FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 februari 2017

Di Resta blijft derde rijder bij Williams

Paul di Resta blijft ook dit seizoen derde coureur bij het Formule 1-team Williams. De Schot moet een van de vaste rijders Felipe Massa of Lance Stroll vervangen als zij onverhoopt een race over moeten slaan. Bij zijn taak behoort ook veel werk in de simulator.

Di Resta betrad in 2009 de Formule 1 via een test bij McLaren, kreeg een jaar later een testrol bij Force India en schoof twee jaar later door naar een felbegeerd wedstrijdstoeltje. Tussendoor pakte hij in de DTM voor Mercedes de wereldtitel. In de drie seizoenen die de Schot actief was in de Formule 1 pakte hij 121 punten, waarbij zijn hoogste positie een vierde stek in 2012 in Singapore was.

Na de Formule 1 keerde Di Resta terug in de DTM, aanvankelijk zonder succes, maar vorig jaar pakte de Schot een vijfde plaats. In dat jaar combineerde hij zijn racewerkzaamheden al met de reserverol bij Williams.

Arsenal beëindigt bekersprookje Sutton United

Arsenal heeft zonder sprankelend te spelen de kwartfinales van de FA Cup gehaald. Het bekersprookje van het kleine Sutton United is voorbij. Het werd 0-2. 

Op bezoek bij de amateurs van Sutton United, uitkomend op het vijfde niveau van Engeland, slaagden The Gunners er niet in om een grote score neer te zetten. Eén treffer in beide helften was voldoende voor de winst. De weg naar Wemley ligt daardoor open, want in de kwartfinale speelt Arsenal thuis tegen Lincoln City, eveneens een non-league club.

Manager Arsène Wenger had zijn basisteam op liefst zeven plekken gewijzigd ten opzichte van de zeperd tegen Bayern München (5-1). Alexis Sánchez begon op de bank, terwijl Mesut Özil niet eens bij de wedstrijdselectie zat. Lucas Perez kreeg daardoor weer een keer speeltijd en hij pakte zijn kans. Na 26 minuten schoot hij de bezoekers op voorsprong.

Arsenal kwam op het knusse Gander Green Lane alleen een paar keer in de problemen bij opzichtige fouten van doelman David Ospina. Tien minuten na rust werd de voorsprong echter wel verdubbeld. Op aangeven van Alex Iwobi maakte Theo Walcott zijn honderdste treffer namens de Noord-Londenaren.

Halverwege de tweede helft deed Sutton United bijna wat terug. Roarie Deacon, die nota bene in de jeugd van Arsenal speelde, had pech dat hij de lat raakte. Invallers Alex Oxlade-Chamberlain en Sánchez zorgden daarna nog voor gevaar, maar het bleef bij twee doelpunten.

Theo Walcott in duel met Sutton United's Kevin Amankwaah. (PRO SHOTS/Action Images)
Theo Walcott in duel met Sutton United's Kevin Amankwaah. (PRO SHOTS/Action Images)

Dochter feliciteert Cobain met verjaardag

Frances Bean Cobain heeft via social media stilgestaan bij wat de vijftigste verjaardag van haar vader Kurt zou zijn geweest. De 24-jarige dochter van de Nirvana-frontman, die in 1994 een einde aan zijn leven maakte, feliciteerde haar vader.

"Vandaag zou je vijftigste verjaardag zijn geweest", is te lezen in een briefje dat Frances via Instagram verspreidde. "Je bent geliefd en wordt gemist. Dank je dat je mij het leven hebt geschonken. Voor altijd jouw dochter."

Frances is het enige kind van Kurt. De rocker kreeg haar in augustus 1992 met Hole-zangeres Courtney Love.

Dochter feliciteert Cobain met verjaardag
Dochter feliciteert Cobain met verjaardag (Foto: BuzzE)

 

February 20th 2017. Happy Birthday.

Een bericht gedeeld door Frances Bean Cobain (@space_witch666) op20 Feb 2017 om 12:01 PST

Nieuwe trailer voor Guy Ritchie's King Arthur-film

Later dit jaar verschijnt er een nieuwe film gebaseerd op de legende van Koning Arthur, genaamd King Arthur: Legend of the Sword, en wordt geregisseerd door niemand minder dan Guy Ritchie. Warner Bros. zette vandaag een nieuwe trailer online van de film, die vanaf mei in de Nederlandse bioscopen te zien is.

In Legend of the Sword speelt Charlie Hunnam als koning Arthur en krijgt de taak op zich om het legendarische zwaard Excalibur uit de steen te trekken. Andere bekende namen zijn Jude Law, Aidan Gillen en Eric Bana.

Guy Ritchie op de regisseursstoel bij een film als deze is opvallend omdat hij vooral bekend is van crime-pareltjes als Snatch en RocknRolla, en recenter de Sherlock Holmes-films en Man From U.N.C.L.E. Vanaf 11 mei gaan we meemaken of Ritchie zich staande houdt bij de regie van een epos als dit, want dan verschijnt King Arthur: Legend of the Sword in de bioscoop.

Britse vrouw trouwt met zichzelf

De 39-jarige Britse Lynne Gollogly uit South Yorkshire heeft een probleem: ze kan haar grote liefde maar niet vinden en dus heeft ze besloten haar zoektocht op te geven en met zichzelf te trouwen op de dag dat ze 40 wordt. Ze is al wel eerder verloofd geweest, "Het was suf en er kwam niks van terecht.”

Ze pakt het wel gelijk groot aan, ze trouwt in een klassieke witte trouwjurk en heeft een geheime trouwlokatie geboekt. Ze heeft ook al een vrijgezellenfeest voor zichzelf gepland en heeft de vrouwelijke gasten die op haar trouwfeest komen verzocht om ook in trouwjurk te komen.

Ze trouwt in april en daarna gaat ze op huwelijksreis met zichzelf naar Rome. "Ik ben alweer een tijdje single”, vertelt ze."Ik heb een boel potentiële relaties gehad in het verleden, maar ik wil niet zomaar voor iemand gaan zodat ik in de hedendaagse maatschappij pas.”

Ze weet trouwens niet of ze nooit meer een relatie aan zal gaan maar heeft geen zin meer om te wachten op de ridder op het witte paard.

Trouwen met jezelf is trouwens officieel niet mogelijk.

Torment wil een donderende launch

Op 28 februari komt Torment: Tides of Numenera uit en inXile Entertainment wil dat op een leuke manier duidelijk maken. Je kunt je opgeven voor een Thunderclap crowdspeaking -campagne. Op 28 februari wordt er dan een boodschap op jouw social media-kanaal gezet.

Torment: Tides of Numenera is dankzij crowdfunding van de grond gekomen, dus het is wel passend om op deze voet verder te gaan. Het is de hoop van inXile Entertainment om zo de grootste lancering van enige RPG ooit te creëren. Je kunt je hier opgeven om mee te doen met je Facebook, Twitter of Tumblr-account.Torment: Tides of Numenera komt uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc (Steam en GOG).

Torment Thunderclap

Makers van Rogue Legacy komen met nieuwe brawler

Cellar Door Games, vooral bekend van de roguelike platformer Rogue Legacy, komt met Full Metal Furies.

In de bijbehorende trailer legt Cellar Door Games uit aan welke regels je je absoluut moet houden in Full Metal Furies. Er lijkt in ieder geval een nadruk te liggen op de (online) co-op-mode. Veel is er nog niet bekend, behalve dat Full Metal Furies dit jaar nog moet uitkomen voor Xbox One en PC. Daarbij zal de game ook Xbox Play Anywhere ondersteunen.

Bertens verliest onnodig van McHale in Dubai

Tennisster Kiki Bertens (WTA-23) is in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Dubai onnodig onderuit gegaan tegen Christina McHale (WTA-44): 7-6 (5), 3-6 en 4-6. Na 2,5 uur tennis vol fouten stapte de Amerikaanse als winnares van de baan en sloeg de naar vertrouwen zoekende Bertens uit frustratie haar racket stuk.

Bertens was in een groot deel van de partij tegen McHale de bovenliggende partij, maar de Nederlandse wisselde fraaie punten af met veel onnodige missers. McHale deed het niet veel beter en kon door de grote foutenlast van haar tegenstandster bijblijven. Dit leverde haar de tweede set op, nadat Bertens de eerste via een tiebreak had gewonnen.

In het derde bedrijf was er lange tijd niets aan de hand voor Bertens die goed serveerde en zelfs kansen kreeg om McHale te breken. In plaats daarvan werd de Nederlandse na een slechte negende game zelf gebroken. Daarna maakte McHale het vakkundig af en koelde Bertens haar woede met haar racket op het hardcourt.

13-jarige motorcoureur Loran Faber test in Valencia

Het nog maar 13-jarige motorracetalent Loran Faber heeft een indrukwekkende ervaring achter de rug. De Staphorstenaar heeft afgelopen weekend samen met het Dutch Racing Team een tweedaagse test afgewerkt op het Ricardo Tormo Circruit in Valencia.

Faber deelde het circuit met grote namen uit de Moto2- en Moto3-klasse die ook maar al te graag gebruik maakten van de baan- en testgelegenheid. Het jonge talent reed op de Honda Moto3-machine waarmee hij dit seizoen zijn debuut zal maken in het FIM Junior Moto3 World Championship. Faber knalde er over het gehele weekend maar liefst honderd rondjes uit: 48 op zaterdag en 52 op de zondag. Gefocust werd op het vertouwd raken met de nieuwe machine en daarom werd er beide dagen geen transponder gemonteerd en werden er geen rondetijden geklokt. Zowel de jonge coureur als het Dutch Racing Team kunnen terugkijken op een zeer geslaagd weekend.

Loran Faber debuteert dit raceseizoen ook in de Red Bull Rookies Cup, waarin Rotterdammer en Moto3-rijder Bo Bendsneyder in 2015 kampioen wist te worden. Naast Faber zien we in dit kampioenschap ook weer Nederlanders Walid Soppe en Victor Steeman aan de start verschijnen.

