Wanhopige asielzoeker drinkt weer

De Iraanse asielzoeker/hongerstaker Mehdy Kavousi uit Zaandijk, beter bekend als de wanhopige asielzoeker, drinkt weer. Bovendien zijn de hechtingen uit zijn oogleden verwijderd. Dat liet een woordvoerder van zijn familie vandaag weten

Uit protest tegen zijn dreigende uitzetting naaide Kavousi zijn ogen en mond dicht. Kavousi is uitgeprocedeerd en moet terug naar Iran. De Iraniër drinkt inmiddels weer, zodat hij op krachten blijft voor de vervroegde hoorzitting bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over een zogeheten vergunning Verblijf bij Echtgenoot. Deze zal maandag plaatsvinden.

De woordvoerder van zijn familie zegt dat de hoorzitting is vervroegd vanwege de gezondheid van Kavousi. Het vocht dat Kavousi drinkt, is een mengels van water en electroliet. Dit laatste middel moet lever- en nierstoringen voorkomen. De hechtingen zijn eruit gehaald, omdat Kavousi's ogen ontstoken raakten.

Overheidsinstanties en artsen hebben laten weten dat de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van een hongerstaking altijd bij de hongerstaker zelf zal liggen. Zij worden met grote regelmaat geconfronteerd met uitgeprocedeerde asielzoekers, die een hongerstaking als laatste redmiddel zien.

Mehdy Kavousi
Mehdy Kavousi