F-16's onderscheppen Boeing boven Nederland

Fear! en Paininthebutt hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Vanmiddag zijn twee F-16 jachtbommenwerpers de lucht ingestuurd om een ongeïdentificeerd vliegtuig boven Nederland te onderscheppen. Het verkeersvliegtuig, van het type Boeing 737, was op de radar verschenen en vloog op ongeveer 7,5 kilometer hoogte van noord naar zuid. De F-16's vertrokken vanaf de luchtmachtbasis in Leeuwarden.

Nadat de twee jachtvliegtuigen het passagiersvliegtuig hadden onderschept werd contact gelegd. Nadat zeker was gesteld dat er niets aan de hand was en het toestel het Nederlands luchtruim had verlaten, zijn de F-16's teruggekeerd.

Defensie vertelde niet van welke vliegmaatschappij het toestel was. Ook over de bestemming werd niets gezegd. Wel duidelijk is dat de Boeing niet bekend was bij het Europese luchtverkeerscentrum Eurocontrol in Maastricht, dat het luchtverkeer in het bovenste luchtruim in de Benelux en Noord-Duitsland controleert.

Doordat de F-16's de Boeing met een snelheid van meer dan 1.000 kilometer per uur naderden werd de geluidsbarrière doorbroken. Dit heeft mogelijk tot overlast op de grond geleid. RTV Utrecht meldt dat tientallen mensen zowel naar het alarmnummer 112 als naar het algemene nummer 0900-8844 belden. Ook diverse media werden ingeseind. Sommigen dachten dat mogelijk sprake zou kunnen zijn van bijvoorbeeld een explosie.F-16