FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 mei 2004

Peiling: D66 en LPF winnen zetel

Uit de meest recente peiling van de Politieke Barometer blijkt dat als er nu verkiezingen worden gehouden, dat de linkse partijen stabiel blijven met nog altijd flinke winsten. De LPF en D66 winnen beiden één zetel ten opzichte van de vorige peiling.

Het CDA blijft met dertig zetels op een verlies van veertien zetels staan. De kleine confessionele partijen blijven stabiel.

Israëlisch leger hergroepeert in Gazastrook

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Israël zet het offensief in de Gazastrook voort. Vandaag hebben legereenheden zich gehergroepeerd in het zuiden van de Gazastrook. Zo'n honderd tanks en veel soldaten hebben zich buiten de wijken Tal al-Sultan en Brasil opgesteld. De afgelopen dagen trokken ze door deze wijken, waarbij meer dan 40 Palestijnen de dood vonden, onder wie veel kinderen.

Palestijnse zegslieden en Israëlische legerwoordvoerders geven verschillende getallen door over het aantal woningen dat het leger doelgericht heeft vernietigd. Talrijke panden en winkels zijn aan de voorkant uiteengereten door tanks. De bestrating is omgewoeld en olijfboomgaarden zijn opzettelijk verwoest. De VN schatten dat het recente optreden van het Israëlische leger zeker 1.600 Palestijnen dakloos heeft gemaakt.

Bertrand Ramcharan, de interim-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, heeft Israël opgeroepen het internationaal recht te respecteren. Er moet een einde worden gemaakt aan het buitensporige gebruik van geweld in de dichtbevolkte Gazastrook. Ramcharan wees er op dat het op grote schaal verwoesten van eigendommen van burgers - als vorm van collectieve bestraffing - een flagrante schending van het internationaal recht is.

Gisteren nam de Veiligheidsraad een anti-Israëlische resolutie aan. De raad veroordeelde het bloedige optreden en verbood de verdere sloop van huizen in Rafah met 14 stemmen vóór en een onthouding van de Verenigde Staten. Dat laatste was opmerkelijk daar de VS normaal gesproken hun veto uitspreken als er een anti-Israël resolutie wordt ingediend.
PartijTweede Kamer NUPeiling Politieke BarometerVerschil
CDA4430-/- 14
PvdA4247+/+ 5
VVD2830+/+ 2
SP912+/+ 3
LPF86-/- 2
GroenLinks811+/+ 3
D6667+/+ 1
ChristenUnie35+/+ 2
SGP220
Afgelopen vrijdag heeft Massimiliano Vieri geschiedenis geschreven door te debuteren in het Australisch nationale team.

Hiermee horen hij en zijn broer Christian Vieri die uitkomt voor het Italiaanse nationale team bij een select gezelschap van broers die voor een verschillend land uitgekomen zijn. Beide spelers spelen in Italië bij een club, Massimiliano bij de serie-B club Napoli en Christian bij internazionale.

De 25-jarige Massimiliano viel vrijdag aan het begin van een oefeninterland tegen Turkije in en hoopt ooit nog eens op een WK tegen zijn broer te mogen spelen.

Moens tekent bij Willem II

Oscar Moens is akkoord gegaan met het aanbod van Willem II om volgend seizoen bij de Tilburgse club het doel te verdedigen.

De 31-jarige doelman zal drie jaar in het Willem II-stadion te zien zijn. Hiermee volgt hij Geert de Vlieger op die weggegaan is bij de Tilburgenaren.

Eerder kwam Moens al uit voor AZ maar hij had daar een lang lopend conflict over een financiële kwestie. Verder werd hij door die club nog verhuurd aan RBC Roosendaal. Hierna ging hij naar Genoa maar omdat hij vond dat die club onder zijn niveau speelde leverde hij daar zijn contract in.

Ferrero twijfelgeval voor Roland Garros

Het is nog lang niet zeker of titelverdediger Juan Carlos Ferrero mee kan doen aan Roland Garros.

De speler heeft last van zijn pols en van één van zijn ribben terwijl hij eerder dit jaar ook al last van de waterpokken heeft gehad. Dinsdag en woensdag was de spanjaard niet in staat om te trainen en donderdag heeft hij slechts een lichte training afgewerkt.

Zijn coach is optimistisch over de kansen die Ferrero had om mee te doen aan het Grand Slam toernooi maar hij hoopt ook dat de wedstrijd voor de eerste ronde tegen Tommy Haas verplaatst kan worden naar de dinsdag.

Uitvinder 'WC-geest' loopt binnen

De Duitse uitvinder van een pratend apparaatje voor onder de toiletbril is overspoeld met orders voor zijn uitvinding. De man heeft inmiddels 1,6 miljoen van dergelijke apparaatjes verkocht, aldus een vertegenwoordiger van de fabriek.

Duitse vrouwen, die het zat zijn dat hun man de kleinste kamer van het huis onderspettert, kunnen de uitvinding onder de bril plakken. Als de man de bril omhoog doet om staand te gaan plassen klinkt er een strenge damesstem: " Hallo, wat zijn we van plan? Doe die WC-bril onmiddelijk naar beneden, want jij gaat absoluut niet staand plassen, je zou er een smeerboel van maken."

Alex Benkhardt, de 46-jarige uitvinder van de 'WC-geest', is al in onderhandeling met andere producenten om het artikel ook in Engeland, Canada en Italië op de markt te brengen.

Nederland kansloos in Teamcup

Nederland heeft ook zijn derde pouleduel in het World Team Cup toernooi verloren. Verkerk zette nog wel het eerste punt voor Nederland op de scorelijst.

In het laatste duel verloor Nederland met 1-2 van de Verenigde Staten. Eerder had het geen kans van Argentinië en Australië te winnen (0-3). Wel gingen alle partijen -tot vandaag- na drie sets verloren.

Verkerk won ditmaal twee sets op rij tegen Vincent Spadea (7-6 6-2). Zijn winst geeft wat moed voor het toernooi van Roland Garros, dat komende week begint. John van Lottum verloor de tweede partij in een driesetter. Tegen Robby Ginepri kon hij niet overtuigen (5-7 7-6 1-6). Schalken en Verkerk waren vervolgens in het dubbelspel kansloos voor zege in de ontmoeting. De gebroeders Bryan lieten geen misverstand bestaan over de kwaliteiten (3-6 0-6). Nederland eindigde daarmee als laatste in de rode groep.

Chili zal in Dusseldorf als winnaar van de blauwe groep in de finale haar titel verdedigen tegen Argentinië of Australië.

Co Adriaanse beste trainer

Trainer Co Adriaanse van AZ is door collega's verkozen tot de beste trainer in het betaalde voetbal van afgelopen seizoen.

Tijdens het tweede nationale trainerscongres in Tilburg kreeg Adriaanse de eerste Rinus Michels Award uitgereikt. Hij werd verkozen door meer dan duizend trainers, nadat een vakjury hem met twee collega's had genomineerd. Van die vakjury maken onder anderen Rinus Michels (voorzitter), Louis van Gaal, Hans Kraay sr., Piet de Visser en Jan Reker deel uit. De jury roemde de trainer om het behalen van resultaat (Europees voetbal) via het toepassen van -soms ietwat eigenzinnige- succesvolle tactische keuzes. Bovendien was het spel van zijn team aantrekkelijk.

Adriaanse was genomineerd met tien andere coaches: Jan van Dijk (Helmond Sport), Foppe de Haan (SC Heerenveen), Guus Hiddink (PSV), Ronald Koeman (Ajax), Bert van Marwijk (Feyenoord), Robert Maaskant (RBC Roosendaal), Mike Snoei (Sparta), Henk van Stee (Excelsior), René Vandereijcken (FC Twente) en Gert Jan Verbeek (Heracles Almelo).

Onderzoekers werken aan geheugenbril

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

Nooit meer vergeten waar je je sleutels neergelegd hebt, of waar je sokken zijn gebleven. Het klinkt als een toekomstdroom, die wellicht binnenkort waarheid wordt. Britse en Duitse wetenschappers werken namelijk aan een soort geheugenbril. Deze neemt alles op wat je ziet, waarna de beelden weer afgespeeld kunnen worden.

Volgens de onderzoekers legt de bril niet alleen beelden vast, maar kunnen ook voorwerpen gekenmerkt worden, waardoor ze sneller terug te vinden zijn. De drager kan bijvoorbeeld naar een voorwerp wijzen, waarop er een wit vakje verschijnt met de naam van het voorwerp erin.

Vooral mecaniciens zouden van de bril kunnen profiteren om machineonderdelen te laten indentificeren. Met één oogopslag wordt duidelijk wat er aan de motor hapert, zodat er geen tijd meer verspild hoeft te worden met zoeken naar het probleem. Ook kan de bril als een soort electronische gids in musea of bij natuurwandelingen gebruikt worden. De bril kan dan op interessante dingen wijzen of extra informatie geven.

