Grote demonstratie op de Antillen

Ongeveer 4000 mensen hebben vandaag een vreedzame mars gehouden op de eilanden Curaçao, Bonaire en Sint Maarten. De mars was gericht tegen corruptie, intimidatie en discriminatie op de Antillen.

Het initiatief van de mars kwam van de Antilliaanse advocaat E. de Vries, zijn bedoeling met de tocht was om ‘een signaal’ af te geven. Afgelopen week werd er op de Antillen een peiling gehouden, waaruit bleek dat de meerderheid van de bevolking vindt dat politici die voor corruptie veroordeeld worden moeten aftreden. Recent voorbeeld hiervan is FOL-leider Anthony Godett, die wegens corruptie werd veroordeeld tot één jaar cel. Hij weigert echter zijn zetels in het parlement van de Antillen en in de eilandsraad van Curaçao op te geven.

De tocht zou niet specifiek tegen Godett gericht zijn, maar zo voelde hij het zelf wel. Hij kwam met rond de dertig aanhangers en zijn zus, premier Mirna Louisia-Godett, naar het eindpunt van de demonstratie. Hij hekelde de mars en vond hem ”overwegend wit”, hiermee bedoelend dat er voornamelijk Nederlanders meeliepen. Organisator de Vries ontkende dit: ”Dat is gewoon niet waar. Vrijwel alle lagen van de samenleving waren hier vandaag vertegenwoordigd. Het is duidelijk dat de mensen er genoeg van hebben en ik hoop dat het signaal luid en duidelijk aankomt bij de politiek.”