FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 mei 2004

Lubbers moet bij VN-topman Annan komen

Kofi Annan, secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), heeft Ruud Lubbers op het matje geroepen vanwege de beschuldigingen van seksuele intimidatie aan zijn adres. Lubbers zal hier donderdag een gesprek met Annan over hebben. Dit meldde een woordvoerder van de VN vanavond.

Eerder vandaag meldde het Amerikaanse dagblad The New York Times op basis van anonieme bronnen dat Lubbers de vrouw "bij haar achterste" zou hebben gegrepen. De vrouw zou al langer met de zaak in haar maag gezeten hebben en pas na langdurig overleg met collega's en vrienden hebben besloten om aangifte te doen.

The New York Times beweert ook dat er nog meer vrouwen bij de vluchtelingenorganisatie UNHCR, waar Lubbers werkzaam is, soortgelijke ervaringen met hem gehad hebben. Dit zouden ze echter uit angst hun baan te verliezen niet gemeld hebben.

Ruud! Ouwe!
Ruud Lubbers

Ralf beschuldigt Head van roddels

Ralf Schumacher beweert dat Patrick Head geruchten aan het verspreiden is. Head zou de anonieme bron zijn, die in een Duits blad werd gequote.

Een verslag van een Duits blad bevatte een quote van een anonieme bron binnen de Williams top, waarin werd gezegd dat de coureur nooit meer hetzelfde is geweest sinds het ongeluk, tijdens het testen op Monza vorig seizoen. "Het was Patrick", beweerde Schumacher tegen vele verslaggevers.

De Duitser presteert steeds beneden het niveau van zijn teamgenoot Juan Pablo Montoya. Sinds zijn laatste overwinning in de Franse Grand Prix van vorig jaar, heeft Ralf slechts 17 punten gescoord tegenover 53 punten voor zijn teamgenoot.

Ralf reed vorig jaar niet mee in de Italiaanse Grand Prix, omdat hij nog last had van zijn hersenschudding, die hij opliep tijdens het testen. Volgens een anonieme baas binnen Williams heeft hij daar nog steeds last van.

"Tijdens de kwalificatie ronde op Barcelona remde hij op 5 plekken 10 tot 15 meter eerder dan normaal.", aldus de anonieme bron binnen Williams.

Ondanks de laatste beweringen claimt Schumacher dat hij nog steeds goed om kan gaan met zijn baas Patrick Head. "Er is totaal geen relatie probleem. Soms denkt Patrick niet na over wat hij zegt of hij wordt heel emotioneel over dingen."

"Het is niet de eerste keer dat dit binnen Williams gebeurt", voegde hij toe, "Wij staan allemaal onder enorme druk en willen graag presteren."

Uitslagen Nacompetitie (19/05/04)

Vanavond is de nacompetitie van start gegaan. Er waren meteen verrassingen te noteren. Heracles Almelo en VVV-Venlo pakten uit tegen respectievelijk Fc Volendam en Helmond Sport.

Poule A

Sparta - Vitesse (1-3)
20' Levtsjenko 1-0
35' Hofs 1-1
71' Rink 1-2
90' Hofs 1-3

VVV-Venlo - Helmond Sport (6-0)
36' Jacobs 1-0
39' Van Loenhout 2-0
47' Jans 3-0
49' Hofstede 4-0
58' Hofstede 5-0
86' Hofstede 6-0

Programma zaterdag 22 mei:
Helmond Sport - Sparta
Vitesse - VVV-Venlo


Poule B

De Graafschap - Excelsior (0-0)

Heracles Almelo - Fc Volendam (4-0)
58' Buikema 1-0
80' Wilson 2-0 (ed)
87' Sluijter 3-0
90' Rose 4-0
Rood: Luirink (Vol/60')

Programma zaterdag 22 mei:
Excelsior - Heracles Almelo
Fc Volendam - De Graafschap

Vijfjarig jongetje voor rechter in Argentinië

In Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, moet binnenkort een vijfjarig jongetje voor de rechter verschijnen. Hij had een pop van een klasgenootje gepikt en wou deze niet meer terug geven, tenzij hij ervoor betaald kreeg.

De moeder van het slachtoffer ondernam vervolgens juridische stappen. Een rechter heeft nu bepaald dat het kind daadwerkelijk voor het gerecht gedaagd kan worden. Het besluit van de rechter zorgde voor een hoop reacties. Zo zei een collega-rechter dat het "onzin is om deze jongen als een crimineel te bestempelen. Want kinderen van vijf jaar kunnen nog geen onderscheid maken tussen goed en fout."

Uitslag UEFA Cup finale

Het Spaanse CF Valencia heeft vanavond de UEFA Cup veroverd. In een goed gevuld Nya Ullevi te Göteborg (Zwe) versloeg de Spaans kampioen tegenstander Olympique Marseille met 2-0.

De finale was niet zo spectaculair als in voorgaande jaren. In de eerste helft gebeurde vrij weinig. Tegen de rust legde keeper Barthez aanvaller Mista met gestrekt been neer. Hij ontving daarvoor de rode kaart en Valencia mocht tevens een penalty nemen. Vicente verzilverde deze feilloos (1-0).

Na rust mocht Marseille het nog gaan proberen, maar het was Mista die nog binnen het hele uur de 2-0 binnenschoot. Marseille zette het laatste kwartier nog wel aan, maar kwam niet aan een doelpunt. Topscorer Drogba van Marseille bleef op elf treffers staan in de UEFA Cup dit jaar. Valencia pakte zijn tweede prijs dit seizoen. Het veroverde de UEFA Cup nog nooit. Eerder gingen Champions League finales verloren.

CF Valencia - Olympique Marseille (2-0)
45+1' Vicente 1-0 (pen)
58' Mista 2-0

Geel: Vicente (Val), Carboni (Val), Marlet (Mar), Drogba (Mar)
Rood: Barthez (Mar/45')

Voetbal: Uitslag UEFA Cup finale

Het Spaanse CF Valencia heeft vanavond de UEFA Cup veroverd. In een goed gevuld Nya Ullevi te Göteborg (Zwe) versloeg de Spaans kampioen tegenstander Olympique Marseille met 2-0.

De finale was niet zo spectaculair als in voorgaande jaren. In de eerste helft gebeurde vrij weinig. Tegen de rust legde keeper Barthez aanvaller Mista met gestrekt been neer. Hij ontving daarvoor de rode kaart en Valencia mocht tevens een penalty nemen. Vicente verzilverde deze feilloos (1-0).

Na rust mocht Marseille het nog gaan proberen, maar het was Mista die nog binnen het hele uur de 2-0 binnenschoot. Marseille zette het laatste kwartier nog wel aan, maar kwam niet aan een doelpunt. Topscorer Drogba van Marseille bleef op elf treffers staan in de UEFA Cup dit jaar. Valencia pakte na de Spaanse landstitel zijn tweede prijs dit seizoen. Het veroverde de UEFA Cup nog nooit. Eerder gingen Champions League finales verloren.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Doden bij explosie tankwagen Nigeria

In Nigeria (Afrika) zijn bij een explosie bij een Shell-olie-installatie zeker 25 mensen om het leven gekomen. Een lokale leider meldde dat de ontploffing afgelopen zondag was.

De explosie zou zijn gebeurd tijdens een illegale poging om olie af te tappen en over te laden in een tankwagen. De truck ramde tegen een deel van de installatie en vloog daarop in brand. In Nigeria proberen mensen regelmatig olie te stelen.

Heidfeld wil ervaren teamgenoot

Nick Heidfeld heeft niets tegen Giorgio Pantano maar heeft liever een ervaren teamgenoot. "Dan kan ik tenminste iedereen laten zien wat ik in mijn mars heb."

Er waren geruchten dat Verstappen de plek van Heidfeld zou overnemen maar de laatste geruchten geven aan dat juist Pantano zal moeten wijken. Heidfeld brengt nu dan wel geen cent mee maar presteert duidelijk beter dan de onervaren Pantano.

Heidfeld zal Verstappen ongetwijfeld graag verwelkomen als zijn nieuwe teamgenoot. Heidfeld en Verstappen zullen hoogstwaarschijnlijk allebei het maximale uit de Jordan kunnen halen, vooral door de druk die zij op elkaar kunnen legggen.

Ralf in de verdediging

Ralf Schumacher krijgt maar geen rust. Week na week draait de geruchtenmotor op volle toeren. Tijd voor uitleg van Ralf zelf.

Gerucht 1: Ralf zou niet graag in Monte Carlo rijden en lusteloos zijn.
"Ik hou ervan om in Monaco te rijden, maar de uitloopstroken worden hierdoor niet groter", aldus Ralf op zijn internetsite.

Gerucht 2: Jacques Villeneuve zal Ralf na de juni-test in Silverstone vervangen.
Dat Villeneuve zal terugkeren in de Formule 1 gelooft Ralf niet. "Jacques was zeker een aanwinst voor de Formule 1 maar het zal mij zeer verrassen als hij terugkeert naar Williams".

