die eerder nog niet in de media waren verschenen. Op de twee foto's is een soldaat te zien, die met de duim omhoog staat bij de Irakees die overleed tijdens zijn verhoring.

Volgens ABC gaat het om de stamoudste Al-Jamadi. Hij overleed volgens het televisiestation in Amerikaanse gevangenschap, na een uur van intensieve verhoringen. Waarschijnlijk is de Irakees door medewerkers van de inlichtingendienst CIA of civiele ondervragers doodgeslagen.


Sabrina Harman met de duim omhoog


Op de twee nieuwe foto's zijn de soldaten Sabrina Harman en Charles Graner te zien. Laatstgenoemde is bekend vanwege zijn verschijning op foto's met Lynndie England. Volgens haar werden de gedetineerden gedwongen op handen en knieën door gebroken glas te kruipen. Bewakers hechtten zelf met naald en draad wonden van gevangenen, die ze veelal tijdens een verhoor hadden opgelopen. England, die inmiddels ook aangeklaagd is, zou volgens de aanklacht samengewerkt hebben Graner, van wie zij vier maanden zwanger is. Graner staat op één van de foto's lachend bij een stapel naakte gevangenen. Hij zal waarschijnlijk ook voor de krijgsraad moeten verschijnen.


Charles Graner bij het stoffelijk overschot


Gisteren veroordeelde een Amerikaans tribunaal de eerste militair wegens mishandelingen. De 24-jarige Jeremy Sivits gaf tijdens zijn verhoor toe gevangenen te hebben mishandeld en een aanzienlijk deel van de schokkende foto's te hebben gemaakt. Het militaire tribunaal legde Sivits één jaar cel op en hij wordt oneervol ontslagen uit het leger.

Inmiddels heeft het Pentagon een nieuwe cd-rom foto's van het mishandelen van Irakezen in handen gekregen, zo meldde ze aan de Senaatscomissie. Op het schijfje staan 24 foto's, waarvan dertien getoond door de media. Volgens onderminister van Defensie Powell Moore is nog niet duidelijk of de foto's echt zijn.

Oudkerk genoemd als burgemeester Zaanstad

Volgens PvdA-Kamerlid Frank Heemskerk wil de PvdA in Zaanstad Rob Oudkerk als opvolger van burgemeester Ruud Vreeman. Vreeman werd onlangs benoemd als burgemeester van Tilburg, waar hij eind juni gaat beginnen.

Oudkerk moest in januari aftreden als wethouder in Amsterdam, na onthulling over prostitueebezoek. Heemskerk, die namens zijn fractie contacten onderhoudt met partijgenoten in Zaanstad, denkt dat die affaire geen beletsel vormt. "Wouter Bos zei dat hij hoopt op behoud van Oudkerk voor de partij." André Drost, fractievoorzitter van de PvdA in de Zaanse gemeenteraad, vindt echter dat Heemskerk voor zijn beurt praat. "We hebben nog niet gesproken over namen. Pas eind deze maand wordt een vertrouwenscommissie benoemd uit de gemeenteraad, die zich hiermee zal bezighouden."

De ex-wethouder zegt zelf geruchten te hebben opgevangen dat ze hem willen hebben. "Maar mij is niks gevraagd. Typisch PvdA." Of hij interesse heeft? "Zaanstad is wel lekker dicht bij Amsterdam", reageert Oudkerk.


Rob Oudkerk
Rob Oudkerk

Hushovd eerste in Languedoc

De Noor Thor Hushovd is de eerste winnaar in de Tour du Languedoc-Roussillon. In deze rittenkoers van eerste categorie was hij de snelste in de massasprint.

De Tour du Languedoc-Roussillon is een voorbereidingskoers op de Ronde van Frankrijk maar wordt door veel renners te zwaar bevonden, en die kiezen dan liever voor de Ronde van België of van Beieren. Toch kent het 107-koppige peloton een interessant deelnemersveld waar vooral uitgekeken wordt naar het vormpeil van Lance Armstrong.

