E3 2017 - Overzicht en wensen

3. Pheno

De E3 is toch altijd weer een feestje. Ik ben er zelf vijf keer geweest, maar helaas sla ik dit jaar over. Niet omdat ik denk dat er niets te beleven valt, integendeel.

Sony heeft op zeker God of War, anders plakken ze geen enorme poster op een flatgebouw in Los Angeles. Het wordt anders dan de voorgaande delen en ik ben erg benieuwd of we nog epische gevechten gaan zien. De vorige trailer liet Kratos zien die zijn zoon leert vechten, maar we willen natuurlijk wel dat het groots gaat worden. The Last of Us heeft een blijvende indruk bij me achtergelaten en ik hoop dat het al aangekondigde deel twee niet gaat teleurstellen. Spider-Man gaat knallen in zijn nieuwe game. Dit keer geen middelmatige ontwikkelaar en hopelijk eens een Marvel-game die wel kan overtuigen. Activision kon het met zijn versies helaas niet. Maar waar ik het meest naar uitkijk bij Sony zijn de grote Japanse aankondigingen. Sony geeft aan wat te melden te hebben. Zijn het exclusives, zijn het titels van hun eigen studio's? Of gaan we third-party zien, zoals Dynasty Warriors 9 of een nieuwe game van From Software? En met PlayStation VR gaan ze vast meer doen...toch?

Sony E3 God of War

Zelf denk ik dat Microsoft de show gaat stelen met Xbox Scorpio. De nieuwe, krachtigere console moet de concurrentie aangaan met Sony, en daar hebben ze games voor nodig. Dus ik ben heel benieuwd waar Microsoft en andere studio's mee bezig zijn geweest. Ja, er is vast een Forza, maar ik wil meer dan dat. Laat maar zien dat die kracht ook ergens voor gebruikt wordt. Misschien was het annuleren van Scalebound wel een troll-actie en is het herbouwd voor Scorpio. Een mens mag dromen, niet? Maar andere titels waar ik nog op wacht zijn de angstvallig stilzijnde Crackdown 3 en Cuphead.

De persconferentie waar ik het meest naar uitkijk om de al aangekondigde games is die van Ubisoft. Na een jaar afwezigheid is het eindelijk weer tijd voor Assassin's Creed. Met de naam Origins zou dit dan het herstel van de franchise moeten worden. De laatste titel vond ik zelf matig: te makkelijk, te voorspelbaar, het werd een jaarlijks dingetje. Hopelijk is Origins het goede pad ingeslagen om Assassin's Creed weer relevant te maken. Far Cry 5 hoop ik hetzelfde van. Deel 4 was deel 3 in een nieuw jasje. Deel 5 moet toch echt wat anders gaan doen. The Crew 2 had ik niet verwacht, maar het idee van een MMO met auto's staat me nog steeds aan, dus ik ben gewoonweg benieuwd wat ze er van gebakken hebben. We gaan vast nog de al veel uitgestelde South Park: The Fractured But Whole zien en natuurlijk de ondertussen gelekte Mario x Rabbids RPG op Nintendo Switch. Nu nog een verrassing op het eind en de persconferentie is geslaagd.

Far Cry 5 cover art

Nintendo heeft nu de Switch uitgebracht, maar qua grote games is het nog stil. Mario Odyssey, Xenoblade 2 en Fire Emblem Warriors zullen hopelijk toch besproken gaan worden in een Nintendo Direct. Zelda heeft indruk achtergelaten en daar komt nog DLC voor. En waar blijft Smash Bros? De grootste hype gaat komen van de haast onvermijdbare maar nog niet aangekondigde SNES Classic. De NES Classic was een succes, maar een of andere idioot had bedacht deze maar gelimiteerd uit te brengen. Als ze dit met de SNES gaan doen wordt het oorlog in winkels om dat laatste exemplaar in de schappen. Mijn hoofd duizelt alleen al welke games erop zouden moeten komen. De SNES is het toppunt van Nintendo voor mijzelf, er zijn zoveel goede titels. Iets wat mij nog gekker kan krijgen is een nieuwe Metroid. Je weet wel, die franchise die doodgezwegen wordt...Kom op Nintendo, Samus Aran wil weer de ruimte in!

Van andere uitgevers ben ik dan weer benieuwd waar ze mee gaan komen. Warner, Koei Tecmo, 2K Games, ze hebben nog niets of nog niet zo veel aangekondigd. Enkele ontwikkelstudios van hen zijn wel erg stil. Verwacht ik veel verrassingen op de E3? Nee, tegenwoordig lekt alles al veel te snel uit, maar dat maakt het niet minder leuk om naar te kijken. Ik zit er aankomende week klaar voor, of het nu vroeg in de ochtend of laat in de nacht is. Slapen doe ik later in de week wel.