Gerucht 3: Ralf zou niet meer mogen testen omdat hij anders belangrijke informatie mee zou kunnen nemen naar het team van Toyota. Toyota is hoogstwaarschijnlijk het team waar Ralf volgend seizoen gaat rijden.
Ralf: "Het enige is dat ik niet bij de test in Silverstone was, dat ging ook moeilijk aangezien ik tegelijkertijd drie dagen in Monza testte".

Gerucht 4: Na zijn ongeval in september 2003 zou Ralf als coureur veranderd zijn en zou hij niet snel genoeg meer zijn. Als reden geeft men het feit dat tijdens de afgelopen kwalificatie in Barcelona hij bij vijf bochten 15 meter eerder remde dan zijn teamgenoot Juan Pablo Montoya.
Ralf: "De data zeggen ook dat ik de andere vier of drie bochten juist later remde dan Montoya".

Met de kwalificatie's is het dit seizoen tot nu toe 5-0 voor Montoya en dat brengt herhaaldelijk veel kritiek tegen Ralf teweeg. Maar de afbraak van Ralfs persoonlijkheid kan hij niet begrijpen. "Als ik echt slecht zou zijn dan zou ik achteraan moeten rijden of Montoya zou dan al voortijdig kampioen zijn. Als ik het goed heb staan we in het coureurs-kampioenschap op de plaatsen 6 en 7 en in het constructeurs-kampioenschap op plaats 4. Ik twijfel er ook aan of de prestatie van Williams dit seizoen geheel toe te schrijven is aan één persoon".

Purmerender bekent aanranden 8-jarige meisjes

In Purmerend heeft zich gisteren een 24-jarige inwoner bij de politie gemeld, die toe heeft gegeven de man te zijn die vorige week twee meisjes heeft aangerand in de Purmerendse wijk Gors-Zuid. De twee meisjes van 8 jaar konden toen ternauwernood aan de dader ontkomen.

Eén van de 8-jarige meisjes werd donderdag aangerand terwijl ze in het park Gorsebos aan het fietsen was. De man probeerde haar broekriem los te maken en haar broek naar beneden te trekken. Toen een klasgenootje langsliep vluchtte de man. Daarop probeerde hij elders een andere 8-jarige te verkrachten. Hij lokte het meisje mee de bosjes in. Hij duwde het kind op de grond, maakte haar riem los en ontkleedde haar onderlichaam. Toen hij daarna zijn eigen broek losmaakte zag het kind kans weg te komen .

De politie begon daarna een grootscheepse zoekactie waarbij ook de media (kranten, regionale tv) werd ingezet. Gezocht werd naar een blanke man van tussen de 25 tot 30 jaar. Justitie vermoedt dat alle media-aandacht de man heeft doen besluiten zijn daden op te biechten aan zijn vriendin. In haar gezelschap meldde hij zich bij de politie.

Men verdenkt de man gezien zijn werkwijze en signalement ook van drie andere aanrandingen. Deze zaken heeft de man echter (nog) niet bekend.

Een willekeurige dag als ambulance-verpleegkundige

Farao stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Half 8, je komt aan de op de post, over een half uurtje begint je dienst. Je kijkt in het rooster met wie je rijdt, en in welke wagen. In de gang kom je je chauffeurmaat (als in chauffeur en maatje) tegen en gezamenlijk gaan jullie de auto controleren. Hij het voertuig zelf, oliepeil, lampen, signalen, jij controleert de apparatuur en de medicijnen. Ondertussen meld je jullie nog even aan bij de CPA, de 112 meldkamer van de ambulances.

Efteling boos over opnames van Vogel Rok

De Efteling is kwaad op een ex-werknemer die filmopnames heeft gemaakt van de binnen-achtbaan 'Vogel Rok' terwijl het volle licht aan was. Aan de magie van de donkere achtbaan kwam zo dus een einde, aangezien goed te zien is hoe de attractie in elkaar zit. Een paar medewerkers van het park maakten na sluitingstijd een ritje in de Vogelrok. Een van hen filmde dit. Deze beelden, met een lengte van anderhalve minuut, verschenen later op internet.

"We vinden het niet fijn maar kunnen er nu niets meer aan doen", laat een woordvoerder van de Efteling weten. Aangezien de werknemer niet meer in het park werkt, heeft het filmen geen gevolg meer voor deze persoon. "Maar zijn vertrek had een andere reden."

EK-selectie Bulgarije

Bondscoach Plamen Markov heeft zijn selectie voor het komende EK bekend gemaakt.

De selectie:

Doel:
Zdravkov (Litex Lovech), Ivankov (Levski Sofia),Kolec (CSKA Sofia)

Verdediging:
Kirilov, Zagorcis (Litex Lovech), Ivanov, Kotev (Lokom.Plovdiv), Pazhin (Shaktar Donetsk), Stoyanov (Levski Sofia), I.Petkov (Fenerbahçe)

Middenveld:
Hristov (Kaiserslautern), Borimirov (Levski Sofia), M.Petkov (AEK Athene), S.Petrov (Celtic), Peev (Dinamo Kiev), Dimitrov (CSKA Sofia)

Aanval:
Lazarov (Gaziantepsor), M.Petrov (VfL Wolfsburg), Bojinov (Lecce), Manchev (Lille), Berbatov (Leverkusen), Jankovic (Dalian Shide), Chilikov (Levski Sofia)

Jaguar in het rood

Vorig jaar had Jaguar de stunt met de roze invulling van de auto, vanwege de presentatie van een roze diamant. Dit jaar wordt het nog grondiger aangepakt en is rood de kleur.

Als publiciteitsstunt zal de Jaguar die komend weekend rijdt enkele felrode vlakken hebben die het traditiegetrouwe groen doorbreken. Met de sponsoren filmproducent Warner Bros en diamanthuis Steinmetz is dit jaar voor een kleurstelling gekozen die moet aansluiten bij de film Ocean's Twelve.

Aansluitend op de gewijzigde kleurstelling hoopt het team ook de acteurs uit de film in Monaco als gasten te kunnen begroeten. Aangezien een groot deel van de film in Europa, onder andere in Amsterdam, wordt opgenomen bestaat er een grote kans dat de acteurs tijdens de Grand Prix bij het team op bezoek zullen zijn.


De "rode" Jaguar.

VS-aanval op trouwpartij: 20 doden

Bas028 had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Amerikaanse gevechtshelikopter heeft raketten afgevuurd op een dorp in het westen van Irak aan de grens met Jordanië en Syrië. In het dorp was op dat moment een bruiloft aan de gang. Bij de aanvallen zouden daardoor meer dan twintig doden zijn gevallen. Dat meldt het persbureau Associated Press.

Het persbureau beschikt over beelden van een truck die volgeladen is met lijken die in doeken zijn gewikkeld. Onder de slachtoffers zouden zich veel vrouwen en kinderen bevinden.

Feestgangers zouden volgens ooggetuigen met geweren in de lucht hebben geschoten. Kort daarna zou het vuur door de Amerikaanse helikopters zijn geopend. De Verenigde Staten hebben nog niet op het bericht gereageerd.

Één jaar cel voor mishandelingen in Irak

lollol, DePresident en borisz meldden ons via de nieuws-submit:

Een Amerikaans militair tribunaal heeft vandaag de eerste militair veroordeeld voor de mishandelingen in de Abu Graibh-gevangenis in Bagdad. De rechter acht bewezen dat de 24-jarige Amerikaanse soldaat Jeremy Sivits zich hieraan schuldig heeft gemaakt. Het militaire tribunaal legde Sivits één jaar cel op en hij wordt oneervol ontslagen uit het leger.

Sivits gaf tijdens zijn verhoor toe gevangenen te hebben mishandeld en een aanzienlijk deel van de schokkende foto's te hebben gemaakt. Hij stelde dat hij dat sinds november 2003 niet meer heeft gedaan. Sivits gaf toe dat hij destijds een gevangene verplichtte zich bij een groep andere gevangenen te voegen die op de grond een piramide vormden. De 24-jarige man barstte in tranen uit toen hij vertelde dat hij enkel opdrachten uitvoerde.

Bronnen melden dat Sivits strafvermindering heeft gekregen in ruil voor het aangeven van mededaders. Tijdens de hoorzitting betuigde hij zijn spijt over zijn daden. "Ik wil mijn excuses aanbieden aan het Iraakse volk en de gevangenen. Ik had de gevangenen moeten beschermen en geen foto's moeten maken."

In totaal zeven verdachten
Een andere verdachte die nog voor moet komen is Lynndie England, die op verscheidene foto's van de mishandelingen is te zien. Volgens haar werden de gedetineerden gedwongen op handen en knieën door gebroken glas te kruipen. Bewakers hechtten zelf met naald en draad wonden van gevangenen, die ze veelal tijdens een verhoor hadden opgelopen. England heeft volgens de aanklacht samengewerkt met collega-soldaat Charles Graner, van wie zij vier maanden zwanger is. Graner staat op één van de foto's lachend bij een stapel naakte gevangenen. Hij zal waarschijnlijk ook voor de krijgsraad moeten verschijnen.


