Naam kind kenmerkt positie ouders

Uit een onderzoek van de naamkundige Doreen Gerritzen van het Meertensinstituut in Amsterdam is gebleken dat mensen uit de hogere salarisklassen hun dochters vaak namen geven die op -e eindigen, zoals Eline en Charlotte. In de lagere inkomensklassen zijn juist veel namen terug te vinden die op -a eindigen, zoals Tamara en Samantha.

Jongens krijgen in de hogere inkomensklassen vaak namen als Michiel, Sebastiaan en Matthijs, terwijl zonen van ouders uit de lagere inkomensklassen vaak Mohamed, Ricardo of Danny heten.

Opvallend is dat dubbele voornamen, zoals Jan-Jaap, zelden voorkomen. In de top 25 van populairste 'dure' namen staat geen enkele dubbele naam. De populairste chique namen zijn Olivier, Duco en Philip bij de jongens en Florentine, Emilie en Quirine bij de meisjes. Bekeken over heel Nederland wordt de top aangevoerd door Daan, Thomas en Tim en Sanne, Isa en Lisa.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat 23 procent van de Nederlanders tussen 35 en 65 jaar (licht) ontevreden is over zijn of haar voornaam. Uit Amerikaans onderzoek was al gebleken dat mensen die een afwijkende voornaam hebben relatief vaker naar een psychiater toegaan.