Het jonge Staphorster talent wist vorig jaar ook al een behoorlijke indruk te maken door de Molenaar NSF100 Cup te domineren, waar hij als eerste coureur ooit alle races won, en enkele races Moriwaki 250 te rijden. Hiervan wist hij uiteindelijk één race te winnen.

A King's Tale: Final Fantasy XV vanaf maart gratis

A King's Tale: Final Fantasy XV wordt voor iedereen gratis vanaf 1 maart.

De standalone sidescroller werd inbegrepen bij een pre-order van Final Fantasy XV bij bepaalde winkels, waardoor de game alleen beschikbaar was in Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. Nu wordt de game dus wereldwijd gratis aangeboden voor zowel PlayStation 4 als Xbox One.

A King's Tale: Final Fantasy XV is een prequel op Final Fantasy XV, het speelt zich 30 jaar eerder af dan de gebeurtenissen in de hoofdgame. Het gaat over de verhalen die de vader van Noctis, King Regis, aan zijn zoon vertelde toen Noctis nog jong was.

'Blanken zijn inferieur en moeten uitgeroeid worden'

70 jaar geleden hebben we ooit tegen elkaar gezegd: 'dit nooit meer'. Een boodschap die volledig aan de in 1991 geboren Yusra Khogali voorbij is gegaan. De Canadese medeoprichter van Black Lives Matter maakt er geen geheim van hoe ze over mensen met minder huidpigment dan zichzelf denkt: ze zijn inferieur en moeten uitgeroeid worden.

Khogali zette deze, nogal opmerkelijke mededeling, op haar facebookpagina, vergezeld met de mening dat witten untermenschen zijn. Ze gebruikte een vorm van Engels die voor de inferieure blanke wat lastig te volgen is, maar vrij vertaald klonk het ongeveer als "Witheid is niet menselijk. Sterker nog; witten zijn sub-mensen".

"Alle fenotypen zijn te vinden in de zwarte familietak en de witten zijn daar een genetisch defect van", zo klonk het vriendelijk.

De zichzelf kunstenares noemende dame laat zien dat ze heeft doorgeleerd, wanneer ze opschrijft dat "melanine in de zwarte huid ervoor zorgt dat het licht wordt opgevangen en het in een soort geheugen zet. Onze zwartheid zet het licht om in kennis. Melanine heeft een direct lijntje met de kosmische energie. Bij witte mensen gebeurt dit niet".

"Als we de mogelijkheid daartoe hadden, dan zouden zwarte mensen hun superieure genen moeten gebruiken om het witte ras uit te roeien' Heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe het kan dat zwarte mensen na eeuwen van koloniaal geweld, genocide en vernietiging (ze verzonnen van alles om ons te laten uitsterven) toch steeds weer terugkwamen? Dat komt doordat we supermensen zijn", aldus de goed ingelichte Khogali.

In een tweet (die ze later weer verwijderde) laat Khogali weten dat ze Allah om kracht vraagt om niet alle witte mensen waar ze die dag te maken mee zou hebben, te doden. Dat lijkt te zijn gelukt.

De Black Lives Matter-beweging is een internationale activistenclub die strijd voert tegen geweld en institutioneel racisme tegen zwarte mensen. Men protesteert doorgaans tegen raciaal politiegeweld, etnisch profileren en raciale ongelijkheid. Khogali is een van de frontvrouwen in Canada.

Nieuwe wietwet moet inkoop coffeeshops reguleren

Morgen wordt er in de Tweede Kamer gestemd over een door D66 ingediende wietwet, die een einde moet maken aan de vreemde constructie waarbij een coffeeshop wel mag verkopen, maar niet mag inkopen. Niet alleen de voordeur, maar ook de achterdeur wordt dan gedoogd.

De inkoop van cannabis door coffeeshops moet door de wet worden gereguleerd, onder een aantal strenge voorwaarden. Een coffeeshop moet een vergunning aanvragen bij de gemeente, die de aanvraag beoordeelt en daarna vaststelt hoeveel voorraad de verkoper mag aanhouden. De wiet mag alleen worden aangeleverd door telers die door de overheid zijn goedgekeurd. Alles moet per 5 gram worden verpakt en voorzien zijn van een ingrediëntendeclaratie.

Coffeeshophouders zijn blij met het voorstel, en verwachten dat de kwaliteit van de wiet omhoog gaat omdat er meer zicht komt op de teelt en er kwaliteitscontroles kunnen worden gedaan. De fiscus wordt ook blij van de wet, omdat er ongeveer 130 miljoen aan btw en energiebelasting kan worden geïnd.

Kritiek op de wet is er ook: de VVD vraagt zich bijvoorbeeld af of de wet criminaliteit in de hand werkt, en maakt zich bovendien zorgen over de verwevenheid van de overheid met producenten van (nog steeds) illlegale produkten. Het Openbaar Ministerie had vorige week al laten weten niets te zien in het voorstel, omdat het niet kunnen vervolgen van telers zal leiden tot 'ongewenste situaties op het gebied van rechtszekerheid en rechtsgelijkheid'.

Het is afwachten of dit voorstel het haalt. Het Kabinet staat niet te springen, en de VVD is (vreemd genoeg, voor een liberale partij) traditioneel tegenstander van verdere legalisering, net als de Christelijke partijen. Linkse partijen hebben er waarschijnlijk wel oren naar, maar hebben samen geen meerderheid.

Veel nederwiet bevat pesticiden (Foto: ANP)
Nederwiedewiedewiet (Foto: ANP)

Gebruik je auto als controller met Doom

De politie suggereert om een ademslot en smartphone-blokkade standaard in auto’s te bouwen, maar daarmee houd je Matt Swarthout niet tegen. Hij laat Doom draaien op de boordcomputer en bestuurt vervolgens de game met de auto. Nee, dit is geen typefout.

De vindingrijke nerd heeft een video gemaakt die je uitlegt hoe je binnen vijf minuten dit flikt met een Porsche 911. Swarthout zegt dat je niet specifiek een Porsche nodig hebt om dit voor elkaar te krijgen, want het moet werken met iedere moderne boordcomputer. Je flasht je boordcomputer met een USB-stick en start de auto. Dankzij de flash start de computer in debug-modus. Je gebruikt uiteraard een originele Doom cd-rom, want Swarthout wil niets illegaals doen. Je kan vervolgens de besturing zo instellen dat je de auto zelf gebruikt als een controller.

Stuur naar links voor links en vice versa voor rechts. Geef gas om vooruit te lopen en schiet met je toeter. Een ander wapen kun je pakken door simpelweg te schakelen. Swarthout heeft dit getest met Doom, Doom 2 en een 2017 Porsche 911 Carrera S Cabriolet. Hij benadrukt dat alles is gefilmd op privéterrein en dat je nooit Doom op deze manier moet spelen op de openbare weg.

Loeb ook komend seizoen met Peugeot in WK rallycross

Sebastien Loeb zal ook in 2017 deelnemen aan het FIA World Rallycross Championship. De negenvoudige wereldkampioen rally zal opnieuw een Peugeot 208 van Team Peugeot-Hansen besturen. Teamgenoten van de Fransman zijn de gebroeders Timmy en Kevin Hansen.

Vorig seizoen nam Loeb voor het eerst deel aan het volledige WK-seizoen en scoorde een overwinning in Letland en in de eindstand werd hij vijfde.

Sebastien Loeb: “Ik geloof dat ik een hoop geleerd heb in de loop van mijn eerste volledige seizoen. Natuurlijk zijn mijn doelen dit seizoen hoger en ik hoop dat de nieuwe Peugeot 208 WRX Supercar ons in staat stelt om mee te doen voor de overwinning.”

Timmy Hansen, de zoon van teameigenaar én veertienvoudig Europees rallycross-kampioen Kenneth Hansen, is ook dit seizoen de teamgenoot van Loeb. Vorig jaar won de Zweed het evenement op het circuit van Trois-Rivières in Canada. Zijn jongere broer Kevin zal dit seizoen een derde auto besturen. De 18-jarige Zweed werd afgelopen seizoen Europese rallycross-kampioen.

Finale in Letland (Bron: Youtube)

Welke provincie vind jij geschikt voor Tesla?

Tesla heeft Nederland op het oog voor het bouwen van een nieuwe mega-fabriek. Allerlei provincies proberen deze fabriek binnen te halen en ook in het buitenland willen ze die fabriek uiteraard graag binnen de landsgrenzen krijgen.

Welke provincie vind jij geschikt voor de bouw van deze fabriek? Denk eraan dat er wel ruimte voor moet zijn, maar ook de infrastructuur moet aanwezig zijn. Of vind je Nederland niet geschikt voor zo'n grote fabriek? Licht je stem toe in de reacties.

Wilders gaat niet naar het Nationaal Islamdebat

De PVV is 'van harte uitgenodigd' om in de grootste moskee van Nederland deel te nemen aan het eerste Nationale Islamdebat. Die invitatie is enkele weken geleden aan de partij van Geert Wilders en aan negen andere prominente fracties in de Tweede Kamer verzonden, vooruitlopend op de verkiezingen op 15 maart.

Op vrijdag 10 maart wordt in de Essalam-moskee in Rotterdam voor het eerst door politieke partijen gedebatteerd over de rol en plaats van de circa 900.000 moslims in Nederland.

"Het lijkt me een kolfje naar de hand van de PVV om dat gesprek met ons aan te gaan", zegt organisator Marianne Vorthoren, directeur van de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR). "We willen dat debat heel graag voeren omdat je juist moet kunnen discussiëren met degenen met wie je het fundamenteel oneens bent. Van de PVV hebben we nog niets vernomen, maar dat kan nog komen." Enkele andere partijen hebben inmiddels wel toegezegd.

Leiderschap en lef
De koepelorganisatie van islamitische organisaties in Rotterdam-Rijnmond vindt het 'de hoogste tijd' om het debat aan te gaan, liefst met de lijsttrekkers van de tien meest prominente partijen in het parlement. Vorthoren: "Juist op dit punt moeten zij leiderschap en lef tonen."

