FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 februari 2004

Trust niet langer sponsor van Verstappen

Marky_Mark had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sponsor Trust en Jos Verstappen zijn uit elkaar. Volgens directeur Michel Perridon van het bedrijf is de Limburgse coureur schuld aan de breuk met renstal Jordan door zijn salariseis. Ook de manager van Verstappen, Huub Rothengatter, heeft schuld. "Ik heb geen problemen gehad met Jordan, maar Rothengatter en feitelijk dus Jos Verstappen hebben hun hand overspeeld", aldus Perridon in het AD.

Het verlies van Trust als sponsor zou wel eens het einde van de Formule 1 carrière van de Nederlander kunnen betekenen. De Limburger blijft zelf optimistisch om dit jaar ergens in een wagen te stappen. "De Formule 1 wereld moet weten dat we nog geen afscheid hebben genomen. En dat er een coureur beschikbaar is met talent, veel ervaring en een financieel aantrekkelijk pakket", meldt Verstappen op zijn eigen site.

Perridon geeft tevens in het interview aan dat Trust vanaf nu Christian Albers financieel zal gaan steunen. Albers rijdt nu nog in het DTM, maar volgens Perridon wordt Albers een grote voor de toekomst. "Er zal binnen afzienbare tijd echt wel weer een Nederlander in de Formule 1 rijden."

Meer F1nieuws vind je op de FOK! F1manager

Adam Curry vertrokken naar Irak

Adam CurryDj Adam Curry is vandaag met zijn team vertrokken naar Irak om daar vanaf aanstaande maandag live uitzendingen te maken voor Radio Veronica. Dat heeft de radiozender vanavond gemeld. Curry zal zijn ochtendprogramma 'Ook Goeiemorgen' live vanuit 'Camp Smithy' maken om de Nederlandse militairen aldaar een hart onder de riem te steken.

Eerder deze week stelde de SP-fractie in de Tweede Kamer nog vragen over de 'Operation Iraqi Sunrise', zoals Curry de reis noemt. Desondanks vond er op Schiphol nog een ontmoeting plaats tussen Curry en zijn team en afgevaardigden van het Ministerie van Defensie alvorens de dj op het vliegtuig stapte.

Grote demonstratie op de Antillen

Ongeveer 4000 mensen hebben vandaag een vreedzame mars gehouden op de eilanden Curaçao, Bonaire en Sint Maarten. De mars was gericht tegen corruptie, intimidatie en discriminatie op de Antillen.

Het initiatief van de mars kwam van de Antilliaanse advocaat E. de Vries, zijn bedoeling met de tocht was om ‘een signaal’ af te geven. Afgelopen week werd er op de Antillen een peiling gehouden, waaruit bleek dat de meerderheid van de bevolking vindt dat politici die voor corruptie veroordeeld worden moeten aftreden. Recent voorbeeld hiervan is FOL-leider Anthony Godett, die wegens corruptie werd veroordeeld tot één jaar cel. Hij weigert echter zijn zetels in het parlement van de Antillen en in de eilandsraad van Curaçao op te geven.

De tocht zou niet specifiek tegen Godett gericht zijn, maar zo voelde hij het zelf wel. Hij kwam met rond de dertig aanhangers en zijn zus, premier Mirna Louisia-Godett, naar het eindpunt van de demonstratie. Hij hekelde de mars en vond hem ”overwegend wit”, hiermee bedoelend dat er voornamelijk Nederlanders meeliepen. Organisator de Vries ontkende dit: ”Dat is gewoon niet waar. Vrijwel alle lagen van de samenleving waren hier vandaag vertegenwoordigd. Het is duidelijk dat de mensen er genoeg van hebben en ik hoop dat het signaal luid en duidelijk aankomt bij de politiek.”

Gouden Beer gaat naar Duitse film

De film 'Gegen die Wand' van de Duits/Turkse regisseur Faith Akin heeft op het Internationale Filmfestival in Berlijn de Gouden Beer gewonnen. De Zilveren Beer ging naar de film 'El abrazo partido' van regisseur Daniel Burman.

'Gegen die Wand' gaat over een jonge Turkse vrouw die opgroeit in de Duitse stad Hamburg. Ze ontvlucht haar ouderlijk huis en gaat op zoek naar een geschikte huwelijkskandidaat. Uiteindelijk wordt ze verliefd op een lieve man, die aan drugs en alcohol verslaafd is. De relatie loopt uit op een haat-liefdeverhouding tussen de twee. De film speelt in zowel Hamburg als Turkije.

De Nederlandse film 'Vet!', geregisseerd door Karin Junger en Brigit Hillenius, won afgelopen donderdag de Zilveren Beer in de categorie 'korte film'. Winnaar in deze categorie was de Roemeense regisseur Cristu Piui met zijn film 'Un cartus de kent si un pachet de cafea'.

Vet! verhaalt over de 15-jarige zwangere Stacey, de 16-jarige Tanja die al met vele jongens het bed heeft gedeeld en de 15-jarige Jill die graag seks wil hebben. Dat laatste gebeurt ook; Jill wordt door haar vriendje Melvin ontmaagd, een snelle en emotieloze zaak. Als Jill haar vriendinnen weer ziet, is hun reactie: "Dat was vet!" De film duurt elf minuten en laat zien hoe puberende meisjes in de grote stad omgaan met seks.

Dit bericht is om 22.02 uur aangepast.

Relatie met collega is taboe

Relaties op het werk kunnen niet. Dat vindt de helft van alle Nederlanders, blijkt uit een speciaal Valentijnsdagonderzoek van de vacaturesite Monsterboard.nl. Een relatie beginnen met een collega zou alleen mogen onder bepaalde voorwaarden zoals dat de baas er vanaf weet of de positie van de betrokken werknemers dat toelaat.

