Boek: P.G. Wodehouse - De Jeeves-omnibus

Bertram (Bertie) Wooster is een opgewekte jongeman die een goede educatie heeft genoten, als familie alleen excentrieke oude tantes en alsmaar verliefd wordende nichtjes heeft, en gek is op vreemdsoortige kledingstukken. Daarover ligt hij geregeld in de clinch met zijn butler Jeeves, die uiteraard wèl smaak heeft. Butlers weten per definitie hoe het hoort. Dat komt Bertie goed van pas, want hij zit nogal eens in moeilijkheden. Meestal niet door eigen toedoen, maar omdat anderen hem om raad vragen. Hoewel Jeeves dan degene is die de problemen oplost, is Bertie overtuigd dat het slechts aan zijn eigen briljante ideeën ligt, dat alles weer op zijn pootjes terecht komt.

De interactie tussen de domme Bertie en de intelligente Jeeves is absoluut het sterke punt van de Jeeves-reeks. Bertie doet me sterk denken aan de Twits van Monty Python: mannen van adel met veel bluf die voornamelijk lucht onder hun hersenpan hebben. Zo krijgt Jeeves het voor elkaar om Bertie 12 kilometer te laten fietsen om een sleutel te halen die Jeeves zelf in zijn zak heeft. En weer 12 kilometer terug natuurlijk. De oorzaak is meestal een kledingstuk waar Jeeves het niet mee eens is, maar dat Bertie per se wil dragen.

Wel, er viel maar één ding te doen en ik deed het. Ik zeg niet dat het me geen pijn doet, maar er viel niet te kiezen.
'Jeeves,' zei ik, 'die slobkousen.'
'Ja mijnheer?'
'Heb je er werkelijk zo'n hekel aan?'
'Intens, mijnheer.'
'Je denkt niet dat de tijd je tot andere gedachten zal brengen?'
'Nee mijnheer.'
'Goed. Heel goed. Zeg niets meer. Je mag ze verbranden.'
'Dank u zeer, mijnheer. Dat heb ik reeds gedaan. Vanmorgen vóór het ontbijt. Een rustig grijs staat veel beter, mijnheer. Dank u, mijnheer.'




Hugh Fry en Stephen Laurie als Jeeves en Wooster
in de TV-serie


De Jeeves-omnibus bestaat uit vier delen: Butlers vaarwel, een stukje uit de autobiografie van Wodehouse en drie Jeeves-verhalen (De onnavolgbare Jeeves, Bravo Jeeves en Met Jeeves door dik en dun). De verhalen zijn zeer vermakelijk om te lezen. Een beetje in de stijl van Adriaan en Olivier van Leonhard Huizinga, maar dan onmiskenbaar Engels. Met typisch Engelse gewoonten en omschrijvingen.

Het feit dat Wooster niet altijd begrijpt wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt, waardoor hij zijn eigen nogal kinderlijke interpretatie van de gebeurtenissen geeft, zorgt voor veel humor.

'Ze is reuzegrappig als ze over jou praat.'
'Grappig, hè?'
'Zij was het die zei dat je de hersens hebt van een pauwin.'
Hier was natuurlijk, als ik er gebruik van had willen maken, een prachtige gelegenheid dieper op die kwestie van pauwinnen in te gaan en vast te stellen waar zij wat hun IQ betreft precies stonden in de ranglijst van onze gevederde vrienden, maar ik liet het maar lopen.
[...]
'Ze zegt dat je een debiel bent.'
'Een wat?'
'Een debiel.'
'Ik begrijp je niet.'
'Dat is zo de uitdrukking. Wat zij bedoelde, denk ik, was dat ze je beschouwt als een klap in het gezicht en als een hopeloos geval.'


De Jeeves-omnibus is een heel vermakelijk boek. Ik had het meegenomen op vakantie en daar is het uitstekend geschikt voor. Geen hoogstaande literatuur, maar het leest lekker weg door de dolle avonturen van Wooster en de fijnzinnige humor en intelligentie van Jeeves. Een leuk boek, goed voor een aantal uren ontspannen lezen.



Uitgever: Uitgeverij A.W. Bruna ISBN: 90 229 9113 X Pagina's: 476 Prijs: 15 euro
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!