Bouwfraude veel groter dan gedacht

BouwfraudeDe bouwfraude is veel groter dan tot dusver werd aangenomen. De Telegraaf zegt over documenten te beschikken waarin geheime prijsafspraken staan. Het Openbaar Ministerie (OM) is inmiddels begonnen met een uitgebreid onderzoek.

De documenten, die zijn aangetroffen bij het bouwbedrijf Boele & Van Eesteren in Rijswijk, bevatten prijsafspraken over honderden bouwprojecten tussen 1998 en 2001. Uit de documenten komt naar voren dat onder meer universiteiten, ziekenhuizen en scholen tot wel één miljoen euro te veel hebben betaald. Ook zouden afspraken zijn gemaakt voor de bouw van woonruimtes en winkels.

Naast Boele & Van Eesteren zijn er in totaal circa negentig bouwbedrijven betrokken bij de afspraken. Onder deze negentig bedrijven zitten onder andere grote ondernemingen als Bam, Ballest Nedam en Dura Vermeer. Het zou gaan om in totaal 250 bouwprojecten.

De Telegraaf noemt de gevonden documenten net zo omstreden als de schaduwboekhouding van het bouwbedrijf Koop Tjuchem. Deze fraude, die betrekking had op de bouw van wegen, tunnels en bruggen, leidde destijds tot een parlementaire enquête.