De verwachting is dat de bril voor het eind van het volgend jaar klaar is.

Vrouw gooit hete olie over man na ruzie over bijbel

Een Amerikaanse vrouw wordt er van beschuldigd haar vriend overgoten te hebben met kokende olie nadat zij ruzie kregen over een boek uit de bijbel.

Angela S. Morris, 19 jaar oud, wordt aangeklaagd voor huiselijk geweld en is in tijdelijke hechtenis genomen met een borgsom van 250.000 dollar. Haar 31-jarige vriend, wiens naam niet vrijgegeven is, is in het ziekenhuis opgenomen met zware brandwonden in zijn gezicht, nek en borstkas.

De twee lazen een week geleden samen de bijbel in het appartement van de man. Het stel was het oneens over een passage uit de bijbel. De vrouw besloot daarom even pauze te nemen en wat patat te frituren in de keuken. Haar partner kwam later ook naar de keuken en pakte haar van achteren vast. Toen hij even later even op bed ging liggen, besloot ze met de frituurpan achter hem aan te lopen en de kokende olie over hem uit te gieten.

Amerikaanse soldaat schuldig bevonden aan desertie

Icoon Irak nieuwsEen Amerikaanse militair is vandaag door een rechtbank in de Verenigde Staten schuldig bevonden aan desertie. De man keerde niet terug naar zijn eenheid in Irak na een verlof.

De reservist verklaarde dat hij na zijn verlof niet terug wilde keren naar zijn eenheid omdat hij weigerde mee te werken aan een "oorlog om olie". Zijn beroep op gewetensbezwaren werd echter afgewezen. Ook de stelling van zijn advocaten dat hij niet terugkeerde omdat hij geen gevangenen wilde mishandelen, werd door de rechtbank opzij geschoven.

Later zal de krijgsraad bepalen wat voor straf de soldaat zal krijgen. Hij riskeert een celstraf van maximaal een jaar en oneervol ontslag uit het leger.

DVD ontwikkeld om papegaaien te vermaken

Een Brits bedrijf heeft vandaag een speciale DVD gepresenteerd om papegaaien te vermaken als zij zich vervelen. De DVD, 'Pollyvision' genaamd, laat 80 minuten lang beelden zien van papegaaien die rondvliegen in het oerwoud, eten of elkaar 'vermaken'.

De 'World Parrot Trust' uit Engeland zegt dat zij gelooft dat het de eerste DVD die speciaal is ontwikkeld voor een gevederd publiek. De DVD is uitgebracht ter ere van de 'Wereld Papegaaien Dag' op 31 mei aanstaande.

De producent van de film, papegaaienexpert Jamie Gilardi, denkt dat de DVD onder andere het leven van de vijf miljoen papegaaien in Groot-Brittannië een stuk aangenamer kan maken.

"Papegaaien zijn bijzonder intelligent, gevoelig en sociaal, dus ze hebben veel stimulatie nodig. Anders raken de dieren verveeld en worden ze depressief."

Kamikazeduiven als wapen koude oorlog

Eveli had ons via de nieuws-submit te melden:

Tijdens de Koude Oorlog had Groot-Brittannië wel bijzonder originele plannen om de Sovjetunie aan te kunnen vallen. De Britse geheime dienst wilde in de koude oorlog de Sovjetunie verslaan met behulp van duiven die biologische wapens bij zich hadden.

De Britse geheime dienst ontwierp deze plannen in het diepste geheim en wilde de duiven voorzien van capsules aan hun poot, waarin de biologische wapens konden worden gestopt. Dat blijkt uit documenten die het Nationaal Archief in Londen heeft vrijgegeven.

Dit bizarre plan is bedacht door luchtmachtcommandant W. Rayner. Hij werd na de Tweede Oorlog lid van de ultrageheime 'duivencommissie', die opgericht werd om de kennis over duiven als boodschappers niet verloren te laten gaan. Helaas voor Rayner kwam zijn idee nooit tot uitvoering. Er waren teveel bezwaren en daarnaast wilde niemand de kosten voor het onderzoek naar dit bijzondere wapen voor zijn rekening nemen.

Van Heeswijck wint in Belgïe

De Ronde van België werd vandaag ontsierd door een zware valpartij waar bijna het hele peloton bij betrokken was. Van Heeswijck kon het gevaar nog net ontwijken en sprintte zichzelf naar de ritzege, voor Tombak.

Francesco Planckaert, Wijnands, De Spieghelaere, Hovelynk en de Nederlander Van Katwijk ontsnapten in het begin van de rit en liepen maximaal 8 minuten uit op het peloton. Toen de vluchters gegrepen waren was er weer een regen aan ontsnappingen, maar mede dankzij Quick Step - Davitamon en US Postal liep alles weer samen.

Iedereen verwachtte een tweede massasprint tot Van Dijk het evenwicht verloor en het domino-effect in gang stak. Een hoop renners lagen op de grond en Pena moest zelfs worden afgevoerd. Van Heeswijck was een van de gelukkigen die de valpartij konden ontwijken en hij haalde zijn zevende overwinning van het seizoen binnen. Onderweg nam Bortolami op de eerste tussensprint drie bonificatieseconden en wordt de nieuwe leider.

Morgen staan er twee ritten op het Programma. 's Morgens een korte tijdrit in Mechelen en in de namiddag de vlakke rit Mechelen-Mechelen.

top tien derde rit
1 Max van Heeswijck (Ned) USPS-Berry Floor
2 Janek Tombak (Est) Cofidis
3 Bert Hiemstra (Ned) Chocolade Jacques
4 Roger Hammond (GBr) MrBookmaker
5 Manuel Quinziato (Ita) Lampre
6 Thomas Voeckler (Fra) Brioches la Boulangere
7 Jimmy Engoulvent (Fra) Cofidis
8 Bart Voskamp (Ned) Chocolade Jacques
9 Sylvain Chavanel (Fra) Brioches la Boulangere
10 Matthew White (Aus) Cofidis


top tien klassement
1. Gianluca Bortolami (Ita/Lampre)
2. Geert Omloop op 0:01
3. Mikhail Timochine (Rus) 0:03
4. Max Van Heeswijk (Ned) 0:06
5. Tom Boonen 0:07
6. Janek Tombak (Est) 0:08
7. Stefan Van Dijk (Ned) 0:11
8. Manuel Quinziato (Ita)
9. Bert Hiemstra (Ned) 0:13
10. Thomas Voeckler (Fra) z.t.

Hushovd pas vierde in Languedoc

Thor Hushovd is er niet in geslaagd ook de derde rit in de Tour du Languedoc-Rousselin binnen te halen. Elmiger sprintte deze keer het snelst na een enorm rappe rit.

Crédit Agricole had het moeilijk om een ontsnapping van twaalf renners met onderandere Beltran terug te halen. Pas op 10 km slaagden ze erin. De een na de ander ontsnapte toen maar niemand kon wegblijven. In de sprint kwamen Martin Elmiger en Yuriy Krivtsov, normaalgezien de piloot van Dumoulin, quasi tegelijk over de meet. De jury bestudeerde de Foto-finish en riep de Zwitser Elmiger uit tot winnaar van de dag.

Thor Hushovd eindigde vierde en behoudt dus zijn gele leiderstrui. Dit waarschijnlijk voor de laatste keer, want morgen is het de beurt aan de klimmers in de zaterdagrit tussen Pont-du-Gard en Mende.

top tien derde rit
1. Martin Elmiger (ZWI, Phonak) 162 km in 3h30'00" (46,3 km/h)
2. Yuriy Krivtsov (OEK, Ag2r Prévoyance) z.t.
3. Inaki Isasi (SPA, Euskaltel-Euskadi) z.t.
4. Thor Hushovd (NOO, Crédit Agricole) z.t.
5. Bernhard Eisel (OOS, FDJeux.com) z.t.
6. Sven Vanthourenhout (BEL, Quick Step-Davitamon) z.t.
7. Franck Renier (FRA, Brioches La Boulangère) z.t.
8. André Korff (DUI, T-Mobile) z.t.
9. Jérôme Pineau (FRA, Brioches La Boulangère) z.t.
10. Wesley Van Der Linden (BEL, Vlaanderen-T Interim) z.t.

top vijf stand
1. Thor Hushovd (NOO, Crédit Agricole) in 12h37'27"
2. Jérôme Pineau (FRA, Brioches La Boulangère) op 8 sec.
3. Samuel Dumoulin (FRA, Ag2r Prévoyance) z.t.
4. Martin Elmiger (ZWI, Phonak) op 11 sec.
5. Yuriy Krivtsov (OEK, Ag2r Prévoyance) op 18 sec.

