[update] Ook Britten betrokken bij martelingen Irak

Niet alleen Amerikaanse militairen, maar ook Britse militairen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het martelen van Iraakse gevangenen. Althans, als de beweringen kloppen. De krant The Daily Mirror zegt vandaag met foto's te komen waarop dat te zien is. Britse autoriteiten hebben een onderzoek aangekondigd.

Donderdag publiceerde CBS News foto's waarop gruwelijke martelingen te zien waren door Amerikaanse militairen. Met een pistool op het hoofd gericht moesten gevangenen onder andere orale seks bij elkaar verrichten en levende piramides vormen. Dit onder het toezicht van lachende Amerikanen.


Deze Iraakse gevangene, met een zak om het hoofd gebonden, werd door de Amerikanen verteld dat als hij van de doos af zou stappen, hij geëlektrocuteerd zou worden. De stroomdraden waren aan zijn armen, benen en testikels bevestigd.


De foto's schokten de wereld. Zo lieten President Bush en ook de Britse premier Blair weten ontzet te zijn door de beelden. Inmiddels zijn zes militairen in staat van beschuldiging gesteld. Volgens Amnesty International gebeuren de folteringen en mishandelingen van Iraakse gedetineerden met regelmaat. Schokkende foto's over de mishandelingen door VS-soldaten staan hier.

Update 11.05 uur
Inmiddels zijn er nieuwe schokkende foto's online. Op een van de foto's is te zien hoe een Britse militair urineert over een Iraakse gevangene, bij wie een zak om de hoofd gebonden is. Ook wordt een geweer in de mond van de gedetineerde geduwd, wat bloedingen tot gevolg heeft. Verder slaat een Britse soldaat met een geweer op de testikels van de geblinddoekte gevangene.