Achterban CDA massaal achter asielplannen

DePresident en nyrem hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De asielplannen van het kabinet worden niet gedwarsboomd door de leden van het CDA. Op het partijcongres vanmiddag schaarden ze zich massaal achter het huidige asielbeleid van minister Verdonk. Een resolutie van de afdeling Friesland werd aangenomen; daarin staat onder meer dat het voor het CDA van belang is dat degenen die buiten hun schuld niet kunnen terugkeren binnen de gestelde termijn, niet op straat terechtkomen, maar alsnog een verblijfsvergunning krijgen. Ook zal nog een extra toets voor schrijnende gevallen worden uitgevoerd en mogen gezinnen niet uit elkaar worden gehaald.

Twee andere resoluties en een motie werden met ruime meerderheid verworpen. In twee daarvan werd gepleit voor een ruimer pardon. Ondanks vurige pleidooien van talrijke voorstanders kregen ze slechts enkele CDA'ers mee.

Treurig
Femke Halsema noemde de uitkomst van het CDA-congres vanmiddag ''heel erg treurig." Volgens haar vervliegt ook voor gezinnen met kinderen nu de laatste hoop. Halsema sprak op het GroenLinks-partijcongres, dat ook vandaag plaatsvond.

Halsema zal volgende week in de Kamer hoofdelijke stemming vragen over een asielmotie, zodat duidelijk wordt hoe de afzonderlijke leden van de CDA-fractie stemmen. In de Tweede Kamer is ruime steun voor de terugkeerplannen; CDA, VVD, D66 en LPF zullen voor stemmen.

In haar toespraak tot het congres van GroenLinks zei Halsema verder dat mensen die lokaal voor GroenLinks actief zijn in gewetensnood kunnen komen. Ze wil een debat binnen de partij op gang brengen over de vraag hoe ver men kan gaan in het verzet.