Lynndie en Charles bij naakte gevangenen


In totaal moeten zeven soldaten voorkomen. De eerst volgende zitting vindt plaats op 21 juni. Dan staan drie Amerikaanse soldaten terecht.

Man klaagt olifant aan

Een anonieme FOK!-ker had ons via de nieuws-submit te melden:

De vader van een 10-jarige jongen heeft in Zweden aangifte gedaan tegen een circusolifant. Hij deed zijn beklag bij de politie nadat de olifant de fiets van zijn zoon had vertrapt. Dit is woensdag door de politie gemeld.

De tiener parkeerde zijn fiets in de buurt van de olifantenkooi van Cirkus Mustang. Terwijl de jongen naar de optocht aan het kijken was tilde een van de olifanten in de kooi de fiets met zijn slurf de lucht. Vervolgens liet het dier de fiets vallen en ging hij erop staan.

Het circus ziet zichzelf niet als verantwoordelijke voor de schade. De politie weet echter niet goed wat ze met de zaak moet doen. "We weten eigenlijk niet of het een misdrijf is", zei een woordvoerder.

Martijn Krabbé moet vertrekken bij RTL 4

RTL 4 gaat het contract met presentator Martijn Krabbé verbreken. De televisiezender vindt zijn positie onhoudbaar omdat de presentator nu het middagprogramma bij 'concurrent' Noordzee FM gaat maken. Wanneer het contract zal eindigen is niet bekend.

Fons Westerloo reageerde zaterdagochtend woedend in het Algemeen Dagblad op het nieuws dat Krabbé het contract bij Noordzee FM had getekend. "Dit kán niet", aldus Van Westerloo. "We betalen enorme bedragen aan Krabbé. We verwachten dat hij voor dat geld dag en nacht bezig is met het maken van tv. Dan kan het niet zo zijn dat hij elke middag een radioprogramma gaat zitten maken. En al helemaal niet bij een concurrent. Hij weet dat wij er zo over denken, maar Martijn wil alles tegelijk. Zo werkt het niet!"

Paars poeder naar Blair gegooid in Lagerhuis

Movinghead en Blind_Guardian hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Twee mannen zijn woensdag gearresteerd nadat zij een soort bal met paarse poeder naar de Britse premier Blair hadden gegooid. Dit gebeurde tijdens een zitting van het Britse Lagerhuis.

De mannen bevonden zich in een deel van de publieke tribune, dat bestemd is voor leden van het Hogerhuis en genodigden. Rond de rest van de publieke tribune is onlangs een scherm geplaatst om dit soort incidenten te voorkomen. Terwijl de ene man het poeder naar beneden gooide hield de andere man een bordje omhoog, waarvan de tekst onleesbaar was vanuit de zaal.

De actievoerders zouden leden zijn van een groep die zich 'Fathers 4 Justice' noemt en die voor de rechten van vaders strijdt. Een woordvoerder van de groep zegt dat er voor paarse poeder is gekozen omdat paars internationaal wordt gezien als kleur van de gelijkheid.

Behalve Blair werden ook vice-premier John Prescott en minister Gordon Brown van financiën getroffen door de poeder. Op dit moment wordt het poeder onderzocht.

De paars poeder daalt neer op het Britse Lagerhuis
Blair bestookt met paars poeder

Petacchi onklopbaar

Allesandro Petacchi lijkt haast wel onklopbaar in sprints dit seizoen. Vandaag behaalde hij zijn vijfde zege in de Giro. Hij is de meest succesvolle renner dit seizoen met twaalf overwinningen.

Drie renners lieten verstek gaan voor de start van etappe 10. Strazzer, leider in het intergiro klassement, startte niet vanwege een gebroken sleutelbeen. Ook Vaitkus en Faresin ontbraken. Quaranta viel uit na een val in de race.

Al vroeg in de wedstrijd ontsnapte er een groep met o.a. Hamburger en Wegmann. Wegmann pakte weer punten voor de bergtrui en deed dus goede zaken.

Toen Fassa Bortolo weer begon te jagen werd de groep 13km voor het einde ingelopen en kwam de Fassa trein weer goed op stoom. Petacchi werd perfect afgeleverd en maakte het werk van zijn teamgenoten af. Zanotti werd tweede en Naudusz derde.

Uitslag etappe 10 van de Giro d'Italia
1 Alessandro Petacchi (Ita) Fassa Bortolo 3.24.17 (40.53 km/h)
2 Marco Zanotti (Ita) Vini Caldirola-Nobili Rubinetterie
3 Andris Nauduzs (Lat) Domina Vacanze
4 Magnus Backstedt (Swe) Alessio-Bianchi
5 Alejandro Albert Borrajo (Arg) Ceramiche Panaria-Margres
6 Jan Svorada (Cze) Lampre
7 Alexandre Usov (Blr) Phonak Hearing Systems
8 Olaf Pollack (Ger) Gerolsteiner
9 Simone Cadamuro (Ita) De Nardi
10 Manuele Mori (Ita) Saunier Duval-Prodir
11 Marlon Alirio Perez Arango (Col) Colombia-Selle Italia
12 Fred Rodriguez (USA) Acqua & Sapone-Caffe Mokambo
13 Johan Verstrepen (Bel) Landbouwkrediet-Colnago
14 Nicola Loda (Ita) Tenax
15 Robbie McEwen (Aus) Lotto-Domo
16 Philippe Gilbert (Bel) FDJeux.com
17 Denys Kostuk (Ukr) Chocolade Jacques Wincor-Nixdorf
18 Uros Murn (Slo) Phonak Hearing Systems
19 Cristian Moreni (Ita) Alessio-Bianchi
20 Robert Forster (Ger) Gerolsteiner

Klassement na etappe 10
1 Damiano Cunego (Ita) Saeco 45.23.32
2 Gilberto Simoni (Ita) Saeco 0.10
3 Franco Pellizotti (Ita) Alessio-Bianchi 0.28
4 Yaroslav Popovych (Ukr) Landbouwkrediet-Colnago 0.40
5 Giuliano Figueras (Ita) Ceramiche Panaria-Margres 0.52
6 Stefano Garzelli (Ita) Vini Caldirola-Nobili Rubinetterie 1.15
7 Andrea Noe' (Ita) Alessio-Bianchi 1.17
8 Serguei Gontchar (Ukr) De Nardi
9 Dario David Cioni (Ita) Fassa Bortolo 1.19
10 Eddy Mazzoleni (Ita) Saeco 1.29

Jongen drinkt chemisch goedje op

DePresident wordt bedankt voor het submitten en vertalen van het volgende bericht:

Een student uit het Texaanse Odessa is woensdag opgenomen in het ziekenhuis nadat hij een chemisch drankje had opgedronken. Het opdrinken van het drankje was een onderdeel van weddenschap die de jongeman was aangegaan.

Men weet nog niet precies welke stoffen de jongen heeft binnengekregen. 'Alle materialen kwamen uit een van de laboratoria van de school. Een toxicoloog moet uitzoeken welke stoffen in het drankje zaten', aldus de assistent-directeur van de school.

De student werd gevonden in een gang terwijl het bloed uit zijn neus en mond kwam. Zijn keel was opgezwollen en hij kon niet praten. De toestand van de jongeman is nu stabiel. De zwelling is voldoende afgenomen om weer te kunnen spreken.

[update] Isra?l beschiet Palestijnse demonstranten

vuilniswagen had ons via de nieuws-submit te melden:

Als gevolg van een raketbeschieting door een Israëlische legerhelikopter op een menigte in Rafah zouden zeker 22 Palestijnen zijn omgekomen. Het ziekenhuis in Rafah zegt dat er 31 lichamen zijn geborgen. Er zijn vele tientallen gewonden.

Gevechtshelikopters bestookten Palestijnen die op weg waren naar een grote bijeenkomst om te protesteren tegen het optreden van de bezettingsmacht in de Gazastrook. De protesten zijn gericht tegen de Israëlische acties van de afgelopen dagen in en rond Rafah.

Het Israëlische leger stelt zelf dat tanks vier granaten hebben afgevuurd op de demonstrerende menigte. Het leger hoopte zo de demonstranten terug te drijven. Volgens de verklaring vuurde het leger eerst waarschuwingsschoten af. Een helikopter schoot een raket af, maar niet gericht op de menigte. Het leger ontkent dat met opzet raketten zijn afgevuurd op de mensenmenigte. Volgens een legerwoordvoerder is alleen een raket afgevuurd in open gebied ''om de Palestijnse demonstranten af te schrikken''. Dat er zoveel doden zijn gevallen komt mogelijk doordat het gebied vol zit met explosieven die door de Palestijnen zelf zijn gelegd, aldus een woordvoerder van het leger.