Ongeveer zeventien procent van de ondervraagden vindt het zelfs een taboe om een relatie met een collega te hebben. "werkromances leiden altijd tot problemen", zo vinden ze. Slechts een derde ziet geen bezwaren omdat werk en privé gescheiden zijn.

Eerste transseksueel in professionele sport

Het Australian Woman's Open golftoernooi zal in maart een primeur hebben met de eerste deelname van een transseksueel aan een professioneel vrouwentoernooi. De 37-jarige Mianne Bagger onderging acht jaar geleden een geslachtsverandering van man naar vrouw. "Dit is een droom die werkelijkheid wordt", vertelt Mianne Bagger. "Ik speel al van kinds af aan golf, maar ben pas vorig jaar augustus professioneel gaan spelen, dus het heeft lang geduurd."

Hoewel de meeste andere deelneemsters geen problemen met Bagger hebben, geeft ze toe dat er ook enkelen zijn die er meer moeite mee hebben. "Ik heb al veel goede vriendinnen overgehouden aan de golfsport, maar sommige vrouwen kunnen me moeilijk accepteren. Ze hebben me er echter ook nooit op aangesproken en voor de meeste speelt het geen rol. Voor de meeste mensen ben ik gewoon één van de meiden die aan het spelen zijn."

Mianne BaggerEen woordvoerster van de Australische organisatie voor vrouwengolf, de WGA, zei dat de bond geen problemen had met de nieuwste golfsensatie van Australië. "Mianne speelt al jaren bij de amateurs waar we ook geen regels tegen deelname van transseksuelen kennen. Er is geen enkele reden waarom ze haar carrière niet door kan zetten in een professioneel toernooi". Mianne hoopt dat er een dag komt dat ze niet meer als 'de transseksuele golfster' wordt gezien. "Mensen zouden zich moeten realiseren dat er heel veel mannen en vrouwen rondlopen die transseksueel zijn. Maar relax mensen, we bijten niet."

Amerikaanse vrouw rijdt nijlpaard dood

Een 28-jarige Amerikaanse heeft de schrik van haar leven gehad toen ze op een plattelandsweg in de staat South Carolina plotseling een dwergnijlpaard voor haar auto kreeg. Het dier, dat bleek te zijn ontsnapt uit de privédierentuin van Joel Silver, de producent van de Matrix-films, overleefde de aanrijding niet.

Van nature komen dwergnijlpaarden alleen voor in West-Afrika. Ze zijn ongeveer een meter hoog en wegen een slordige tweehonderd kilo. De vrouw kwam er heelhuids vanaf, haar auto liep lichte schade op. Hoe het dier uit zijn vijver heeft weten te ontsnappen is nog onduidelijk.

Achterban CDA massaal achter asielplannen

DePresident en nyrem hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De asielplannen van het kabinet worden niet gedwarsboomd door de leden van het CDA. Op het partijcongres vanmiddag schaarden ze zich massaal achter het huidige asielbeleid van minister Verdonk. Een resolutie van de afdeling Friesland werd aangenomen; daarin staat onder meer dat het voor het CDA van belang is dat degenen die buiten hun schuld niet kunnen terugkeren binnen de gestelde termijn, niet op straat terechtkomen, maar alsnog een verblijfsvergunning krijgen. Ook zal nog een extra toets voor schrijnende gevallen worden uitgevoerd en mogen gezinnen niet uit elkaar worden gehaald.

Twee andere resoluties en een motie werden met ruime meerderheid verworpen. In twee daarvan werd gepleit voor een ruimer pardon. Ondanks vurige pleidooien van talrijke voorstanders kregen ze slechts enkele CDA'ers mee.

Treurig
Femke Halsema noemde de uitkomst van het CDA-congres vanmiddag ''heel erg treurig." Volgens haar vervliegt ook voor gezinnen met kinderen nu de laatste hoop. Halsema sprak op het GroenLinks-partijcongres, dat ook vandaag plaatsvond.

Halsema zal volgende week in de Kamer hoofdelijke stemming vragen over een asielmotie, zodat duidelijk wordt hoe de afzonderlijke leden van de CDA-fractie stemmen. In de Tweede Kamer is ruime steun voor de terugkeerplannen; CDA, VVD, D66 en LPF zullen voor stemmen.

In haar toespraak tot het congres van GroenLinks zei Halsema verder dat mensen die lokaal voor GroenLinks actief zijn in gewetensnood kunnen komen. Ze wil een debat binnen de partij op gang brengen over de vraag hoe ver men kan gaan in het verzet.

Twijfels over militair verleden van Bush

Brommerhandel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

George Bush Jr.De Amerikaanse president Bush heeft zijn persoonlijk militair dossier vrijgegeven in de hoop een einde te maken aan geruchten die rond zijn militair verleden de ronde deden. Bush zou zich ten tijde van de Vietnamoorlog hebben onttrokken aan actieve militaire dienst. De laatste dagen groeide het militaire verleden van Bush uit tot een belangrijk punt in de campagne voor de presidentsverkiezingen in november.

Het Witte Huis heeft een dikke stapel documenten ter inzage aan de journalisten gegeven. Men hoopt zo te bewijzen dat Bush wel degelijk zijn dienstplicht heeft vervuld door zich regelmatig bij zijn eenheid te melden voor weekenddienst.

De openbaarmaking heeft echter lang niet alle twijfels weggenomen. Er zit namelijk nog een gat van een vol jaar in de staat van dienst van Bush. In 1972 zou hij zich bijna niet bij zijn eenheid hebben gemeld omdat hij druk was met de verkiezingscampagne van een bevriend politicus.

Uit het dossier dat honderden pagina's telt, blijkt verder dat Bush zich in 1968 bij de Nationale Garde in Texas aansloot om zo te voorkomen dat hij naar Vietnam zou worden uitgezonden.

