Fries statenlid stapt uit de SP

Berichtten we onlangs over twee raadsleden uit Amsterdam-Noord die braken met de Socialistische Partij (SP), woensdag is bekend geworden dat een Fries Provinciale Statenlid dezelfde stap maakt. Piet Kuipers uit Drachten voelt zich onheus bejegend door zijn partijgenoten. Dieper ligt ernstige onvrede met de interne gang van zaken binnen de hele SP.

Kuipers kwam twee weken geleden al in het nieuws nadat hij door zijn partij teruggefloten werd toen hij stelling nam tegen een cursus 'geweldloos verzet' van het Anti Discriminatiebureau (ADB) in Friesland. Het statenlid werd door partijgenote Hanny Palmen opgedragen de desbetreffende tekst van zijn weblog te halen. Inmiddels is volgens Kuipers de twee leden tellende statenfractie geïsoleerd geraakt, omdat landelijke, regio- en afdelingsbestuurders de fractie negeren. De onderlinge sfeer binnen de SP in Friesland is tot een dieptepunt gedaald. Partijgenoten zijn in kampen verdeeld en verketteren elkaar, tot op het internet toe.

Kuipers meent daarbij dat de interne partijkoers 'dictatoriaal en hypocriet' is en 'haaks staat op het partijprogramma dat hamert op gelijkwaardigheid, solidariteit en menselijke waardigheid'. Hij spreekt zich uit tegen de afdrachtregel, waarin is bepaald dat politieke vertegenwoordigers van de SP hun inkomen uit politieke functies aan de partij dienen af te staan. Over de afdrachtregel is geen discussie mogelijk, terwijl landelijk aanvankelijk wel stilzwijgend werd toegestaan dat Kamerlid Ali Lazrak zijn vergoedingen in eigen zak stak. Pas toen deze kwestie in de media kwam werd Lazrak gedwongen op te stappen, en werden de partijgenoten ingelicht over de gang van zaken, meent de Fries.

Volgens Kuipers loopt in de SP de onvrede over het interne beleid op, tot in de Tweede Kamer toe. Hij beraadt zich nog of hij als eenmansfractie verder gaat of zich aansluit bij een andere partij.

-
Verklaring op de weblog van Piet Kuipers.