Nederlander bereikt top Everest zonder zuurstof

Tim (ActaniA)
FEESTsdeel, Wiebse en _Think_ hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Wilco van Rooijen heeft als tweede Nederlander zonder zuurstofflessen en via de noordkant de top van de Mount Everest bereikt. Hij stond om 04.00 (Nederlandse tijd) op 8850 met hoge berg. Tijdens het laatste gedeelte van de klim werd de Utrechter bijgestaan door sherpa Dawa.

Onder redelijk gunstige weeromstandigheden kon hij de berg vanaf de moeilijke Tibetaanse zijde beklimmen. De omstandigheden waren echter niet goed genoeg om het afdalingsplan van Van Rooijen te laten slagen. De Utrechter wilde met een parapente, een soort bestuurbare parachute, vanaf de top een glijvlucht maken naar de uitvalsbasis van de klimmers, het zogenoemde Advance Base Camp op 6400 meter hoogte. Het is nog nooit iemand gelukt zonder zuurstofflessen de Mount Everest te beklimmen en vervolgens daar vanaf te vliegen.

Ongeveer 2,5 uur na de beklimming sprak het basiskamp in Utrecht met Van Rooijen. "Hij klonk opgetogen en redelijk fit", aldus zegsman Jos Steehouder. Gedurende de klimpoging moest hij zijn klimgenoten Rex Snelders en Ron Doorakkers achterlaten.

Het was tweede poging die Van Rooijen ondernam om de berg zonder zuurstofflessen te bedwingen. Twee jaar geleden mislukte de poging nog. Teamgenoot Hans van der Meulen was toen wel succesvol en wist toen als eerste Nederlander via de noordzijde de top van de Everest zonder zuurstof te bereiken.