De rit werd in het begin gekleurd door aanvallen van Walter Bénéteau, Philippe Koehler en Jérémy Roy en in de slotfase van Iñaki Isasi en Laurent Lefèvre. Maar Crédit Agricole bracht alles weer samen en Thor Hushovd rondde het ploegwerk mooi af in de sprint. Morgen vertrekt de Noor die aan een sterk seizoen bezig is in de gele trui richting Narbonne.

top tien eerste rit
1. Thor Hushovd (NOO, Crédit Agricole) 167 km in 4h20'23" (38,5 km/h)
2. Samuel Dumoulin (FRA, Ag2r Prévoyance) z.t.
3. Jérôme Pineau (FRA, Brioches La Boulangère) z.t.
4. Martin Elmiger (ZWI, Phonak) m.t.
5. Bernhard Eisel (OOS, FDJeux.com) m.t.
6. Sven Vanthourenhout (BEL, Quick Step-Davitamon) z.t.
7. Franck Renier (FRA, Brioches La Boulangère) op 3 sec.
8. Christophe Edaleine (FRA, Cofidis) z.t.
9. Koldo Fernandez (SPA, Euskaltel-Euskadi) z.t.
10. Frédéric Amorison (BEL, Quick Step-Davitamon) z.t.

Te water geraakte peuter overleden

bordewolf had ons via de nieuws-submit te melden:

Een veertien maanden oud meisje uit Alkmaar is gisteravond overleden nadat ze te water was geraakt. Aan het begin van de avond vonden duikers haar bewusteloos in een sloot vlakbij haar ouderlijk huis nadat haar ouders alarm hadden geslagen. Rond 21:30 uur overleed het meisje in het Alkmaarse MCA-ziekenhuis.

Brandweerkorpsen uit de hele omtrek hielpen bij de zoekactie, inclusief speurhonden en een helikopter. Het kind was aan het eind van de middag even aan de aandacht van de ouders ontsnapt.

Bortolami wint in België

De eerste rit van de Ronde van Belgïe is gewonnen door Gianluca Bortolami, voor Belgisch kampioen Geert Omloop. De Ronde van België werd dit jaar door de UCI opgewaardeerd van een 2.3 tot een 2.2 koers.

Landgenoot Frank Van Dulmen zorgde samen met Marco Pinotti voor de aanval van de dag, met een maximum voorsprong van 12 minuten. Ondertussen vond er in het peloton een zware valpartij plaats, waardoor Van Speybroek moest opgeven en er een aantal breuken ontstonden in het peloton. De twee vluchtgezellen hielden het buit tot 60 km van het einde, maar toen liep alles weer samen. In de plaatselijke rondjes in Oostende ontsnapte de Rus Mikhail Timochine, later vergezeld door Geert Omloop en de tweeLampre-renners Bortolami en Quinziato.

QuickStep en US Postal deden nog hun best om de vier bij te halen voor respectievelijke sprinters Tom Boonen en Max Van Heeswijck, maar tevergeefs. In de sprint met vier werd Bortolami gegangmaakt door Quiniato en won dan ook met een halve fietslengte voorsprong op Geert Omloop. Omloop mag morgen dankzij bonificatieseconden die hij onderweg meeglipte zijn Belgische kampioenentrui ruilen voor de zwarte leiderstrui.

Morgen krijgen de sprinters een herkansing in de vlakke rit van Oostende naar Knokke-Heist.

top tien eerste rit
1 Gianluca Bortolami (Ita) Lampre 4.50.40 (43.47 km/h)
2 Geert Omloop (Bel) MrBookmaker.com-Palmans z.t.
3 Mikhail Timochine (Rus) Landbouwkrediet-Colnago z.t.
4 Manuel Quinziato (Ita) Lampre 0.02
5 Stefan Van Dijk (Ned) Lotto-Domo 0.05
6 Tom Boonen (Bel) Quick.Step-Davitamon
7 Stuart O'Grady (Aus) Cofidis z.t.
8 Roy Sentjens (Ned) Rabobank
9 Robert Hunter (RSA) Rabobank
10 Sébastien Chavanel (Fra) Brioches la Boulangère

Schilderij Picasso vermist

Een schilderij dat Pablo Picasso in 1924 schilderde, "Nature Morte A La Charlotte", is vermist. Het schilderij werd gerestaureerd in het Centre Pompidou in Parijs. Daar werd het op 12 januari voor het laatst gezien; afgelopen vrijdag ontdekte men dat het kunstwerk onvindbaar was.

