PvdA: sta aanbieden muziek via Kazaa toe

the_fluffy en eldeejee hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Martijn van Dam (PvdA) vindt dat het delen van muziek via p2p-netwerken als Kazaa moet worden toegestaan. Het Tweede-Kamerlid zei dit zaterdag tijdens een debat op het door XS4ALL georganiseerde Auteursrechtenvrij Muziekfestival.

Volgens Van Dam bestaat er nu een kromme regelgeving, "Je mag wel downloaden, maar niet sharen." Bovendien maakt de muziekindustrie nu bij haar acties tegen aanbieders 'inbreuk op de privacy'. Het aanbieden van muziek via internet zou eigenlijk tot het privť-domein moeten behoren. "Je mag ook kopieŽn weggeven aan je vrienden. De wereld is veranderd, het is tijd om het auteursrecht daaraan aan te passen," aldus Van Dam.

Andere aanwezige politici als de EuroparlementariŽrs Elly Plooij (VVD) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) zagen weinig in het idee van Van Dam.

Plooy: "Vroeger had niemand problemen met het kopiŽren van muziektapes, maar dat is toch wat anders dan muziek wereldwijd weggeven. Ik ben het dan ook niet met Martijn van Dam eens."

Europese richtlijn over de handhaving van het auteursrecht
Verder werd op het congres ook over de nieuw in te stellen Europese richtlijn over de handhaving van het auteursrecht in de Europese Unie gesproken. Het voorstel voor de richtlijn gaat te ver, oordeelden de drie politici.

Van Dam: "Dit voorstel gaat verder dan de DMCA (een omstreden Amerikaanse copyrightwet)". "Er is heel wat op het voorstel af te dingen", meende ook Buitenweg. "Straks kunnen wetenschappers strafbaar worden gesteld als zij een beveiliging onderzoeken."

Plooij wees verder op de Franse EuroparlementariŽr Janelly Fourtou, "Die maakt het voorstel nog erger dan het al is." Fourtou speelt een belangrijke rol bij het opstellen van de richtlijn. Haar betrokkenheid bij de richtlijn is niet onomstreden: zij is getrouwd met Jean-Renť Fourtou, topman bij het Franse multimediaconcern Vivendi Universal.

"De lobby van de industrie is enorm", volgens Plooij. "De vergaande voorstellen worden verkocht als een mogelijkheid om de eigen cultuur te beschermen, een argument dat het met name in Zuid-Europa goed doet."