Ecclestone: kosten drastisch verlagen

De Formule 1 moet de kosten naar beneden brengen, anders overleeft de sport het niet. Dat is de luid en duidelijke boodschap van F1-baas Bernie Ecclestone. Hij deed zijn uitspraken gisteravond in Londen.

Volgens Ecclestone moeten teams samen de regels veranderen zodat de bedragen die momenteel door teams worden gespendeerd veel lager worden. Doet men dit niet, dan zullen grote autoproducenten de sport mogelijk verlaten.

"Als we de kosten niet dramatisch verlagen kunnen de huidige autofabrikanten in de Formule 1 die aan de top staan zeggen 'We hebben genoeg uitgegeven, we stoppen ermee'," aldus Ecclestone. "We moeten dit jaar met ideeën komen, zo simpel is het."

Volgens Bernie is de huidige situatie in de Formule 1, waarbij minder dan de helft van de teams ook daadwerkelijk kans heeft op een overwinning, een resultaat van de hoge kosten. Het is nu volgens hem voor een team als Jordan onmogelijk te concurreren met een team als McLaren.

"De enige manier waarmee je dit ooit kunt veranderen is het verlagen van de kosten waardoor teams aan het eind van de grid aan kunnen sluiten bij de betere teams," aldus Ecclestone. De uitgaven van een team als McLaren sluiten dan meer aan bij die van Jordan.

Ecclestone denk dat een verlaging van de kosten onder andere kan worden bereikt door een vermindering van motorprestaties en motorcapaciteit. De teams met een groot budget staan echter in de weg als het gaat om veranderingen. Zij zullen, zolang ze zelf geld hebben, volgens de F1-baas niet geinteresseerd zijn in een aanpassing van de regels.