De Verenigde Staten zijn ,,zeer bezorgd'' over het aantal Palestijnse slachtoffers. Een zegsman van het Witte Huis zei dat de Amerikaanse regering Israël om uitleg heeft gevraagd.

Update 18:19
Inmiddels is het dodental van de aanval op de demonstrerende menigte bijgesteld naar 10; het aantal gewonden zou 50 bedragen. Israël heeft nu toegegeven het vuur te hebben geopend op de menigte, die betoogde tegen het Israëlische optreden in de Gazastrook.

Het journaal toonde beelden waarop een ontploffing is te zien in de demonstrerende menigte; bloedende mensen, ook kinderen, worden daarna weggedragen.

Na de VS heeft ook Groot-Brittannië negatief gereageerd. Premier Blair noemt het offensief van Israël in de Gazastrook onaanvaardbaar en verkeerd. Denemarken eist dat het direct wordt stopgezet. In Israël zelf zei de Arbeidspartij dat Israël aan legitimiteit verliest als het geen onderscheid meer maakt tussen betogers en terroristen.

Premier Balkenende noemde de beschieting ''een verwerpelijke daad''. Hij wilde niet van een oorlogsmisdaad spreken.

Koenders (PvdA) wint Zwetsprijs

Bert Koenders van de Partij van de Arbeid heeft vandaag de nationale Zwetsprijs gewonnen. Volgens de Nationale Jeugdraad is het Tweede-Kamerlid het meest beroerd qua taalgebruik. De Klare Taalprijs werd gewonnen door Boris van der Ham (D66). De jury vond hem het meest begrijpelijk in het taalgebruik.

Eén van de citaten waarom Koenders volgens de jury de prijs op het lijf geschreven stond: "De proliferatie van taken verhoudt zich slecht met het substantieel achterwege blijven van middelen en daar moeten we onze consequenties aan verbinden." Volgens de Jeugdraad is dankzij dit soort taalgebruik de Nederlandse politiek niet te volgen voor jongeren.

Eerdere winnaar van de Zwetsprijs was onder andere premier Balkenende. Dit jaar waren VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali en 'titelverdediger' Verhagen (CDA) genomineerd. De Zwetsprijs is ludiek bedoeld. De Jeugdraad hoopt hiermee Koenders aan te moedigen het komende jaar tijdens debatten en in vraaggesprekken te letten op zijn taalgebruik.

Bert Koenders
Neerlands grootste politieke zwetser

Paal slaat groot gat in trein bij Castricum

mifomo had ons via de nieuws-submit te melden:

De intercity tussen Amsterdam en Alkmaar heeft gisteren rond 23.50 grote schade opgelopen toen de trein tegen een ijzeren paal botste die op de rails was gelegd. Ter hoogte van de spoorwegovergang Heemstederweg denderde de trein over de paal en sleepte deze over een afstand van 400 meter mee. Er werd een gat in de bodem geslagen van zo'n 8 meter.

De treinreizigers raakten niet gewond maar liepen door het incident wel ruim een uur vertraging op. De schade aan de trein bedraagt 100.000 euro.

Vandalen slaan de laatste tijd vaak toe langs en op het spoor. In februari botste een trein tussen Den Bosch en Geldermalsen op een betonblok, eind januari kreeg een stoptrein bij Malden een betonnen paal, die met prikkeldraad aan een viaduct was opgehangen, door de voorruit.

Dubbele nationaliteit aan banden

De dubbele nationaliteit van de derde generatie allochtonen wordt afgeschaft. Zij hebben geen recht meer op een dubbel paspoort. Minister Verdonk van Integratie zei vanmiddag na de ministerraad dat de dubbele nationaliteit voor deze groep "ontoelaatbaar'' is.

Een meerderheid in de Tweede Kamer had eerder al aangedrongen op afschaffing van het dubbele paspoort.

Het kabinet gaat verder aan de slag met een Nederlandse opleiding voor imams. Islamitische geestelijken hoeven dan niet langer meer uit het buitenland te worden gehaald. Eerder al pleitte de Kamer voor een verbod op het naar Nederland halen van buitenlandse imams.

Mary Dresselhuys (97) overleden

'De grande dame van het toneel', actrice Mary Dresselhuys, is vanochtend in haar huis in Amsterdam op 97-jarige leeftijd in haar slaap overleden. Dresselhuys speelde tot op hoge leeftijd toneel- en filmrollen. Ze stond in 150 verschillende toneelstukken op de planken.

Dresselhuys was één van Nederlands meest geliefde actices. Overal waar ze optrad trok ze volle zalen. De actrice, met de opvallende stem en articulatie, werd meerdere malen onderscheiden met toneelprijzen. Ze staat ook genomineerd voor de verkiezing van Grootste Nederlander.

De uitvaart van de actrice zal later deze week in besloten kring plaatsvinden.


Dresselhuys in Villa Felderhof (1999)

--
In verband met het overlijden van Mary Dresselhuys staat de uitzending van TV3 (NPS, 19.35 uur, Nederland 3) vanavond geheel in het teken van haar werk en leven. De NCRV herhaalt vanavond op Nederland 1 'Rik Felderhof ontmoet Mary Dresselhuys' (22.53 uur).

Een korte biografie.

2Mini en zijn aankoop

Ik heb altijd gezegd: "Als de mediamarkt een bonuspas, zegeltjes of knipkaart had, dan was ik nu al een VIP member"
Dat blijkt ook deze keer weer.

In de zomervakantie gaat 2Mini naar Suriname. Natuurlijk is het altijd leuk als je je vakantie kan opnemen op een videobandje. Leuk voor later. Dus 2Mini was gaan sparen voor een camera. Een digitalevideocamera. Zodat hij de beelden voor altijd op zijn ultra slechte pc kon opslaan.

Zondag 16 mei 2004, een mooi zonnige dag om naar de stad te gaan. Dat dachten wel meer mensen. Het was een drukte in de stad! Mediamarkt en Logitech wisten van deze zonnige dag, het nog leuker te maken. Een Smart Roadster gevuld met Logitech producten. Je kon toen raden hoeveel er in zat. Ik heb nooit geweten hoeveel er nou in zaten maar ik gokte op 73. Uiteindelijk ben ik naar binnen gegaan, meteen naar de camera afdeling.

Een mooie Sony camera voor zo’n 700 euro. Wat bla bla gepraat van de verkoper en toen heb ik het hem toch mar gevraagd: "700 vind ik nog best wel veel, kan er niet wat van de prijs af?" Natuurlijk heb je meteen een verkoperspraatje: "Ik wil niet lullig doen ofzo, maar we hebben al zoveel van de prijs afgehaald, dat we dat niet meer kunnen." Yeah right! Hup naar de HiFi afdeling dan maar.

Want ik wilde ook meteen een nieuwe stereo kopen. De mijne kon ik niet aansluiten aan mijn pc en het geluid was zo zacht, dat ik er gewoon doorheen kon slapen. Alhoewel mijn buurman dat niet kon.
Ik als Surinamer, zoekt meteen een Surinaamse verkoper. Ik heb een leuk setje gevonden voor 300 euro.
"Kan er niet 50 van af?"
"Ik zal even voor je kijken"
Omdat dit een showmodeltje is mag je 'm meenemen voor 250 euro.
Darn! Dat ging makkelijk. Komt ook omdat het een showmodel is. Persoonlijk heb ik iets tegen showmodellen, maar bij deze blijf ik doordenken.
"Ey brada ge me brek noh! 250 is nog veel voor een showmodel."
"Ok, ik maar er 240 van, maar dat is mijn uiterste."
"Kan ik 'm aansluiten aan mijn pc?"
"Natuurlijk, daar heb je dit kabeltje voor nodig."
"Ie noh kan ge me a kabel dati voor gratis noh?"
"*zucht* Ok, je krijgt er ook een kabel bij"

Mijn vriend uit Azerbeidzjan vond het wel goed en zei dat hij me hielp mee sjouwen.
Hij bleef daar op me wachten, want ik ging weer terug naar de camera afdeling. Eenmaal daar zag ik een Turkse verkoper.
"Ey kardash, kom me eens helpen."
"Wat kan ik voor je doen?"
"Deze camera hè, dan daar niet wat eurootjes van af?"
"Nee man, deze zijn al te sterk afgeprijsd. Het enige wat ik voor je kan doen, is de firewire kabel er gratis erbij doen."

Na lang denken zegt hij:
"Je let goed op je centjes zie ik, je bent zeker een student."
"Euhm... ja."
"Kom eens mee, deze Canon camera heeft hier in de kast gestaan. Hij is van 999 voor 599 euro's. En omdat ik ook een student ben, geef ik je die kabel en een casettebandje van mij er gratis bij. Het is dat ik geen geld heb, anders had ik 'm wel zelf gekocht"

Die camera bleek nog eens meer, betere en geile functies te hebben. Ik heb die dus ook gekocht. Mijn vriend was inmiddels gaan kijken hoe die mensen mijn stereo aan het inpakken waren. Met 4 grote mediamarkttassen ben ik de winkel uitgelopen. Het moraal van dit verhaal: Met sparen kom je ver en overal kan je afdingen.

