A'damse jeugd valt Sinterklaas lastig

Sinterklaas heeft het in Amsterdam zwaar te verduren. Vooral in wijken met veel allochtone inwoners, zoals De Baarsjes en Bos en Lommer, krijgt de goedheiligman steeds vaker te maken met jonge raddraaiers die zich baldadig gedragen. Ze bestoken de oude heer met seksistische opmerkingen, trappen tegen de auto van de sint en frustreren bezoekjes aan huis door op de ramen te kloppen of aan te bellen.

De 39-jaar oude Amsterdamse Sinterklaascentrale is de afgelopen jaren al veel hulpsinterklazen om bovenstaande redenen kwijtgeraakt. ''We zijn er erg bezorgd over. We nemen tal van maatregelen om dit soort dingen te voorkomen. Zo blijft Sint Nicolaas bij bezoekjes aan huis zo lang mogelijk in de auto zitten tot het moment is aangebroken om aan te kloppen. Dan rennen we zo snel mogelijk naar het huis. Onze tactiek is om zo min mogelijk op te vallen op straat'', aldus voorzitter H. van der Kroon.

Bij bezoeken aan winkelcentra en bij publieke optredens op straat heeft Sint wat minder last, omdat dan afspraken met de politie worden gemaakt; die houdt een oogje in het zeil. Bij dit soort bezoeken maakt de centrale ook gebruik van allochtone pieten. De politie van Amsterdam laat weten dat dit jaar nog geen aangifte van Sinterklaas is binnengekomen.


De kindervriend heeft het moeilijk in de hoofdstad