Friese SP'ers vechten online conflict uit

logo SPLandelijk, provinciaal, lokaal; steeds meer politici starten een eigen weblog. De openheid die daarmee gepaard gaat is echter soms nog wennen. De Friese statenleden Kuipers en Palmen van de Socialistische Partij (SP) vlogen elkaar onlangs online in de haren.

Piet Kuipers had op zijn weblog stelling genomen tegen een cursus 'geweldloos verzet' van het Anti Discriminatiebureau (ADB). Volgens Kuipers is het ADB een organisatie die met publieke gelden wordt gefinancieerd. Een cursus geweldloos verzet zou daarom niet tot de taken moeten behoren. Het statenlid stelde op zijn weblog dat de cursus 'een vorm van aanstichting tot medeplichtigheid tot het plegen van strafbare feiten van goedbedoelende burgers' is. Hij wilde een eerder gedaan voorstel om subsidie voor het ADB veilig te stellen heroverwegen.

Dat was tegen het zere been van zijn fractievoorzitter Hanny Palmen. Zij verzocht Kuipers zijn weblogs te verwijderen. "De uitspraken op zijn weblog en in de media zijn uitermate ongelukkig en geven niet het standpunt van de partij en mij als fractievoorzitter weer," stelt Palmen in een persbericht over de kwestie. "Als SP roepen wij juist op tot verzet tegen het uitzettingsbeleid van Verdonk en geweldloos verzet is daar een uitstekend middel voor. De discussie die Kuipers heeft aangezwengeld is puur op persoonlijke titel gedaan, maar heeft natuurlijk impact omdat hij ook Statenlid voor de SP is." Zij laat weten zich voor de eerstvolgende cursus 'geweldloos verzet' te hebben opgegeven.

Kuipers heeft de betreffende weblogs inmiddels helemaal verwijderd van zijn site. Volgens eigen zeggen 'op verzoek van Hanny Palmen en op 'last' van de landelijke partij'. Op de site van de SP Leeuwarden distantieren verschillende Friese afdelingen zich van de uitlatingen van Kuipers. Het gekibbel suddert op de weblog van Hanny Palmen nog wat na. Kuipers wordt er onder meer verweten weinig actief te zijn voor de partij. Het statenlid reageert gepikeerd over die beschuldiging en roept zijn partijgenoten op het ongenoegen privé te uiten en niet online.