Nieuwe McLaren over 2 tot 4 weken klaar

Technisch directeur Adrian Newey stak gisteren zowel zijn twee coureurs Kimi Räikkönen en David Coulthard als de vele fans een hart onder de riem door te zeggen dat de nieuwe McLaren wel eens binnen een paar weken klaar zou kunnen zijn.

Hoewel Newey zei dat het niet om een volledig nieuwe wagen ging, gaf hij aan dat hij hoge verwachtingen heeft van de drastisch gewijzigde versie van de tot nu toe tegenvallende MP4-19.

"Het is geen nieuwe wagen", aldus Newey, "het is een vernieuwde wagen, dus vrijwel alle mechanische delen zijn hetzelfde gebleven. Maar uit het oogpunt van het bodywork is er zwaar gewijzigd, wat betekent dat ook de monocoque-vorm verandert wat een nieuwe crashtest betekent. Dat is allemaal gebeurd en geregeld, dus we zijn nu de wagen aan het opbouwen".

Newey verwacht dat de wagen binnen 2 tot 4 weken klaar zal zijn en spreekt hoopvolle woorden over de nieuwe wagen. "Uitgedrukt in tijdvoordeel zegt de simulatie dat deze aanzienlijk zal zijn, maar daar wil ik verder niet op vooruit lopen".

Leinders: "Donderdag verliep zonder problemen"

"Monte Carlo is altijd lastig doordat de vangrail nooit ver weg is, maar gelukkig hadden we een dag zonder al te veel problemen. We hebben een paar dingen kunnen testen die het team (Minardi red.) dit weekend wil gebruiken," aldus Bas Leinders.

Bas Leinders: "We hebben een nieuwe set-up geprobeerd en zoals de tijden lieten zien werkte die niet goed hier in Monaco. Echter de data die we hebben verzameld zullen we goed kunnen gebruiken in de rest van het seizoen. Speciale dank wil ik uiten aan de mensen van de organisatie, de verbeteringen aan het circuit zijn geweldig. Al blijft het lastig om hier goed te kunnen werken."

Willem-Alexander en Maxima klagen SBS6 aan

Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben besloten een bodemprocedure tegen SBS6 te beginnen vanwege de uitzending van gestolen filmbeelden van hun dochter, prinses Amalia.

Eerder deze week verklaarde de Rijks Voorlichtingsdienst (RVD) dat het Koninklijk paar een procedure zou beginnen als SBS6 niet zou erkennen dat ze fout zaten. De zender weigert dit, omdat zij van mening zijn dat het uitzenden van de beelden te rechtvaardigen is door de vrije nieuwsgaring. De advocaat van het paar vindt dat SBS6 onrechtmatig heeft gehandeld door gestolen beelden zonder toestemming te laten zien.

Naast de erkenning dat ze fout zaten moest de zender ook 5.000 euro aan een goed doel schenken om een procedure tegen te gaan. SBS6 heeft, ondanks dat ze van mening zijn dat zij niets fout hebben gedaan, toch geld gegeven aan een goed doel. Dit omdat ze niet willen dat "een sympathieke instelling als SOS Kinderdorpen inzet wordt van een principieel juridisch geschil".Het koninklijk paar met hun dochter, prinses Amalia

Zes op twaalf voor Petacchi

De helft van de tot nu toe gereden ritten in de Ronde van Italië staan op naam van Petacchi. In deze twaalfde rit spurtte hij sneller dan Robbie McEwen en Alexandre Usov.

De aanval van de dag kwam al na 14 km van het trio Leonardo Scarselli (Colombia - Selle Italia), Gert Steegmans (Lotto - Domo), en Radoslav Rogina (Tenax). Toen de groep bijna werd ingelopen ging Steegmans er nog eens alleen vandoor, maar op 18 km van het einde moest hij zich weer nestelen in het peloton. De ondertussen beroemde Fassa Bortolo-trein bereidde weer perfect de sprint voor voor Alessandro Petacchi. McEwen kwam nog even naast hem kijken maar moest in de Italiaan toch zijn meerdere herkennen. In de sprint kwam Zanotti ten val tegen de afsluitingen. Het peloton scheurde ook in twee seconden waardoor ondermeer Gilberto Simoni en Sergey Honchar zes seconden verliezen op hun concurrenten.

Morgen kunnen de toppers zich meten in een tijdrit van 52 km in de straten van Trieste. De renners moeten onderweg twee hellinkjes op met een maximum stijgingspercentage van 15%.

top tien twaalfde rit
1. Alessandro Petacchi (ITA, Fassa Bortolo) 210 km in 4h48'12
2. Robbie Mc Ewen (AUS, Lotto - Domo) z.t
3. Alexandre Usov (WRu, Phonak) z.t
4. Zoran Klemencic (SLO, Tenax) z.t
5. Olaf Pollack (DUI, Geroslteiner) z.t
6. Alberto Loddo (ITA, Lampre) z.t
7. Crescenzo d'Amore (ITA, Acqua e Sapone - Mokambo) z.t
8. Maxime Rudenko (OEK, Landbouwkrediet - Colnago) z.t
9. Andris Naudusz (LET, Domina Vacanze) z.t
10. Simone Cadamuro (ITA, De Nardi) z.t

top tien klassement
1. Damiano Cunego (ITA, Saeco) in 55h31'41
2. Gilberto Simoni (ITA, Saeco) op 16 sec.
3. Franco Pellizotti (ITA, Alessio - Bianchi) op 34 sec.
4. Yaroslav Popovych (OEK, Landbouwkrediet - Colnago) op 40 sec.
5. Giuliano Figueras (ITA, Panaria - Margres) op 58 sec.
6. Stefano Garzelli (ITA, Vini Caldirola - Nobili) op 1'15
7. Dario Cioni (ITA, Fassa Bortolo) op 1'19
8. Andrea Noe (ITA, Alessio - Bianchi) op 1'23
9. Sergey Honchar (OEK, De Nardi) z.t.
10. Emanuele Sella (ITA, Panaria - Margres) op 1'31

CDA: studieschuld moet geregistreerd worden

Als het aan CDA-Kamerlid Koomen ligt worden studenten met een studieschuld of lening geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel. Dat heeft ze vanmiddag op Radio 1 gezegd. Volgens het Kamerlid komen steeds meer jongeren in de schulden omdat banken vaak niet voldoende op de hoogte zijn van de financiële situatie van iemand die om een lening of hypotheek aanklopt. Zo kunnen ze geld lenen terwijl dat eigenlijk niet gaat. "We moeten de mensen tegen zichzelf beschermen", zo zegt Koomen.

De landelijke studentenvakbond LSVB heeft al laten weten het plan slecht te vinden. Voorzitter Van Eijk vindt de registratie onredelijk omdat studenten noodgedwongen veel moeten lenen. Hij vreest dat mensen met een studieschuld nu voor een lagere hypotheek in aanmerking zullen komen.

Nog vier aanklachten tegen Ruud Lubbers

De toekomst van Ruud Lubbers als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen ziet er somber uit. Na de 'billenknijp'aanklacht tegen Lubbers zijn er inmiddels vier nieuwe aanklachten wegens seksuele intimidatie tegen hem ingediend. VN-functionarissen verklaarden tegenover De Wereldomroep dat zijn loopbaan bij de VN aan een zijden draadje hangt.

Gisteren moest Lubbers zich over de eerste aanklacht verantwoorden bij VN-baas Koffi Annan. Lubbers ontkent de beschuldigingen en zei gisteren tegen de pers de hele affaire als tijdverlies te beschouwen.

Puntenaftrek Kameroen ingetrokken

Tijdens het FIFA congres vandaag is door alle 52 Afrikaanse landen unaniem besloten Kameroen niet aan de kwalificatie voor het WK in 2006 te laten beginnen met -6 punten.

Kameroen kreeg deze straf en een boete van 129.000 euro omdat ze de kledingregels van de FIFA overschreden.

De Afrikaanse voetbalbond vroeg vandaag bij het congres of de FIFA Kameroen gratie wilde verlenen. Hierop besloot de voorzitter Joseph Blatter tot stemmen van alle 52 Afrikaanse landen. Deze stemden unaniem voor geen puntenaftrek.

De boete van 129.000 euro blijft wel gehandhaafd.

Morgen Koerdisch protest in Den Haag

IcoonMorgenmiddag houden Koerden uit Nederland en omringende landen een demonstratie in Den Haag voor PKK-kopstuk Nuriye Kesbir. De Hoge Raad bepaalde eerder deze maand dat de vrouw aan Turkije mag worden uitgeleverd. Of Kesbir daadwerkelijk aan Turkije wordt uitgeleverd ligt overigens aan minister Donner van Justitie. Die heeft daarover het laatste woord.

De organisatoren van het protest verwachten een opkomst van zeker enkele duizenden personen. ''De zaak van mevrouw Kesbir is voor ons zeer belangrijk. De animo voor deze demonstratie is dan ook groot'', aldus een woordvoerster van de Federatie van Koerden in Nederland (FED-KOM).