Mensjes, ik ga van het weer genieten. Ik hoop voor jullie dat jullie dat ook kunnen. Voor diegene die moeten werken: Succes, je krijgt betaald en wie weet kan je dan ook leuke dingetjes voor jezelf kopen.

Nog vijf steden kandidaat voor Spelen 2012

Door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is de kandidatenlijst voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2012 ingekrompen van negen naar vijf steden. Istanbul, Leipzig, Havana en Rio de Janeiro vielen af.

De strijd zal nu nog gaan tussen Moskou, New York, Madrid, Parijs en Londen. Op 6 juli 2005 zal het IOC in Singapore de organisator van de Spelen van 2012 bekendmaken.

Kijk voor meer sportnieuws op sport.fok.nl!

Pantano blesseert zijn knie

Giorgio Pantano is per brancard afgevoerd tijdens een potje voetbal. De Jordan-rijder blesseerde zijn knie.

Tijdens een vriendschappelijk voetbalpartijtje in Monaco werd de Italiaan aan zijn knie geraakt volgens ooggetuigen. Al tijdens de eerste helft moest hij daarom het veld verlaten. Het gewricht is vervolgens door verzorgers ingezwachteld en gekoeld met ijs.

Het uitvallen van Pantano doet al snel weer hoop op laaien in de kampen van Jos Verstappen-fans. Helaas voor deze mensen zal Pantano gewoon kunnen rijden aankomend weekend, Jordan-woordvoerster Helen Temple bevestigde dit. Mogelijk zal hij wel met een zwachtel om zijn geblesseerde knie rijden.

EK-selectie Nederlands elftal bekendgemaakt

Bondscoach Dick Advocaat heeft vanmiddag de 23 namen vrijgegeven van spelers die namens Nederland op Euro 2004 in actie zullen kunnen komen.

Advocaat kiest voor zes spelers van Fc Barcelona, dat daarmee hofleverancier van Oranje is. De bondscoach zette voorts vier spelers op een reserve-lijstje, dat zijn: Mario Melchiot, Paul Bosvelt, Andre Ooijer en Jimmy Hasselbaink. Mocht er aanleiding toe zijn, dan zullen zij worden opgeroepen als vervanger. Arjen Robben is echter op tijd fit. Ook derde keeper Sander Westerveld is hersteld van een handblessure en zit weer bij de selectie. Maarten Stekelenburg blijft daarmee thuis.


De volledige selectie:
Van der Sar (Fulham), Waterreus (PSV), Westerveld (Real Sociedad)

F. de Boer (Glasgow Rangers), Bouma (PSV), Heitinga (Ajax), Stam (Lazio Roma), Van Bronckhorst, Cocu, Reiziger (allen FC Barcelona), Zenden (Middlesbrough)

Seedorf (AC Milan), Van Bommel (PSV), Davids (FC Barcelona), Van der Vaart, Sneijder (beiden Ajax)

Makaay (Bayern München), Van Hooijdonk (Fenerbahce), Robben (PSV), Van der Meyde (Internazionale), Van Nistelrooy (Manchester United), Kluivert, Overmars (beiden FC Barcelona)

Meer voetbalnieuws vind je op de Voetbalmanager
Discussieer ook mee in het voetbalforum of bezoek het EK 2004 forum

Chinese studenten ziek door vergiftiging

Burner2000 had ons via de nieuws-submit te melden:

Minstens 144 studenten van een universiteit in de Chinese stad Changchun hebben nitrietvergiftiging opgelopen. Dit is gebeurd na het eten van een ontbijt in het campusrestaurant. Dat heeft het staatspersbureau Xinhua gemeld.

Na een behandeling zijn alle studenten weer beter verklaard. Na het eten van gebakken rijst met eieren werden de studenten misselijk en koortsig. De oorzaak is volgens artsen nitriet, een bewaarmiddel dat Chinese koks soms ten onrechte gebruiken in plaats van zout.

China wordt de laatste tijd vaker opgeschrikt door voedselvergiftigingen. In april werden 115 mensen ziek na het eten van soep met nitriet. Ook stierven tientallen baby's vorige maand aan ondervoeding nadat zij melkpoeder hadden kregen dat vrijwel geen voedingswaarde bevatte.

Voorlopige EK-selectie Nederland

Bondscoach Dick Advocaat heeft zojuist zijn selectie voor het EK in Portugal bekend gemaakt.

De selectie kent weinig verassingen.
Op de reservelijst staan Bosvelt, Ooijer, Melchiot en Hasselbaink.

Doel:
Edwin van der Sar (Fulham), Ronald Waterreus (PSV), Sander Westerveld (Real Sociedad)

Verdediging:
Frank de Boer (Glasgow Rangers), Wilfred Bouma (PSV), Giovanni van Bronckhorst (Barcelona), John Heitinga (Ajax), Michael Reiziger (Barcelona), Boudewijn Zenden (Middlesbrough), Jaap Stam (AC Milan), Phillip Cocu (Barcelona)

Middenveld:
Mark van Bommel (PSV), Edgar Davids (Barcelona), Clarence Seedorf (AC Milan), Wesley Sneijder (Ajax), Rafael van der Vaart(Ajax)

Aanval:
Arjan Robben (Chelsea), Pierre van Hooijdonk (Fenerbahçe), Roy Makaay (Bayern München), Patrick Kluivert (Barcelona), Andy van der Meyde (Internationale), Ruud van Nistelrooy (Manchester United), Marc Overmars (Barcelona)

Advocaat moet op 1 Juni om uiterlijk 0:00 uur zijn definitieve selectie inleveren bij de UEFA.

Bosvelt en Ooijer niet geselecteerd

Andre Ooijer en Paul Bosvelt zitten niet bij de voorlopige selectie van het Nederlands Elftal, wel staan ze op de reservelijst.

Beiden spelers kenden een wisselvallig seizoen. Bosvelt zak vaak op de bank bij Manchester City en Ooijer was lange tijd uit de roulatie door een knieblessure.
Ooijer speelde vanaf eind april nog vier wedstrijden met PSV en deed dit naar behoren, desondanks zit hij niet bij de voorlopige selectie.

Later op de dag maakt bondscoach Dick Advocaat zijn voorlopige selectie voor het EK in Portugal bekend.

'Brian Jones werd vermoord'

Rolling Stones-gitarist Brian Jones overleed in 1969. Tot nu toe is altijd gedacht dat dit door een te grote hoeveelheid aan drugs kwam, waardoor hij verdronk in zijn zwembad. Een film die deze week op het filmfestival in Cannes te zien zal zijn betoogt echter dat hij vermoord is.

De Britse krant The Times meldt dat een vriend van Jones op zijn sterfbed zou hebben toegegeven dat hij Jones had vermoord. Die vriend, Frank Thorogood, leed aan kanker. Jones werd op 3 juli 1969 op 27-jarige leeftijd dood aangetroffen in zijn zwembad. Hij zat sinds 1961 bij The Stones, maar verliet op 8 juni 1969 na onenigheid met Mick Jagger en Keith Richards de groep.

Brian Jones
Brian Jones, 1942-1969

Klompe tekent bij RKC

Tieme Klompe heeft vandaag zijn handtekening gezet onder een contract dat hem één seizoen, met een optie voor nog twee seizoenen, met RKC Waalwijk verbind.

De 28-jarige verdediger stond afgelopen seizoen onder contract bij SC Heerenveen maar kwam daar door een liesblessure weinig in actie. Uit de medische keuring bij RCK kwamen geen kwetsuren naar boven.
Klompe speelde vanaf het seizoen 1996/1997 bij Heerenveen, hij speelde bij de Friezen 144 wedstrijden. Tevens werd hij een aantal maal geselecteerd voor Jong Oranje.

FC Groningen wilde in eerste instantie de verediger ook contracteren maar zag daar later vanaf door zijn blessuregevoeligheid.

Automobiliste maakt brokken na belaging door wesp

Burner2000 en merdeka hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een 18-jarige vrouw is met haar auto tegen een boom beland door de tussenkomst van een wesp. De vrouw reed op de Kruidenlaan in Nijverdal toen zijn een wesp tussen haar benen ontdekte.

In haar paniek probeerde ze het diertje te verjagen. Hierdoor had de vrouw niet door dat ze recht op een boom afreed. Toen de vrouw de boom zag, was het al te laat. Het slachtoffer is door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd een hersenschudding bij de tiener vastgesteld. Van de wesp ontbreekt nog elk spoor.