'Candlelight' terug op de radio

Er zit een kans in dat de zwoele stem van Jan van Veen binnenkort weer gedichten voor zal lezen in zijn programma 'Candlelight'. De presentator is namelijk in onderhandeling met Radio 10 Gold om zijn programma weer te gaan maken. De gedichten keren vanavond al eenmalig terug tussen 22:00 en 00:00 uur op Radio 10 Gold in verband met Valentijnsdag.

"10 Gold is geïnteresseerd om Candlelight terug op de radio te brengen", liet van Veen weten. Maar een grootverdiener als sommige dj's zijn, zal hij niet worden.
"Het zijn absurde bedragen die er voor dj's betaald worden. Ik zal zeker niet voor die bedragen naar een radiostation gaan."

Van Veen is nog altijd kwaad op Sky Radio. Dat station stopte iets meer dan een jaar geleden het programma omdat het een 100 procent muziekstation wilde worden. "Ik ben nog steeds pissig. Het was nergens voor nodig geweest."

Radio 10 Gold is overigens alleen op de kabel te ontvangen.

Uitslag finale Afrika Cup

De Afrika Cup is gewonnen door gastland Tunesië. Het Afrikaanse land bleek in de eindstrijd met 2-1 te sterk voor Marokko. De Tunesiërs, met Ajacied Hatem Trabelsi in de basis, begonnen voortvarend en stonden al na vier minuten op 1-0 dankzij een goal van Dos Santos.

Nog voor de rust nam Marokko het initiatief over, en wist Mohktari de 1-1 aan te tekenen. Een blunder van de Marokkaanse goalie Khalid Fouhami deed Marokko de das om. De doelman liet een eenvoudige voorzet los waarop Ziad Jaziri 2-1 kon scoren.

Het is voor het eerst dat Tunesië de cup weet te winnen. Het land was twee keer verliezend finalist, in 1965 en 1996.

De strijd om de derde en vierde plek werd gisteren gewonnen door Nigeria. Het land versloeg Mali met 2-1.

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Ierse politie ontdekt explosieven bij huiszoeking

Wackyduck had ons via de newssubmit het volgende vertaalde bericht te melden:

Een anti-terrorisme-eenheid van de Ierse politie heeft bij een huiszoeking in Limerick een aantal explosieven in beslag genomen, samen met spullen om de explosieven te ontsteken. Deze spullen zouden van afsplitsingen van de IRA zijn. Een 34-jarige man is in Limerick (200 kilometer ten zuidwesten van Dublin) gearresteerd op verdenking van het bezit van deze explosieven.

De explosieven werden aangetroffen in koffers, die in een busje op de straat en in een schuur waren opgeslagen. De politie vertelde niet om hoeveel explosieven het ging noch noemde ze de naam van de groepering. Tijdens deze operatie werden omliggende huizen geëvacueerd in verband met mogelijk ontploffingsgevaar.

Drie lijken in Echt blijken van Hells Angels

germy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De drie mannen die gisteren dood werden aangetroffen in de Geleenbeek bij Echt zijn drie Limburgse Hells Angels. Het blijkt te gaan om de president en twee leden van de Hells Angelsclub de Nomads uit Oirsbeek. De identiteit van de slachtoffers en de manier waarop zij om het leven zijn gekomen is niet bekendgemaakt.

Bij het clubhome van de Nomads zijn auto's van twee van de drie slachtoffers voor sporenonderzoek meegenomen. Inmiddels is het onderzoeksteam vergroot van tien naar 25 rechercheurs. De hele dag zijn brandweer, technische recherche en ME bezig geweest met het onderzoek naar sporen in het gebied waar de lijken gisteren werden aangetroffen. Dit onderzoek zal morgen worden voortgezet. Over het motief van de drievoudige moord tast de politie nog in het duister.

Trust laat Verstappen vallen

revizo en yeftha wisten ons vandaag het volgende te melden:

Trust is niet langer de sponsor van Jos Verstappen.

Michel Perridon schrijft de breuk toe aan onenigheid over de verdiensten van Verstappen. "Met Jordan heb ik geen enkele moeite, maar (manager) Huub Rothengatter en feitelijk dus Jos Verstappen hebben hun hand overspeeld." Het tweetal stelde volgens Perridon te hoge eisen aan het contract met Jordan en daarom liet Trust ze vallen. Jordan nam vervolgens Pantano aan als tweede rijder.

Uit het kamp Verstappen komen ondertussen verhalen dat het falen van de onderhandelingen te wijten is aan de onkunde van Perridon. Hij zou te weinig de ongeschreven regels van de Formule 1 kennen en had daarom het onderhandelingswerk beter aan Rothengatter kunnen overlaten. Hij heeft Jos namelijk de afgelopen jaren telkens de F1 in geholpen. Rothengatter wil geen reactie kwijt. "Zeg maar dat ik er diep van moet zuchten en er verder het zwijgen toe doe," zo vertelde hij.

Door het wegvallen van de belangrijkste sponsor lijkt de kans dat Verstappen terugkeert in de Formule 1 uiterst gering geworden. Zijn grootste voordeel, het sponsor budget, is nu namelijk weggevallen. Trust zal haar geld nu in Christijan Albers steken die dit seizoen in de DTM rijdt. "Er rijdt heus binnen afzienbare tijd wel weer een Nederlander in de Formule 1. Iemand als Albers heeft zeker kansen en is alleen maar blij met onze steun," aldus Perridon.

Bordspel Review: Adel Verplicht!

"Het nieuwe spel van de bedenker van Kolonisten van Catan!", zo staat in grote letters op de doos. Toch is dit nieuwe spel van Klaus Teuber, uitgegeven door Jumbo, totaal anders. Dit keer geen handelen met je medespelers, er komt zelfs geen dobbelsteen aan te pas. Bij dit spel moet je juist bluffen! Het heeft een hoog "ik denk, dat jij denkt, dat ik denk" gehalte. Met zoveel verschillen lijkt de ondertitel slechts een lokkertje. Of is ook dit spel een zekere hit?