Kesbir zelf ging meteen na de uitspraak van de Hoge Raad uit protest in hongerstaking. Ze zit nu vast in de penitentiaire inrichting Breda, in afwachting van de beslissing van minister Donner. Een dertigtal Kesbir-sympathisanten is ter ondersteuning óók in hongerstaking gegaan. Zij hebben voorlopig onderdak gekregen in het Kurdistan Centrum in Rotterdam.

Turkije beschuldigt Kesbir ervan in de periode 1993-1995 betrokken te zijn geweest bij zeker 25 aanslagen op vooral militaire doelen in het oosten van het land. Kesbir zelf heeft altijd ontkend dat ze daar iets mee te maken heeft.

Niedzielan lang uitgeschakeld

Andrzej Niedzielan zal de eerste weken van het nieuwe seizoen missen. De Pool onderging woensdag een operatie aan de buik en is twee tot vier maanden uitgeschakeld.

Niedzielan kampt al langer met de buikspierblessure, terwijl hij ook al last had van een liesblessure. Sinds hij in de winterstop overkwam van Dyskobolia Grodzisk kwam hij in elf duels in actie, waarin de Poolse international drie keer scoorde. De 25-jarige spits zal grotendeels in Polen revalideren.

De spits van NEC zal ontbreken in de voorbereiding naar het nieuwe seizoen. Zo mist hij ook de wedstrijden om de Intertoto Cup. NEC begint op 22 juni met de voorbereiding en op 3 juli wacht de eerste ontmoeting in het Intertoto-toernooi.

Mitsubishi: 1,6 miljard euro verlies in 2003

De Japanse auto- en motorenfabrikant Mitsubishi heeft over het boekjaar een verlies gemaakt van maar liefst 215,4 miljard yen (1,6 miljard euro). Het jaar ervoor maakte de onderneming nog een bescheiden winst van 37,4 miljard yen (273 miljoen euro).

Vanwege de slechte resultaten heeft autofabrikant DaimlerChrysler, die een belang van 37 procent heeft in Mitsubishi, de financiering al stopgezet. Mitsubishi werkt aan een reddingsplan om er weer bovenop te komen, maar daarvoor hebben de Japanners wel ettelijke miljarden euro's nodig. Bij de bekendmaking van de slechte jaarcijfers kondigde Mitsubishi aan zijn motorenfabriek in Australië te zullen verkopen. Bij de bezuinigingen zullen ongeveer 6.200 van de 33.000 medewerkers hun baan verliezen. De fabriek in Born zou worden ontzien.

Belgacom investeert miljoenen in DSL-TV

Belgacom, beheerder van het Belgische vaste telefoonnet, gaat in november in samenwerking met Siemens en Alcatel proeven doen met het uitzenden van interactieve televisie via het DSL netwerk. De proeven zullen in eerste instantie worden gedaan in regio's Brussel, Gent en Luik.

Om de digitale televisie mogelijk te maken gaat Alcatel een VDSL-net aanleggen. Het VDSL-netwerk (very high bit-rate DSL), genaamd intern Project Broadway, gaat voor een flinke vergroting van de bandbreedte zorgen in huishoudens en kantoren. De snelheid die bereikt kan worden met het nieuwe netwerk is 52 megabit per seconde, ter vergelijking: het huidige ADSL voorziet in een snelheid tot ongeveer tien megabit per seconde. Siemens draagt zorg voor de nieuwe televisiediensten, iDTV (interactieve Digitale Televisie) genaamd. Met de aanleg van het netwerk is een inverstering van vijfhonderd miljoen euro gemoeid.

De iDTV diensten worden aan de gebruiker aangeboden via een set-top box. Die wordt op de bestaande televisie aangesloten. De Belgen hebben gekozen voor de Multimedia Home Patform (MHP) open standaard. De interactieve diensten zullen onder andere bestaan uit het meedoen aan TV-spelletjes, thuis winkelen, een digitale tv-gids en superteletext.

In Nederland heeft provider Xs4all recentelijk proeven gedaan met DSL-TV. Deze proeven zijn afgerond, maar Xs4All onderzoekt momenteel de mogelijkheden om DSL-TV op commerciële basis uit te baten. Daarbij zullen tien zenders tegen betaling worden aangeboden, in verschillende kwaliteiten. Wanneer de nieuwe diensten aangeboden zullen worden is niet bekend.

Nieuw record: 100 studenten naakt in achtbaan

Lizardtattoo, DePresident en Fogel worden bedankt voor het vertalen en submitten van het volgende bericht:

Ongeveer 100 Engelse studenten hebben vandaag een wereldrecord naakt achtbaanrijden neergezet in het pretpark Thorpe Park in Surrey, Engeland. Het officiële record komt trouwens op 28 mensen omdat er niet meer personen met een rit meekunnen.

De studenten hebben de 750 meter lange achtbaan "Nemesis Inferno" zonder kleren afgelegd. De achtbaan draait 360 graden en heeft krachten van 4.5G.

De studenten van 15 verschillende universiteiten hebben nu een plek in het Guinness book of record verdiend. Het idee kwam van werknemers van het pretpark, die het 25 jarig bestaan op een aparte manier wilden vieren.

Ouders die een rustige dag in het pretpark geplanned hadden, hebben overigens geen last van deze studenten gehad, aangezien de recordpoging vandaag in alle vroegte uitgevoerd is, voordat anderen toegang tot het park hadden.


De G-krachten hadden vrij spel op de dames

Nederland stuurt versterkingen naar Irak

Een onbekende Fok!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsHet kabinet heeft vandaag aan de Tweede Kamer laten weten zes Apache-helikopters naar Irak te sturen. De helikopters worden gestationeerd op vliegbasis Tallil, waar nu ook al het Nederlandse Chinook-helikopterdetachement gestationeerd is. Daarnaast zullen er nog honderd extra militairen naar Irak worden uitgezonden.

De reden voor de versterkingen is de toename van gewelddadige incidenten in de regio. Met de helikopters is beter te overzien wat er in de avond en de nacht gebeurt.

De versterkingen blijven in ieder geval tot uiterlijk 15 juli, als het huidige Nederlandse mandaat van de Nederlandse troepen in Irak afloopt. Mocht Nederland besluiten langer in Irak actief te blijven, dan kunnen volgens Defensie de Apaches desgewenst ook langer blijven.

Nederland stuurde eerder Apaches naar Afghanistan.

"Michael Jackson dronk uit zuigfles"

do-tje had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Showbiz nieuws "Michael Jackson is ooit betrapt toen hij samen met het 2 jaar oude broertje van Macaulay Culkin uit een babyflesje dronk." Dat zegt de vader van Macaulay, Kit Culkin. Hij zag Jackson uit een zuigfles drinken, toen Culkin een kamer binnenliep. Macauly was toen pas twee jaar oud.

"Het was niet een zuigfles van mijn zoontje. Dus daaruit concludeerde ik dat Michael een eigen verzameling moet hebben", aldus Kit.

Momenteel loopt er een rechtszaak tegen de King Of Pop. Tegen Jackson zijn de volgende aanklachten ingediend: vier aanklachten van onzedelijke handelingen met een kind, één aanklacht van een poging tot een onzedelijke handeling, vier aanklachten van het toedienen van verdovende middelen aan een kind met molestatie als doel en één aanklacht wegens samenzwering tot het ontvoeren, onrechtmatig opsluiten en afpersen van een kind. Jackson zelf heeft altijd gezegd onschuldig te zijn.

Michael Jackson
Michael Jackson

Illegale handel EK-kaarten op eBay en marktplaats

Icoon Sport nieuws Hoewel het verhandelen van toegangskaarten voor het EK voetbal in Portugal verboden is door de KNVB, staan marktplaats en eBay het allebei toe op hun websites. Inmiddels zijn dan ook de eerste kaarten te koop op beide sites. Dit tegen woekerprijzen.

De liefhebber van kaarten voor dit evenement zal diep in de buidel moeten tasten. Zo worden twee toegangskaarten voor de finale op eBay voor 1.999 euro aangeboden. Wil je met zijn drieën naar de wedstrijd Nederland-Duitsland, dan moet er minstens 899 euro op tafel gelegd worden.

Een woordvoerder van de KNVb laat weten dat de kaartenhandel niet is toegestaan, omdat toegangskaarten persoonsgebonden zijn. In eerste instantie konden liefhebbers maximaal vier kaarten per persoon aanschaffen. "Maar voor het Nederlands elftal is geen kaart meer te krijgen", legaal.

