Politiechef: Nederwiet direct legaliseren

Vandaag komt het NRC-Handelsblad in haar maandelijkse bijlage M met een groot verhaal over drugs en het strafrecht in Nederland. Daarin pleit de Amsterdamse hoofdcommissaris J. van Riessen ervoor dat softdrugs direct gelegaliseerd moeten worden. Wat hem betreft wordt de hele wereld volgestopt met nederwiet.

Van Riessen: ''Gooi die achterdeur open, geef die rommel vrij. Het zou goed zijn voor het toerisme en onze export. Nederwiet is kwalitatief heel goed spul. Stop de hele wereld maar vol, daar is niets mis mee. Leg mij het verschil uit tussen alcohol, sigaretten en softdrugs.''

De uitspraken van Van Riessen zijn opmerkelijk, daar justitie de laatste tijd juist veel hennepkwekerijen oprolt. Ook stelde minister Donner van Justitie onlangs dat nederwiet met een te hoog thc-gehalte als harddrug moet worden beschouwd.

In M zegt verder oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager dat het toestaan van de coffeeshops indertijd (jaren 70) een ideologische achtergrond had, maar dat het uitgelopen is op keiharde criminaliteit. Verschillende deskundigen wijten dit aan het feit dat softdrugs wel verkocht maar niet verbouwd mogen worden. Hierdoor is een enorm crimineel milieu ontstaan dat zich verrijkt aan de teelt van nederwiet.


In de toekomst legaal?