Zwarte toekomst voor pop-ups

Logo MicrosoftHet lijkt erop dat de reclame pop-up in de toekomst volledig gaat verdwijnen. Nadat eerder het Amerikaanse America Online besloot pop-ups te weren, besloot ook Microsoft alle pop-ups op de MSN sites te verwijderen. Ook het Nederlandse bedrijf Web-Ads gaf aan pop-ups te gaan weren.

Microsoft kwam tot dit besluit, omdat uit onderzoeken bleek dat bij veel gebruikers de pop-up irritatie opwekt. Bovendien bleek uit andere onderzoeken ook al dat internetters minder gebruik maken van een site waarop pop-ups staan geïnstalleerd. De pop-ups zullen per direct verdwijnen van de Belgische, Engelse en Noord-Europese MSN sites, de rest van de landen zullen volgen. Microsoft wil in juni geen enkele pop-up meer hebben op welke MSN site dan ook. Overigens is het niet vreemd dat de pop-up verdwijnt, omdat er vele andere manieren van adverteren zijn uitgevonden de laatste tijd.

Volgens WebAds, het bedrijf dat van meer dan zeventig websites de advertentienetwerken beheert, is zij niet gezwicht voor het commentaar van de internet gebruikers, maar juist omdat steeds meer mensen gebruik maken van een pop-up-killer.

Gretna op Valentijnsdag massaal bezocht

Het Schotse plaatsje Gretna is gedurende de hele dag massaal bezocht. Het plaatsje staat bekend om zijn snelle trouwceremonies. Gretna werd daarom massaal bezocht door trouwlustigen die snel wilden trouwen op Valentijnsdag. Honderd huwelijken stonden gedurende de gehele dag gepland.

TrouwHet plaatsje heeft haar "snel trouwen" reputatie 250 jaar geleden opgebouwd. Toen werd er in Engeland een wet ingevoerd die bepaalde dat ouders toestemming moesten geven wanneer jongeren onder de 21 wilden trouwen. De wet was echter in Schotland niet van kracht en dus trouwden veel jonge stellen in het buurland. De huwelijken worden nog altijd voltrokken door een smid, een vreemde traditie die al veel langer bestaat.

Fans Philip Freriks boos op hun idool

De ruim driehonderd fans van nieuwslezer Philip Freriks zijn boos op hem. In de nieuwsbrief van de fanclub van Freriks stond onlangs een oproep om in het publiek van de TV Show te gaan zitten. Ivo Niehe zou een interview met Freriks hebben en de trouwe fans zouden de gelegenheid krijgen om vragen aan hun idool te stellen.

Groot dictee 2003"Nog geen dag later lieten de mensen van de TV Show mij weten, dat Philip Freriks had bedongen dat er absoluut geen fans aanwezig mochten zijn omdat hij daar nerveus van zou worden", aldus Van Drunen, beheerder van de fansite. Hij vindt dit een belediging voor de mensen die veelal heel serieus fan van Philip Freriks zijn. "Bovendien zou het een uitgesproken gelegenheid zijn geweest voor Philip Freriks om zijn fans eens de hand te schudden."

Het is niet de eerste keer dat Philip Freriks op een vervelende manier in aanraking met zijn fans komt. In 1998 registreerden zijn fans al de domeinnaam www.philipfreriks.nl. Toen de nieuwslezer in 2000 deze domeinnaam ook wilde registreren kon dit niet waarop hij via een advocaat zijn domeinnaam opeiste. Zijn fans hebben deze toen tegen een kleine vergoeding overgedragen aan hun idool.

Grootste diamant in het heelal ontdekt

sioux_ (herschreef), Tim Kraayvanger en Marcel Kaak hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Diamant in sterZoek je nog een leuk cadeautje voor je vriendin dan zou de pas ontdekte gekristalliseerde witte dwerg het perfecte cadeautje zijn voor vandaag. Het hemelobject bestaat uit een vaste kern van diamant, om precies te zijn is het een diamant van 10 miljoen triljoen triljoen karaat en dat kost een astronomisch hoog bedrag. Zo hoog dat Bill Gates en Donald Trump samen de diamant niet kunnen betalen. Als de diamant op de aarde was gevonden zou heel de diamantmarkt inzakken door een overvloed aan dit materiaal.

De astronomen hebben ontdekt dat het hart van deze uitgebrande ster, BPM 37093, een doorsnede van zo'n 4000 kilometer heeft. Metcalfe, de leider van het team die de ontdekking deed, zei: "Je zou een loep ter grootte van de zon nodig hebben om deze diamant te schatten."

De diamant is een massieve klomp gekristalliseerde koolstof en bevindt zich ongeveer 480 triljoen kilometer van de Aarde, in het sterrenstelsel Centaurus. Astronomen vermoedden al tientallen jaren dat witte dwergen kristalliseerden, maar hebben die hypothese pas kort geleden kunnen verifiëren.

Hirsi Ali: Aboutaleb is knuffelallochtoon

De kersverse Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb van Onderwijs en Sociale Zaken, opvolger van Rob Oudkerk, is een totaal ongeschikte politicus. Dat meent althans VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, die hem zelfs de ''knuffelallochtoon van de PvdA'' noemt. Hirsi Ali snapt niet waar Aboutaleb zijn benoeming aan verdiend heeft. ''Wat heeft hij voor elkaar gekregen met de miljoenensubsidies voor Forum? Een parlementaire commissie heeft geconcludeerd dat het integratiebeleid van de overheid heeft gefaald. Forum is daar indirect medeverantwoordelijk voor. Deze meneer heeft heel wat te verantwoorden. Hij heeft helemaal niets bereikt. Dat is beloond met een wethouderschap.''

Volgens Hirsi Ali is Aboutaleb in het verleden ongelooflijk ongeloofwaardig geweest in discussies over integratie. ''Hij was één van de mensen die de problemen versluierden, door steeds te spreken over discriminatie en uitbuiting. Die iedereen die zei dat er problemen waren, het etiket racist opplakte. Hij chanteerde het nationale geweten en heeft zaken doodgezwegen.''