Meer voetbalnieuws vind je op de Voetbalmanager
Discussieer ook mee in het voetbalforum of bezoek het EK 2004 forum

Illegale handel EK-kaarten op eBay en marktplaats

Hoewel het verhandelen van toegangskaarten voor het EK voetbal in Portugal verboden is door de KNVB, staan marktplaats en eBay het allebei toe op hun websites. Inmiddels zijn dan ook de eerste kaarten te koop op beide sites. Dit tegen woekerprijzen.

De liefhebber van kaarten voor dit evenement zal diep in de buidel moeten tasten. Zo worden twee toegangskaarten voor de finale op eBay voor 1.999 euro aangeboden. Wil je met zijn drieën naar de wedstrijd Nederland-Duitsland, dan moet er minimaal 899 euro op tafel gelegd worden.

Een woordvoerder van de KNVB laat weten dat de kaartenhandel niet is toegestaan, omdat toegangskaarten persoonsgebonden zijn. In eerste instantie konden liefhebbers maximaal vier kaarten per persoon aanschaffen. "Maar voor het Nederlands elftal is geen kaart meer te krijgen", legaal.

Jongens meer vertrouwen in examens

EindexamenUit een landelijk onderzoek onder examenkandidaten voor de HAVO en het VWO is gebleken dat jongens meer vertrouwen hebben in de uitkomst van hun examen dan meisjes. Van de jongens verwacht 89,2 procent in één keer het diploma te behalen, terwijl slechts 85,7 procent van de meisjes dit verwacht.

Ook hebben autochtone leerlingen meer vertrouwen in hun naderende examen dan allochtone leerlingen. Daarnaast is uit het onderzoek gebleken dat scholieren in het examenjaar positiever zijn over hun kansen dat scholieren die bijvoorbeeld in de vierde klas zitten. Zo denkt 88,3 procent van de HAVO-5 leerlingen in één keer te slagen tegenover 82,5 procent van de HAVO-4 leerlingen. Leerlingen van VWO-6 zijn het meest positief, het vertrouwen ligt daar op 92,7 procent.

Ook zijn er verschillen tussen leerlingen uit diverse regio's in Nederland. Leerlingen in Zuid- en Oost Nederland hebben de beste verwachtingen als het om hun eindexamenuitslag gaat. Zo'n 88,7 procent en 89,9 procent van de leerlingen uit deze regio's verwachten dat ze hun diploma in één keer halen. In Midden-Nederland zijn de leerlingen het minst positief, daar verwacht slechts 85,4 procent in een keer te slagen.

Voor meer examennieuws is er een speciaal subforum: het Examenforum

Noordzee FM laat prijswinnaars in de kou staan

Twee meisjes die een figurantenrol hadden gewonnen in de film 'Ocean's Twelve' bij Noordzee FM komen uiteindelijk toch niet in de buurt van Brad Pitt, George Clooney en Matt Damon te staan. De prijs gaat aan hun neus voorbij. "Ik werd dinsdag door Noordzee gebeld dat de figurantenrol door omstandigheden niet meer doorging. Eigenlijk zou ik in eerste instantie met mijn zusje gaan, maar dat kon niet meer van Noordzee", zegt de 18-jarige winnares Sanny Verhoeven.

Zowel Noordzee FM, productiemaatschappij Warner als Hollands Glorie Casting beweren dat het niet hun schuld is. Woordvoerder Stefan van den Berg van de radiozender betreurt wat er is gebeurd. "Het was allemaal besproken met Warner, maar die zijn op het laatste moment in gebreke gebleven. Maar we hebben de twee meisjes een vergelijkbare figurantenrol aangeboden en zodra die beschikbaar is, laten we het weten." Imme Dros van Hollands Glorie Casting, die tijdens de gehele Nederlandse shoot van 'Ocean's Twelve' voor de figuratie zorgde, zegt nooit medewerking aan deze prijs te hebben verleend.

Warner zelf weet ook van niks. Erwin Godschalk van de productiemaatschappij was de uitvoerend producent van het Nederlandse gedeelte van de Hollywood-film. Ik weet niets van figurantenrollen die weg werden gegeven in een prijsvraag. En het maakt mij eigenlijk persoonlijk ook niet zoveel uit", aldus Godschalk.

Sanny is er niet kapot van, maar ze baalt wel. "Ik wil graag actrice worden en een figurantenrol in zo'n grote Hollywood-productie komt niet elke dag langs. Het door Noordzee geboden alternatief, een andere figurantenrol in een Hollywood-film, gebeurt misschien over tien jaar ofzo." Toch is haar 'carrière' nog niet volledig gestokt. Vanaf volgende week is zij te zien in een gastrol in de soap 'Goede Tijden, Slechte Tijden'. "Ik mag nog niet zeggen om welke rol het gaat, maar ik ben er erg blij mee. Volgend jaar ga ik auditie doen bij alle toneelscholen en hoop ik dat ik word aangenomen", zegt Sanny.

Deel Groningers ontvangt dubbele oproep verkiezingen

De gemeente Groningen heeft aan een deel van haar meerderjarige inwoners dubbele oproepkaarten voor de Europese verkiezingen gestuurd. Het zou volgens een woordvoerder slechts om enkele gevallen gaan, omdat er tot op heden nog maar tien mensen over 'geklaagd' hebben.

De drukker die verantwoordelijk is voor het drukken van de kaarten had bij het maken van de oproepen een vastlopende printer, waardoor een gedeelte van de kaarten opnieuw geprint moesten worden. Ondanks een scherpe controle op duplicaten zijn er blijkbaar toch nog enkele verstuurd aan de Groningers. Het is niet bekend om welke inwoners het gaat.

Volgens de gemeente kan een inwoner niet tweemaal stemmen, omdat alle inwoners afgevinkt worden in hun lokale stemlokaal.

Chaos in Madrid door verlichting

In Madrid heeft de speciaal aangebrachte verlichting voor het huwelijk tussen de Spaanse kroonprins Felipe en Letizia Ortiz voor een ongekende verkeerschaos gezorgd. Ongeveer 300.000 mensen trokken het centrum van de stad in om de speciale verlichting te bewonderen.

Het Madrileense stadsbestuur heeft de gebouwen die op de route liggen naar de Almudena-kathedraal in de schijnwerpers gezet met fraaie kleuren. Veel mensen wilden met eigen ogen dit aanschouwen, met een grote mensenmassa op straat als gevolg. Uiteindelijk hebben hulpdiensten vijftig mensen moeten behandelen, die onwel werden door het gedrang. Inmiddels heeft het Madrileense stadsbestuur besloten de verlichting "uit veiligheidsoverwegingen" te verwijderen.


Grote mensenmassa's op de been voor de speciale verlichting

Drie keer Ajax in Amstel Cup

Ajax zal volgend seizoen een unieke deelname hebben. Maar liefst drie teams van de club zullen in de Amstel Cup uitkomen.

Het eerste elftal van Ajax stroomt net als de afgelopen jaren in de knock out-fase van de Amstel Cup in. Jong Ajax, dat de beker voor beloftenteams won, neemt net als het afgelopen jaar vanaf de pouleronde deel aan het bekertoernooi. In de afgelopen jaren had Ajax vaker twee teams in de Amstel Cup, maar daar komt nu nog een derde team bij.

Nieuw is dat ook de amateurs van Ajax zaterdag 1 in de bekercompetitie mogen uitkomen. Dit team heeft de districtsbeker gewonnen en streed gisteren met zeven andere districtsbekerwinnaars om vier plaatsen. Het elftal wist de finale niet te halen, maar door FC Omniworld uit Almere te verslaan, behaalden ze wel een plaats in het bekertoernooi voor volgend seizoen. Ook zij zullen in de pouleronde van het bekertoernooi moeten beginnen.

Rechtvaardigheid

“Ik ben gezegend met een echtgenoot die in zware tijden zware lasten kan dragen, maar nederig genoeg is om aan God hulp te vragen.” – Laura Bush

Laura Bush. Is dat niet de First Lady van Amerika? First Ladies, weten we allemaal, staan achter hun man. Sommigen zouden misschien liever met hun koffers het bordes van het Witte Huis afstampen en tegen de dichtstbijzijnde taxichauffeur snauwen: “Take me back to my mother! NOW!”, maar CNN ligt altijd achter de rododendrons op de loer en daardoor krijgen wij uitsluitend first ladies te zien die hun man bewonderen en hem de politieke hemel in promoten.

'Amerikaanse soldaten beschoten ons een voor een'

Icoon Irak nieuws Het bloedbad dat Amerikaanse militairen aanrichtten bij een bruiloft in het Iraakse Mukaradeeb, zou volgens de bruiloftsgasten met opzet gedaan zijn door de Verenigde Staten. Ooggetuigeverslagen in de Britse krant The Guardian bevestigen dit. Bij de aanval werden 42 bruiloftsgasten gedood, onder wie elf vrouwen en veertien kinderen.

