Bortolami wint in België

Beregd
De eerste rit van de Ronde van Belgïe is gewonnen door Gianluca Bortolami, voor Belgisch kampioen Geert Omloop. De Ronde van België werd dit jaar door de UCI opgewaardeerd van een 2.3 tot een 2.2 koers.

Landgenoot Frank Van Dulmen zorgde samen met Marco Pinotti voor de aanval van de dag, met een maximum voorsprong van 12 minuten. Ondertussen vond er in het peloton een zware valpartij plaats, waardoor Van Speybroek moest opgeven en er een aantal breuken ontstonden in het peloton. De twee vluchtgezellen hielden het buit tot 60 km van het einde, maar toen liep alles weer samen. In de plaatselijke rondjes in Oostende ontsnapte de Rus Mikhail Timochine, later vergezeld door Geert Omloop en de tweeLampre-renners Bortolami en Quinziato.

QuickStep en US Postal deden nog hun best om de vier bij te halen voor respectievelijke sprinters Tom Boonen en Max Van Heeswijck, maar tevergeefs. In de sprint met vier werd Bortolami gegangmaakt door Quiniato en won dan ook met een halve fietslengte voorsprong op Geert Omloop. Omloop mag morgen dankzij bonificatieseconden die hij onderweg meeglipte zijn Belgische kampioenentrui ruilen voor de zwarte leiderstrui.

Morgen krijgen de sprinters een herkansing in de vlakke rit van Oostende naar Knokke-Heist.

top tien eerste rit
1 Gianluca Bortolami (Ita) Lampre 4.50.40 (43.47 km/h)
2 Geert Omloop (Bel) MrBookmaker.com-Palmans z.t.
3 Mikhail Timochine (Rus) Landbouwkrediet-Colnago z.t.
4 Manuel Quinziato (Ita) Lampre 0.02
5 Stefan Van Dijk (Ned) Lotto-Domo 0.05
6 Tom Boonen (Bel) Quick.Step-Davitamon
7 Stuart O'Grady (Aus) Cofidis z.t.
8 Roy Sentjens (Ned) Rabobank
9 Robert Hunter (RSA) Rabobank
10 Sébastien Chavanel (Fra) Brioches la Boulangère