FOK!toen: The Beatles - Strawberry Fields Forever

Stop and say 'Hello'

The Beatles - Strawberry Fields Forever b

Nadat The Beatles de opnames hadden afgerond van de liedjes 'Strawberry Fields Forever' en 'When I'm Sixty-Four' was het tijd voor een door Paul Mccartney geschreven liedje over een onderwerp dat al bestond sinds het album Rubber Soul uit 1965. 'Penny Lane' was een liedje over het busstation bij de Penny Lane waar John en Paul vaak met de bus naar het centrum van Liverpool gingen. Deze laan was vernoemd naar James Penny, een beruchte Britse slavenhandelaar uit de 18e eeuw.

Penny Lane 1

Bij de eerste opnamesessie voor 'Penny Lane' op 28 december 1966 werd een uitvoering opgenomen waarbij McCartney zich liet begeleiden door alleen een piano. Nadat de Beatle op de BBC een uitvoering had gezien van de Brandenburger Concerten van Bach nam hij op 17 januari 1967 met trompetist David Mason een nieuwe solo op die werd gespeeld op een piccolo trompet, een instrument waarmee een octaaf hoger kon worden gespeeld dan op een normale trompet. Volgens sound engineer Geoff Emerick zou het nummer in slechts één take opgenomen worden.

Net als 'Strawberry Fields Forever' was ook 'Penny Lane' een liedje met een surrealistische tekst met de nodige tegenstellingen. Zo zingt de band in het liedje over een mooie zomerse dag ('There beneath the blue suburban skies') maar is het tegelijkertijd ook slecht weer ('And then the fireman rushes in. From the pouring rain. Very strange'). Met 'selling poppies from a tray' verwijst het nummer vervolgens ook nog eens naar 11 november, de winterse dag waarop de Britten het einde van de Eerste Wereldoorlog herdenken.

Penny Lane 2

Ook van 'Penny Lane' werden verschillende versies opgenomen. Zo doken The Beatles op 12 januari de studio in om een uitvoering op te nemen met Dick Morgan en Mike Winfield op Engelse hoorn. Deze versie is eveneens terug te vinden op het album Anthology 2. Naast de reguliere versie van 'Penny Lane' die uiteindelijk op de gangbare single werd uitgebracht is er ook een versie die alleen in zeer beperkte oplage werd uitgebracht op een Amerikaanse promotiesingle. Bij deze versie horen we aan het einde van het nummer de piccolo trompet nog eenmaal terugkomen. Van de Amerikaanse promotiesingle werd slecht een handvol exemplaren naar journalisten gestuurd en deze single wordt tot de zeldzamere collector's items gerekend. Deze zogenaamde Capitol Promo Mix zou in 1980 verschijnen op het Amerikaanse verzamelalbum Rareties en is in een alternatieve take te beluisteren op Anthology 2.

The Beatles - Strawberry Fields Forever (Capitol Promo)
The Beatles - Strawberry Fields Forever (Capitol Promo)

A four of fish and finger pies
De liedjes 'Penny Lane' en 'Strawberry Fields Forever' zouden in eerste instantie opgenomen worden voor de elpee Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, maar toen manager Brian Epstein aangaf dat het tijd werd om een nieuwe single uit te brengen kwam producer George Martin met de suggestie om een tweetal liedjes te gebruiken, die The Beatles inmiddels hadden afgerond, voor een single die net als de voorganger 'Yellow Submarine' en 'Eleanor Rigby' een dubbele A-kant zou hebben.

The Beatles - Strawberry Fields Forever (Mexicaanse persing)
The Beatles - Strawberry Fields Forever (Mexicaanse persing)

Op 17 februari 1967 werd 'Strawberry Fields Forever'/'Penny Lane' op single uitgebracht in Groot-Brittannië. Vreemd genoeg was het de eerste single sinds 'Love Me Do' die niet de hoogste plek van de Britse hitlijsten wist te veroveren. In andere landen deed de single het wel goed. Zo verscheen de single in Nederland op 25 februari 1967 en zou in totaal 13 weken in de Top 40 staan, waarvan vier weken op de eerste plaats. Ook in onder meer België, Duitsland, Noorwegen, Mexico en Australië zou de single de hoogste plaats in de singlescharts halen.

Strawberry Fields Forever

Omdat The Beatles geen zin en tijd hadden om in allerlei televisieprogramma's op te treden werden er voor 'Strawberry Fields Forever' en 'Penny Lane' zogenaamde promofilms gemaakt met de Zweedse regisseur Peter Goldmann. Deze werden op 30 en 31 januari 1967 opgenomen in het Knole Park in Sevenoaks, Kent. In de surrealistische korte filmpjes, die een duidelijke voorloper waren van de nu zo gangbare videoclip, werd gebruik gemaakt van allerlei toen nog revolutionaire filmtechnieken.

The Beatles en Peter Goldmann
The Beatles en Peter Goldmann

Zo werd er gebruik gemaakt van stop-motion, achterstevoren afgespeelde filmbeelden en een flitsende combinatie van dag- en nachtbeelden. Ook zien we Beatles in het park dineren aan een tafel met een fraaie kandelaar, zien we de mannen paardrijden en worden er potten met verf over een oude piano gegoten.

Strawberry Fields Forever 02

It's a clean machine
Naast de single met 'Strawberry Fields Forever' en 'Penny Lane' verschenen de liedjes later in het jaar ook op het album Magical Mystery Tour in Amerika. Ook verschenen de tracks op de dubbelelpee 1967-1970, de verzamelcd Anthology 2 en het remix-album Love.