Volgens haar behoren kwesties als integratie, immigratie, terrorisme, criminaliteit en identiteit tot de belangrijkste thema's in de verkiezingsstrijd. "Dan moet er mét ons worden gedebatteerd in plaats van óver ons."

Heikele vraagstukken
In dat Nationale Islamdebat schuwt de organisatie heikele vraagstukken niet, zoals de vraag of de islam wel in in Nederland past, of er plaats is voor hen en de circa 500 moskeeën en of de moslims zouden moeten ophouden met het aannemen van de slachtofferrol. Vorthoren: "We zien hoe deze vraagstukken ook in de moslimgemeenschap leven." Om die reden wordt het debat in elk geval via livestream uitgezonden.

"Nederland is het mooiste land ter wereld: geloven we erin of 'pleuren we op'?", is een van de vragen tijdens het debat, dat wordt geleid door de voormalige jongerenimam in Amsterdam-Slotervaart, Yassin Elforkani. Het debat wordt financieel ondersteund door de Stichting Democratie en Media.

Update 16:46 uur
Geert neemt de uitnodiging niet aan:

Nationaal Islamdebat, 'liefst ook met PVV'
Nationaal Islamdebat, 'liefst ook met PVV' (Foto: ANP)

Nieuwe programmering motorsport Eurosport Benelux

Zaterdag heeft Eurosport Benelux hun motorsportprogrammering bekendgemaakt. Opnieuw wordt er lekker veel motorsport uitgezonden, maar zijn er wel enkele wijzigingen.

MotoGP, Moto2 en Moto3
Net als vorig seizoen zendt Eurosport zoveel mogelijk trainingen en alle kwalificaties en races van de drie klassen uit op Eurosport 1. Dit feest barst los op donderdag 23 maart, met de openingsrace in Qatar op zondag 26 maart. Het commentaar bij de MotoGP wordt verzorgd door Frank Weeink. Hij wordt bijgestaan door co-commentator en ex-coureur Kervin Bos.

Commentatoren Diederick de Vries en Patrick van den Goorbergh nemen Moto2 en Moto3 (met Nederlander Bo Bendsneyder!) voor hun rekening vanuit de studio in Amsterdam/Hilversum. Ter plaatse is uiteraard presentatrice Samantha van Wijk. Zij zal onder andere interviews en reportages verzorgen.

Praat hier mee over MotoGP/Moto2/Moto3!

World Superbike
Helaas zijn niet alle races van het FIM Superbike World Championship live te volgen op Eurosport 1, maar de meeste gelukkig wel! Het World Superbike kampioenschap continueert haar vorig seizoen gewijzigde opzet, waarin zowel op zaterdag als op zondag om de punten wordt gestreden. Als je Nederlander Michael van der Mark, die vorig jaar eindigde als 4e in het kampioenschap, in actie wil zien: aankomend weekend wordt de openingsrace in Phillip Island live uitgezonden. Iwan van der Valk is dit seizoen Eurosports commentator bij het WorldSBK.

Praat hier mee over het WorldSBK!

British Superbikes, Endurance en Motocross
Iwan van der Valk verzorgt daarnaast ook het commentaar bij de andere motorsportdisciplines, tezamen met enkele co-commentatoren. De British Superbikes, het WK Endurance en het WK Motorcross zijn komend seizoen – veelal live – te volgen op Eurosport 1 en 2.

De British Superbikes beginnen vanaf 31 maart, met als eerste de ronde in Donington Park en het WK Endurance begint met de 24 uur van Le Mans op 15 april. Nederlander en regerend wereldkampioen in MX2, de klasse voor coureurs t/m 23 jaar in het WK Motorcross, Jeffrey Herlings maakt dit seizoen de overstap naar de koningsklasse, de MXGP. Wil jij zien hoe hij het opneemt tegen MXGP-wereldkampioen Tim Gajser? Dan kan je vanaf 25 februari terecht bij Eurosport.

Praat hier mee over het WK Motocross!

Eurosport Player
Als je trouwens geen zin heb om je tv aan te zetten kan je Eurosports volledige motorsportaanbod ook online vinden, met de Eurosport Player. Om gebruik te maken van deze streaming service moet je alleen wel even een abonnementje afsluiten, maar dan heb je ook wat: je kan op elk denkbaar scherm online kijken naar uitzendingen van Eurosport 1 en 2, plús je hebt Bonus Channels.

BNR nodigt Wilders uit voor gesprek

Na de weigering van Geert Wilders om mee te doen aan het verkiezingsdebat in Carré op 5 maart heeft hoofdredacteur Sjors Fröhlich van BNR de PVV-leider uitgenodigd voor een gesprek. Centraal moet hierbij de vraag staan hoe de media met Wilders moeten omgaan, aldus Fröhlich in een open brief aan Wilders op de site van BNR.

"Ik nodig je uit voor een gesprek hierover. Gewoon, een kop koffie, om te bespreken hoe wij (journalisten en Geert Wilders) op een goede manier met elkaar kunnen omgaan. Met of zonder microfoon, wat jij wilt", schrijft Fröhlich aan de PVV-leider. "Kiezers willen weten waar jij voor staat, wat je concrete voorstellen zijn. Ik hoop van je te horen. Any time, any place."

BNR is met RTL Nieuws een van de organisatoren van het verkiezingsdebat in Carré. De PVV-leider zei zondag niet te komen, omdat RTL Nieuws een interview had gepubliceerd met zijn broer Paul Wilders.

Beschadigen
Wilders liet eerder weten dat de media hem en de PVV zouden willen beschadigen, maar Fröhlich ontkent dat. "Dat is niet waar. Je hebt zeker een punt dat wij de PVV en jou anders benaderen en behandelen dan andere politieke partijen. Maar Geert, dat is omdat jij en de PVV totaal onbereikbaar zijn en nooit iets laten horen op verzoeken om te reageren of zaken eens uit te leggen", schrijft de hoofdredacteur. "Graag zou ik het anders aanpakken en jou vragen wat je ergens van vindt. Die mogelijkheid bied je niet."

Vorige week zegde Wilders ook al een verkiezingsdebat af, net als premier Mark Rutte, omdat er meer deelnemers waren uitgenodigd dan eerder

BNR nodigt Wilders uit voor gesprek
BNR nodigt Wilders uit voor gesprek (Foto: ANP)

Vluchtelingendienst mag mobieltjes checken

De Duitse vluchtelingen- en migratiedienst (BAMF) mag binnenkort mobieltjes van asielzoekers opeisen om de gegevens die erop staan te controleren. Dat kan nodig zijn om te bepalen of iemand kans maakt op een verblijfsvergunning of moet worden uitgezet.

Het wetsontwerp van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat confisqueren van telefoons mogelijk maakt, ligt momenteel ter beoordeling bij de verschillende departementen voordat het in stemming kan worden gebracht. Dat heeft een woordvoerder maandag bekendgemaakt.

De BAMF kan op deze manier gemakkelijker achter de identiteit van asielzoekers komen als die zelf niet meewerken. Volgens het ministerie gaat het om afzonderlijke gevallen en is men ervan bewust dat deze maatregel ingrijpt in het privéleven. Maar ook de inzet is hoog. Oppositiepartij Die Linke is tegen de wet, die eerder deze maand werd aangekondigd, omdat medewerkers dan ook dagboeken kunnen lezen en brieven openen waarmee ze niets te maken hebben.

De buitenlandministeries van de deelstaten en de politie hebben al het recht datadragers uit te lezen.

Vluchtelingendienst mag mobieltjes checken
Vluchtelingendienst mag mobieltjes checken (Foto: ANP)

Speler Partizan huilend het veld af na racistische spreekkoren

Voetballer Everton Luiz van het Servische Partizan Belgrado heeft geen best weekeinde achter de rug. Met zijn club ging hij in de Servische competitie op bezoek bij stadsgenoot RAD Belgrado.

De huid van Luiz heeft een iets andere opbouw wat pigment betreft dan de gemiddelde Oost-Europeaan en voor een aan RAD gelieerde groep gekken was dat natuurlijk reden genoeg om hem de hele wedstrijd te trakteren op apengeluiden. Het zooitje ongeregeld, dat zichzelf United Force noemt, staat bekend om haar extreemrechtse en ultranationalistische gedachtegoed. Men vindt het vaak een goed idee om aan spelers met een andere huidskleur duidelijk te maken dat ze - in de ogen van de stoere bois - beter op kunnen rotten. 

Na negentig minuten lang bij elk balcontact oerwoudgeluiden te horen gaven de aan RAD gelieerde ratten Luiz ook met een spandoek nog even te kennen wat ze van mensen met een andere huidskleur vinden. De scheidsrechter gaf aan dat het gedrag moest stoppen, maar dat gebeurde uiteraard niet. Luiz, anderhalf uur lang verbaal aangevallen, reageerde na het laatste fluitsignaal door zijn middelvinger op te steken naar de randfiguren op de tribune alvorens hij huilend het veld afliep. Het stel gestoorde heethoofden ging direct over de rooie en moest door de politie in bedwang gehouden worden. 

"Die lui hadden het negentig minuten lang alleen op mij voorzien", reageerde een aangeslagen Luiz na afloop. "Ik hou van Servië en ook van de mensen in Servië, daarom doet dit mij ook zoveel. Dit wil ik zo snel mogelijk vergeten. De tegenstanders hebben mij ook erg teleurgesteld, zij steunden het publiek zelfs." De coach van Partizan, Marko Nikolic, verwacht een straf voor zijn speler, maar hoopt vooral op actie: "De bond zal hem wel straffen voor die middelvinger, maar ze moeten echt eens gaan kijken naar de acties van de aanhang van RAD", reageerde hij boos. 

Net5 zendt Oscaruitreiking live uit

Net5 gaat in Nederland live de Oscaruitreiking uitzenden. Nederlandse televisiekijkers kunnen de uitreiking van de filmprijzen volgen in de nacht van zondag 26 februari op maandag 27 februari, van 2.30 tot 6.00 uur.

