Begrotingstekort Duitsland 4,1 procent

Het begrotingstekort van Duitsland zal dit jaar op een recordbedrag van 41,9 miljard euro komen. Dit komt overeen met 4,1 procent van het bruto binnenlands product. Het nieuws werd door de minister van Financiën, Eichel, voor de tv-zender ZDF bekendgemaakt. Eichel wijt het oplopende tekort op de begroting van Europa's grootste economie aan teruglopende overheidsinkomsten en hoge uitgaven aan werkeloosheidsuitkeringen.

In eerdere berichten dit jaar was er sprake van een tekort van 3,8 procent. Hiermee overschrijdt Duitsland nog steeds voor de tweede achtereenvolgende maal riant de bovengrensvan het EU-stabiliteitspact. Het pact stelt dat het begrontingstekort maximaal drie procent van het bruto binnenlandse product uitmaken. Het Europese stabiliteitspact is destijds vastgesteld om de stabiliteit van de euro te kunnen waarborgen.

Duitsland is niet het enige land dat kampt met een tè groot begrotingstekort. Zo gaat Frankrijk eveneens voor de tweede maal de limiet overschrijden. Verder hebben Italië en Portugal ook te kampen met oplopende begrotingstekorten. Al deze landen lopen nu een grote kans een miljardenboete van Brussel te ontvangen.

Duitsland en Frankrijk zijn van mening dat er soepeler met de begrotingsregels moet worden omgegaan. Beide landen geven aan liever te investeren in economisch slechtere tijden, zodat de werkgelenheid gestimuleerd wordt. Dit stuit op verzet bij de kleinere lidstaten, die hun begrotingen door middel stevige bezuinigingen wel op orde hebben. Ze vinden de houding van de grotere landen onacceptabel.