Overleden komiek uit de dood herrezen?

Op 16 mei 1984 overleed komiek en acteur Andy Kaufman. Kaufman, die onder meer had gespeeld in de serie Taxi, leed aan een zeldzame vorm van longkanker en was bij zijn dood slechts 35 jaar oud. Een hardnekkig gerucht deed sinds het overlijden de ronde dat Kaufman als een bizarre grap zijn overlijden in scene had gezet. Twintig jaar na zijn sterfdatum zou hij weer in de openbaarheid treden.


Andy Kaufman Returns
Het graf van Andy Kaufman


En zo geschiedde. Met een weblog en een optreden als alter-ego Tony Clifton koos een man die beweert de legendarische komiek te zijn deze week de openbaarheid. Volgens een persbericht zou uit DNA en vingerafdrukken zijn gebleken dat de man met 99 procent zekerheid inderdaad Andy Kaufman is. Moeder Kaufman zou hebben gereageerd met: "Het is geweldig Andy weer terug te hebben." Kaufman zelf bood excuses aan aan zijn fans. Maar "om legendarische status te krijgen was het nodig om voor twintig jaar weg te gaan", verklaarde de komiek.

In de film Man on the Moon uit 1999 over het leven van Andy Kaufman speelde acteur Jim Carrey de rol van de doodgewaande komiek. Wellicht dat de opzienbarende 'herrijzenis' ooit nog tot een tweede deel leidt.


Andy Kaufman Returns
Andy Kaufman uit 'de dood' herrezen
(inzet: foto uit de jaren 70)