De Franse politie vermoedt dat het schilderij, met een geschatte waarde van 3 miljoen euro, gestolen is. "Ze hebben overal gezocht, en nu denkt het Centre Pompidou dat het wel gestolen zal zijn. Die theorie gebruiken wij ook."

Omdat het schilderij tamelijk bekend is, is het onverkoopbaar. Het schilderij zou na de restauratie aan een museum in Noord-Frankrijk uitgeleend worden.


Het schilderij

VN-resolutie veroordeelt Israël

Nyrem en FEESTsdeel hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

De Veiligheidsraad van de VN heeft harde woorden gesproken tegen Israël. De raad nam met veertien stemmen voor een resolutie aan waarin Israël opgeroepen wordt om te stoppen met de vernietiging van Palestijnse huizen in de Gaza-strook. Alleen de Verenigde Staten onthielden zich van stemming.

Om een veto van de VS te voorkomen, werd de uiteindelijke tekst van de resolutie wat afgezwakt. Toch sprak de VS eerder al een veroordeling uit over het vernietigen van de Palestijnse huizen.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN veroordeelde gisteren het Israëlische militair optreden in het zuiden van de Gazastrook scherp. Volgens de zegsman van Annan heeft de VN-topman Israël "herhaaldelijk gewaarschuwd" voor het doden en verwonden van onschuldige Palestijnen.

White twee jaar geschorst

Kelli White, tweemaal wereldkampioen op de 100 en 200 meter, is voor twee jaar geschorst nadat ze positief getest was op modafinil na haar winst op de 100 meter tijdens de wereldkampioenschappen in Parijs, vorig jaar.

Ook heeft de 27-jarige toegegeven steroïden gebruikt te hebben die niet op te sporen zijn, ook beweert ze EPO gebruikt te hebben.

Hierdoor is ze beide medailles die ze behaald had op de wereldkampioenschappen kwijtgeraakt en mag ze dus twee jaar niet meer uitkomen op wedstrijden.

Roodstaan via creditcard wint aan populariteit

FEESTsdeel had ons via de nieuws-submit te melden:

In Nederland wordt de creditcard steeds meer gebruikt om krediet te kopen. Het marktaandeel van deze 'kredietsoort' is in vijf jaar tijd van 15 naar 25 procent gestegen. Vooral consumenten met lagere inkomens maken gebruik van deze mogelijkheid.

Dat blijkt uit het woensdag verschenen rapport 'Consumptieve Kredietverlening' van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Een ander opmerkelijk resultaat uit het onderzoek is dat de gemiddelde schuld op consumptief krediet en de gemiddelde roodstand op betaalrekeningen in vijf jaar tijd met meer dan 30 procent is toegenomen.

In 2003 werd er voor 10,7 miljard euro aan nieuw consumptief krediet verstrekt, een stijging met 3 procent ten opzichte van 2002.

Fries statenlid stapt uit de SP

Berichtten we onlangs over twee raadsleden uit Amsterdam-Noord die braken met de Socialistische Partij (SP), woensdag is bekend geworden dat een Fries Provinciale Statenlid dezelfde stap maakt. Piet Kuipers uit Drachten voelt zich onheus bejegend door zijn partijgenoten. Dieper ligt ernstige onvrede met de interne gang van zaken binnen de hele SP.