Aboutaleb op zijn beurt is niet onder de indruk van de kritiek van de VVD-politica. Hij vindt haar een profiteur die zich aangesloten heeft ''bij een politieke beweging die de deur op slot wil doen''. Hij noemt het ''heel flink'' om als vluchteling alles te benutten wat een land biedt aan opvang en ondersteuning en vervolgens ''aansluiting te zoeken bij een partij die de facto de grenzen wil sluiten'', zegt Aboutaleb over Hirsi Ali.

Volgens Hirsi Ali is Aboutalebs benoeming gebaseerd op uiterlijke kenmerken en niet op geschiktheid. ''De PvdA wil zich profileren met allochtonen. Hij is hun knuffelallochtoon. Hij krijgt één van de meest complexe banen van Nederland met zijn portefeuilles Integratie, Onderwijs en Sociale Zaken in een stad met grote multi-etnische problemen. Mijn conclusie: Aboutaleb is totaal ongeschikt''. Hirsi Ali voorspelt dat Aboutaleb een onbetrouwbare partner zal zijn bij het oplossen van de problemen van de sociale dienst, het onderwijs en de integratie.

De PvdA-wethouder vraagt zich op zijn beurt af of het VVD-Kamerlid zich niet beter over andere zaken druk kan maken en gelooft het allemaal wel: ''Ik ben onder de indruk van het voorspellende vermogen van Hirsi Ali. Zo ver vooruitzien kan ik niet. De tijd zal leren of er in Amsterdam sprake is van knuffelen. Voorlopig wil ik eerst maar eens aan de slag.''

Aboutaleb werd eerder deze week ook al hevig bekritiseerd in een column van Marcel van Dijk in het Parool. Onder de kop 'Aboutaleb is menselijke gezicht AEL' haalde hij hard uit naar de nieuwe PvdA-wethouder, die zich volgens hem in het verleden altijd tegen assimilatie heeft gekeerd, net als de AEL doet.

Opmerkelijk herstel Cocu

Gister werd bekend dat Phillip Cocu (32) ondanks zijn spierblessure toch voor Oranje is geselecteerd. Vandaag volgt het bericht dat de middenvelder mogelijk morgen nog met Barcelona speelt.

Cocu liep zijn blessure op in het gewonnen duel met Osasuna verleden week. Een herstel van twee weken was voorspeld, maar zijn genezing verloopt voorspoedig. El mundo Deportivo verwacht hem morgen terug op het veld in de strijd om de vierde plaats met Atlético Madrid.

Belgische recherche zit zonder munitie

Zooi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De zeshonderd leden van de Brusselse recherche zitten nu al drie maanden zonder kogels voor hun dienstwapen. De schietoefeningen zijn intussen uitgesteld tot er weer munitie is. Het examen dat door elke agent moet worden gedaan om met zijn pistool over straat te mogen lopen, heeft eind vorig jaar door het kogeltekort zelfs niet kunnen plaatsvinden.

Vier keer per jaar moet de federale recherche schietoefeningen doen om zo in 'vorm' te blijven. Als het munitietekort nog lang zal aanhouden, zit er voor de speurders niet anders op dan administratief werk te gaan doen.

Acht maanden eis tegen terroriserend duo

Tegen één van de twee 15-jarige jongens die maandenlang tientallen jongeren in hun woonplaats Voorschoten zouden hebben geterroriseerd, is afgelopen donderdag acht maanden cel geëist, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De andere moet volgens de officier worden gestraft met opsluiting in een jeugdinrichting.

Het duo zou blijkens de vele aangiften in de Voorschotense wijk Boschgeest jongens en meisjes geld hebben afgeperst en hun mobiele telefoons afgenomen hebben. Met het resterende beltegoed belden ze naar Marokko toe. Een aantal meisjes werd als vuil behandeld; ze werden bij de borsten gegrepen en kregen vernederende opmerkingen naar hun hoofd. Zwaaiend met een mes dwong het tweetal jonge meiden ook tot seksuele handelingen.

''Racisme''
De advocaat van het duo, mr. Van der Horst, zei dat justitie de zaak ernstig overdrijft. De vele aangiften hebben volgens hem alles te maken met de Marokkaanse afkomst van de verdachten. Alle aangevers zijn Nederlands en velen van hen zijn volgens de raadsman uitgesproken racisten. "Enkelen van hen noemen zichzelf ronduit neonazi."

Van der Horst haalde ook uit naar burgemeester Verver van Voorschoten omdat die al voor de rechtszaak wist te melden dat de ouders van de jongens tekort waren geschoten in de opvoeding: "Deze jongens hebben vast wel het een en ander uitgespookt, maar dit soort reacties kán niet", aldus de advocaat.

Doodstraf voor poging vergiftiging schoolklas

Een Chinese rechtbank heeft een man, die heeft getracht een hele schoolklas te vergiftigingen, veroordeeld tot de doodstraf. Zo maakte het Chinese persbureau Xinhua vandaag bekend.

De 26-jarige man was werkzaam op de school waar hij in het najaar van vorig jaar probeerde de scholieren te doden door middel van vergif. Dit deed hij door rattengif toe te voegen aan een maaltijd die hij voor de leerlingen bereidde. Alle kinderen werden ziek, en tot op de dag van vandaag liggen 26 van de leerlingen nog steeds in het ziekenhuis.

De beweegreden van de man is twijfelachtig. Enerzijds zeggen mensen dat de man uit wraak zou hebben gehandeld omdat deze zou zijn afgewezen door zijn vriendin. Hierop probeerde de man de kinderen van de vrouw, die in de desbetreffende schoolklas zitten, te vergiftigen. Anderzijds wordt er gezegd dat de man zich wilde wreken op de school, omdat deze zijn loon zou hebben ingekort.

