Meerderheid Kamer tegen rookbeleid Hoogervorst

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen het plan van minister Hoogervorst van Volksgezondheid om maatregelen in te voeren om de horeca rookvrij te maken. CDA, VVD en LPF vinden dat het beleid van de VVD-minister te ver is doorgeschoten.

De partijen zijn van mening dat horecaondernemers de mogelijkheid moeten hebben om ventilatiesystemen in hun zaken te plaatsen, zodat er toch nog kan worden gerookt. Minister Hoogervorst gaf bij het begin van het debat aan dat hij hier niets voor voelt. Later deed hij de toezegging om onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in de lucht van horecabedrijven waar afzuiginstallaties hangen.

In september meldden we jullie al dat het toen op hande zijnde rookverbod in de horeca van de baan zou zijn. De wettelijke maatregel die roken moest verbieden in cafés, restaurants en discotheken zou in 2005 ingaan. Minister Hoogervorst zag er vanaf na grote weerstand van de horeca. Een verbod zou leiden tot een verlies van 40.000 banen

Vanaf één januari 2004 heeft iedereen recht op een rookvrije werkplek. Behalve in de horeca en sportkantines, Hoogervorst heeft deze sectoren uitstel gegeven. Dit kan echter nog veranderen na het advies van de Gezondheidsraad.