'Mandela trekt zich terug uit openbaarheid'

Nelson Mandela, ex-president van Zuid-Afrika en door zijn jarenlange gevangenschap symbool voor de wereldwijde anti-apartheidsbeweging, wil zich na zijn 86e verjaardag op 18 juli definitief uit het openbare leven terugtrekken. Dat meldt president John Samuel van de Mandela-stichting aan de Zuid-Afrikaanse krant The Daily Star.

Hoewel de eerste zwarte president van Zuid-Afrika nog in goede gezondheid verkeert trekt een overvolle agenda een te zware wissel op de bejaarde staatsman. Hij zou bovendien meer tijd willen vrijmaken voor het schrijven van deel twee van zijn autobiografie.

Mandela werd in 1918 in het tegenwoordige Transkei geboren als zoon van een plaatselijk stamhoofd. In 1964 werd hij gearresteerd op beschuldiging van sabotage en complotvorming om de Zuidafrikaanse apartheidsregering omver te werpen en tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Zijn plotselinge vrijlating in 1990 zorgde wereldwijd voor vreugde. In 1993 ontving hij samen met de Frederik Willem de Klerk, de toenmalige president die de vrijlating van Mandela had beijverd en een begin had gemaakt met het afschaffen van apartheidsregels, de Nobelprijs voor de Vrede. Een jaar later volgde Mandela De Klerk op als leider van Zuid-Afrika.

Nelson Mandela en Kofi Annan
Nelson Mandela (links) en VN-leider Kofi Annan