De uitreiking van de Oscars, ook wel Academy Awards genoemd, is eveneens live te zien op Superguide.nl en via de app van Superguide. De website en app bieden de kijkers eveneens een blik backstage met de 'Thank you cam' die gericht is op de winnaars nadat ze het podium hebben verlaten.

De 89e uitreiking van de Oscars wordt dit jaar voor het eerst gepresenteerd door de Amerikaanse komiek Jimmy Kimmel. Net5 zendt op maandag 27 februari (16.50 uur en 23.15 uur) een samenvatting uit van de ceremonie.

Net5 zendt Oscaruitreiking live uit
Net5 zendt Oscaruitreiking live uit (Foto: BuzzE)

Bewaren

Bewaren

Meer uitleg over Black Canary in Injustice 2

Na de eerdere onthulling van Black Canary voor Injustice 2 geven Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment een gameplay walkthrough video vrij waarin meer details over het personage worden vrijgegeven.

Injustice 2 wordt ontwikkeld door NetherRealm Studios. De game bevat een uitgebreide line-up aan DC superhelden en superschurken. Spelers kunnen hun favoriete DC-personages samenstellen en verbeteren. Hoe dat werkt kun je in onze eerdere preview lezen.

Injustice 2 is vanaf 16 mei 2017 verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

Kamergotchi 220.000 keer gedownload

De app Kamergotchi, het politieke spelletje van Zondag met Lubach, is binnen een dag al 220.000 keer gedownload. Dat liet het programma maandag weten.

Wie Kamergotchi speelt, moet een lijsttrekker van de komende Tweede Kamerverkiezingen verzorgen, bijvoorbeeld door eten en aandacht te geven. Zonder verzorging sterft de lijsttrekker. Het is gebaseerd op de Tamagotchi. Het spel werd zo veel gespeeld dat de servers meerdere keren overbelast raakten.

Kamergotchi 220.000 keer gedownload
Kamergotchi 220.000 keer gedownload (Foto: BuzzT)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Verzet tegen ademslot en begrenzer in auto

Niet iedereen is blij met het voorstel van de politie om iedere auto uit te rusten met onder meer alcoholslot en snelheidsbegrenzer. Regeringspartij VVD reageert kritisch.

Het verplichten gaat te ver, aldus Kamerlid Barbara Visser maandag. "Daarmee straf je iedere Nederlander, terwijl een kleine groep verkeershufters de boel verziekt."

Visser benadrukt dat ze het eens is met de oproep van de politie om het verkeer veiliger te maken. Maar "je moet notoire verkeershufters aanpakken door zichtbaar te handhaven. Daar valt nog een wereld te winnen."

De politie stelt voor iedere auto te voorzien van ademslot, snelheidsbegrenzer en technologie die een smartphone blokkeert. Hierdoor moet het aantal verkeersslachtoffers dalen. Als je bijvoorbeeld gedronken hebt, start je auto niet en als je te hard rijdt, gaat er een piepje af of remt je wagen automatisch af.

Verzet tegen ademslot en begrenzer in auto
Verzet tegen ademslot en begrenzer in auto (Foto: ANP)

Bewaren

Ys VIII-trailer laat actievolle gameplay zien

Ys VIII: Lacrimosa of Dana werd vorige week bevestigd voor het Westen. Vandaag hebben we nieuwe gameplay van de game. Dit is een actie-rpg waar je ten alle tijden van personages kunt wisselen. Bepaalde personages zijn uiteraard meer effectief tegen specifieke vijanden.

Ys VIII is van oorsprong een PS Vita game, dat kun je nog steeds wel zien aan de graphics. Dat mag echter de pret niet drukken als de game eind dit jaar uitkomt voor PS4, pc en PS Vita.

Horizon Zero Dawn: PS4 vs. PS4 Pro

Horizon Zero Dawn is een game die ontwikkeld is met de PS4 Pro in het achterhoofd, dat heeft ontwikkelaar Guerrilla Games eerder gezegd. Arekkz Gaming heeft nu een video gemaakt dat de verschillen tussen toont als de game op een PS4 en op een PS4 Pro draait.

Het grootste verschil is dat de Pro-versie 4K (checkerboard) en HDR ondersteunt. Maar ook als je geen dure televisie hebt haal je profijt uit de Pro. Aan de hand van super sampling krijgen 1080p TV's alsnog een scherper beeld met minder oneffenheden. Horizon Zero Dawn komt op 1 maart uit.

Nintendo Switch eShop-games vereisen relatief veel opslagcapaciteit

De Nintendo Switch gaat snel vol zitten als je een aantal digitale games koopt. De opslagcapaciteit van de Switch bedraagt 32GB, maar uit gelekte video's blijkt dat maar 25.9GB daarvan beschikbaar is. De digitale versie van Breath of the Wild neemt al meer dan de helft van die opslag in beslag en Dragon Quest Heroes I+II is niet eens speelbaar zonder opslaguitbreiding.

De Nintendo Switch ondersteunt micro SD kaarten om de opslagcapaciteit uit te breiden. Een 128gb kaart kost tegenwoordig zo'n €40. De Nintendo Switch heeft wel als voordeel dat het cartridges gebruikt. Veel disc retail-games vereisen alsnog een (gedeeltelijke) installatie omdat bepaalde gegevens minder snel kunnen worden gelezen. Met name open wereld-games hebben hier last van. Met cartridges is dit geen probleem en hoef je dus nooit fysieke games te installeren.

Hier een lijstje van de een aantal launchgames en hoe groot ze zijn:

- The Legend of Zelda: Breath of the Wild – 13.4 GB
- Puyo Puyo Tetris – 1.09 GB
- I Am Setsuna – 1.40 GB
- Nobunaga’s Ambition – 5 GB
- Mario Kart 8 Deluxe – 7 GB
- Snipperclips – 1.60 GB
- Dragon Quest Heroes I·II – 32 GB

Final Fantasy XV krijgt nieuwe PS4 Pro-patch en verhoogt de level cap

Final Fantasy XV Patch 1.05 werd gisteren vrijgegeven. De patch notes spreken van 'maximaal 60 FPS in PS4 Pro Lite Mode' en een verhoogde level cap (van 99 naar 120). Verder zijn er quests die op timers zitten toegevoegd en kun je nu de in-game muziekspeler opzetten terwijl je op een chocobo zit.

Met name de Pro-patch lijkt interessant, maar uit analyse van Digital Foundry blijkt het verre van ideaal. Lite mode draaide voorheen op een resolutie van 1080p en een hele stabiele 30fps. De framerate is met de patch niet meer vast en varieert nu veelal inconsistent tussen 40fps en 50fps. 60fps wordt alleen gehaald als je naar de grond staart. Volgens Digital Foundry is de framerate dus gemiddeld hoger, maar de inconsistentie zorgt voor een slechtere ervaring. Bekijk anders hun video hieronder.

Pinball en Platforming komt samen in Yoku's Island Express

Wat krijg je als je platforming en pinball samenvoegt? Het Zweedse Villa Gorilla stelde die vraag en kwam met het antwoord in de vorm van Yoku's Island Express, wat ze zelf een 'Open World Pinball Adventure' noemen.

De kleurrijke game met interessante insteek is in de maak voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One en moet het aankomende winterseizoen beschikbaar komen. Bekijk de catchy eerste trailer hieronder.

Yoku's Island Express - Floep!

Yoku's Island Express - Vriendelijk beestje

Yoku's Island Express - Zijmissie

Bethesda werkt aan zeven verschillende projecten

Todd Howard heeft een kleine blik gegeven in wat we de komende jaren van Bethesda mogen verwachten. Het bedrijf werkt op het moment aan zeven verschillende projecten die allemaal in een verschillende ontwikkelfase zitten.

Twee projecten zijn we bekend mee: Fallout 4 VR wordt hard aan gewerkt en is al volledig speelbaar in VR. Howard geeft aan dat er nog uitdagingen zijn om te overkomen, waaronder het reizen in de wereld en problemen met de locomotie. Het andere project is Elder Scrolls V: Skyrim voor Nintendo Switch.

Hiernaast teaset Howard dat er gewerkt wordt aan twee titels die 'groter zijn dan we ooit hebben gedaan' en een mobiele titel, die net als Fallout Shelter iets nieuws moet brengen naar de markt. Dat laat nog twee onbekende titels over, waar we ongetwijfeld nog langere tijd niets over te horen krijgen. 

Het is zoals we gewend zijn nog even afwachten. Bethesda is dit jaar weer op E3 aanwezig, dus ongetwijfeld krijgen we op dat moment meer te zien van een aantal van deze titels.

Fallout 4 (Bethesda)

Tesla uitbreiding in Nederland? Zeeland ziet het wel zitten

Tesla heeft Nederland op het oog om een zogenaamde 'Mega Fabriek' neer te zetten. Nederland heeft namelijk al een kleinere fabriek, vlak bij Tilburg, dus een tweede fabriek (wat een 'Mega Fabriek' zou moeten worden is niet ondenkbaar. De provincie Zeeland ziet dit ook wel zitten, vooral omdat het een goede inkomstenbron is en ook redelijk wat banen oplevert. Zij zien zichzelf als de perfecte kandidaat vanwege de ruimte, infrastructuur (vooral over water) en de groene energie.

Een 'Mega Fabriek' van Tesla is redelijk groot, zoals de naam al doet denken. De nieuwe fabriek zou een grondoppervlak van ongeveer 150 voetbalvelden kunnen krijgen; maar dat is volgens Jo-Annes de Bat (Economie, Zeeland) geen probleem. "Als er geen ruimte is, maken we ruimte" aldus Jo-Annes op de vraag of er ruimte is voor Tesla in Zeeland.

De fabriek zal ergens tussen de 5.000 en 10.000 banen moeten opleveren. Dat is erg gunstig voor Zeeland aangezien de banen in de fabrieken van allerlei aard zullen zijn. Voor de Zeeuwse werkloze techneut is het ook geen slecht nieuws, er zijn momenteel 1.400 werklozen in de Zeeuwse technische sector.

