Stad na protesten onder legercontrole

Sinds gisteren is in Bolivia de stad El Alto door regering onder militaire supervisie gezet. De reden hiervan is dat er voor de derde dag op rij harde confrontaties waren tussen ordetroepen en betogers. De afgelopen twee weken zijn bij demonstraties, stakingen en wegblokkades minstens elf mensen om het leven gekomen. De protestacties zijn gericht tegen de plannen van de regering om aardgas uit te voeren naar de Verenigde Staten en Mexico. De regering noemt de protesten onterecht en wijst er op dat de plannen nog niet rond zijn. De crisis heeft geleid tot een benzinetekort, waardoor het openbaar vervoer in het land praktisch geheel is stil komen te liggen.

De rellen van gisteren waren het directe gevolg van soldaten, die enkele honderden deelnemers aan een protestmars probeerden te verspreiden. Zo hebben omstanders gemeld dat een man met een schotwond in zijn borst naar een ziekenhuis was overgebracht. Een dag eerder kwamen een 7-jarige jongen en een betoger om het leven toen ze door kogels in het hoofd werden getroffen.

Volgens regeringswoordvoerder zijn de betogers enkel uit op het omverwerpen van de regering van president Gonzalo Sanchez de Lozada. Tijdens de prosten hebben de protestleiders hebben herhaaldelijk opgeroepen tot het aftreden van de president.

De Boliviaanse regering verwacht met het project 1,5 miljard dollar aan inkomsten te verdienen. Vakbondsleiders en indianenleiders zijn van mening dat het gas gebruikt moet worden door de Bolivianen zelf. Xe geven aan dat het uitvoeren van het gas ook niets via een Chileens haven moet gaan. Bolivia verloor namelijk in een oorlog in 1879 met Chili zijn enige toegang tot de oceaan.