Final Fantasy XIV Fanfest in Frankfurt

 

Andere activiteiten die er te doen waren: tegen andere teams vechten in The Feast, de PvP-modus van Final Fantasy XIV. Iedereen mocht ook stemmen op hun favoriete fan-art, of zien hoe Mogi, lead concept artist, live laat zien hoe hij nu concept-art maakt. Ik hoef denk niet uit te leggen dat die man een natuurtalent is. Dat ik dat niet ben kon ik dan weer zien tijdens een van de workshops: een chocobo tekenen. Mijn tekenleraar van school rolt denk ik al om van het lachen als hij zou horen dat ik het zelfs geprobeerd heb.

Final Fantasy XIV Fanfest 2017 - Frankfurt - Chocobo Drawing (Foto: Pheno)

Panels waren er ook genoeg. Mogi vertelt hoe het maken van een concept nu allemaal in zijn werk gaat, terwijl veteraan Final Fantasy-componist Nobuo Uematsu en zijn pupil Masayoshi Soken praten over hoe zij muziek bedenken en maken voor deze serie. Uematsu, vader van de Final Fantasy-muziek, heeft maar enkele nummers geschreven voor Final Fantasy XIV en de uitbreidingen terwijl Soken ondertussen aan meer dan 300 composities zit. Daar werd dan ook een nieuw wereldrecord voor uitgereikt op het podium. Er was nog een wereldrecord: Final Fantasy XIV heeft de langste credits van alle videogames. Dat komt omdat de allereerste gefaalde versie van de MMORPG uiteindelijk is gestopt met de vernietiging van de digitale wereld. Iedereen die daarbij online was staat in die credits. Meer dan anderhalf uur lang duurt deze, dus als je tijd over hebt...

Final Fantasy XIV Fanfest 2017 - Frankfurt - Discussion panel (Foto: Pheno)

Wat is een fan-event zonder cosplay? Natuurlijk waren er mensen verkleed als een van de klassen, bazen of andere NPC's. Maar diegene die de show stal was de Fat Chocobo. Compleet met wapperende vleugeltjes en werkende snavel. Bij de finale waarin de beste gekozen werden maakte het gejuich bij de opkomst van de Chocobo eigenlijk al duidelijk dat deze in de prijzen zou vallen. De PvP-finale echter was uitermate saai, want het was een slachting. Team Boyband, met daarin toch nog een vrouw, maakte digitaal gehakt van hun tegenstanders. Geen enkele kill konden de tegenstanders maken, terwijl Boyband maar door bleef gaan. Daar moet wel bij gezegd worden dat dit team professioneel bezig is in eSport.

Final Fantasy XIV Fanfest 2017 - Frankfurt - Cosplay (Foto: Pheno)

Op het einde van het evenement op zaterdag was er nog een pianoconcert met Benyamin Nuss aan de toetsen en Susan Calloway, zangeres van de main themes van de game, die twee keer kwam opdraven om Dragonsong van de uitbreiding Heavensward en Answers van het einde van Final Fantasy XIV 1.0 te zingen. Vooral bij dat laatste nummer was de zaal muisstil, op wat snikkende Final Fantasy XIV-veteranen na. De beelden op de achtergrond waar de wereld door Bahamut wordt vernietigd waren voor sommigen duidelijk te veel. De komische noot tijdens het concert kwam van Soken zelf, toen hij ook achter de piano plaats nam. Hij nam zijn eigen kinderpiano mee en een doos. Als hij tegen die doos trapte dan kwam de bas daarin in actie. Voor een ongeschoolde componist is het bizar dat het een alleskunner is, want de avond erop waren de Primals met daarbij ook weer Soken aan de beurt. Gitaren!

Final Fantasy IV Fanfest 2017 - Frankfurt - Piano Concert (Foto: Pheno)

FFXIV Fanfest in Frankfurt is zeer geslaagd. De community van Final Fantasy XIV is zo vriendelijk en behulpzaam, zeker als ik dat vergelijk met events als gamescom, waar van alles op afkomt. Square Enix is dan wel zo slim geweest om het niet te druk te maken, zodat iedereen met minimale wachtrijen kon spelen en doen wat ze wilden. Alleen handtekeningen van de ontwikkelaars krijgen was een kwestie van geduld, daar waren de wachtrijen een stuk langer. De entreeprijs van 150 euro is misschien wat hoog voor mensen die niet in een team zitten of totaal niet geïnteresseerd zijn in sociaal doen, maar voor hen is er de livestream. Dan krijg je ook alle in-game goodies voor heel wat minder geld. Nu maar wachten op de komende patch zodat ik mijn white mage haar fanfest-exclusieve Yuna-kostuum kan geven. En dat tekenen? Uhm, laat maar...