Artiesten luiden noodklok over download

QuietGuy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een brief aan de Tweede Kamer hebben negen artiesten en bands deze week aandacht gevraagd voor het probleem van het illegaal downloaden van nummers. Het gaat om mensen als Frans Bauer, Trijntje Oosterhuis en de band Within Temptation. Allen hebben dit jaar de Gouden Harpen of de Exportprijs gewonnen.

Volgens de schrijvers staat de toekomst van de Nederlandse muziek onder druk. Door digitale technieken kunnen de artiesten hun liedjes sneller en beter bij de fans krijgen, maar de technieken worden ook gebruikt voor illegale activiteiten. Dit heeft volgens de artiesten wereldwijd veel banen in de muzieksector gekost en ertoe geleid dat steeds minder artiesten een kans krijgen om muziek op te nemen en zo bij een groot publiek bekend te worden.

De muzieksector doet van alles om het tij te keren, onder andere door het opzetten van legale diensten. Daarvoor is echter wel een wet nodig, zo stellen de artiesten. Deze wet moet legale diensten een kans geven om succesvol te zijn in een omgeving waarin 'illegaal aanbod hoogtij viert'.

"U vergadert vandaag en morgen over onze toekomst. Over de nieuwe Auteurswet. Wij willen u, vanaf hier, oproepen om onze belangen én die van toekomstige artiesten, muzikanten, muziekauteurs, Harpen- en Exportprijswinnaars in het oog te houden," aldus de artiesten in de brief.

De Kamer was gevoelig voor de noodkreet, maar er is geen steun om de handhaving van het auteursrecht in het strafrecht onder te brengen, zoals de muziekindustrie had voorgesteld.