Vijf gametips voor de maand april

5. Yooka-Laylee

Een genre dat we in de loop van tijd steeds meer moeten zijn gaan missen, is de 3D-Platformer. Waar we genoeg 2D-platformers hebben gezien, zowel van grote bedrijven als indie-titels, is de 3D-platformer enorm achter gebleven. Playtonic Games vond het tijd voor verandering en introduceerde via een enorm succesvolle kickstarter Yooka-Laylee.

Playtonic games bestaat uit oud-ontwikkelaars van Rare en de meesterbreinen achter Banjo-Kazooie en dat is te merken. Yooka-Laylee is in stijl en gameplay een sprituele opvolger op de games voor Nintendo 64. Kleurrijke omgevingen, grote open ruimtes, gebrabbel in plaats van echt voice-acting en natuurlijk: een grappig duo als hoofdrolspelers.

Yooka is de kameleon en zijn parter is de vleermuis Laylee. Zij moeten samen strijden tegen de slechteriken Capital B en Dr. Quack en gaan zo het avontuur tegemoet. In de game bestuur je beide vrienden en gebruik je diverse technieken, zoals Sonar Blasting en Tongue Whipping om de werelden te doorzoeken. Elke wereld is uiteraard gevuld met collectibles, vijanden en een eindbaas. Genoeg om te vinden en vrij te spelen (waaronder transformaties, minigames en abilities).

Het mooie aan dit alles is dat de game co-op multiplayer bevat en dus samen te doorspelen is. Daarnaast is er een multiplayer modus met acht minigames die met maximaal vier spelers te spelen is. Alles wijst erop dat Yooka-Laylee precies doet wat het wil doen: 3D-platformers terugbrengen naar moderne consoles.

Of de game ook daadwerkelijk modern aanvoelt of toch in de jaren 90 is blijven hangen ontdekken we vanaf 11 april op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Een Switch-versie is ook in de maak, al komt deze later in het jaar pas beschikbaar.