Scholieren moeten leren omgaan met alcohol

woutabest wordt bedankt voor het submitten en herschrijven van het volgende bericht:

Uit recent onderzoek is gebleken dat dertien procent van de kinderen tussen de tien en de twaalf jaar regelmatig alcohol zegt te gebruiken. Zes procent gaf aan wel eens dronken te zijn geweest. Naat aanleiding van dat onderzoek heeft het Trimbos-instituut een lesmethode opgezet om kinderen bewust te maken van de gevaren van alcohol. Het lespakket is bedoeld voor leerlingen uit groep zeven en acht.

Het lespakket draagt de naam 'Alcohol, een ander verhaal'. Er wordt gebruikgemaakt van herkenbare voorbeelden. De methode wordt gekenmerkt doordat de kinderen volgens Trimbos 'alles zelf lijken te doen' en zo 'betrokken' raken bij het onderwerp. Behalve een informatief gedeelte bevat het lespakket ook een aantal verhalende onderwerpen. Volgens het Trimbos-instituut wordt 'een stukje van de echte wereld de klas binnen gehaald'.

Supermarkten lappen regels aan hun laars

Supermarkten lappen massaal de regels voor de verkoop van mixdrankjes aan hun laars. De Stichting Alcoholpreventie (STAP) bezoekt ieder jaar een aantal supermarkten. Dit jaar voldeed bijna tweederde niet aan de eisen doordat onvoldoende de leeftijdsgrenzen van de alcoholische drankjes werd vermeld. Eenderde van de winkels stunt met prijzen van de populaire mixdrankjes.

Supermarkten zijn wettelijk verplicht de leeftijdsgrenzen voor alcohol bij de ingang, de kassa en de schappen aan te geven. Daarnaast mogen de drankjes niet te dicht bij de frisdrank geplaatst worden. Vooral voor kleine winkels is dit vaak een probleem.

Volgens STAP weigeren de supermarkten de regels goed na te volgen. Winkeliers vinden het onrechtvaardig dat alleen zij worden aangepakt en de minderjarige kopers van alcohol niet strafbaar worden gesteld.

De best scorende supermarkt was C1000. Van de veertien bezochte winkels was bij zes fillialen alles in orde.

Parkeren in Amsterdam wordt duurder

jaha had ons via de nieuws-submit te melden:

Het parkeren in Amsterdam wordt binnenkort flink duurder. Op sommige plekken gaat een uurtje parkeren zelfs 4 euro 20 kosten. De besturen van de verschillende stadsdelen in de hoofdstad mogen zelf bepalen waar het nieuwe tarief gaat gelden.

Het verhogen van de tarieven zal de stadsdelen geen windeieren leggen. Een deel van de opbrengst zal namelijk terugvloeien naar het stadsdeel.

Toch is er ook een lichtpuntje. Het college van B&W heeft ook bepaald dat er parkeerplaatsen moeten komen waar het parkeren slechts 10 cent per uur moet gaan kosten. Deze plekken worden door de gemeente zelf aan gewezen en daarover heeft het stadsdeel niets te zeggen.

KPN verhoogt opnieuw ADSL snelheid

Via de nieuws-submit kregen wij het volgende bericht:

KPN gaat opnieuw de snelheden van haar ADSL-producten verhogen. Zowel de down- als upstream snelheid gaat omhoog. De gehele verhoging begint op 24 mei en moet 15 juni voltooid zijn. Nieuwe klanten die na 24 mei worden aangesloten, krijgen al meteen een hogere snelheid.

Het laagste abonnement, ADSL Go, gaat van 384/128 kbit/s naar 416/160 kbit/s (down- en upstreamsnelheid). ADSL Lite van 1024/320 kbit/s naar 1120/352 kbit/s, ADSL Basic van 2048/320 kbit/s naar 2240/416 kbit/s en ADSL Extra van 4096/640 kbit/s naar 4480/704 kbit/s.

Ditmaal werkt KPN niet per regio of woonplaats om een zo kort mogelijke totale doorlooptijd van het project te garanderen. De laatste snelheidsverhoging van KPN was in november.

Frans en Italiaans verzet tegen Pro Tour

De Franse wielerorganisatoren hebben na overleg de Pro Tour in zijn huidige vorm verworpen. In de Giro d'Italia doet ondertussen een protestbrief de ronde tegen het opstarten van het nieuwe systeem.

De Franse organisatoren hopen dat zij niet de enigen zullen zijn die zich verzetten tegen de Pro Tour. Onder hen zit ook de voorzitter van het ASO, de vereniging die onder meer de Tour de France organiseert. Voor Frankrijk was er ook al fel protest vanuit België omdat men vond dat er te weinig Belgische koersdagen waren opgenomen in de Pro Tour-kalender.

Maar het protest komt niet enkel van de organisatoren. Onder de deelnemende ploegen in de Ronde van Italië wordt een protestbrief verspreid. Het grootste verzet is er tegen het feit dat de toprenners aan alle Pro Tour-wedstrijden zouden moeten deelnemen en ook tegen het af te leggen programma zelf.

RBC test drie spelers

RBC Roosendaal krijgt drie jonge spelers op proef. Cherno Samba (19), Farouk Adan (18) en Vince Lia (19) zullen donderdag te zien zijn in het oefenduel van RBC met MOC'17.

Samba speelt momenteel voor het Engelse Millwall en is jeugdinternational van Engeland onder 19. Farouk Adan is afkomstig van Racing Paris en Vince Lia komt van South Melbourne. Lia was vorig jaar nog op proef bij Vfb Stuttgart en maat deel uit van de Australische selectie onder 23 jaar.

PSV in de race voor Dudek

In de zoektocht naar een nieuwe doelman is PSV uitgekomen op oud-Feyenoord keeper Jurek Dudek. De Poolse doelman kan niet altijd rekenen op een basisplaats bij zijn huidige club Liverpool.

De Eindhovenaren zijn op zoek naar een ervaren doelman die Ronald Waterreus moet opvolgen. Eerder al probeerde PSV Edwin van der Sar los te weken bij Fulham, maar dat mislukte.

PSV is niet de enige kandidaat voor Dudek. Ook Hertha BSC zou Dudek graag willen inlijven. De huidige keeper van Hertha, Gábor Király, zal dan de omgekeerde weg bewandelen.

Dronken man rijdt negen schapen dood

'meneer draak' had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 27-jarige man uit Wanneperveen heeft in het Overijsselse Vollenhove negen stamboekschapen doodgereden. De man, die teveel gedronken had, verloor de macht over het stuur en kwam met zijn auto terecht in een weiland met een kudde van rond de honderd schapen.

Op het moment dat de man het weiland binnen reed, lagen de getroffen schapen te slapen. Nadat hij negen schapen had aangereden en de auto tot stilstand kwam vluchtte de man. De politie vond de man, met behulp van speurhonden, enkele uren laten op een camping in de buurt. Bij een blaastest bleek dat de man zo'n anderhalf promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs is in beslag genomen en tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Voorlopige EK-selectie Tsjechië

Bondscoach Karel Brückner heeft zijn selectie voor het komende EK in Portugal bekend gemaakt.

Opvallendste naam in de selectie is Miroslav Matusovic, hij speelde namelijk nog nooit een interland voor Tsjechië

De selectie:

Doel:
Cech (Rennes), Kinsky (Ramenskoye), Blazek (Sparta Praag)

Verdediging:
Bolf (Banik Ostrava), Mares (St.Petersburg), Jankulovski (Udinese), Ujfalusi (HSV), Hubschmann (Sparta Praag), Rozhenal (Club Brugge), Grygera (Ajax), Jiranek (Reggina)

Middenveld:
Nedved (Juventus), Galásek (Ajax), Rosicky (Borussia Dortmund), Tyce (1860 München), Poborski (Sparta Praag),
Plasil (Monaco), Vachousek (Olympique Marseille), Smicer (Liverpool)

Aanval:
Baros (Liverpool), Matusovis, Heinz (Banik Ostrava), Koller (Borussia Dortmund), Lokvenc (Kaiserslautern)

Tumor op wonderbaarlijke wijze verdwenen

Een tumor dat aangetroffen was bij de geboorte van een kind bleek maandag, ruim twee jaar na zijn geboorte, op wonderbaarlijke wijze verdwenen te zijn. Doktoren van de Universiteit van Californië noemen het zeer ongewoon.

Op 13 september 2001 werd Brandon Connor geboren, zoon van Kristin en Mike Connor. Doktoren ontdekten kinderkanker bij de baby nabij de ruggegraat en diagnostiseerden het als neuroblastoma.

De doktoren konden de tumor verwijderen, maar dan riskeerden ze dat hun zoon verlamd werd, omdat het tegen de ruggegraat aan lag. Als ze het lieten zitten riskeerden ze de dood. Er werd besloten de tumor in de gaten te houden en te kijken hoe het groeide.

Meer dan twee jaar waren de Connors bezorgd dat de tumor zich zou verspreiden. Bij elke buikpijn of symptoom en bij elke MRI scan maakten ze zich bezorgd dat de dodelijke kankercellen zich verspreid hadden.