Of Zeeland überhaupt wel een Tesla fabriek zal krijgen is nog maar even afwachten, want het is zelfs nog maar de vraag of de fabriek eigenlijk wel naar Nederland komt.

Datalek Belastingsamenwerking West-Brabant

Door een datalek bij de Belastingsamenwerking West-Brabant hebben honderden mensen uit die regio de privégegevens van een Dongenaar ontvangen in hun mailbox van MijnOverheid.nl. Dit meldt BN De Stem.

Door een nog onbekende fout kregen zo'n 800 belastingbetalers een aanslagbiljet op hun scherm welke niet voor hun bedoeld was. Dit gebeurde nadat zij hadden ingelogd met hun eigen aanslag- en BSN-nummer. Directeur Peter Stoffelen van de BWB zegt in grote vergelegenheid te zijn gebracht; "Buitengewoon vervelend. Voor ons, maar vooral voor de belastingbetaler wiens gegevens zo op straat zijn komen te liggen." Hij is zondagavond bij het betrokken slachtoffer op bezoek gegaan om zijn excuses aan te bieden en hulp te bieden bij eventuele problemen.

De man uit Dongen reageerde overigens sympathiek. "Helaas is dit gebeurd, maar ik wil het er verder niet over hebben. Mijn gegevens liggen breeduit op straat, maar ik hoop dat de media mijn privacy wel willen respecteren.", zo zegt hij desgevraagd.

De Belastingsamenwerking West-Brabant doet onderzoek naar hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Koning trakteert 150 jarigen op diner

Koning Willem-Alexander nodigt 150 Nederlanders die net als hij 27 april jarig zijn en dan een kroonjaar vieren uit voor een diner in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Na het diner is dat paleis 50 uur onafgebroken open voor publiek.

Dat is maandag bekendgemaakt via de website Koninklijk Huis. Koning Willem-Alexander wordt dit jaar 50 jaar. Hij viert dat niet alleen door op Koningsdag een bezoek te brengen aan Tilburg, maar wil dit keer ook dineren met Nederlanders die op dezelfde dag als hij een bijzondere verjaardag vieren. Dat gebeurt vrijdagavond 28 april, de dag na Koningsdag. Vanaf 22.00 uur is dan in het Koninklijk Paleis ook een bijzondere programmering te zien die te maken heeft met het leven de afgelopen 50 jaar in Nederland.

Gegadigden van 20 jaar en ouder kunnen zich tot maart opgeven voor het diner via de website www.WA50.nl. Jarigen kunnen ook door een ander worden aangemeld. Via loting worden 150 gasten geselecteerd.

Koning trakteert 150 jarigen op diner
Koning trakteert 150 jarigen op diner (Foto: ANP)

Bo Bendsneyder blikt vooruit op komend raceseizoen

Onlangs sprak Moto3-coureur Bo Bendsneyder met de heren van Racesport om te praten over het aankomende raceseizoen dat 26 maart in Qatar van start gaat. De Nederlander begint dit seizoen aan zijn tweede jaar in de Moto3-klasse, nadat hij als veertiende eindigde in zijn debuutjaar.

In 2015 domineerde de Rotterdammer in de Red Bull MotoGP Rookies Cup en wist met maar liefst 8 race-overwinningen de titel te bemachtigen. Mede hierdoor sleepte de 17-jarige een felbegeerd contract bij het Red Bull KTM Ajo Team voor 2016 in de wacht. In zijn debuutjaar finishte de enige Nederlandse Grand Prix coureur tweemaal op het podium: hij behaalde het brons in zowel Groot-Brittanië en Maleisië. Met een veertiende plaats in de eindklassering heeft Bendsneyder zich afgelopen seizoen dus prima overeind weten te houden.

De Italiaan Niccolò Antonelli vervangt dit jaar Red Bull KTM Ajo teamgenoot Brad Binder nadat hij na het behalen van de 2016 Moto3 wereldtitel komend seizoen actief zal zijn in de Moto2 klasse. Bendsneyder start aan zijn tweede jaar en met name de Nederlandse wegracefans kijken reikhalzend uit naar de prestaties van het jonge wegracetalent.

Het nieuwe seizoen is al goed begonnen: de eerste pre-season wintertests waren zeer veelbelovend en voor Racesport voldoende reden om Bendsneyder zelf te vragen naar zijn verwachtingen voor het racejaar 2017.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Agenten in zaak-Henriquez onherkenbaar

De twee agenten die terecht staan voor de gewelddadige en uiteindelijk fatale aanhouding van Mitch Henriquez, zitten tijdens hun rechtszaak in een aparte ruimte, achter geblindeerd glas, met nog een extra kamerscherm ervoor. Hun stemmen worden vervormd. Ook hun namen worden tijdens de hele rechtszaak, waarvan maandag een zogeheten regiezitting is, niet genoemd.

Deze uitzonderlijke gang van zaken heeft te maken met de veiligheid van de twee agenten, vertelde de rechter. Zij zijn namelijk ernstig bedreigd. Mede daarom is de zitting maandag niet in de Haagse vestiging van de rechtbank, maar in Badhoevedorp, vlakbij Schiphol.

De 42-jarige Arubaan Henriquez overleed een dag na zijn aanhouding op een Haags muziekfestival in de zomer van 2015, als gevolg van politiegeweld, bleek later uit sectie.

Agenten in zaak-Henriquez onherkenbaar
Agenten in zaak-Henriquez onherkenbaar (Foto: ANP)

'Webshoppen in China valt niet tegen'

Onlineshoppen in China is in veel gevallen de moeite waard. Dat is de conclusie van de Consumentenbond na onderzoek onder 1666 panelleden. Acht op de tien ondervraagden zeggen in de toekomst nog wel eens gebruik te maken van een Chinese webwinkel, ondanks miskopen, taalbarrières en de langere levertijd.

De lage prijzen lokken volgens de Consumentenbond steeds meer Nederlanders naar webwinkels als AliExpress, Lightinthebox en Dealextreme. Vooral accessoires zoals een tablethoes of smartphone-oplader zijn populair. Ook kleding en elektronica werden vaak besteld.

Ongeveer een kwart van de ondervraagden zegt wel eens een product met mankementen in China te hebben gekocht. Dat is relatief veel, want onder alle Nederlandse onlineaankopen is dat slechts 9 procent.

Een reden voor consumenten om niet te winkelen bij Chinese webshops is angst voor slechte service bij problemen. Die angst blijkt volgens de Consumentenbond niet altijd gegrond. Het klantcontact wordt gemiddeld beoordeeld met een 7,2, al verloopt de communicatie meestal in - soms gebrekkig - Engels.

Meer weten over Chinese webshops en goede aanbiedingen? Neem eens een kijkje op ons forum.

'Webshoppen in China valt niet tegen'
'Webshoppen in China valt niet tegen' (Foto: BuzzT)

Hongersnood in delen van Zuid-Soedan

Delen van het door oorlog verwoeste Zuid-Soedan zijn getroffen door hongersnood. Dit betekent dat al mensen sterven door voedselgebrek. Over enkele maanden dreigt bijna de helft van de bevolking, 5,5 miljoen mensen, geen zekere toegang meer te hebben tot betaalbaar voedsel, zeggen de regering en drie organisaties van de Verenigde Naties.

"Onbelemmerde humanitaire toegang" tot iedereen die door honger wordt bedreigd is dringend noodzakelijk om een ramp te vermijden, stelt UNICEF, het kinderfonds van de VN.

Het olierijke en relatief vruchtbare Zuid-Soedan verkeert sinds 2013 in een burgeroorlog, waardoor meer dan 3 miljoen mensen binnen het land op de vlucht zijn gedreven. Door oorlogshandelingen en economische ontwrichting blijft de agrarische productie achter en kunnen voedsel en hulpgoederen moeilijk worden verdeeld.

"Deze hongersnood is door mensenhand gemaakt", zei Joyce Luma van het Wereldvoedselprogramma (WFP). Het effect van humanitaire hulp is beperkt, zeker als er geen vrede is en geen veiligheid voor mensen die hulp verlenen of hulp behoeven.

Hongersnood in delen van Zuid-Soedan
Hongersnood in delen van Zuid-Soedan (Foto: ANP)

Pence: VS willen sterke relatie met EU

De Amerikaanse regering wil de relatie met de Europese Unie versterken. "We moeten sterk en verenigd zijn in onze strijd voor vrede, stabiliteit en welvaart." Die boodschap bracht de Amerikaanse vicepresident Mike Pence maandag over in Brussel na een ontmoeting met EU-president Donald Tusk.

Pence zei te spreken op verzoek van president Donald Trump. Hij zei ook dat de VS een "volledige partner" van de EU blijven in de strijd tegen "radicaal terrorisme", ook in Europa.

In Europa heerst bezorgdheid over de relatie met de VS. Trump heeft zich laatdunkend over de unie uitgelaten. Hij zei eerder dat na het Verenigd Koninkrijk meer landen de EU zouden kunnen verlaten.

Tusk zei positief te zijn over de Amerikaanse toezeggingen. Pence sprak eerder op de ochtend met EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Zij ziet een "goede basis voor samenwerking".

Pence: VS willen sterke relatie met EU
Pence: VS willen sterke relatie met EU (Foto: ANP)

KTM presenteert MotoGP-machine voor debuutseizoen

Het Red Bull KTM-team heeft maandag de machine laten zien waarmee men in 2017 haar debuut zal maken in de MotoGP. Coureurs Bradley Smith en Pol Espargaro zullen vanaf eind maart om de punten strijden op de KTM RC16, terwijl het team ook weer in de Moto2 en Moto3 van de partij is. In de Moto2 rijden Brad Binder en Miguel Oliveira, de Nederlander Bo Bendsneyder en de Italiaan Niccolo Antonelli vertegenwoordigen KTM in de Moto3.

