Boek: Pilates of Krachttraining

Meer dan Yoga-light

Pilates is hartstikke hip op het moment. Op mijn sportschool word ik ermee doodgegooid en in elke tell-sell serie komt er wel een setje video’s langs waarin je Pilates wordt onderwezen. Vaak krijg je dan een mengeling van yoga, aikido, callenetics, mensendieck en verder nog wat dingen die wel lekker aanvoelen voorgeschoteld. Maar Pilates is eigenlijk een hele oude specifieke trainingsmethode die al aan het begin van de vorige eeuw werd beoefend door beroemde Amerikaanse balletdansers.

Pilates is tegenwoordig een beetje een ratjetoe geworden, merkt Alycea Ungaro, de schrijfster Pilates, lichaam in beweging een beetje nuffig op. Haar streven is om in dit boek vooral de originele Pilates-methode te laten zien zoals die door Joseph Pilates himself is bedacht. Welk recht van spreken heeft Alycea Ungaro, vraagt de kritische lezer zich direct af. Welnu, zij is een afgezwaaide ballerina die zo enthousiast raakte over Pilates, dat ze besloot fysiotherapeute te worden en zich te specialiseren in Pilates. Groten der Aarde zoals Madonna en Uma Thurman komen zich regelmatig even door haar laten Pilateren.



Dat de methode een dansachtergrond heeft, is nog wel een beetje te zien aan de gracieuze oefeningen waaruit Pilates bestaat. Het zijn geen losse bewegingen op zich, maar ze vloeien in elkaar over op een soepele en gecontroleerde manier. Het doel van Pilates is om kracht, soepelheid, uithoudingsvermogen en concentratie te vergroten. En om gewoon lekker ontspannend te zijn, maar dat staat er dan weer niet bij. En wie wil er nou geen oefeningen doen met zulke prachtige namen als "de zeemeermin", "de plager", "can-can" of voor de agressievelingen onder ons lekker "zijwaarts trappen"?

Het boek begint met de uitleg van een aantal basisprincipes zoals powerhouse, box en het activeren van de vleugels. Klinkt al intrigerend he? Daarna kun je je gewoon chronologisch door het boek heen oefenen, het werkt van een inleidend programma naar steeds moeilijker oefeningen. Per niveau zijn er verschillende workouts beschreven waar je een serie bewegingen doorwerkt. De oefeningen zijn voorzien van heel duidelijke foto’s en een stap-voor-stap uitleg. Bij elke oefening wordt speciaal aandacht besteed aan de valkuilen en waarschuwingen voor mensen met bepaalde blessures.

Waarmee Pilates vooral mijn hart heeft is gestolen, is dat er heel veel gebruik wordt gemaakt van visualisatie. "rol je wervelkolom omhoog van de mat alsof het een banaan is", "stel je voor dat je lichaam in een grote sneeuwbal zit die langzaam naar beneden rolt". Bij elke oefening krijg je zo’n kleine charmante omschrijving mee. En juist dat detail maakt dat de oefeningen bijna nooit saai worden. "Fysieke perfectie is het geboorterecht dat ieder mens meekrijgt", schijnt Joseph Pilates te hebben gezegd. Ik vind dat een lieve naďeve kijk op de wereld, maar het heeft wel geleid tot een prachtige ontspannende methode die uit dit boek op een hele prettige manier te leren is.



Geen spierbundels, maar botten

Als dat Pilates-gedoe te zweverig voor je is, kun je natuurlijk ook gewoon ouderwets met gewichten aan de gang, thuis of in de sportschool. Het voordeel daarrvan is dat je er in betrekkelijk weinig tijd je gewicht en je figuur mee onder controle kan krijgen. Maar er zijn nog grotere voordelen, zoals die in de introductie van krachttraining voor vrouwen uitgebreid worden beschreven. Niet onterecht, want veel mensen weten niet dat krachttraining op jongere leeftijd je botdichtheid kan verhogen en op latere leeftijd botontkalking gedeeltelijk kan helpen voorkomen. Daarnaast zorgen sterke spieren voor een betere houding en minder belasting op je botten, ook iets waar je vooral op latere leeftijd veel profijt van kan hebben als de boel nu eenmaal begint te verslijten.

Laten we even de credentials van schrijfster Joan Pagano bekijken. Ze is gediplomeerd door het Amerikaans College voor Sportgeneeskunde, volgens het boek "[..] het hoogst haalbare voor een professional." Dus dat nemen we maar gewoon voor waar aan. Pagano begint met het ontkrachten van een paar hardnekkige fabels over krachttraining, bijvoorbeeld dat je er spierbundels van krijgt. Daar maakte ik me eerlijk gezegd ook al een beetje zorgen over toen ik de titel van het boek las, want bij krachttrainingen denk je toch vooral aan bodybuilders met stapels rollende spieren. Maar Pagano weet me gerust te stellen; dat gebeurt alleen als je strak staat van de testosteron en als je hele zware gewichten gebruikt.

De inleiding wordt verder gebruikt voor een uitvoerige omschrijving van het lichaam, de spiergroepen en waar in het boek je oefeningen vindt om die te trainen, algemene trainingstips en informatie over de uitrusting die je gaat gebruiken en tot slot een fittest zodat je weet op welk niveau je kunt beginnen. Daarna volgt het ongeveer dezelfde opbouw als het Pilates-boek: workouts in steeds oplopende zwaarte. De oefeningen worden heel uitgebreid beschreven met tekst en foto’s, maar er is ook een overzicht van de hele workout in vogelvlucht. Er wordt gewerkt met dumbles (kleine gewichtjes), gymnastiekballen en elastieken banden. Er is een conditie/kracht programma en een botopbouwprogramma.



Wat heel aardig is aan dit boek, is dat er ook enige aandacht wordt besteed aan het werken met apparaten in de sportschool. Ik heb zelf niet altijd zin om me direct door zo’n gladde trainer te laten instrueren, maar ik wil soms wel wat meer dan die standaard oefeningetjes die ze me in het begin hebben opgeven. Niet dat ik met boek en al de sportschool in ga (ik ben al een keer vreselijk uitgelachen door een voorbijganger toen ik aan de hand van een boekje een band zat te plakken), maar misschien wel met een kopietje van bepaalde oefeningen. Het is een aardige afwisseling van de training die je gewoon thuis kunt doen.

Het enige dat ik op beide boeken heb aan te merken, is dat het door de manier van binden niet makkelijk is om het boek open neer te leggen, terwijl je dat natuurlijk wel graag zou willen terwijl je een oefening aan het leren bent. Of ze waar maken wat ze beloven kan ik nog niet beoordelen, want dat neemt tijd, maar ze komen allebei helder, prettig leesbaar en deskundig over. En geloof me, ik blader er elk voorjaar weer een paar dozijn van door dus ik ben wel een beetje een kenner.




Pilates – lichaam in beweging
Auteur:Alycea Ungaro, Uitgeverij:Pearson Education Benelux,
ISBN: 90 430 1054 5 Prijs: €17,95


Krachttraining voor vrouwen
Auteur:Joan Pagano, Uitgeverij:Pearson Education Benelux,
ISBN: 90 430 1055 3 Prijs: €17,95




Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!