In augustus was Brandon drie weken ziek en had een abnormale koorts en buikpijn. De familie Connor vreesden dat het voorbij was. Deze week kon de risicovolle neuro-operatie uitgevoerd worden in San Fransisco.

Op maandag was er nog één test te gaan wat tussen Brandon en de operatie stond: Een MRI van Brandons rug. Toen de doktoren maandagavond op de MRI keken, konden ze hun ogen niet geloven: De tumor was verdwenen!

"Het is zeer ongewoon", zegt Dr. Katherine Matthay, hoofd van de pediatrische oncologie van de Universiteit van Californië, een neuroblastoma expert en een van Brandons doktoren. "De tumor is verdwenen en de kansen zijn groot dat het niet terugkomt."

"Ik kan niet beschrijven hoe we ons voelden", zegt Kristin, de moeder van Brandon. "Het is zo'n lange weg geweest, we waren compleet uitgeput". De ouders denken dat het een beproeving van God is geweest.

Vrouw vindt instrument van 3 miljoen euro op vuilnisbelt

Een Amerikaanse man heeft bijna een cello, vervaardigd door Stradivarius in 1684, omgebouwd tot cd-rek. Zijn vriendin kwam thuis met het instrument nadat ze die op de vuilnisbelt had gevonden. Ze vroeg haar vriend om er een cd-rek van te maken. De man had echter nog geen zin om te gaan knutselen.

De vrouw zag ondertussen een reportage op televisie over het gestolen muziekinstrument, dat drie miljoen euro waard bleek te zijn. "Gelukkig is mijn vriend niet erg gehaast met zaken die ik hem vraag om te doen", lacht ze nu. Want omdat haar vriend nog even had gewacht, kon ze de unieke cello via haar advocaat terug geven aan de eigenaar van het instrument, een muzikant van het Philharmonisch Orkest van Los Angeles. De vrouw kreeg 42.000 euro als beloning.

Het instrument was gestolen uit de portiek van de cellist. De politie zette meteen een internationale zoektocht op. De vrouw vond de cellokoffer en het instrument drie dagen na de diefstal op een vuilnisbelt.

Brosnan toch Bond in Tarantino-film

Via de nieuws-submit kregen wij het volgende bericht:

Acteur Pierce Brosnan zal toch opnieuw in de huid van James Bond kruipen. Er gingen al lang geruchten dat Brosnan te oud zou zijn om nog een keer voor Bond door te gaan. Mel Gibson zou nu de nieuwe geheime agent worden. Maar dat blijkt nu niet waar.

Brosnan heeft wel onenigheid gehad met de Broccoli-familie, die de James Bond films produceren. Maar dat ging niet over zijn leeftijd, maar om uitspraken die hij zou hebben gedaan in de media. Barbara Broccoli heeft Brosnan echter vergeven voor zijn recentelijke uitbarstingen in de media. "Een meningsverschil als deze niets is vergeleken bij wat Cubby (haar vader) heeft moeten doorstaan met ex-Bond Sean Connery."

Het kan zelfs zo zijn dat Brosnan in een Tarantino film gaat spelen. Het lijkt er namelijk op dat de 21e James Bond film een 'remake' zal worden van de film Casino Royale. Filmmaker Quentin Tarantino zal hiervan de regie voeren. Hiermee moet een nieuwe doelgroep voor de Bond-films worden aangesproken.

Ruim miljoen Nederlanders op vakantie

wickerman had ons via de nieuws-submit te melden:

Ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders zullen het komende Hemelvaart-weekend gaan gebruiken om op vakantie te gaan. Het Nederlands Bureau voor Toerisme zegt dat zo'n 650 duizend Nederlanders een lang weekend weg zullen gaan in eigen land. Verder trekken 450 duizend mensen naar het buitenland.

Het kamperen is populair, maar ook een bungalow is in trek. Op de weg zal het druk worden aangezien de meeste vakantiegangers met de auto zullen gaan.

Automobilist filmt eigen ongeval

Een automobilist heeft op de Prinsengracht in Amsterdam een fietser geschept en is daarna doorgereden. Daarbij raakte de fietser lichtgewond.

Omstanders die getuige waren van het ongeval, noteerden echter het kenteken van de automobilist. Toen de politie hem daarna opzocht en inrekende voor doorrijden na een ongeval, troffen zij een filmcamera aan in de auto. De automobilist verklaarde bezig te zijn met het maken van filmopnamens van z'n eigen rijcapriolen. Ook dit hele gebeuren bleek feilloos te zijn vastgelegd. Na het bekijken van de beelden werd de man met een procesverbaal op zak naar huis gestuurd.

Mike Tyson in juli in actie

Mike Tyson is weer aan het trainen om uiteindelijk in Juli te vechten tegen de Ier Keven McBride.

Volgens Shelly Finkel, de manager van Tyson, de wedstrijd zal in St. Louis of Louisville plaatsvinden. Freddie Roach is dit keer weer de begleider van Tyson, net als in februari 2003 tegen Clifford Etienne.

Tyson heeft in zijn carrière 50 wedstrijden gewonnne tegen vier verloren wedstrijden tegenover McBride die 31 wedstrijden gewonnen heeft, vier verloren en één onbeslist.

'Horeca moet op termijn rookvrij'

Soushkin had ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil ook de horeca op termijn rookvrij hebben. Hij schreef dit in een brief aan de Tweede Kamer. Ventilatiesystemen die sigarettenrook wegzuigen bieden geen garantie voor gezonde lucht in café's en zijn daardoor geen alternatief.

Hoogervorst baseert zijn mening op onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en TNO in opdracht van z'n ministerie hebben uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat ventilatie wel kan bijdragen aan het verminderen van gezondheidsrisico's voor niet-rokers, maar dat de ventilatiesystemen met de beste resultaten simpelweg te duur voor de meeste horecagelegenheden.

Vorig jaar werd Hoogervorst nog door een Kamermeerderheid terug gefloten, omdat hij te hard van stapel liep met zijn antirookbeleid. CDA, VVD, SGP, SP en D66 vonden destijds een rookverbod voor de horeca te ver gaan. Volgens hen was het voldoende als cafés en restaurants afzuiginstallaties zouden installeren om hun klanten en werknemers te beschermen tegen de tabaksrook. Maar volgens het nu uitgevoerde onderzoek is dat dus geen oplossing.

Hoogervorst blijft bij zijn standpunt dat personeel en bezoekers van kroegen en restaurants recht hebben op een rookvrije werk- danwel recreatieplek, maar wanneer het zover moet zijn kan Hoogervorst nog niet zeggen. Al sinds vorig jaar is de minister met de horecabranche in overleg over een stappenplan dat de sector zelf heeft opgesteld. Hij verwacht overigens nog voor de zomer hierover een akkoord te kunnen sluiten.

Ook journalisten mishandeld door Amerikanen in Irak

DePresident had ons -geheel vertaald, waarvoor dank!- via de nieuws-submit te melden:

Het persbureau Reuters claimt dat drie van zijn medewerkers zijn onderworpen aan een seksueel vernederende behandeling door Amerikaanse soldaten in Irak. Reuters maakte dit bekend in navolging van de recente onthullingen van misbruik in Irak, en omdat er volgens het Amerikaanse leger onvoldoende bewijzen zijn.

De journalisten werden gearresteerd, nadat zij live-verslag hadden gedaan van een aanval op een Amerikaanse helikopter, bij de stad Falluja. De journalisten werden drie dagen vastgehouden, om daarna zonder aanklacht weer vrij te worden gelaten. Ze werden naar eigen zeggen op naakt en in vernederende posities gefotografeerd, geslagen en geschopt. Ook moesten ze lange tijd in een fysiek moeilijke positie blijven staan en werden er zakken over hun hoofd geplaatst.

"When I saw the Abu Ghraib photographs, I wept., aldus een van de journalisten. "I saw they had suffered like we had." Volgens de journalisten zijn zij nooit ondervraagd tijdens hun gevangenschap. Wel werden ze bedreigd met overplaatsing naar Guantanamo Bay, de beruchte detentieplaats op Cuba, waar de Amerikanen al sinds de aanvallen op Afganistan Taliban- en Al-Qa'eda strijders vasthoudt voor ondervraging.

Proces Dutroux: Rijkswachter noemt zich zondebok

FEESTsdeel had ons via de nieuws-submit te melden:

Voormalig rijkswachter René Michaux meent "dat hij de enige zondebok moest zijn" in de zaak-Dutroux. Dit is dinsdag door Michaux verklaard tijdens zijn tweede verhoor in deze zaak.

In 1995 deed Michaux huiszoeking bij Dutroux. Op dat moment waren de twee ontvoerde meisje Julie en Melissa nog in leven. Hij vond de meisjes echter niet. Tijdens verhoor door een speciale Kamercommissie in 1996 liet Michaux een uiterst zwakke indruk achter.

