Minimale opkomst 1-mei-demo Rotterdam

Zo'n 500 personen hebben zaterdag in Rotterdam deelgenomen aan een demonstratie ter gelegenheid van 1 mei, de internationale Dag van de Arbeid. De demonstratie, die zonder incidenten verliep, werd ondersteund door achttien organisaties. De centrale leuze was 'weg met de imperialistische oorlogen, voor vrede en socialisme'.

Een bonte stoet variërend van Tamil Tijgers, Turkse communisten en maoïsten tot de plaatselijke FNV-afdeling liep mee. Sommige demonstranten hadden portretten bij zich van Marx, Mao, Lenin en Stalin. Er werd een pleidooi gehouden voor het instellen van 1 mei als vrije dag. Een woordvoerder van het comité maakte zich kwaad over bezuinigingen van het kabinet-Balkenende, de bouwfraude en de deelname van Nederlandse troepen in Afghanistan en Irak.

Berlijn
In de Duitse hoofdstad Berlijn gingen naar schatting 200.000 vakbondsleden de straat op. Zij protesteren vooral tegen overheidsbezuinigingen op de gezondheidszorg, de sociale zekerheid en pensioenen. Berlijn is op 1 mei vrijwel steevast het decor van rellen tussen politie en extreem-linkse jongeren. Zo ook dit jaar, in de nacht van vrijdag op zaterdag werden reeds 111 relschoppers opgepakt.

Egypte
In Caïro werd door de Egyptische oproerpolitie een demonstratie uiteengeslagen. De demonstranten eisten een loonsverhoging van 40 procent en riepen leuzen tegen de Verenigde Staten en Israël. Eén persoon werd gearresteerd.


1-mei-demonstratie Rotterdam
1-mei-demonstranten in Rotterdam (bron)