Haleema Shibab (30) vluchtte met haar drie kinderen op het moment dat Amerikanen de trouwlocatie begonnen te beschieten. Volgens de vrouw schoten de Amerikanen op iedereen, één voor één. Twee kinderen van haar werden gedood. Toen in haar buurt een granaat explodeerde, brak zij beide benen. Meerdere getuigen bevestigen het verhaal van Shibab.

Volgens James Mattis, brigadier generaal in het Amerikaanse leger werden ze beschoten, waarop ze terugschoten. Daarnaast vroeg hij zich af waarom er een bruiloft ver (130 kilometer) van de dichtsbijzijnde bewoonde wereld gehouden moest worden. Mede hierom blijft hij bij het standpunt dat het twee dozijn bewapende milities moesten zijn, in plaats van een bruiloft.

Scholieren woedend op Volkskrant

Zes leerlingen van het Hilversumse Comenius College zeggen zich misbruikt te voelen door de Volkskrant. Ze zijn woedend. De Volkskrant publiceerde afgelopen dinsdag een bijlage waarin boerenjongens uit de Peel, vrienden uit Amsterdam-Noord en meisjes uit het Gooi werden geportretteerd.

Het artikel over de zes meisjes, van 14 tot 16 jaar, ging over hun dagelijks leven, hun toekomst en ja, ook over liefde en seks. En bij dat laatste zouden de schrijvers van het artikel over de scheef zijn gegaan; de meisjes voelen zich als sletten geportretteerd. Zo was er bijvoorbeeld een passage waarin viel te lezen over een wedstrijd jongenszoenen tussen Kelly en Martine, twee van de meisjes. "Maar die wedstrijd is er nooit geweest", aldus Martine. "Niemand op school gelooft dat het verhaal niet klopt. Veel jongens denken nu dat we sletten zijn." Eén meisje zou door het artikel zelfs problemen op haar werk gekregen hebben, een ander werd beschuldigd van "het besmeuren van de goede naam" van haar hockeyclub.

De meisjes beweren dat de krant onjuistheden heeft gepubliceerd en afspraken over het schrappen van bepaalde passages niet is nagekomen. Kim van Keken, één van de auteurs van het artikel, reageerde op de aantijgingen met "de meisjes hebben alles van tevoren ingezien en mochten aangeven wat we moesten schrappen. Niemand wilde de piemel van Wouter uit het verhaal hebben. We hebben de meisjes zelfs uit de wind gehouden en sommige zaken er bewust niet ingezet."

Het Comenius College is desalniettemin woedend en beraadt zich op actie tegen de Volkskrant. "Voor de lezer is het alsof in het Gooi alleen maar kakkers rondlopen die alles doen wat God verboden heeft. In feite gaat het om een paar opgeklopte verhalen waar de meeste geïnterviewden part noch deel aan hebben. Zo doe je heel veel jongeren onrecht. Dit is geen beschrijving van de werkelijkheid, maar je eigen werkelijkheid creëren", aldus rector Sytze Haenen.

Ook het commentaar van Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes wekte ergenis, hij schreef op de voorpagina over "een generatie zonder gêne" en "vernieuwende idealen (...) zijn er niet." Dit terwijl verderop in het stuk over de toekomst van de meisjes juist te lezen was dat ze vol plannen zaten. "Kelly wil bijvoorbeeld bij de Verenigde Naties werken, dat is heel wat", aldus conrector Johan Veenstra van de Hilversumse school.

R. Schumacher wil Coulthard niet in zijn team

Ralf Schumacher wil David Coulthard niet als teammaat. In Monte Carlo doen de geruchten de ronde dat hij een clausule in zijn contract met Toyota wil die het hem mogelijk maakt om een veto uit te spreken over de komst van een bepaalde coureur.

Het Engelse boulevardblad "The Sun" bericht dat Ralf mee wil kunnen beslissen over zijn teamgenoot. Volgens "The Sun" zou hij Coulthard niet bij hem in het team willen hebben gedurende 2005.

"The Sun" meldt echter dat Toyota heeft medegedeeld dat ze er niet aan denken om op de eis van Ralf in te gaan.

Button: "Michelin is competitiever dan het lijkt

Bridgestone heeft nu nog een voordeel op het circuit van Monte Carlo, aldus Jenson Button. Button was donderdag slechts zesde in zijn op Michelinrubber staande BAR.

Button waarschuwde echter de kenners niet te veel waarde te hechten aan de tijden van donderdag: "Vorig jaar was Bridgestone ook erg sterk op de eerste dag en Michelin maakte dit tijdens de kwalificatie goed." Button verwacht veel van de rest van het raceweekend: "Ik hoop dat we opnieuw dichterbij kunnen komen. Ik denk serieus dat het gat met Ferrari kleiner is dan te zien is op dit moment."

Benfica wil Koeman als coach

Ronald Koeman is de nummer 1 kandidaat om de nieuwe trainer te worden van Benfica. Hij is volgens de clubleiding de ideale opvolger van Camacho, die volgend jaar waarschijlijk naar Real Madrid vertrekt.

De Portugese krant 'O Jogo' meldde dat de club uit Lissabon uitermate geïnteresseerd zou zijn in Koeman. De trainer van Ajax lijkt echter geen interesse te hebben in het Portugese avontuur. Naast Koeman wordt in 'O Jogo' ook de naam van Guus Hiddink genoemd. De kans dat hij vertrekt bij PSV is echter ook minimaal.

Ricksen kan weg bij de Rangers

Fernando Ricksen is door zijn club de Glasgow Rangers op de transferlijst geplaatst. De verdediger weigerde zijn contract dat loopt tot 2005 te verlengen en de Schotse club is niet van plan hem volgend jaar voor niks te laten gaan.

"Hij heeft twee goede aanbiedingen afgeslagen", licht coach Alex McLeish toe. "We zijn bereid om naar andere clubs te luisteren."

Naast de 27-jarige Ricksen heeft ook Mikel Arteta te horen gekregen dat hij mag vertrekken. Ook het contract van de de Spaanse middenvelder loopt na volgend seizoen af. "De spelers staan tegenwoordig in hun recht om te wachten, maar Rangers moet aan zichzelf denken", aldus McLeish. "Maar als we geen geschikt bod ontvangen voor Ricksen, dan verwacht ik hem gewoon terug voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen."

Senaat VS stelt stemming over begroting uit

HRLD had ons via de nieuws-submit te melden:

Onder druk van de Republikeinse meerderheid heeft de Amerikaanse Senaat besloten de stemming over de totale begroting voor 2005 uit te stellen tot juni. Een probleem is dat niet alle Republikeinen in de Senaat achter de plannen van president Bush staan. Het eventuele afwijzen van de begroting door een deel van z'n eigen partij zou voor hem -naast gezichtsverlies- bijzonder schadelijk kunnen zijn voor z'n herverkiezing later dit jaar.

De begroting, die gesteld is op een totaalbedrag van 2,4 biljoen dollar, werd woensdag met een zeer kleine meerderheid aangenomen door het Huis van Afgevaardigden. Ook hier hebben de Republikeinen een meerderheid van stemmen.

Toch liggen de stemverhoudingen in de senaat een tikkeltje anders. Vier gematigde Republikeinse senatoren zijn van mening dat Bush zijn geplande belastingverlagingen, een oude verkiezingsbelofte, niet kan doorzetten, omdat daarmee het tekort op de begroting naar verwachting doorstijgt tot een duizelingwekkende 367 miljard dollar in 2005. Om alsnog op een meerderheid van stemmen te kunnen komen, dienen tenminste twee van deze senatoren alsnog om te gaan en in te stemmen met deze begrotingsvoorstellen.

Naast de totale begroting heeft het Huis van Afgevaardigden ook de deelbegroting voor defensie goedgekeurd, dit overigens met een ruime meerderheid. Voor 2005 wordt het recordbedrag van 422 miljard dollar uitgetrokken voor defensie, een stijging van vijf procent ten opzichte van 2004. In dit bedrag is ook de 25 miljard dollar opgenomen die Bush onlangs vroeg voor legerinzet in Irak en Afghanistan. Optioneel kan daar nog eens 25 miljard dollar bijkomen. Ook de defensiebegroting moet nog worden goedgekeurd door de Senaat.

Toch zal er ook nog bezuinigd worden op defensie, alleen de wijze waarop is nog niet geheel duidelijk. Het Huis van Afgevaardigden ging niet akkoord met een voorstel om enkele militaire bases in de VS te sluiten. Een meerderheid wil dit twee jaar uitstellen. President Bush heeft echter al laten weten dat hij deze plannen eventueel met een veto zal doordrukken.

Leraren geschorst na tonen onthoofdingsvideo

Diverse Amerikaanse onderwijzers zijn geschorst nadat ze hun leerlingen beelden hadden getoond van de onthoofding van Nick Berg. Meer dan een week geleden dook een video op waarop de Amerikaanse ondernemer vermoord wordt door leden van een aan al-Qaeda gelieerde organisatie.

