'Schokkende' invloed roken op voortplanting

The_T had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Roken schaadt bijna alle aspecten van seksuele gezondheid, de gezondheid van het voortplantingsstelsel en dat van het kind. Dat blijkt uit een onderzoek dat door de British Medical Association is gedaan. Woensdag werden de resultaten hiervan bekendgemaakt.

De cijfers wijzen uit dat roken bij zowel mannen als vrouwen ernstige gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid. Alleen al in Groot-BrittanniŽ zijn 120.000 mannen in de leeftijd van 30 tot 50 jaar impotent door de gewoonte. Ook levert het een verhoogd risico op om een miskraam te krijgen of een doodgeboren baby te baren. Ieder jaar zijn er 5.000 miskramen aan roken toe te schrijven.

Daarnaast hebben vrouwen die tijdens de zwangerschap roken drie keer meer kans op een baby die bij de geboorte ondergewicht heeft. Ieder jaar krijgen rokende moeders samen 14.000 kinderen met ondergewicht, waarbij het kind een verhoogde kans heeft op een slechte gezondheid inclusief hartziekten en diabetes.

"De mate waarin roken schade veroorzaakt aan voortplantings- en kindergezondheid is schokkend," aldus Vivienne Nathanson, hoofd wetenschap en ethiek van het BMA. "Het staat door de lange beschrijving van schrikbarende effecten vast dat er iets gedaan moet worden."

De organisatie wil dat harde maatregelen worden getroffen door de Britse overheid, waaronder een verbod op roken in openbare ruimtes en bescherming van zwangere vrouwen tegen het meeroken.

Meer informatie uit het rapport is op de website van New Scientist terug te lezen.