Minister Verdonk zet Pronk ministerie uit

De voorzitter van de Vluchtelingenorganisaties Nederland, voormalig PvdA-minister Jan Pronk, is door minister Rita Verdonk van Asielbeleid & Integratie haar departement uitgezet. Verdonk heeft tot nader order geen zin meer om met Pronk te spreken.

De reden dat Verdonk voorlopig geen zin meer heeft in Pronk ligt in het feit dat de oud-PvdA politicus haar uitzettingsbeleid van afgewezen asielzoekers in het tv-programma Nova vergeleek met het ''deporteren van mensen''. De VVD-minister heeft zich groen en geel geërgerd aan de woordkeuze, omdat dat een associatie wekt met het optreden van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Verdonk eiste deze week van Pronk dat hij het woord ''deporteren'' terug zou nemen. Pronk weigerde dat echter omdat het volgens hem een normaal Nederlands woord betreft. Daarop beëindigde Verdonk het gesprek en Pronk kon vertrekken. In een brief aan Verdonk herhaalde Pronk zijn standpunt deze week nog eens. Daarop besloot Verdonk dat Pronk voorlopig helemaal niet meer welkom is.