Politie onderschept kleine 12 ton marihuana

De Mexicaanse politie heeft bij een routinecontrole in de staat Sonora een tankauto aangehouden die 11,8 ton aan marihuana vervoerde. Zo maakte de Mexicaanse overheid gisteren bekend.

Op de buitenkant van de wagen was af te lezen dat er plantaardige olie werd vervoerd. Echter, door een toevallige controle kwam de politie erachter dat er softdrugs mee werd vervoerd. De marihuana was in bijna 4000 kunststoffen pakketjes verpakt.

De chauffeur van de vrachtwagen verklaarde dat het hem was opgedragen het goedje naar Mexicali, gelegen in Californië, te vervoeren.

Bokslegende Joe Frazier gearresteerd

De legendarische boksster Joe Frazier is gisteren opgepakt naar aanleiding van de verdenking van het mishandelen van zijn 44-jarige vrouw. Dit maakte de politie van de Amerikaanse stad Philadelphia bekend.

De lichamelijk mishandelde vrouw, moeder van Fraziers zoon, had een aantal lichte verwondingen, waaraan zij weigerde behandeld te worden.

Joe Frazier
Joe Frazier

Joe Frazier, die in de periode van 1970 tot 1973 wereldkampioen boksen bij de zwaargewichten was, vocht onder andere in de drie inmiddels klassieke partijen tegen Mohammed Ali, waar hij er één van won. Ook won de inmiddels zestigjarige bokser in 1964 de Olympische Spelen.

Feyenoord geinteresseerd in Castelen

Volgens verschillende berichten zou Feyenoord interesse hebben om Romeo Castelen over te namen van ADO Den Haag.

Het contract van de aanvaller loopt eind van dit seizoen af bij de club uit Den Haag, en Castelen heeft al gezegd dat hij het niet wil verlengen. Behalve Feyenoord zouden nog meer clubs geinteresseerd zijn om de jeugdinternational aan te trekken, aldus zijn zaakwaarnemer.

Filippijnen breken zoenrecord

Niet minder dan tienduizend Filippijnen hebben vandaag in Manila het record zoenen verbeterd. Gedurende tien seconden hielden de paartjes hun lippen op elkaar, waarmee ze naast het breken van het record, ook het jaarlijkse Valentijnsdag verwelkomde.

De in totaal 5122 paartjes braken het record dat onlangs werd gezet in de Chileense hoofdstad Santiago. De burgermeester van Manilia, Lito Atienza, en zijn vrouw deden ook mee.

Column: Op den duur brengt Co je niets

Zelden zal er zo vaak over één man zijn geschreven, als over Co Adriaanse in de eerste helft van het lopende voetbalseizoen. Elke zichzelf respecterende columnist en journalist heeft Co wel als item gehad. Co mocht ook in elk programma zijn mening geven. Journalistiek was dat prima te verantwoorden, want Co had succes. Wat mij betreft is de tijd echter nu pas rijp om over Co te schrijven.

'Slaughterville moet van naam veranderen'

Het dorpje Slaughterville in de Amerikaanse staat Oklahoma moet zijn naam veranderen. Althans, dat vindt een Amerikaanse vereniging van vegetariërs. Volgens de 'People for the Ethical Treatment of Animals' (PETA) roept de naam van het dorp associaties op met "de gewelddadige en bloederige dood van kippen, varkens en koeien in doodsangst."

Als alternatief suggereerde PETA de naam 'Veggieville'. Mocht de naam veranderd worden, dan zal de vereniging 20.000 groenteburgers aan de plaatselijke school schenken. De organisatie ziet daarom in de naamsverandering een win-winsituatie voor beide partijen. Het dorp zal namelijk verlost worden van haar bloederige imago en de kinderen in de omgeving krijgen gezond te eten.

Anders dan de naam doet vermoeden is het dorp echter niet naar een slachterij vernoemd, maar naar Jim Slaughter, die aan het begin van de negentiende eeuw een kruidenierszaak opende op de plaats waar nu het dorp staat.

Man afgewezen na 1314 rozen

Een verliefde Taiwanees heeft vandaag zijn beminde wel op een heel aparte manier zijn liefde willen overtuigen. Hij liet maar liefst 1314 rozen aanrukken om het hart van de vrouw van zijn dromen te veroveren.

Niet minder dan drie bezorgers moesten de lading tillen. Allemaal overbodig werk, want de vrouw weigerde de bloemen, waarop alles weer moest worden teruggedragen naar de winkel. De vrouw had al een geliefde, en nam de bloemenhulde niet aan. De afgewezen man deelde de rozen toen maar uit aan voorbijgangers.


Het cijfer 1314 heeft in Taiwan een bijzondere betekenis. Uitgesproken klinken de nummers als 'een leven lang'.

Minister Verdonk zet Pronk ministerie uit

De voorzitter van de Vluchtelingenorganisaties Nederland, voormalig PvdA-minister Jan Pronk, is door minister Rita Verdonk van Asielbeleid & Integratie haar departement uitgezet. Verdonk heeft tot nader order geen zin meer om met Pronk te spreken.

De reden dat Verdonk voorlopig geen zin meer heeft in Pronk ligt in het feit dat de oud-PvdA politicus haar uitzettingsbeleid van afgewezen asielzoekers in het tv-programma Nova vergeleek met het ''deporteren van mensen''. De VVD-minister heeft zich groen en geel geërgerd aan de woordkeuze, omdat dat een associatie wekt met het optreden van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Verdonk eiste deze week van Pronk dat hij het woord ''deporteren'' terug zou nemen. Pronk weigerde dat echter omdat het volgens hem een normaal Nederlands woord betreft. Daarop beëindigde Verdonk het gesprek en Pronk kon vertrekken. In een brief aan Verdonk herhaalde Pronk zijn standpunt deze week nog eens. Daarop besloot Verdonk dat Pronk voorlopig helemaal niet meer welkom is.