Docenten uit de staten Californië, Nebraska, Noord-Carolina, Texas en Washington werden gesuspendeerd nadat ze de video integraal hadden getoond aan de leerlingen, die soms niet ouder waren dan veertien jaar. De eigenlijke onthoofding was door Amerikaanse televisiezenders uit de beeldverslagen geknipt.

Inmiddels hebben miljoenen mensen de onthoofding van de 26-jarige Amerikaan op internet bekeken. Volgens internetgroep Terra-Lycos lag het aantal zoekopdrachten in verband met de onthoofdingsvideo in de uren na de bekendmaking veel hoger dan het aantal gebruikelijke zoekopdrachten over porno en showbizz-sterren.

David Hasselhoff begint carriere als rapper

Iceflake had ons via de nieuws-submit te melden:

Acteur David Hasselhoff gaat binnenkort een hiphopalbum opnemen. Het album van Hasselhoff zal geproduceerd gaan worden door niemand minder dan rapper Ice-T.

Ice-T is ervan overtuigd dat de 51-jarige acteur een nieuwe hype kan worden binnen de hiphop. De samenwerking is ontstaan doordat de twee buren zijn in Los Angeles en het goed met elkaar kunnen vinden.

Ice-T, echte naam Tracey Marrow, vertelde in de krant The Sun: "De man is een legende. We gaan een hele nieuwe kant van hem introduceren: als 'Hassle The Hoff'. The Hoff zal mensen verrassen met zijn rapskills en humor."

Toch is de oud-Baywatch ster geen onbekende in de muziekwereld. Hij heeft al zeven albums op zijn naam staan. Hij is vooral populair bij onze oosterburen. In 1993 scoorde hij zelfs een redelijke hit in Engeland met 'If I Could Only Say Goodbye'.

Tiener redt zichzelf uit bek krokodil

Een 12-jarige Amerikaanse jongen is het gelukt om zichzelf uit de bek van een krokodil te bevrijden. De knul werd door het beest onder water getrokken toen hij in een meer in Deltona, Florida een frisse duik wilde nemen.

Malcolm Locke had zijn oma geholpen haar dak te herstellen, toen hij van de werkzaamheden in het meer wilde afkoelen. Plotseling dook er een anderhalve meter grote krokodil op die de jongen bij zijn hoofd greep en onder water trok. Malcolm ging het dier met zijn blote vuisten te lijf tot de krokodil de greep op zijn hoofd verminderde en hij naar de kant kon zwemmen. De tiener kwam er van af met enkele wonden aan zijn hoofd, een afgebeten stuk oor en enkele schrammen op zijn gezicht en borst. "Ik had het gevoel dat ik naar binnen geslokt werd", aldus Malcolm in een interview.

Volgens de visserijdiensten werd de bewuste krokodil al vaak door mensen gevoederd, waardoor het beest zijn natuurlijke angst voor mensen verloor en mensen koppelt aan voedsel.

'Supermarkt wil Abdel wel als Eric'

HRLD had ons via de nieuws-submit te melden:

In Nederland wordt nog volop gediscrimineerd. Tenminste dat is de conclusie die de 20-jarige student Abdel Nassiri heeft getrokken na een klein onderzoekje. In de afgelopen maanden heeft Abdel geprobeerd een bijbaantje te vinden in een supermarkt of warenhuis. Onder zijn eigen naam werd hij vaak afgewezen, maar nam Abdel de naam Eric Verduin aan, dan mocht hij veelal direct langskomen.

De Amsterdammer omschrijft het als regelrechte discriminatie in de Volkskrant. Zowel bij de Albert Heijn als bij een Dirk van den Broek werd hij totaal verschillend behandeld. "Het doet me verdriet om erachter te komen dat ik niet word geaccepteerd als Nederlander", aldus Nassiri.

Volgens personeelsmanager van het Dirk van den Broek-filiaal waar de jongen heeft gesolliciteerd, zegt dat het personeelsbestand een afspiegeling moet vormen van de wijk waarin een vestiging is gelegen. Hierdoor zouden sommige filialen liever iemand aannemen met de achternaam "Jansen". "Maar als ik dat hardop zou zeggen bij een sollicitatie, dan ben ik aan het discrimineren", aldus de personeelsmanager. Volgens hem is het een dilemma waar de gehele branche mee worstelt.

Motivatieproblemen voor Räikkönen

Kimi Räikkönen kan zichzelf niet optimaal motiveren. De Fin, die dit jaar slechts een punt heeft gescoord, streed vorig jaar nog tot de laatste race mee om de titel.

Kimi Räikkönen zou in de finse pers over zijn team hebben geklaagd. McLaren was daar niet bepaald blij mee. Adrian Newey, ontwerper van het team, reageerde echter begripvol op het commentaar van de Fin: "Kimi is erg professioneel en soms gaat een team gewoon door een moeilijke periode."

E-mail verbod voor raadslid na homohetze

Omdat het raadslid Hans Hofte van de Stadspartij Enschede via e-mails continu een tirade afsteekt tegen de homofiele medemens, mag hij een half jaar geen e-mails meer versturen via het gemeentelijke computernetwerk.

Hofte is fel gekant tegen de landelijke homodag Roze Zaterdag, die 26 juni ook in Enschede wordt gehouden. Volgens het raadspresidium is het raadslid al een jaar onophoudelijk bezig met een lastercampagne tegen homo's; Zo verstuurt hij e-mails met teksten als 'relnichtenparade' en een 'zwarte zaterdag voor Enschede'. Volgens het presidium is dit tegen de gedragsregels voor raadsleden en zet het aan tot onverdraagzaamheid.

Nepbrieven justitieel incassobureau in omloop

De Nederlandse politie waarschuwt voor brieven die afkomstig lijken te zijn van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). In de brief wordt de geadresseerde gevraagd een rekeningnummer op te geven waarop het CJIB een per ongeluk geïncasseerde boete terug kan storten. "Dat lijkt aantrekkelijk, maar doet het niet" , aldus de politiekorpsen.

Het CJIB kreeg de eerste melding over de brief in januari en dacht toen dat het om een grap ging. Toen er in de maanden daarna steeds meer van dergelijke brieven in omloop bleken te zijn heeft de instantie hiervan aangifte gedaan bij de politie. De brief is inmiddels op verschillende plaatsen in het land opgedoken. De brief kenmerkt zich door enkele schrijf- en stijlfouten.

De politie wil benadrukken dat mensen niet te snel persoonlijke gegevens aan derden moeten verstrekken.

Nieuwe details mishandelingen Irak bekend

Opnieuw zijn er foto's opgedoken van het van mishandelingen in de Abu Graibh-gevangenis in Bagdad getoond, die eerder nog niet in de media waren verschenen. De Washington Post heeft vandaag een zestal nieuwe schokkende foto's gepubliceerd. Op één van de foto's is Charles Graner duidelijk te zien. Laatstgenoemde is bekend vanwege zijn verschijning op foto's met Lynndie England.


Charles Graner op het punt om in te slaan op geboeide gevangenen met zijn vuist


De krant wist eveneens beslag te leggen op geheime getuigenverklaringen, die een soldaat rapporteerde bij zijn gezaghebbende. De verklaringen zijn de meest gedetaileerde tot nu toe. Zo wordt uitvoerig beschreven hoe gevangenen onder meer gedwongen werden hun uitwerpselen uit het toilet te halen. De gevangenen werden regelmatig sexsueel vernederd tijdens de nachten van de ramadan.

Fysiek geweld werd met grote regelmaat toegepast op de gevangenen. Daarbij werden ze gedwongen de Islam te ontkennen en werden ze geconfronteerd met varkensvlees en alcohol. Anderen moesten gedwongen masturberen voor het oog van de vrouwelijke soldaten en werden regelmatig bedreigd verkracht te worden.


Besmeurd met smurrie moet een gevangene in deze positie gaan staan


In een reactie op de bekend geworden gebeurtenissen zegt een woordvoerder van het Pentagon dat ze bezig zijn de incidenten te onderzoeken. Volgens de woordvoerder is nog niet alles achterhaald en boven tafel gekomen.
_
Meer info en foto's in het artikel van de Washington Post

Balkenende mag paleis Beatrix lenen

Koningin Beatrix heeft aan premier Balkenende aangeboden dat hij gebruik mag maken van haar werkpaleis Noordeinde in Den Haag om gasten te ontvangen. De koningin vindt het belangrijk dat hoge gasten tijdens het voorzitterschap van Nederland van de Europese Unie goed ontvangen kunnen worden.

Het Catshuis, de ambtswoning van de premier, waar deze gasten normaal ontvangen worden, raakte zaterdag zwaar beschadigd door een brand.