For Honor

Ik ben er altijd een voorstander van als grote uitgevers iets nieuws gaan proberen. Het betekent risico nemen en dat kan mooie dingen of een teleurstelling opleveren. Het brengt in ieder geval iets nieuws. Ubisoft heeft die gok genomen met For Honor. Een game die Vikingen, samoerai en ridders met elkaar laat vechten op een bloederige manier. Samen met redacteur PoeHao mochten we aan de slag gaan met het spel.

Brandweer deelt drinkwater uit

De brandweer in de Gelderse gemeenten Zevenaar, Doesburg, Rijnwaarden en Rheden deelt maandag uit voorzorg water uit aan onder meer verpleeg- en verzorgingshuizen. In totaal zijn zo'n twintig auto's in de weer om de jerrycans van 5 liter water af te leveren. Scholen kunnen de jerrycans zelf afhalen bij de zes brandweerkazernes die hiervoor zijn ingericht, zei een woordvoerder.

Hij zei dat er nog genoeg voorraad is voor de hele dag. Indien nodig kan er nog meer water worden gehaald uit Arnhem. Het water wordt uitgedeeld, nadat er zondag lekkage was ontstaan in de drinkwaterleiding. Dertigduizend adressen waren een tijd lang verstoken van water. Inmiddels is er wel weer water via een tijdelijke oplossing, maar volgens waterleidingbedrijf Vitens is het mogelijk vervuild. Vitens adviseert daarom het water uit de leiding uit voorzorg eerst te koken als het voor consumptie is bedoeld.

Brandweer deelt drinkwater uit
Brandweer deelt drinkwater uit (Foto: ANP)

Kleding BN'ers in uitverkoop op Huishoudbeurs

Actrice Carolien Karthaus-Spoor houdt maandag en dinsdag uitverkoop op de Huishoudbeurs. De Brussel-actrice organiseert met haar collega's, onder wie Esmee van Kampen, een grote Fashion Vintage Sale. "De gekte is begonnen", meldt de organisatie van de Huishoudbeurs op sociale media.

Bezoekers van de Huishoudbeurs krijgen twee dagen lang de mogelijkheid om kleding te kopen van bekende Nederlanders. Naast kleding van Carolien en Esmee hangen er kledingstukken van Jennifer Hoffmann, Halina Reijn, Marly van der Velden, Fockeline Ouwerkerk, Carice van Houten, Hadewych Minis en Gaite Jansen.

"Zeventien kledingrekken vol, vier meter accessoires en een flinke dosis spanning", schrijft Carolien op Instagram. "Carolien heeft ervoor gezorgd dat er echt prachtige dingen te koop zijn'', schrijft Gaite Jansen.

Kleding BN'ers in uitverkoop op Huishoudbeurs
Kleding BN'ers in uitverkoop op Huishoudbeurs (Foto: BuzzE)

Leiders Satudarah veroordeeld in drugszaak

Drie vooraanstaande leden van motorclub Satudarah zijn maandag veroordeeld in een grote drugszaak. De straffen vallen echter veel lager uit dan geëist, onder meer omdat er volgens de rechter in Breda geen bewijs is dat de leden een criminele organisatie vormden.

'President' Angelo M. van Satudarah wereldwijd kreeg 25 maanden gevangenisstraf voor de voorbereidingshandelingen voor de productie van synthetische drugs, witwassen en wapenbezit. Tegen hem was vijf jaar cel geëist. Zijn broer Xanterra M. die eveneens president is van de motorclub, werd veroordeeld tot een jaar celstraf voor witwassen.

De hoogste straf was voor 'vicepresident' Björn E. van het Tilburgse chapter van de motorclub. Hij werd veroordeeld tot 46 maanden celstraf wegens witwassen en betrokkenheid bij de productie van grondstoffen voor drugs. Tegen hem was acht jaar celstraf geëist.

Leiders Satudarah veroordeeld in drugszaak
Leiders Satudarah veroordeeld in drugszaak (Foto: ANP)

Anthony Davis straalt in All Star Game

In de jaarlijkse All Star Game, een wedstrijd tussen de beste spelers in NBA, straalde de ster van Anthony Davis het helderst. De forward van de New Orleans Pelicans maakte deel uit van het winnende team, verpletterde het record voor gescoorde punten in de wedstrijd, werd meest waardevolle speler én kreeg te horen dat de Pelicans eindelijk een andere superster wisten aan te trekken.

De All Star Game wordt gezien als het hoogtepunt in een weekend vol basketbalactiviteiten. Er is echter ook groeiende kritiek op de wedstrijd. Verdedigd wordt er al jaren niet meer en van rivaliteit tussen de spelers is geen sprake. Toch was er dit jaar wel de nodige spanning vooraf. Russell Westbrook en Kevin Durant zouden voor het eerst sinds afgelopen zomer weer samen in één team spelen. Hoe zouden de spelers, die elkaar sindsdien niet hebben gesproken, hiermee omgaan?

Halverwege het eerste kwart gaf Durant een lobpass naar Westbrook, die de bal eenvoudig raak kon dunken. Een voorzichtige low five volgde en de rest van de wedstrijd leken de spelers gewone ploeggenoten.

Het was Anthony Davis die in zijn eigen stadion voor het gros van de punten scoorde. De unibrow scoorde liefst 52 punten, waarmee hij het record voor punten in de All Star Game overnam van Wilt Chamberlain. Chamberlain kwam in 1962 tot 42 punten. Vergelijkingen gaan wel een beetje mank. Het gebrek aan verdedigen leidde tot een bizarre 192-182 overwinning voor het team van de Western Conference.

Highlights van de All Star Game. Bron: YouTube.

Donderdag wordt de gewone competitie weer hervat. Dat is ook de laatste dag waarop NBA teams spelers mogen ruilen. De komende dagen zijn daarom vooral voor management interessant. Ploegen die hopen om ver te komen in de play-offs proberen nog die ene missende speler los te weken van een concurrent. Ploegen die de hoop op de play-offs hebben opgegeven proberen spelers van wie het contract deze zomer afloopt te ruilen in de hoop er nog iets voor terug te krijgen.

De eerste grote trade van deze week vond gisteren al plaats. De New Orleans Pelicans nemen DeMarcus Cousins en Omri Casspie over van de Sacramento Kings. Cousins is met afstand de beste speler van de Kings, maar ook een moeilijke persoonlijkheid. De Kings hebben Cousins nooit een fatsoenlijke ploeggenoot kunnen geven en de play-offs werden nooit gehaald.

Voor Davis geldt ongeveer hetzelfde. Hij speelt zijn hele carrière bij de Pelicans, maar kreeg daar ook niet de versterkingen om van zijn ploeg een topteam te maken. Davis heeft ook het nodige blessureleed gehad in zijn carrière.

De New Orleans Pelicans hebben nu het sterkste frontcourt in de NBA. DeMarcus Cousins en Anthony Davis horen beiden tot de tien of vijftien beste spelers in de wereld. Waarschijnlijk kunnen zij de achtste plek in het westen nog halen en daarmee een plek in de play-offs veroveren. In de eerste ronde zou dit precies het team kunnen zijn dat het de Golden State Warriors moeilijk kan maken.

De Sacramento Kings krijgen Tyreke Evans, Langston Galloway en de jonge Buddy Hield van New Orleans. Ook mogen zij twee extra spelers kiezen in de komende draft. Blijkbaar heeft Sacramento besloten dat er met Cousins geen succes kan worden behaald en gaan zij volledig voor het bouwen aan een nieuw, jong team.

Sauber presenteert blauwe F1-auto met gouden lijnen

Het Formule 1-team van Sauber heeft de presentatieweek maandag afgetrapt door de C36 aan de wereld te tonen. De Zwitserse renstal hoopt met Marcus Ericsson en Pascal Wehrlein de laatste plek in het constructeurskampioenschap aan een ander team te kunnen laten. De auto is wederom voornamelijk blauw, maar wordt gekenmerkt door gouden lijnen. Ook wordt in grote letters gerefereerd aan het 25-jarig jubileum van Sauber, dat in 1993 debuteerde in de Formule 1 en dit jaar dus haar 25e seizoen kent.

Dotcom en Van der Kolk mogen uitgeleverd

Megaupload-baas Kim Dotcom, zijn Nederlandse medewerker Bram van der Kolk en twee anderen mogen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft de rechter in Nieuw-Zeeland maandag bepaald. "Diep teleurstellend", zeggen de advocaten van Dotcom, die in beroep gaan.

De Amerikaanse justitie beschuldigt Dotcom, de Zwollenaar Van der Kolk en de anderen van het schenden van auteursrechten. Een lagere rechtbank had eerder ook geconcludeerd dat ze mogen worden uitgeleverd. Dat vonnis bevat een paar fouten, aldus de High Court in Auckland. Zo kunnen ze op zich niet worden uitgeleverd voor auteursrechtenschendingen. Maar zo'n schending komt neer op bedrog, en daar kan iemand wel voor worden uitgeleverd. Bovendien zijn er andere gronden. De einduitkomst verandert dus niet, aldus de High Court in Auckland.

Dotcom en Van der Kolk mogen uitgeleverd
Dotcom en Van der Kolk mogen uitgeleverd (Foto: BuzzT)

'Uber verzweeg seksuele intimidatie'

Uber wordt beschuldigd van seksuele intimidatie. De voormalige programmeur Susan Fowler schreef zondag op haar blog dat haar baas seks met haar wilde en dat het bedrijf haar klachten daarover negeerde. "Wat Fowler beschrijft is verschrikkelijk en gaat in tegen alles waar Uber voor staat en in gelooft", schreef topman Travis Kalanick in een reactie. Hij heeft opdracht gegeven voor een intern onderzoek en zegt dat "iedereen die zich zo gedraagt of dit normaal vindt, zal worden ontslagen".

Fowler verliet Uber in december. Ze had er een jaar gewerkt. Op haar blog schreef ze dat ze op haar eerste werkdag al berichten kreeg van haar baas. "Het was duidelijk dat hij probeerde me te verleiden tot seks, en het ging zo duidelijk te ver dat ik meteen screenshots van de chats nam en het doorgaf aan personeelszaken." Die afdeling concludeerde dat het een onschuldige vergissing van een goed presterende collega was, aldus Fowler. Ze moest naar eigen zeggen kiezen: overstappen naar een andere afdeling van Uber, of hem afwijzen en accepteren dat haar volgende beoordeling slecht zou zijn.