Prijs rode roos met 30% gestegen

De prijs van rode rozen is deze week op de bloemenveilig in Aalsmeer met dertig procent gestegen, waardoor één rode roos nu 1,40 euro kost. De reden hiervoor is Valentijnsdag, de dag der geliefden die vandaag gevierd wordt. De prijs van de bloem ligt echter lager dan vorig jaar vlak voor Valentijn.

Volgens een woordvoerder van de veiling stijgt de verkoop van rode rozen in de week voor Valentijn met zestig procent, wat betekent dat er 1,5 miljoen bloemen extra worden verkocht. De omzet van de markt in Aalsmeer stijgt daarmee met 7,5 procent en de winst met dertig procent.

Afgaande op de verkoop zullen dit jaar in Duitsland de meeste rozen aan geliefden gegeven worden. Frankrijk en Groot-Brittanië staan qua afname op plaats twee en drie.

21 doden bij scheepsongeval op Zwarte Zee

Gisteren zijn 21 mensen overleden bij het vergaan van een vrachtschip in de Zwarte Zee bij Turkije. Een woordvoerder van het Bulgaarse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat het schip in slecht weer terechtkwam. Er zijn geen overlevenden gevonden.

Het slechte weer zorgt niet alleen voor problemen op zee. Turkije, Griekenland en Bulgarije ondervinden momenteel veel hinder door de slechte weersomstandigheden. Zware sneeuw legde de luchtvaart plat en het wegverkeer is op veel plaatsen onmogelijk geworden. Het slechte weer heeft er voor gezorgd dat duizenden mensen zijn afgesloten van de buitenwereld.

Naast het dodelijke ongeval, zonken gisteren ook twee andere vrachtschepen ten noorden van Bosporus. Hierbij vielen geen doden. Afgelopen donderdag botsten twee boten op elkaar ten noorden van de Dardanellen. Eén zeeman wordt nog vermist.

Avondwinkels Hoorn doelwit overvallers

Hoorn gaat de laatste tijd gebukt onder een serie gewapende overvallen op zaken die 's avonds open zijn. Donderdag waren weer twee winkels het slachtoffer van overvallers: een snackbar aan het Aagje Dekenplein en videotheek De Huesmolen. Bij de overval op de videotheek werd bovendien een medewerker in zijn been gestoken. In beide gevallen bestond de groep overvallers uit vier jeugdige personen. Maar omdat de misdaden op bijna hetzelfde tijdstip plaatsvonden gaat de politie uit van verschillende dadergroepen. Bij beide overvallen is de inhoud van de kassa buitgemaakt.

Volgens de politie zijn zaken als snackbars en videotheken kwetsbaar. ''De overvallers wachten het juiste moment af. Het is vaak stil op straat en er is niemand meer in de winkel, de kassa is vol en er staat vaak jeugdig personeel'', aldus een woordvoerder. Verder doet de politie geen mededelingen omdat de recherche volop bezig is met onderzoek naar de serie roofovervallen.

Veronica gaat weer seks uitzenden

elcapienjo18 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Televisiezender Veronica gaat toch weer seks uitzenden, zo heeft de nieuwe topman van SBS, waar Veronica onder valt, besloten. Deze maand staan een paar erotische films op de planning en vanaf 5 maart zal elke vrijdag het programma 'Sexcetera' te zien zijn.

De vorige SBS-topman Fons van Westerloo bande de seksprogramma's volledig uit. Volgens hem heeft de Nederlandse commerciële televisie dergelijke programma's niet nodig. De nieuwe topman Bart in 't Hout is echter op deze beslissing teruggekomen. Veronica wil van de vrijdagavonden een typische 'mannenavond' maken, met autoprogramma's, het moppentappende konijn Ab Normaal en erotiek om de avond compleet te maken.

Van Westerloo is op het moment topman bij de Holland Media Groep (HMG), dat RTL4, RTL5 en Yorin omvat. Ook hier wil hij stoppen met het uitzenden van seksprogramma's. Shows die nog op de plank lagen, worden echter wel nog uitgezonden.

Politie maakt snel einde aan gijzeling

Shinoda had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft deze ochtend een einde gemaakt aan een gijzeling in een supermarkt in Rijswijk (Zuid-Holland). De gijzeling was pas enkele minuten daarvoor begonnen.

Rond zeven uur kreeg de politie een melding van een overval in de Plusmarkt aan de Prinses Irenelaan. Voor de deur van de winkel kon de politie één man aanhouden. De twee andere overvallers vluchtten de winkel in en gijzelden de aanwezige personeelsleden. Na enkel minuten gaven de gewapende mannen, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, zich echter over. Bij de gijzeling raakte niemand gewond.

De melding van de overval kwam bij de politie binnen dankzij een personeelslid dat iets later naar zijn werk was gegaan. Hij zag dat er voor de zaak iets gaande was en sloeg alarm.

Voorwaardelijk voor slaan 'borstenknijper'

De rechtbank in Alkmaar heeft een inwoner van Den Helder veroordeeld tot twee weken voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar en 250 euro boete voor de mishandeling van een Afghaanse asielzoeker. De veroordeelde, M. O., sloeg op 12 oktober de Afghaan een gebroken jukbeen omdat die zijn schoonzus bij de borsten gepakt zou hebben. Zelf ontkende de Afghaan dat in alle toonaarden.

De schoonzus klaagde over de asielzoeker bij O. die haar met de auto naar huis bracht. Onderweg kwamen ze de vermeende borstenknijper tegen waarop een vechtpartij ontstond. Ook de schoonzus liet zich daarbij niet onbetuigd, en sloeg en schopte de in haar ogen knijpgrage Afghaan. De rechter hield O. echter verantwoordelijk voor het ''buitensporige geweld''.

De Afghaan claimde 1.200 euro schadevergoeding voor immateriële schade. De rechter bracht dat terug tot 500 euro.

