Nieuwe foto's uit Irak gepubliceerd

De Amerikaanse zender ABC News publiceerde gisterenavond een tweetal nieuwe foto's van mishandelingen in de Abu Graibh-gevangenis in Bagdad getoond, die eerder nog niet in de media waren verschenen. Op de twee foto's is een soldaat te zien, die met de duim omhoog staat bij de Irakees die overleed tijdens zijn verhoring.

Volgens ABC gaat het om de stamoudste Al-Jamadi. Hij overleed volgens het televisiestation in Amerikaanse gevangenschap, na een uur van intensieve verhoringen. Waarschijnlijk is de Irakees door medewerkers van de inlichtingendienst CIA of civiele ondervragers doodgeslagen.


Sabrina Harman met de duim omhoog


Op de twee nieuwe foto's zijn de soldaten Sabrina Harman en Charles Graner te zien. Laatstgenoemde is bekend vanwege zijn verschijning op foto's met Lynndie England. Volgens haar werden de gedetineerden gedwongen op handen en knieŰn door gebroken glas te kruipen. Bewakers hechtten zelf met naald en draad wonden van gevangenen, die ze veelal tijdens een verhoor hadden opgelopen. England, die inmiddels ook aangeklaagd is, zou volgens de aanklacht samengewerkt hebben Graner, van wie zij vier maanden zwanger is. Graner staat op ÚÚn van de foto's lachend bij een stapel naakte gevangenen. Hij zal waarschijnlijk ook voor de krijgsraad moeten verschijnen.


Charles Graner bij het stoffelijk overschot


Gisteren veroordeelde een Amerikaans tribunaal de eerste militair wegens mishandelingen. De 24-jarige Jeremy Sivits gaf tijdens zijn verhoor toe gevangenen te hebben mishandeld en een aanzienlijk deel van de schokkende foto's te hebben gemaakt. Het militaire tribunaal legde Sivits ÚÚn jaar cel op en hij wordt oneervol ontslagen uit het leger.

Inmiddels heeft het Pentagon een nieuwe cd-rom foto's van het mishandelen van Irakezen in handen gekregen, zo meldde ze aan de Senaatscomissie. Op het schijfje staan 24 foto's, waarvan dertien getoond door de media. Volgens onderminister van Defensie Powell Moore is nog niet duidelijk of de foto's echt zijn.