'Dodenlijst circuleert onder Antillianen Den Helder'

Jorrit (Flem)
Volgens "goed ingevoerde bronnen" circuleert er binnen de Antilliaanse gemeenschap in Den Helder een dodenlijst: een lijst van personen die om het leven dienen te worden gebracht. Vorige week werd in Den Helder een Antilliaanse jongen van negentien doodgeschoten.

De politie zegt niet op de hoogte te zijn van deze lijst, maar zegt zich wel zorgen te maken over de onrust in Den Helder, en dan vooral onder een deel van de Antilliaanse inwoners. De groep Antillianen in Den Helder zou naar verluidt zo'n 1600 personen groot zijn. Er is vooral rivaliteit tussen twee grote groepen, die behalve uit Antillianen ook uit Surinamers en Nederlanders bestaan. Uit beide groepen is nu één persoon gestorven, een derde moord wordt echter zeer waarschijnlijk geacht.

In september 2003 werd ook al een Antilliaan doodgestoken. Hetgeen vorige week vrijdag gebeurde is daar waarschijnlijk een wraakactie op. Het slachtoffer zou een broer zijn van de dader van de moord vorig jaar, zijn naam zou op de dodenlijst hebben gestaan. Ook een 15-jarige jongen, getuige bij de moord vorig jaar, zou op de lijst staan. Het gezin van deze jongen is ondergedoken. Wegens de toenemende onrust hebben al vier gezinnen van alleenstaande moeders Den Helder verlaten.