"Consument heeft geen recht op thuiskopie"

WaSTeiL had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Velen zien een kopie van zaken als een muziekcd of een computerspel als hun goed recht. Volgens minister Donner van Justitie is dit echter niet het geval en zijn anti-kopieerbeveiligingen derhalve ook niet in strijd met de Nederlandse auteursrechtenwet. Dat zei de minister woensdagmiddag bij de behandeling van aanpassingen aan deze wet.

"Er is geen sprake van een absoluut consumentrecht. Een privékopie hoeft niet mogelijk te zijn. Deze wet geeft de gebruiker niet het recht om te kopiëren", aldus Donner, die dan ook geen verbod wil instellen op de beveiligingen die nu kopieren tegengaan. Wel moeten fabrikanten kopers laten weten dat er op hun product een beveiliging zit, zodat men op basis daarvan kan bepalen of men tot aanschaf overgaat.

De linkse oppositie is voor een verbod op de anti-kopieerbeveiliging, die volgens Kees Vendrik van GroenLinks voor veel mensen problemen oplevert. "Voor miljoenen consumenten betekenen de anti-kopieerbeveiligingen dat ze geen cd's kunnen afspelen op hun apparatuur. Het is uw verantwoordelijkheid om voorzieningen te treffen zodat er geen inbreuk wordt gemaakt op de rechten van de consument."