Volgens Michaux is toen besloten hem als zondebok te laten fungeren. Dit zou onderling besloten zijn tussen: de top van de rijkswacht, het vroegere nationale politiekorps in België en leidinggevende politici. Dit zou hij bovendien gehoord hebben van een journalist, die is getrouwd met een woordvoerster van de Belgische rijkswacht. De woordvoerster doet te verklaringen van Michaux af als ,,grote onzin''.

Het tweede verhoor met Michaux was op verzoek van de advocaten van Dutroux. Deze hadden het verzoek ingediend nadat Michaux na afloop van het eerste verhoor had aangegeven dat hij de rol van zondebok op zich moest nemen. De raadslieden van Dutroux wilden daar nadere uitleg over. De afgelopen dagen liet Michaux weten met grote onthullingen te komen. Hij kwam echter niet met inhoudelijke nieuwe mededelingen.

Zie voor meer informatie ook het Dossier: De zaak Dutroux

Discriminatie niet boven godsdienstvrijheid

De Nederlandse Grondrechten kennen geen bepaalde rangorde, en dat is ook niet nodig meent minister Thom De Graaf (D66) van Bestuurlijke Vernieuwing. Het wijzigen van de Grondwet om in die situatie verandering aan te brengen, is zelfs ongewenst, aldus de Graaf. Dit blijkt uit de 'Nota Grondrechten' die gisteren namens het kabinet gepresenteerd werd door de minister.

De laatste jaren gaan er steeds meer stemmen op om het discriminatieverbod hoger te stellen dan andere grondrechten. Dat zou tot gevolg hebben dat gelovigen (zoals christenen of moslims) zich niet meer op de vrijheid van godsdienst kunnen beroepen als ze homoseksualiteit met een verwijzing naar Bijbel of koran openlijk afkeuren. De Graaf stelt dat zo'n rangorde van grondrechten niet kan en ook niet moet worden aangebracht. Hij vindt het niet wenselijk omdat het publiek debat hierdoor zou worden gesmoord.

De Graaf meent dat het debat de kern van het functioneren van onze democratie is. ''Dit betekent voor burgers en overheid onder andere dat het van groot belang is om vooral (anders)gelovigen en andersdenkenden dezelfde ruimte te geven als gelijkgestemden.''

Juridisch zou een rangorde van de Grondwet ook niet haalbaar zijn, zo meent de minister. Hij verwijst daarbij naar uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Het hof vindt dat er veel ruimte moet zijn voor een publiek debat, óók als bepaalde uitspraken in het debat bij anderen beledigend overkomen.

In de nota schrijft De Graaf verder dat bijzondere scholen eisen mogen stellen aan kleding. Zulke eisen dienen dan wel consistent te worden uitgevoerd en moeten berusten op godsdienstige of levensbeschouwelijke opvattingen en consequent worden gehandhaafd. Een en ander zou inhouden dat christelijke scholen bijvoorbeeld hoofddoekjes mogen verbieden. Islamitische scholen zouden ze bijvoorbeeld mogen verplichten.

Man loopt in onderbroek langs douane

Een 35-jarige man haastte zich om zijn vlucht van Keulen naar Munchen te halen. Toen hij langs de douane wilde ging echter het veiligheidssignaal af. Het douanepersoneel sommeerde hem vervolgens zijn riem af te doen. In plaats van enkel zijn riem af te doen deed de man echter zijn hele broek uit en legde hem op het doorlichtingsapparaat.

In eerste instantie had de man nog geweigerd om zijn riem te verwijderen, maar toen de douanebeambten zeiden dat het enige manier was om zijn vlucht nog te halen gaf hij toch toe. Nadat hij zijn broek had weggelegd wandelde hij in zijn ondergoed door het douanepoortje, om vervolgens op tijd te zijn voor zijn vlucht.

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsdienst Guenter Ahr heeft het douanepersoneel goed werk geleverd. “Je weet nooit of er iets verborgen zit in de riem. Al die extra versiering kan even goed afleiding zijn”, aldus de woordvoerder.

Heineken-ontvoerder krijgt rijbewijs niet terug

FEESTsdeel had ons via de nieuws-submit te melden:

Freddy Heineken-ontvoerder Willem Holleeder krijgt zijn rijbewijs niet terug via de voorzieningenrechter. De man wilde het roze papiertje terug nadat het eind april was ingenomen vanwege een forse snelheidsovertreding. Holleeder vreest voor een aanslag en wil zich alleen in gepantserde auto's verplaatsen. Om zijn rijbewijs alsnog terug te krijgen moet Holleeder naar de strafrechter. Dat bepaalde de voorzieningenrechter in Haarlem, F. Bakker, dinsdag in kort geding.

Om onbekende reden vond het kort geding vrijdag achter gesloten deuren plaats. Alleen H.'s raadsman A. Moszkowicz en landsadvocaat W. Heemskerk waren aanwezig. De politie meent dat de Heineken-ontvoerder regelmatig te hard heeft gereden en dat het daarom terecht is dat het rijbewijs is ingenomen. Dinsdag is het geding schriftelijk afgehandeld. Beide partijen en hun raadslieden waren niet aanwezig.

Eerder kwam Holleeder in het nieuws doordat in zakenblad Quote een foto stond van hem en vastgoedmagnaat Willem Endstra. De vastgoedmagnaat werd maandag vlakbij zijn kantoor in Amsterdam-Zuid doodgeschoten.

Arrestaties i.v.m onthoofding Amerikaan

FEESTsdeel en lollol hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In verband met de onthoofding van de Amerikaan Nick Berg, die op video werd vastgelegd en verspreid via de website Muntada al-Ansar, zijn in Irak vier mensen opgepakt.

Onder de arrestanten is niet de Jordaanse terrorist Al-Zarqawi, die de leider zou zijn van de groep die Berg gedood heeft. Al-Zarqawi zou Berg persoonlijk het hoofd hebben afgehakt.

De 26-jarige joodse Berg werd volgens de radicale moslims onthoofd uit wraak voor de mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen. Hij is afgelopen vrijdag begraven in Amerika.


Nick Berg vlak voor zijn dood

Onderhuidse chip voor vaste bezoekers disco

logisnack en Beasjtie hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De vaste bezoekers van uitgaansgelegenheid Baja Beach Club in Rotterdam krijgen binnenkort de gelegenheid om een chip geplaatst te krijgen. Een dokter zal deze "pijnloos onder de huid brengen."

Met de chip wordt het mogelijk om alle betalingen, zoals bijvoorbeeld toegang en drankjes, automatisch af te rekenen. Als de chip langs een scanner gehaald wordt wordt automatisch het verschuldigde bedrag van de rekening van de chiphouder afgeschreven. De eerste weken is het plaatsen van de chip gratis, daarna moet er eenmalig 125 euro voor worden betaald.

Het Amerikaanse bedrijf Verichip, onderdeel van Applied Digital Solution, levert de chips. Dit bedrijf denkt dat creditcards op termijn niet meer gebruikt zullen worden.

Man wint acht keer de lotto

tomsworld had ons via de nieuws-submit te melden:

Een bejaarde man uit het Belgische Schaarbeek heeft acht keer de lotto gewonnen. Hij won achtmaal 148.000 euro. Het totaalbedrag bedraagt dus bijna 1,2 miljoen euro.

Begin april speelde de man weer met zijn vertrouwde cijfercombinatie. Dit keer met maar liefst acht loten, het bleek hem geen windeieren te leggen. In totaal waren er negen winnaars waarvan er acht hun formulier bij twee krantenwinkels in Schaarbeek hadden ingeleverd. De Nationale Loterij vertrouwde de kwestie niet en schakelde de politie in. Die ontdekte dat de acht winnaars eigenlijk één en dezelfde man waren.

"Statistisch gezien is echt alles mogelijk", zegt An Lammens van de Nationale Loterij. "Als je met dezelfde combinatie speelt, kan het natuurlijk gebeuren dat je meer dan een keer wint."

Vrouw zette mogelijk eigen ontvoering in scène

woutabest had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 18-jarige vrouw uit Nijmegen is maandag door de politie aangehouden. Zij zou mogelijk haar eigen ontvoering in scène gezet hebben. Dit maakte de politie dinsdag bekend.

In de nacht van zaterdag op zondag verdween de vrouw. Later ontving een familielid een eis tot losgeld. Hierna zette de politie een grootscheeps onderzoek op touw, waarbij negentig politiemensen betrokken waren. Zondagavond werd de vrouw teruggevonden op een bedrijventerrein in Wijchen, nabij Nijmegen.

Volgens de politie zouden er verschillende aanwijzingen zijn dat de vrouw haar ontvoering in scène gezet zou hebben. Ze zit voorlopig in hechtenis. Door de politie wordt onderzocht in hoeverre de kosten van het onderzoek op haar te verhalen zijn.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.