Grootste diamant in het heelal ontdekt

sioux_ (herschreef), Tim Kraayvanger en Marcel Kaak hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Diamant in sterZoek je nog een leuk cadeautje voor je vriendin dan zou de pas ontdekte gekristalliseerde witte dwerg het perfecte cadeautje zijn voor vandaag. Het hemelobject bestaat uit een vaste kern van diamant, om precies te zijn is het een diamant van 10 miljoen triljoen triljoen karaat en dat kost een astronomisch hoog bedrag. Zo hoog dat Bill Gates en Donald Trump samen de diamant niet kunnen betalen. Als de diamant op de aarde was gevonden zou heel de diamantmarkt inzakken door een overvloed aan dit materiaal.

De astronomen hebben ontdekt dat het hart van deze uitgebrande ster, BPM 37093, een doorsnede van zo'n 4000 kilometer heeft. Metcalfe, de leider van het team die de ontdekking deed, zei: "Je zou een loep ter grootte van de zon nodig hebben om deze diamant te schatten."

De diamant is een massieve klomp gekristalliseerde koolstof en bevindt zich ongeveer 480 triljoen kilometer van de Aarde, in het sterrenstelsel Centaurus. Astronomen vermoedden al tientallen jaren dat witte dwergen kristalliseerden, maar hebben die hypothese pas kort geleden kunnen verifiëren.