Boek: Wikke Peters - Koters en Kokosnoten


Met de buggy in de jungle

Bekentenis: ik begon nogal schoorvoetend aan dit boek met het vreselijke vooroordeel dat een gesandaalde geitenwollen macrobioot mij eens de les zou lezen over mijn burgelijke, veilige gezinsleventje. Wie anders begint er aan zo'n onmogelijk avontuur dat op het eerste gezicht aan alle kanten onverantwoordelijkheid uitstraalt? Dat blijkt mee te vallen, Wikke Peters staat met beide benen op de grond en is zich ook heel bewust van de grote problemen die hun plan met zich meebrengt. Ze deelt heel open haar zorgen en twijfels over de hele onderneming, en maakt het daarmee voor elke ouder verademend herkenbaar. Dat ze zich in haar omgeving vaak genoeg heeft moeten verdedigen lees je tussen de regels door.

Ze probeert de reis dan ook zo positief mogelijk te beschrijven, maar slaagt daar niet altijd in. De moeilijke momenten, waarop ze met zijn vieren in een veel te kleine hotelkamer zitten gepropt, de eindeloze busreizen waar ze al hun creativiteit uit de kast moeten halen om hun kinderen tevreden te houden, de vaak negatieve reacties van mede-reizeigers, de voortdurende zorgen en twijfels sijpelen door alle mooie verhalen heen. Toch wordt in het verhaal wel duidelijk dat als je bereid bent al deze bijverschijnselen op de koop toe te nemen, het heel goed mogelijk is om dit soort reizen te maken met kleine kinderen.

Wat rest is een heel boeiend en leesbaar reisverslag van onder andere alle speeltuinen en stranden in Zuidoost-Azië. Eerlijk gezegd ben ik blij dat dit stel de reis voor mij heeft gemaakt en dat Wikke het zo beeldend heeft beschreven. Dan kan ik het lekker meemaken vanuit mijn eigen luie stoel, zonder dat ik me door al die bezoekingen heen hoef te worstelen. Want wat dat betreft blijf ik zelf gewoon een lekkere conservatieve burgertrut.


Koters en Kokosnoten
Auteur:Wikke Peters, Uitgeverij:Arena, ISBN: 90 6974 694 8 Prijs: €16,50
Waardering:
Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!