Film: Night at the Museum - Battle of the Smithsonian

Inmiddels is de eerste film in deze reeks alweer even geleden en over het algemeen is het maar de vraag of een tweede deel het eerste kan evenaren, laat staan overtreffen. Meestal is een vervolg slechter dan de voorganger. Bij Night at the Museum - Battle of the Smithsonian is dat niet het geval. Deze film is minstens gelijk aan nummer één, zo niet net wat beter. Tijd om hem toch nog even onder de loep te nemen, al draait hij al drie weken in de bioscoop. Het is nog altijd de moeite waard en deze review kan je misschien overhalen hem te gaan kijken.


Larry is back!
Larry Daley (Ben Stiller) is inmiddels enige tijd weg uit het Museum of Natural History in New York en probeert nu producten die hij zelf heeft uitgevonden aan de man te brengen, zoals de 'glow in the dark flashlight'. Wanneer hij echter ontdekt dat de kunstcollectie van zijn voormalige werkgever verscheept moet worden omdat het museum verbouwd wordt, komt de bewaker in hem naar boven. De collectie moet naar Washington, waar een deel terecht komt in het Smithsonian-instituut, een mega ondergronds archief. Jebediah en Octavius raken hier in een benarde situatie verzeild. Op reddingstocht naar Jebediah en Octavius komt Larry in een bizarre wereld terecht, de complete opgeslagen collectie van het Smithsonian komt tot leven en zij zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat Larry de twee niet zal kunnen redden. Gelukkig krijgt hij hulp van zijn voormalige 'maten' uit het Museum of Natural History en ook Amelia Earhart (Amy Adams) draagt haar steentje bij. De hele reddingsoperatie kent één sublieme reddende engel: Abraham Lincoln. Je begrijpt het al, actie-komedie alom.


Stiller in zijn element
Wat de film vooral tot een succes maakt, is toch wel de rol van Ben Stiller. Zonder hem zou het zeker een stuk minder komisch zijn, al moet gezegd worden dat de komische elementen niet de overhand nemen, ze zijn perfect gedoseerd. In zijn rol van Larry weet hij zowel serieus, liefdevol als komisch over te komen. Deze combinatie maken het niet alleen maar een hoop komische kolder, maar geeft de film net wat meer mee, voornamelijk een klein beetje meer verhaal en diepgang. Naast Stiller zijn er een aantal andere komedie-acteurs uit de kast gehaald, al hebben die allemaal maar een betrekkelijk kleine rol. Zo spelen Robin Williams, Owen Wilson en Ricky Gervais (Britse The Office) een aardige rol. Wat opvallend is, is dat de makers duidelijk in de vijver van The Office U.S. hebben gevist, want er komen maar liefst drie acteurs uit deze serie voorbij. Een naam die we ook niet mogen vergeten te noemen is Jonah Hill, een bekende en veelgevraagde komedie-acteur op dit moment. Al is zijn aandeel klein (het had groter mogen zijn!), ook op de achtergrond doet de acteur goed werk. Amy Adams als Amelia Earhart neemt een aardig stuk van de reddingsoperatie voor haar rekening. Ze is niet dolkomisch, maar dat is Stiller in dit tweede deel ook niet. Toch is juist de combinatie van de twee als reddend duo erg goed weggezet.


Special effects
Voor de makers van Night at the Museum - Battle of the Smithsonian moet het een uitdaging zijn geweest. Dit tweede deel kent behoorlijk wat special effects, zoals de gigantische octopus die uit de verschepingskist weet te ontsnappen. Ook het vliegende 'lucifervliegtuig' wordt geweldig in beeld gebracht. De special effects maken de film zeker sterker, naast het verhaal dat in dit deel wat meer diepgang heeft gekregen. En als bonus krijg je af en toe ook nog een kleine geschiedenisles mee. Al met al is Night at the Museum - Battle of the Smithsonian zeker de moeite waard om te gaan kijken, zelfs met het hele gezin. Of er nog ruimte is voor een derde deel kan alleen de tijd uitwijzen. Wellicht smaakt het succes van het tweede deel naar meer... maar makers, kijk uit: je kunt je hand met een derde film ook overspelen!


Label: 20th Century Fox Releasedatum: 20 mei 2009 Kijkwijzer: Waardering Film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.