Voorbeschouwing Nederland - Schotland

Balacay schreef voor ons de volgende voorbeschouwing op het belangrijkste duel van het jaar, waarvoor dank!

Vanavond om 20.30 uur staat Nederland in de ArenA tegenover Schotland, een wedstrijd met op het spel een ticket naar Portugal in 2004.


Het Nederlands elftal ging in Glasgow met 0-1 ten onder. Bij een gelijkspel gaan de Schotten dus sowieso door. Als Oranje met 1-0 wint vanavond, wordt er twee keer 15 minuten verlengd. Is er dan nog geen beslissing gevallen, dan volgt er een strafschoppenserie.

De wedstrijd van vanavond zal gefloten worden door de Slowaak Lubos Michel. Voor de Slowaakse arbiter is de wedstrijd van woensdag zijn vierde duel van deze kwalificatiecampagne. De laatste belangrijke wedstrijd die de 35-jarige Michel floot was de finale van de UEFA-beker in mei tussen Celtic en Porto. Deze wedstrijd werd in de verlenging met 3-2 door FC Porto gewonnen. De Schotten vonden dat hij een aantal cruciale fouten heeft gemaakt in deze wedstrijd, maar Michel was naar eigen zeggen foutloos.

Michel heeft al eens eerder een wedstrijd gefloten bij Oranje. Hij was op 2 september 2000 de leidsman bij het WK-kwalificatieduel tussen Nederland en Ierland, eveneens in de ArenA. Oranje speelde toen met 2-2 gelijk. Een groot deel van de door Michel gefloten wedstrijden eindigde in een gelijkspel.

De opstelling van vanavond zal een aantal 'verassingen' met zich meebrengen. Advocaat voegde de PSV-ers Bouma en Robben in allerijl toe aan de selectie. Kluivert en Seedorf moeten plaatsnemen op de reservebank. Sneijder verhuist van de tribune naar het basiselftal en Bouma, tijdens de eerste ontmoeting niet eens geselecteerd, maakt een nog een grote stap. Hij begint als linkerverdediger. Samen met onder meer Van der Vaart, die een spitsenkoppel met van Nistelrooij vormt, moeten ze voorkomen dat Oranje weer op een grote eindronde ontbreekt.

Het Nederlands elftal heeft dit jaar in eigen huis nog niet verloren. Drie keer werd de wedstrijd in het voordeel van Oranje besloten en twee werd er gelijk gespeeld.

De opstellingen

Nederland
Van der Sar, Ooijer, Reiziger, Cocu, Bouma, Sneijder, Van der Vaart, Davids, Van der Meyde, Van Nistelrooy, Overmars.

Schotland
Douglas, McNamara, Pressley, Wilkie, Naysmith, Rae, Fletcher, Ferguson, McCann, McFadden, Dickov