Kuipers kwam twee weken geleden al in het nieuws nadat hij door zijn partij teruggefloten werd toen hij stelling nam tegen een cursus 'geweldloos verzet' van het Anti Discriminatiebureau (ADB) in Friesland. Het statenlid werd door partijgenote Hanny Palmen opgedragen de desbetreffende tekst van zijn weblog te halen. Inmiddels is volgens Kuipers de twee leden tellende statenfractie geïsoleerd geraakt, omdat landelijke, regio- en afdelingsbestuurders de fractie negeren. De onderlinge sfeer binnen de SP in Friesland is tot een dieptepunt gedaald. Partijgenoten zijn in kampen verdeeld en verketteren elkaar, tot op het internet toe.

Kuipers meent daarbij dat de interne partijkoers 'dictatoriaal en hypocriet' is en 'haaks staat op het partijprogramma dat hamert op gelijkwaardigheid, solidariteit en menselijke waardigheid'. Hij spreekt zich uit tegen de afdrachtregel, waarin is bepaald dat politieke vertegenwoordigers van de SP hun inkomen uit politieke functies aan de partij dienen af te staan. Over de afdrachtregel is geen discussie mogelijk, terwijl landelijk aanvankelijk wel stilzwijgend werd toegestaan dat Kamerlid Ali Lazrak zijn vergoedingen in eigen zak stak. Pas toen deze kwestie in de media kwam werd Lazrak gedwongen op te stappen, en werden de partijgenoten ingelicht over de gang van zaken, meent de Fries.

Volgens Kuipers loopt in de SP de onvrede over het interne beleid op, tot in de Tweede Kamer toe. Hij beraadt zich nog of hij als eenmansfractie verder gaat of zich aansluit bij een andere partij.

-
Verklaring op de weblog van Piet Kuipers.

Nederlander staakt tocht naar top Mount Everest

Woensdagavond zijn twee Nederlanders op weg gegaan naar de top van de Mount Everest. Eén van de twee, Rex Snelders uit Groessen (Gelderland), moest echter al vrij snel opgeven.

Doordat Snelders tijdens de klim steeds zijn handschoenen moest uittrekken om zich te zekeren raakten zijn vingers gevoelloos. Anderhalve week geleden waren zijn vingers al bevroren geweest. Snelders zei dat hij bang was om te vallen, "net als Ron." Ron Doorakkers uit Tilburg, een expeditiegenoot van Snelders, gaf kort geleden op nadat hij een zware val had gemaakt.

De andere Nederlander, Wilco van Rooijen uit Utrecht, gaat nu samen met Dawa, die hem logistiek ondersteunt, op weg naar de top. Een woordvoerder van de de Friesche Vlag Breaker Everest Expeditie 2004 hoopt deze nacht meer te kunnen zeggen over het verloop van deze tocht. Volgens hem zien de weersomstandigheden er gunstig uit.

Het bijzondere van deze expeditie is dat de deelnemers de Mount Everest, met ca. 8850 meter de hoogste berg van de wereld, zonder gebruik van extra zuurstof beklimmen. Dat is iets wat Van Rooijen in 2002 al probeerde, toen mislukte het echter. Hans van der Meulen haalde destijds als expeditiegenoot van Van Rooijen als eerste Nederlander de top zonder gebruik van extra zuurstof. Als Van Rooijen de top haalt wil hij een glijvlucht maken met een parapente. Dit hangt echter af van zijn fysieke toestand en de weersomstandigheden.

PvdA laat publiek tv-spotje kiezen

flappentap had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

verkiezingen europarlementDe PvdA (Partij van de Arbeid) zal het publiek laten kiezen welk reclamespotje op tv wordt uitgezonden rond de Europese Verkiezingen. Er staan momenteel een achttal spotjes op de website van de PvdA waarop gestemd kan worden.

Tot 24 mei kunnen mensen hun reclamespotjes nog insturen naar de PvdA. Het is de bedoeling om een spotje te maken waarbij opgeroepen wordt om op 10 juni (de dag van de Europese Verkiezingen) op de PvdA te stemmen. De winnaar krijgt duizend euro en zijn of haar spotje zal op tv worden uitgezonden. De prijsuitreiking zal op 4 juni plaatsvinden.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.