Minder helikopters op bevrijdingsdag door oorlog

Vanwege de inzet van materieel in Irak en Bosnië zullen er dit jaar op bevrijdingsdag (5 mei) minder artiesten door helikopters vervoerd worden. De luchtmacht heeft nog maar twee helikopters beschikbaar, waardoor edisonwinnares Hind en de groep She Got Game gewoon over land vervoerd zullen worden.

De luchtmacht werd enkele jaren geleden door het Nationaal Comité 4 en 5 mei gevraagd om op bevrijdingsdag artiesten te vervoeren. Naast het geleverde materieel betaalt de luchtmacht ook de brandstof en personeelskosten.

"We doen het graag", aldus woordvoerder Jos van der Leij van de Koninklijke Luchtmacht. "Er is een zekere verbondenheid met wat er op 4 en 5 mei gebeurt en dat wat wij nu in het buitenland doen."

Dit jaar stelt de Koninklijke Luchtmacht dus twee helikopters beschikbaar: een helikopter van het type Cougar en een met twee rotoren uitgeruste Chinook. Behalve de luchtmacht biedt ook de Koninklijke Landmacht haar diensten aan. Op 4 mei wordt er door de landmacht een ponton aangelegd voor een concert.

De gelukkigen die dit jaar met een helikopter vervoerd gaan worden zijn de band Tasja's World en het cabarettrio De Vliegende Panters. Tasja's World vliegt van Groningen naar Leeuwarden, Rotterdam en Utrecht. De Vliegende Panters worden van Vlissingen naar Haarlem, Assen, Zwolle en Wageningen gevlogen.