Fowler stapte uiteindelijk over. Daar hoorde ze vergelijkbare verhalen van andere vrouwen, die ook over dezelfde manager hadden geklaagd. Het was dus helemaal geen onschuldige vergissing van hem, aldus Fowler. Ook na Fowler zou hij een vrouwelijke medewerker hebben benaderd, en ook die kreeg te horen dat het de eerste keer was dat hij over de schreef ging.

De man is uiteindelijk vertrokken, schrijft Fowler, maar het is niet bekend waarom.

'Uber verzweeg seksuele intimidatie'
'Uber verzweeg seksuele intimidatie' (Foto: BuzzT)

Mattis: leger niet voor de olie in Irak

Het Amerikaanse leger is niet in Irak om "iemands olie in te pikken". Dat heeft de minister van Defensie Jim Mattis maandag gezegd voordat hij in Bagdad arriveerde voor een onaangekondigd bezoek. Mattis nam daarmee afstand van een uitspraak van president Trump, die zich in januari tegen de CIA-staf liet ontvallen dat de Verenigde Staten de Iraakse olie hadden moeten confisqueren toen ze in 2003 hadden afgerekend met leider Saddam Hussein. "Maar oké. Misschien krijgen jullie nog een kans", aldus Trump vorige maand.

De nieuwe baas van het Pentagon gaat met de Iraakse regering onder meer overleg voeren over de strijd tegen Islamitische Staat en de herovering van Mosul, maar kan ook vragen verwachten over Trump. Daarop vooruitlopend sprak hij tegen meegereisde journalisten verzoenende woorden. "Ik denk dat wij allen hier en iedereen in Amerika over het algemeen betaald hebben voor ons gas en olie en ik weet zeker dat we dat in de toekomst blijven doen."

Mattis: leger niet voor de olie in Irak
Mattis: leger niet voor de olie in Irak (Foto: ANP)

MMA-vechter daagt tegenstander uit en wordt knock-out getrapt

Aan een ieder die er over denkt om aan mixed martial arts (MMA) te gaan doen: daag je tegenstander midden in een gevecht nooit uit middels een vaag dansje. Dat klinkt logisch, maar Joe Harding moest dat toch even hardhandig aan zijn verstand gebracht worden.

Afgelopen weekeinde stond Harding tijdens een MMA-event in het Engelse Colchester in de octagon tegenover Johan Segas. Harding zat schijnbaar vol zelfvertrouwen en leek Segas met een soort paringsdans af te willen leiden - of hem uit te willen dagen, zo u wilt.

De sukkel keek één fractie van een seconde niet richting zijn opponent, die op zijn beurt wel op zat te letten. Segas haalde hard uit en met een welgeplaatste trap op Harding's gezicht werkte hij de 'Can't Touch This'-uitdrukking hardhandig van het betreffende gezicht. Harding ging tegen de vloer en Segas kon een mooie zege bijschrijven. 

Wapenhandel op hoogste punt na Koude Oorlog

De wereldwijde wapenhandel in de periode 2012-2016 is met 8,4 procent gegroeid vergeleken met de vijf jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Stockholm Instituut voor Internationaal Vredesonderzoek (Sipri), die maandag zijn gepubliceerd. De handel in wapens bereikte de grootste omvang in een vijfjarige periode sinds het einde van de Koude Oorlog.

De groeiende wapenhandel werd gestuwd door vraag uit landen in Azië, Oceanië en het Midden-Oosten. De vijf grootste exporteurs in de jaren 2012-2016 waren de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Duitsland. Gezamenlijk namen zij 74 procent van de verkopen voor hun rekening.

Het Sipri in Stockholm geldt algemeen als een onafhankelijk en betrouwbaar instituut.

Wapenhandel op hoogste punt na Koude Oorlog
Wapenhandel op hoogste punt na Koude Oorlog (Foto: ANP)

Ratelband wil Rens failliet laten verklaren

Emile Ratelband heeft bij de rechtbank het persoonlijk faillissement aangevraagd van zijn voormalige goede vriend Peter Jan Rens, van wie hij 6000 euro tegoed heeft. "Ik vind dat hij hier gewoon niet mee weg mag komen", vertelt Emile aan De Telegraaf.

Ratelband heeft een advocaat in de arm genomen en heeft naar eigen zeggen contact met dertig tot veertig andere schuldeisers van Peter Jan Rens. Emile: "Iedereen die nog geld van hem krijgt, laat hem met rust omdat ze niet weten waar hij woont of denken: ik krijg mijn geld toch niet. Of men laat het erbij zitten omdat de rechtsgang duurder is dan wat het opbrengt. Maar mij maakt dat allemaal niet uit."

Met het geleende bedrag van 6000 euro kon Peter Jan Rens in 2015 zijn achterstallige huur betalen. Emile kon daarna fluiten naar zijn centen. "Ik ga Peter Jan persoonlijk failliet laten verklaren", vertelt Emile. "Al die tijd bedriegt hij iedereen en blijft hij nog vrolijk en vrij rondlopen, maar dat is nu afgelopen. Hij moet de gevolgen van zijn gedrag maar eens ondervinden.''

Het is nog niet bekend wanneer Peter Jan Rens voor de rechtbank moet verschijnen.

Ratelband wil Rens failliet laten verklaren
Ratelband wil Rens failliet laten verklaren (Foto: BuzzE)

'Martine Bijl terug naar Heel Holland Bakt'

Martine Bijl keert waarschijnlijk dit jaar terug als presentatrice van Heel Holland Bakt. Volgende week valt hierover een besluit, vertelt André van Duin die haar afgelopen seizoen verving.

Martine Bijl werd in september 2015 getroffen door een hersenbloeding. André van Duin hoopt dat ze voldoende is hersteld om de presentatie van Heel Holland bakt weer voor haar rekening te nemen. "Het zou kunnen dat ik nog een seizoen doe hoor, maar waarschijnlijk gaat Martine het doen, dat hoop ik in ieder geval van ganser harte."

De komiek presenteert in dat geval nog wel de nabeschouwing Smaakt naar meer. "Maar volgende week wordt daar een beslissing over genomen. Ze moet dat besluit zelf maken, want ze heeft een verschrikkelijk jaar achter de rug. Het gaat een stuk beter met Martine, dus ik hoop echt dat ze het gewoon kan doen dit jaar."

André van Duin viert maandag zijn zeventigste verjaardag, maar is niet van plan het rustiger aan te doen. Hij speelt dit jaar de hoofdrol in de dramaserie Pogingen iets van het leven te maken.

'Martine Bijl terug naar Heel Holland Bakt'
'Martine Bijl terug naar Heel Holland Bakt' (Foto: BuzzE)

Teampresentatieweek in de Formule 1

Over precies een week wordt op het circuit van Barcelona afgetrapt met de eerste echte test van het nieuwe Formule 1-seizoen. Dat betekent dat het hoog tijd is voor de teams om hun nieuwe auto's te presenteren en dat gaat deze week dan ook volop gebeuren. Van maandag tot en met zondag, elke dag is er wel een presentatie en dus zetten we de data even voor je op een rijtje:

Datum Team Auto
Maandag 20 februari Sauber-Ferrari Sauber C36
Dinsdag 21 februari Renault Renault R.S.17
Woensdag 22 februari Force India-Mercedes Force India VJM10
Donderdag 23 februari Mercedes Mercedes W08
Vrijdag 24 februari Ferrari Onbekend
Vrijdag 24 februari McLaren-Honda McLaren MCL32
Zaterdag 25 februari Williams-Mercedes Williams FW40
Zondag 26 februari Toro Rosso-Renault Toro Rosso STR12
Zondag 26 februari Haas-Ferrari Haas VF-17
Zondag 26 februari Red Bull Racing - TAG Heuer Red Bull Racing RB13

Resident Evil 7: Banned Footage Vol. 1

Banned Footage Vol. 1 is de eerste DLC voor Resident Evil 7: Biohazard. Het pakket, wat onderdeel is van de season pass of los aangeschaft kan worden voor 10 euro, biedt een aantal vermakelijke extra's in de vorm van twee nieuwe 'gamemodi' en een nieuwe puzzelmissie. Het is een prima reden om de game nog eens op te starten als je de gewone verhaallijn al hebt doorlopen en die naar meer vond smaken.

Battlefield 1 toont Frontlines-modus in nieuwe trailer

De eerste volwaardige uitbreiding voor Battlefield 1 genaamd They Shall Not Pass komt volgende maand uit en biedt een scala aan nieuwe maps, wapens en gamemodi. Zo is er de Frontlines-modus, een mix van Conquest en Rush, waarin je aaneengeschakelde controlepunten moet veroveren in een hectische strijd.

De maps waarop je Frontlines speelt zijn opgedeeld in verschillende objectives waarin je per succesvol uitgevoerde objective steeds iets meer grond wint van de tegenpartij. Om alvast voorbereid te zijn op de They Shall Not Pass-uitbreiding heb je de grote winter-update nodig. Lees hier meer over die update. They Shall Not Pass komt ergens in maart uit voor alle platforms, en brengt naast meerdere nieuwe maps ook nieuwe voertuigen, wapens en een nieuwe speelbare faction.

Johnson nieuwe nummer één op wereldranglijst

Golfer Dustin Johnson heeft met overmacht de Genesis Open gewonnen. De 32-jarige Amerikaan neemt door de overwinning ook de nummer-één positie over van Jason Day op de wereldranglijst.

Johnson begon de slotronde met vijf slagen voorsprong en zag de zege niet in gevaar komen. Hij eindigde met een ronde van 71 (par) en hield zijn landgenoot Scott Brown en de Belg Thomas Pieters met vijf slagen achter zich. 

