Nederlander staakt tocht naar top Mount Everest

Woensdagavond zijn twee Nederlanders op weg gegaan naar de top van de Mount Everest. Eén van de twee, Rex Snelders uit Groessen (Gelderland), moest echter al vrij snel opgeven.

Doordat Snelders tijdens de klim steeds zijn handschoenen moest uittrekken om zich te zekeren raakten zijn vingers gevoelloos. Anderhalve week geleden waren zijn vingers al bevroren geweest. Snelders zei dat hij bang was om te vallen, "net als Ron." Ron Doorakkers uit Tilburg, een expeditiegenoot van Snelders, gaf kort geleden op nadat hij een zware val had gemaakt.

De andere Nederlander, Wilco van Rooijen uit Utrecht, gaat nu samen met Dawa, die hem logistiek ondersteunt, op weg naar de top. Een woordvoerder van de de Friesche Vlag Breaker Everest Expeditie 2004 hoopt deze nacht meer te kunnen zeggen over het verloop van deze tocht. Volgens hem zien de weersomstandigheden er gunstig uit.

Het bijzondere van deze expeditie is dat de deelnemers de Mount Everest, met ca. 8850 meter de hoogste berg van de wereld, zonder gebruik van extra zuurstof beklimmen. Dat is iets wat Van Rooijen in 2002 al probeerde, toen mislukte het echter. Hans van der Meulen haalde destijds als expeditiegenoot van Van Rooijen als eerste Nederlander de top zonder gebruik van extra zuurstof. Als Van Rooijen de top haalt wil hij een glijvlucht maken met een parapente. Dit hangt echter af van zijn fysieke toestand en de weersomstandigheden.