Uitslag Nederland-Schotland

Otto (okee6)
In de Amsterdam liet Oranje vanavond de Schotten de hoeken van het veld zien. Drie goals voor rust en drie erna, 6-0. Nederland gaat naar Portugal.

Vooraf was de spanning groot, maar Oranje liet zich vanavond niet in het nauw brengen. Schotland opende fel en Nederland evenzo. In het eerste kwartier vielen er drie gele kaarten. De eerste slag was voor Nederland. Wesley Sneijder maakte in zijn derde interland een prima passeeractie en besloot de bal van afstand achter keeper Douglas te jagen (1-0). Met de goal viel meteen een hoop last van Oranje af.

Na de goal van Andre Ooijer, een kopbal uit een dood spel moment, zag het er echt goed uit. Nog voor rust bracht Ruud van Nistelrooij met het hoofd, wederom uit een standaardsituatie, Nederland in veilige haven (3-0).

Na rust ging de ploeg onveranderd verder. Frank de Boer kwam voor Ooijer en scoorde met het hoofd uit een corner van Sneijder de 5-0. Van Nistelrooij had intussen met een wippertje zijn tweede aangetekend. Ook het slotakkoord was voor Van Nistelrooij. Hij kreeg een kwartier voor tijd een applauswissel. Patrick Kluivert kwam er in. Ook Clarence Seedorf viel nog in. Het bleef bij 6-0, een overdonderende zege. Nederland gaat naar Portugal.

De nederlaag was de grootste van Schotland in 42 jaar. Coach Berti Vogts had overigens bij zijn debuut bij Schotland anderhalf jaar geleden in Parijs al wel met 5-0 van Frankrijk verloren. Vogts prees dit keer zijn team, "twee keer Oranje in vier dagen was te veel". Ook de geschorste Christian Dailly werd node gemist. Vogts tipt naast Frankrijk en misschien Duitsland, ook Nederland voor de eindzege in Portugal.

Advocaat meldde de BBC tenslotte: "I've always said we had some up and coming players. The whole country thought they were ready to play, but I didn't think the moment was right - until now." (BBC)


Nederland - Schotland (6-0)
14' Sneijder 1-0
32' Ooijer 2-0
37' Van Nistelrooij 3-0
50' Van Nistelrooij 4-0
65' De Boer 5-0
67' Van Nistelrooij 6-0

Geel: Van Nistelrooij, Davids (Ned), Ferguson, Pressley, Dickov, Naysmith (Sch)

Nederland: Van der Sar, Ooijer (De Boer/46), Reiziger, Cocu, Bouma (Seedorf/69), Van der Vaart, Sneijder, Davids, Van der Meyde, Van Nistelrooij (Kluivert/77), Overmars

Schotland: Douglas, McNamara, Pressley, Wilkie, Naysmith (Ross/46), Fletcher, Ferguson, Rae, McCann (Miller/62), Dickov (Crawford/46), McFadden

Eerste wedstrijd 0-1, Nederland naar EK 2004 in Portugal