Steeds meer zwerfjongeren in Nederland

Nederland telt een recordaantal zwerfjongeren in vergelijking met cijfers van het verleden. Overheidsrapporten hebben het over 3.500 jongeren, maar volgens hulpverleners zijn het er zeker 10.000. Zo meldt het Noordhollands Dagblad dat in Alkmaar volgens recente tellingen 30 zwerfjongeren leven, in Den Helder 40 en in Hoorn maar liefst 70.

Volgens een bestuurslid van de Stichting Zwerfjongeren Nederland is het geen uitzondering meer dat jongeren van 12 jaar op straat belanden. ''De maatschappij verhardt. Jongeren zijn steeds eerder zelfstandig en kiezen er daarom ook steeds vroeger voor hun eigen weg te gaan.''

Oorzaken zijn volgens de stichting: kindermishandeling, incest en verontrustende cijfers over het aantal drugs-en alcoholverslaafde ouders. ''Als jongeren daar thuis tegenaan lopen knappen ze af. In gunstige gevallen wordt er nog naar ze gezocht, maar vaak zijn de problemen thuis zó groot dat er niet eens naar hen wordt gezocht.'' Ook ouders met strikte normen en regels zijn veroorzakers van het zwerfjongerenprobleem. ''Jongeren van nu willen of kunnen niet aan die oude normen voldoen. Daar knappen ze op af.''

De Stichting Zwerfjongeren Nederland bekritiseert de overheid omdat die geen gericht beleid heeft. Gemeenten en hulpverleners zouden langs elkaar heen werken, waardoor de groep zwerfjongeren alleen maar groter wordt.

Bouwfraude veel groter dan gedacht

BouwfraudeDe bouwfraude is veel groter dan tot dusver werd aangenomen. De Telegraaf zegt over documenten te beschikken waarin geheime prijsafspraken staan. Het Openbaar Ministerie (OM) is inmiddels begonnen met een uitgebreid onderzoek.

De documenten, die zijn aangetroffen bij het bouwbedrijf Boele & Van Eesteren in Rijswijk, bevatten prijsafspraken over honderden bouwprojecten tussen 1998 en 2001. Uit de documenten komt naar voren dat onder meer universiteiten, ziekenhuizen en scholen tot wel één miljoen euro te veel hebben betaald. Ook zouden afspraken zijn gemaakt voor de bouw van woonruimtes en winkels.

Naast Boele & Van Eesteren zijn er in totaal circa negentig bouwbedrijven betrokken bij de afspraken. Onder deze negentig bedrijven zitten onder andere grote ondernemingen als Bam, Ballest Nedam en Dura Vermeer. Het zou gaan om in totaal 250 bouwprojecten.

De Telegraaf noemt de gevonden documenten net zo omstreden als de schaduwboekhouding van het bouwbedrijf Koop Tjuchem. Deze fraude, die betrekking had op de bouw van wegen, tunnels en bruggen, leidde destijds tot een parlementaire enquête.

'Voorouders sloegen elkaar met knuppels'

Na bestudering van in China gevonden fossielen, is antropoloog Russel Ciochon tot de conclusie gekomen dat onze voorvader, Homo erectus, het voortbestaan van de vroege mens bevorderde door middel van agressieve paarrituelen. Uit de gevonden schedels blijkt volgens Ciochon dat Homo erectus mannetjes elkaar met knuppels op het hoofd sloegen, waarschijnlijk om te bepalen wie met de vrouwtjes mocht paren. Het mannetje met de dikste schedel maakte de meeste kans om als winnaar uit de strijd te komen en zo werd deze eigenschap doorgegeven en versterkt.

Al meer dan 100 jaar is er geen plausibele verklaring waarom de Homo erectus zo'n vreemd gevormde, helmachtige, schedel had. De schedel van Homo erectus was veel dikker dan die van alle andere menssoorten. Volgens Ciochon ligt de oplossing in de seksuele selectie waarvoor hij aanwijzingen zegt te hebben gevonden. Via experimenten met lijken kon de onderzoeker reconstrueren dat de fracturen in de gevonden schedels afkomstig waren van slagen met knuppels. De geheelde schedels waren waarschijnlijk van mannetjes die gewonnen hadden. Ciochon vergelijkt dit ritueel met dat van rammen, die met krachtige kopstoten bepalen wie met het vrouwtje mag paren. Uiteindelijk verdween met het groter worden van de hersenen het voordeel van een dikke schedel: een dunnere schedel helpt om het brein koel te houden.

Hoestdrank populair bij Amerikaanse tieners

Hoestsiroop en tabletjes tegen keelpijn vormen een steeds populairdere drug voor tieners in Amerika. Volgens enkele medici is het misbruik van de vrij verkrijgbare middeltjes zelfs gestegen tot epidemische proporties.

De middeltjes zijn weer in de mode gekomen omdat ze gemakkelijk te verkrijgen zijn en eenvoudiger in gebruik dan vroeger. In de medicijnen zit de stof dextromethorphan (DXM), die bij grote dosering psychedelische eigenschappen heeft, maar een grote inname van de antihoestmiddeltjes is niet zonder risico's. Om het gewenste effect te bereiken nemen de kinderen zo'n 10 tot 20 tabletten in of drinken een halve fles hoestdrank leeg. Naast het psychedelisch effect kan een hoge dosis DXM trillen, toevallen en zelfs overlijden tot gevolg hebben.

Sommige experts pleiten er dan ook voor deze middeltjes uitsluitend nog op recept te verstrekken. Bij normaal gebruik zijn de medicijnen echter volkomen veilig. Er zijn in Amerika zo'n 120 middeltjes tegen hoest en verkoudheid op de markt die DXM bevatten. In 2003 registreerden de gezondheidsdiensten in Amerika ongeveer 3.200 incidenten waarbij DXM een rol speelde. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2001.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.