De koningin kwam met het opmerkelijke aanbod tijdens het wekelijkse gesprek met de premier. Balkenende vindt het aanbod een "een sympathieke geste". Hij gaf daarbij nog niet aan of hij gebruik zal maken van het aanbod. Tijdens de vorige verbouwing van het Catshuis maakte de premier gebruik van een penthouse waarvoor het ministerie van Algemene zaken maar liefst 7.000 euro per maand betaalde.

Williams spreekt met Villeneuve

Patrick Head heeft bevestigd dat de geruchten over gesprekken tussen Williams en Jacques Villeneuve waar zijn. Verhalen dat hij al getest zou hebben ontkende hij echter.

Hoewel Ralf Schumacher het niet gelooft, lijkt een terugkeer van Jacques Villeneuve bij Williams steeds waarschijnlijker te worden. Na de vrije training in Monte Carlo gaf Patrick Head aan dat er inderdaad gesprekken gaande zijn tussen het team en Villeneuve.

Head benadrukte wel dat hij niks afwist van een test die zou zijn geweest. Hij vertelde: "Ik werd gebeld door een journalist dat Villeneuve op Paul Ricard een FW26 aan het testen was. Ik belde naar boven en vroeg Frank of hij iets had geregeld. Maar hij ontkende ook enige kennis ervan." Op de vraag of Villeneuve wel in juni of juli zou kunnen gaan testen volgde het vage antwoord van Head dat alles mogelijk is.

170 euro voor een lege Xbox-doos

Het is bekend dat verzamelaars bereid zijn om veel geld te betalen voor zeldzame oude spelletjes. Lege dozen zijn echter over het algemeen niet bijzonder waardevol. In Engeland bood iemand desondanks 115 pond (170 euro) voor een lege Xbox-doos.

De advertentie is duidelijk genoeg:
"Ter veiling wordt aangeboden een limited edition Xbox doos in mint conditie. Geen beschadigingen en ziet er goed uit. Te gebruiken om je vrienden te imponeren door ze te laten denken dat je een splinternieuwe Crystal Xbox thuis hebt staan, of draag hem in een doorzichtig plastic tasje in de stad om mensen jaloers te maken. Een must-have accessoire voor iedere gamer."

Toch heeft de koper blijkbaar niet goed gelezen, in de feedback van de verkoper waarschuwt hij anderen "nooit iets te kopen van deze f**king w**ker".

Een linkje naar de veiling:
e-bay

Laursen naar Aston Villa

De geruchten dat Laursen naar Feyenoord zou komen zijn onwaar gebleken, aangezien de speler door AC Milan voor 4,5 miljoen euro verkocht is aan Aston Villa.

De 33-voudig international van het Deense team heeft bij de Engelse club een contract getekend voor vier jaar. Het is de eerste aankoop van Villa voor het nieuwe seizoen en de vierde in totaal van voorzitter O'Leary sinds zijn aanstelling.

Laursen was bij zijn huidige club AC Milan op een zijspoor terechtgekomen nadat de club twee jaar geleden Alessandro Nesta contracteerde. Wel bleef de 26-jarige speler in beeld als een zeer verdienstelijke speler en werd in verband gebracht met meerdere clubs waaronder dus Feyenoord.

Beboet voor dronken rijden met ezel

Een Zuid-Afrikaan is beboet omdat hij dronken in zijn karretje zat die door een ezel werd voortgetrokken. De boete die Hans du Toit opgelegd heeft gekregen bedraagt 300 dollar (ongeveer 250 euro). De Zuid-Afrikaan werd tweemaal op dezelfde dag door de politie aangehouden. De politie hield hem aan nadat hij zigzaggend over de hoofdweg van een klein Zuid-Afrikaans dorp reed.

"Ik ken mijn weg en mijn ezel ook. Als ik de weg niet meer terugvind, zal mijn ezel dat wel doen", aldus Du Toit. Het betoog mocht niet baten. De Zuid-Afrikaan kreeg de keuze tussen het betalen van de boete of een gevangenisstraf van drie maanden.

Trio opgepakt na reeks misdaden

i12FOK had ons via de nieuws-submit te melden:

Woensdagnacht zijn drie mannen op een parkeerplaats nabij de N360 opgepakt vanwege een reeks misdaden. Op het moment van de arrestatie verwisselde het trio een band die ze vlak daarvoor hadden gestolen aan de Grasdijkweg. Nader onderzoek wees uit dat de drie nog meer op hun kerfstok hadden.

Het drietal was weggegaan uit een kroeg zonder de rekening te betalen. De bestuurder van de auto, een 21-jarige inwoner van Minnertsga, bleek een alcoholpromillage van 1.05 te hebben. Bovendien zou hij ook een aanrijding hebben veroorzaakt in Winschoten, waarna ze gewoon zijn doorgereden.

De bestuurder en een man uit Bellingwedde verzetten zich hevig tegen hun arrestatie. Een 19-jarige jongeman uit Nieuw-Amsterdam liet zich gewillig meenemen naar het politiebureau. Het trio zal door de politie worden verhoord.

SBS6 gaat niet in op eis Máxima en Willem-Alexander

Ambrosius had ons via de nieuws-submit te melden:

SBS6 houdt vol dat men "zorgvuldig journalistiek gehandeld heeft", dit is donderdagavond door een woordvoerder van de zender gezegd.

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hadden SBS6 dinsdag drie dagen de tijd om een gerechtelijke procedure te voorkomen door hun fout toe te geven. Bovendien moest de zender beloven het filmpje niet meer te tonen en 5000 euro overmaken naar de Stichting Nederlandse Vrienden der SOS Kinderdorpen. "We zien een eventuele juridische procedure met het volste vertrouwen tegemoet", staat in een verklaring van SBS6.

SBS6 zegt wel toe de beelden niet meer uit te zenden, omdat deze niet meer actueel zijn. De donatie van 5000 euro doet het bedrijf sowieso, ongeacht de uitkomst van de juridische procedure. SBS6 is niet bang dat het echtpaar de donatie als erkenning beschouwt. "Dat bedrag maken we over na afloop van de juridische procedure."

Playstation 1 meest verkochte console

woutabest had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Japanse electronicaconcern Sony heeft gemeld dat er ruim 100 miljoen exemplaren van de Playstation 1 over de toonbank zijn gegaan. Volgens het bedrijf is de Playstation hiermee de meest verkochte game console aller tijden.

In Japan zijn er 20.72 miljoen verkocht, in Amerika is dat aantal 39,67 miljoen en in Europa werden er maar liefst 39,61 miljoen stuks verkocht. Van opvolger Playstation 2 zijn er inmiddels 70 miljoen stuks verkocht.

De Playstation werd in 1994 geïntroduceerd in Japan. Het apparaat kostte destijds bijna 400 dollar. Tijdens de introductie waren er nog maar drie spellen beschikbaar. De Playstation 3 wordt ergens in 2006 verwacht.

CD: The Streets - A Grand Don't Come For Free

The Streets

Engeland. Lauw bier, slecht eten, London. Alleen de gedachten eraan doen mijn hart al sneller kloppen. Het is niet alleen het land wat me zo aantrekt, ook de mensen. Het accent is heerlijk en Mike Skinner (de man achter The Streets) liet al op zijn vorige album horen dat het ook nog eens goed klinkt als je met dat accent rapt. Mike heeft de afgelopen tijd in zijn eigen studiootje weer wat zitten knutselen en het resultaat op een zilveren schijfje gezet. Het resultaat? 'A Grand Don't Come For Free', de opvolger van 'Original Pirate Material'.

Politie A'dam pakt 'rastaverkrachter' op

Een anoniempje, Skwish en the_fluffy hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Misdaad nieuws De Amsterdamse politie heeft de zogenoemde 'rastaverkrachter' opgepakt. De man, opvallend wegens zijn rastahaar, wordt verdacht van twee verkrachtingen, drie pogingen daartoe en drie aanrandingen. Vandaag maakte de politie dit bekend.

In 2003 zorgden verkrachtingen in de Amsterdamse binnenstad voor veel beroering. Het bleek om een man te gaan met een net voorkomen en een vlotte Engelse babbel. Door middel van gelikte smoesjes legde hij contact met vrouwen, om even later na een achtervolging toe te slaan.

Zeker acht vrouwen wisten de man van zich af te schudden door een scène te maken of op een onbewaakt moment te vluchten. Tijdens het onderzoek werden diverse mannen met een rastakapsel gesignaleerd, maar hij wist te ontkomen of het bleek om iemand anders te gaan.

In februari pakten agenten een man in de Leidsekruisstraat op verdenking van een aanranding. Uit DNA-onderzoek concludeerde de politie dat de man waarschijnlijk bij acht andere zedenmisdrijven betrokken is. De politie sluit niet uit dat de verdachte nog meer slachtoffers heeft gemaakt. De man is reeds voor de rechter-commissaris geleid.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.