Door de overwinning is Johnson ook de nieuwe nummer één op de wereldranglijst. De US-Open winnaar van 2016 lost de Australiër Jason Day af. Die stond 47 weken op de eerste plaats. De Amerikaan is de twintigste nummer één sinds de invoering van de wereldranglijst in 1986.

Vmbo'er makkelijker naar mbo

Het wordt voor leerlingen in het vmbo makkelijker door te stromen naar het mbo. Zo kunnen in de toekomst vmbo'ers alvast lessen gaan volgen in het mbo. Ook moet een overstap naar het middelbaar beroepsonderwijs zonder tussentijds examen mogelijk worden.

De bewindslieden van Onderwijs, minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker, gaan deze zogeheten doorlopende leerroutes mogelijk maken met een nieuwe wet. Dat lieten ze maandag in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Volgens Bussemaker en Dekker zullen de aanpassingen ertoe leiden dat minder leerlingen uitvallen bij de overstap van het vmbo naar het mbo.

Vmbo'er makkelijker naar mbo
Vmbo'er makkelijker naar mbo (Foto: ANP)

Aantal overvallen op winkels fors gedaald

Het aantal overvallen op winkels is in 2016 opnieuw flink gedaald. Volgens brancheorganisatie Detailhandel Nederland vonden er afgelopen jaar in totaal 276 overvallen plaats. Nog nooit was het aantal geregistreerde overvallen zo laag, stelt de organisatie maandag.

In zeven jaar tijd is het aantal winkelovervallen met 70 procent gedaald. Door politieke aandacht en met het instellen van de Taskforce Overvallen is het volgens de brancheorganisatie gelukt om de cijfers omlaag te krijgen.

"Toch vindt er nog bijna dagelijks een overval in een winkel plaats. Onbegrijpelijk, want door preventie is de buit doorgaans laag tot zeer laag, de kans om gepakt te worden hoog en er volgt vaak een gevangenisstraf van meerdere jaren", aldus Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit.

Ook signaleert de organisatie een verschuiving richting andere vormen van "zeer ingrijpende, georganiseerde criminaliteit, zoals plofkraken". Het aantal plofkraken is de afgelopen jaren toegenomen. De aanpak van georganiseerde dadergroepen schiet volgens de brancheorganisatie te kort.

Aantal overvallen op winkels fors gedaald
Aantal overvallen op winkels fors gedaald (Foto: ANP)

Telefoon Hitler levert ruim twee ton op

De rode telefoon die Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gebruikt in zijn bunker heeft op een veiling omgerekend zo'n 228.000 euro opgebracht. De naam van de koper is niet bekendgemaakt, meldt de BBC.

De telefoon met de naam van de nazileider erin gegraveerd werd in 1945 gevonden in zijn bunker in Berlijn. Vlak na de Duitse overgave gaven Russische soldaten de telefoon als souvenir aan een Britse officier. Het veilinghuis omschreef de telefoon als een 'massavernietigingswapen', omdat Hitler hiermee vermoedelijk zijn bevelen uitvaardigde.

De bieding begon vanaf 100.000 dollar en naast de telefoon werd ook een porseleinen beeld van een hond dat in het bezit van Hitler was verkocht. Het beeldje wisselde voor 22.800 euro van eigenaar.

Telefoon Hitler levert ruim twee ton op
Telefoon Hitler levert ruim twee ton op (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: somber en regenachtig

In de korte maand regen, is vette mest en zegen

De afgelopen nacht is de bewolking weer toegenomen. Helaas blijft die bewolking vandaag hangen en kan er in de ochtend lichte regen of motregen vallen. In de loop van de middag wordt het droog maar vanavond trekt er weer een regenfront van noordwest naar zuidoost over het land. Het is vandaag ook nevelig en aan zee en op het IJsselmeer is er kans op mist. Het kwik loopt vanmiddag op tot zo'n 10 graden.

De komende week ziet het ernaar uit dat het weer ook ver hetzelfde blijft. Het wordt warm voor de tijd van het jaar, met aardig wat neerslag en weinig zon.

Een prettige maandag!

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:43
Zon onder: 18:04
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1935 De Noorse onderzoekster Caroline Mikkelsen betreedt als eerste vrouw het zuidpoolgebied.
1943 In Mexico ontstaat de vulkaan Paricutín.
1962 De Mercury MA-6 wordt gelanceerd met aan boord John Glenn. Hij was daarmee de derde Amerikaan in de ruimte, maar wel de eerste Amerikaan in een baan om de aarde.
1963 Demonstratie van de laser-tv in New York.
2003 Tijdens de brand in nachtclub The Station komen 100 personen om het leven.
2004 Dierenartsen in Thailand hebben vastgesteld dat het H5N1 virus dat de vogelgriep veroorzaakt, verantwoordelijk is voor de dood van minimaal twee katten in de provincie Nakhon Pathom. Het virus lijkt hiermee ook overgeslagen te zijn op deze diersoort.

Zaterdag was het prachtig weer toen ik bezig was om een beukenhaag die in 20 jaar fors was uitgegroeid weer tot normale proporties terug te brengen.  (Foto: qltel)
Zaterdag was het prachtig weer toen ik bezig was om een beukenhaag die in 20 jaar fors was uitgegroeid weer tot normale proporties terug te brengen. (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Agenten aanhouding Henriquez voor rechter

De twee agenten die vervolgd worden voor de gewelddadige en later fatale aanhouding van Mitch Henriquez twee jaar geleden, moeten maandag voor de rechter verschijnen. De 42-jarige Arubaan overleed een dag na de aanhouding, als gevolg van politiegeweld bleek later uit sectie.

Het gaat maandag om een zogeheten regiezitting, waarbij de rechtbank nagaat of het onderzoek compleet is en of alle partijen over de nodige stukken beschikken. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat voor begin april gepland. De zitting is voor de rechtbank Den Haag, maar wordt gehouden in de rechtbanklocatie op Schiphol. De behandeling begint om 10.00 uur.

De 42-jarige Henriquez overleed in de zomer van 2015 na een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Hij riep meerdere keren tegen agenten dat hij een wapen had en verzette zich hevig toen hij opgepakt werd. Bij zijn aanhouding is vervolgens 'normoverschrijdend' geweld gebruikt. Toen bleek dat hij na zijn arrestatie buiten bewustzijn was, is hem ook niet meteen medische zorg verleend. De volgende dag kwam hij te overlijden.

Eerder was er ook al een intern politieonderzoek gehouden, waarbij de betrokken agenten voorwaardelijk strafontslag voor een jaar kregen of een re-integratietraject moesten doorlopen. Een van de agenten die bij de arrestatie betrokken was, wordt geen plichtsverzuim verweten en kreeg geen straf of maatregel. Dit onderzoek staat echter los van het strafrechtelijke onderzoek.

Agenten aanhouding Henriquez voor rechter
Agenten aanhouding Henriquez voor rechter (Foto: ANP)

'Ademslot en begrenzer verplicht in auto's'

Om het aantal verkeersslachtoffers naar beneden te brengen, moet iedere auto worden uitgerust met een ademslot, snelheidsbegrenzer en technologie die een smartphone blokkeert. Daarvoor pleit Egbert-Jan van Hasselt van de Nationale Politie. De landelijke projectleider Infrastructuur deed zondag tegenover De Telegraaf een oproep aan de politiek.

Automobilisten gedragen zich steeds slechter, stelt Van Hasselt. "Afleiding, drankgebruik en te hoge snelheid in het verkeer zijn steeds vaker de oorzaak van ongevallen." Hij vindt dat actie moet worden ondernomen om het aantal ongelukken te laten dalen. "Technisch is hier wat aan te doen. Dus als je gedronken hebt, start je auto gewoon niet en als je te hard rijdt, gaat er een piepje af of remt je wagen automatisch af."

De landelijke verkeersofficier Achilles Damen sluit zich in de krant aan bij de plannen van Van Hasselt. "Mits er juridisch geen haken en ogen aan zitten, ben ik voorstander." Ook Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu erkent het probleem van smartphones op de weg. Ook als de telefoon in de houder zit, richten bestuurders de aandacht veelal op het beeldscherm en niet op de weg, stelde ze eerder.

Vorig jaar november werd bekend dat ze met telecombedrijven in gesprek gaat om te kijken naar de mogelijkheden. Ze ziet graag slimme technologie waardoor telefoons tijdens het rijden worden overgenomen door de auto. Want helemaal verbieden is volgens haar geen optie.

'Ademslot en begrenzer verplicht in auto's'
'Ademslot en begrenzer verplicht in auto's' (Foto: ANP)

'Tom Cruise kan Scientology stoppen'

Tom Cruise is binnen de scientologykerk zo'n belangrijk figuur, dat hij de beweging in zijn eentje ten onder zou kunnen brengen. Dat beweert actrice Leah Remini, die zelf uit Scientology gestapt is.

De The King Of Queens-ster presenteert momenteel de docuserie Scientology And The Aftermath, waarin ze samen met andere ex-leden de organisatie onder de loep neemt. In een interview met Bill Maher dit weekend legde ze uit hoe prominent de positie van Tom inmiddels is binnen de kerk. Op de vraag van de presentator of de acteur in zijn eentje een einde zou kunnen maken aan Scientology, antwoordde ze: "Hij zou dit kunnen stoppen. Correct. Ze vertellen iedereen daar dat hij de wereld verandert en redt, en de meeste mensen geloven dat."

Leah zegde Scientology in 2013 na bijna 35 jaar vaarwel. Ze beweert dat leden van de kerk worden gehersenspoeld. "Dat had ik toen niet door, omdat we elke dag tweeënhalf uur moesten studeren, minimaal. We moesten van alles opzoeken en werden getoetst over de beleidsregels van Scientology."

Na de start van de docuserie, gaf Scientology een verklaring over Leah. "Ze exploiteert haar voormalige religie, voormalige vrienden en beroemdheden voor het geld, de aandacht en de kans om er weer toe te doen", aldus de organisatie.

'Tom Cruise kan Scientology stoppen'
'Tom Cruise kan Scientology stoppen' (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.