E3 2017 - Overzicht en wensen

5. Kensuke

erlijk gezegd is deze E3 minder spannend dan in voorgaande jaren. Naar mijn gevoel hebben de grote uitgevers hun grootste troeven al onthuld, waardoor ik weinig hele verrassende aankondigingen verwacht. Met name Sony heeft al zo'n beetje alles wat ze hebben blootgegeven. Aankondigingen zoals Final Fantasy VII Remake, Death Stranding, God of War en The Last of Us II waren destijds mooi, maar het gevolg van zó ver van tevoren bekendmaken is dat we de kaarten in Sony's hand kennen.

Persoonlijk vind ik ook dat een te groot deel van Sony's games te ver de 'cinematische' kant op gaan. Mijn hoop is dat er wat meer 'gamey' games worden aangekondigd. Iets als een nieuwe Ratchet & Clank bijvoorbeeld. Hopelijk heeft Sucker Punch, waar we al een paar jaar niets meer over horen, ook iets moois in petto.

Microsoft gaat uiteraard alle focus op Scorpio leggen. De PlayStation Pro heeft alleen laten zien dat mid-generatie upgrades niet bijster interessant zijn. Het feit dat alle games nog steeds goed moeten draaien om de originele hardware legt te veel limieten op. Microsoft heeft verder aangegeven het voortaan vooral te gooien op grote online games. Sea of Thieves is daar het beste voorbeeld van. Hopelijk gaat het straks niet alleen maar over hardware en zijn er ook een paar originele nieuwe games.

Nintendo en de Switch zijn voor mij dit jaar in potentie het meest interessant van allemaal. We weten amper iets over hun plannen voor 2018 en verder. Studio's zoals Retro en Next Level Games moeten hun grote projecten nog aankondigen. Het enige probleem is dat het goed zou kunnen dat Nintendo zich op de korte termijn focust en het alleen maar over 2017 gaat hebben. Dat is gelukkig zo erg nog niet, want we hebben nog amper iets gezien van Mario + Rabbids Kingdom Battle, Xenoblade Chronicles 2 en Super Mario Odyssey.

Laten we hopen op een mooi E3, maar wellicht moeten we dit jaar 'boeten' voor de voorgaande jaren waar er te veel werd onthuld.